söndag 13 december 2009

En bok till en bloggvän - Årets virala julklapp

Digital läsning i all ära, men bokstäver på döda träd kommer att hålla fanan högt även nästa decennium (om inte annat för min konsumtion) och nu när det blott är knappa två veckor kvar till jul tänkte jag försöka skapa en jul-stafett för att sprida kärlek via #julbok till bloggare man gillar!

Boken som jag skulle jag vilja ge bort är The Viral Loop av journalisten Adam Penenberg (wiki-länk). Den recenserades nyligen av en av mina favoritbloggare Andrew Chen och jag köpte den på Hedengrenska efter att ha sett hur den går på djupet i det som är en viktig del i många startupers marknadsplaner - antagandet om att man ska kunna få något att "växa hockey-klubba". Bokens hemsida - författarens hemsida. (Läs förresten mer generellt om viral loopsKristofer Mencáks blogg!)

När jag jobbade med släktträdsajten Kindo var det just de här sakerna vi försökte skruva på och i ärlighetens namn var det ganska svårt att få igång en dylik viral prärieeld. Detta kompenserade vi dock genom att "planetera många frön", något som är andra komponenten i det hela. Ändå är det fascinerande att se hur effektivt det blir när själva kärnan i den virala loopen är på plats med en koeffiecient större än 1. Detta exemplifieras i den här boken i case som man kan läsa för sitt nöjes skull eller med ett direkt lärande-syfte:

  • Offline: Tupperware, Ponzi-scheman
  • Marc Andreessens företag: Mosaic/Netscape, and Ning (nämndes av
  • Bubbel-erans företag: Hotmail, eBay, PayPal, HotOrNot
  • Web 2.0 startups: Flickr, YouTube, MySpace, Bebo, Tribe, Tagged
  • Widgets och appar: Facebook, Slide, RockYou, Zynga
Den som får mitt exemplar av boken är Christian Rudolf som ett ödmjukt tack för hans många läsvärda bloggposter genom åren. I senaste fredagsfilmen Learning FridayDisruptive (kanske kan boken ge inspiration till en kommande whiteboard-session?) pratar han själv om kriterier för bra företagsbloggande - vilket även råkar vara fem punkter som väl passar in på honom själv:
  1. Skriver för en specifik person (Ja - bra och fokuserat skriver han med Peter och Nicolai för personer intresserade av entreprenörskap kryddat med hands-on tekniker för lyckas på webben)
  2. Är social (som få! Den läsarskara Disruptive har är engagerad och kommenterar)
  3. Är en resurs (den sociala biten av SEO och länk-tänk utvecklar han initierat)
  4. Är genuin (behövs skåningar med bullrande, avväpnande skratt häruppe i huvudstaden :)
  5. Samt bidrar med omvärldsbevakning.
TACK och God Jul!
- - -

Om DU som läser nu vill vara med på jultemat "En bok till en bloggvän", gå då in på valfri nätbokhandel, lägg en beställning och berätta sen vilken bok du ger bort - samt till vem. Länkar du sen hit kommer jag märka det och efter hand uppdaterar jag längst ner i den här bloggposten. Stafett blir det sen även ifall du uppmuntrar den som ska få boken att själv ge bort en i sin tur! (Det är ju roligare att ge än att få). Jag själv gör det här för att jag gillar böcker samt vill testa ifall en sån här grej, lite på bokens tema kan få spridning innan vi alla går på jullov. :)

PS1: Skicka gärna flera böcker om du vill (flera virala frön).
PS2: Naturligtvis kan även en mottagare ge en vidare bok innan man själv hunnit få sin från Adlibris (så kortas virala "generationstiden" he he)
PS3: Varför inte twittra "Gå med i stafetten http://to.ly/E5i och ge en #julbok till en bloggare! Se vad jag ger @mottagarnamet på (din bloggurl)" ifall du vill!
PS4: Är du första gången du hamnat här men ändå läst hela vägen hit ner tycker jag du borde prenumerera på den här bloggen!

Bloggare som har givit bort böcker eller skriver om det här än så länge:

lördag 12 december 2009

LeWeb - videomaterial

Programmet 9-10/12 bjöd på mkt spännande - kikade du inte på liveströmmen finns en del av filmerna här. Paula som var på plats skrev fin sammanfattning, liksom Annikas referat. Några av mina favoriter var Gary Vaynershuk, Mobile Apps Roundtable, Niklas Zennström (även i Ekots lördagsintervju), Tony Hsieh från Zappos.com, Tim "4h work week" Ferriss samt European Gang Live. Även Ryan Sarver från Twitter med nyheterna, bland annat att plattformen nu öppnas upp.

En intressant effekt av hur tillgängliga fina internet-konferenser numera är blir att man eventuellt som anställd utan att skämmas kan åka till Paris, få biljett och boende betalt och vara onåbar i två dagar. men riskerar att få blickar om man istället kostnadseffektivt sitter hemma på kontoret med livestreaming på en skärm samtidigt som man jobbar. :)

(I skrivande stund kan man kika på TedxSV (Silicon Valley) som över samma UStream sänds ut live till världen. )

måndag 7 december 2009

Sänk din Signal to Noise-ratio

En gång i tiden satt jag i en fransk universitetsbunker, hade en rysk matematiklärare och räknade på kryptoalgoritmer och felrättande koder. När man räknar på elektroniska signaler är signal-to-noise ratio enkelt uttryckt kvoten mellan den information man defacto vill sända/lyssna på och det brus som alltid finns där som stör. För att kunna fokusera på innehållet måste man dra ner på bruset - när man ska sända signaler till månen såväl som för att hantera arbetslivets flöde.

Micael Widell resonerade i september på sin blogg hur mycket nyheter man borde läsa varje dag. Utifrån Tim Ferriss "The 4 Hour Workweek" är receptet att sätta sig på tämlingen strikt informationsdiet. Jag instämmer... men ifall det skär att klippa i bland bloggarna i sin opml-fil har jag ett annat supertips:

Bloggflöden finns ju i alla fall på ett speciellt ställe dit man måste gå för att läsa. Etter värre är det med mailen som är svårare att stänga av. Har man sen olika jobbadresser inkopplade till sin gmail blir svart bälte i epost-hantering viktigt eftersom det då blir lättare för inkommande ping att komma på ens radar trots att man inte vill. Förutom mapphantering för att hålla inboxen fri (GDT, Eat that Frog) vill jag tipsa alla om att avregistrera sig från allt som inte tillför värde.

En normal bloggläsare är nog reggad på säkert fler än hundra webbtjänster - och därmed får man notifications, weekly newletters och förfrågningar på dussinet i timmen. Därtill har vi högen med nyhetsbrev som man nån gång skrivit upp sig på - med andra ord bacn. Genom att under ett par veckor gå in och konsekvent avsäga sig allt kommer stora saker hända. Du kommer tro stundtals tro att din gmail har slutat fungera. Du kommer provskicka mail till dig själv för att kontrollera att så inte är fallet. Efter det inser du att din signal-to-noise ratio är högre. Du börjar bli effektiv! PS: One-click unsubscribe borde vara lagpåtvingat.

Martin Spanar:

måndag 30 november 2009

Dödssynder, julmys och varumärken

När man var åtta år var kreativitet lika med att måla med vattenfärg och skriva "händelseböcker" på svenskan. Nu har några år gått, man bär skjorta och gåbort-byxor oftare än tshirt, måste gå upp på ensiffrigt samt jobbar med webben. Då kan man få utlopp för samma kreativitet när man sysslar med marknadsföring och exempelvis spånar fram idéer för länkbeten. Inspiration (läs: saker att sno) får man från att studera framgångsrika exempel. En dagsfärsk viral grej som säkert kommer att nå hundratusentals svenskar är Blossas kampanj där man kan skräddarsy en julhälsning av en sjungande kör till en kompis. Återstår att se ifall filmen sprids lika snabbt som fullträffen Tackfilm från Sveriges Television som du kanske fick på mailen förra veckan. Den här bloggposten kommer att försöka beröra vilka drivkrafter jag tror man kan ha i åtanke när man ska hitta på liknande kampanjer.Rubriken utlovade dödssynder och som en bakgrund läste vi i en bloggpost på Techcrunch - Good Question! The Eight Best Questions We Got While Raising Venture Capital nyligen hur Sequoias Roelof Botha brukar fråga just vilken av de sju dödssynderna en pitchande startup ska appellera till:

“You don’t want to be the site that people should use... you want to be the site they can’t stop using”.
Kokar man ner faktorerna som gör en webbtjänst poppis kan det enligt hans teorin alltså komprimeras till denna den katolska kyrkans shortlist av sju företeelser. Ifall du av en händelse inte var en katolsk korgosse - spana in wiki-länken för en dödssynd-executive-summary eller beundra tavlan av Bosch nedan:

Träffande, eftersom dödssynder är allmänmänskliga egenskaper, bara dragna några steg för långt. Synden ttja exemplifieras då av de tusentals tjänster som gör våra liv enklare, girighet motsvaras av det personligt vinstintresse som får MLM-system, pokersajter och bloggreklam att snurra. Högmodets low-key-släkting kanske då blir det uttryckade av jaget, tråden som går igen överallt där vi kan publicera oss på webben, positivt uttryckt som självförverkligande vilket är högsta graden i Maslows behovstrappa Vädja till egenintresset på något finurligt sätt blir då kassaskåpssäkert i en tid då attention is the currency. Någon sa att "everybody's favorite radio station is WIIFM", dvs "What's in it for me?" och någon form av detta kan nog sägas utgöra kärn-ingredienserna i många framgångsrika format. Några snabba exempel jag har jobbat med har försökt ta fasta på det:
  • På sajten Kindo utvecklade vi konverterande efternamnssidor, i Sverige 144 000 landningssidor optimerade på efternamnsstatistik vilket gav mycket trafik. Detta utgick från att folk autogooglar - dvs söker på sig själva på nätet samt ett av tumreglerna från boken Made to Stick: "names, names, names".
Nu är jag SEO-störd som tänker på det här i termer av länkbeten eftersom kampanjer som ovan antingen genererar massa naturliga spontana inlänkar eller ännu bättre kan designas så att de av sig själva innehåller en länk. Dock är ju Blossa-exemplet och SVT varumärkesbyggade kampanjer eller mer diffust tillkomna för att skapa snackisar som egenvärde. Om vi nu tittar på Blossafilmen ovan (ni klickade väl på länken?) kan vi våra nyvunna glasögon identifiera följande:
  1. Filmen vädjar till självintresset/självförverkligandet: Den innehåller ditt namn sjunget om du vill samt är rolig att tillverka på ett sätt som gör att man vill dela med sig av den.
  2. Har nåt speciellt - en unicitiet och komisk udd - du bestämmer vad kören ska sjunga - no more needed to say.
  3. Är smart komponerad med relevant varumärkesexponering: Kopplingen med en kör och Blossa fungerar eftersom här re-inforcas mantrat från det senaste decenniets reklamfilmer.
  4. Har en kommersiell/transaktionell koppling: Från marknadsföringskursernas teorier vet vi att inköp som görs på rutin involverar en låg grad av tänkande men också att man är mottaglig för påverkan precis i inköpstillfället, exempelvis i butiken. Nu får man inte göra reklam på systemet så vad passar då bättre än att man förhoppningsivs där i kön gör synapskopplingen och erinrar sig den roliga filmen som fick dig att skratta.
  5. Förpackad det på ett sätt som kan få viral spridning: När vi lever i den sociala medie-tid som ChristianDisruptive beskriver i sin senaste helgvideo är snöbollen snabbt i rullning och man skickar sin film till alla man känner. En bra mindmap eller checklista för spridningen av budskap eller för att komma på folks radar är här Björns Alberts modell för sociala medier han bjussar på och förklarar på sin blogg. Även om den är mkt väl är värd att skriva ut på döda träd så kanske man vill läsa något längre och då är det även rek på Adam Penenbergs "Viral Loop".
Något hårddraget och tillspetsat tror jag för att runda av alltså att dödssynderna kan vara ett bra framework för att spåna idéer och ha till hands när man vill nå sällsynt ATTENTION (ja blink-taggen lever fortfarande he he). Min svenskalärarare sa att det är bra att avsluta med ett citat. Seth Godin skrev i förra veckan som en passning till Murdoch:
"If you can't make money from attention, you should do something else for a living. Charging money for attention gets you neither money nor attention."
Således - gån nu ut i världen och skapa kreativa sätt att marknadsföra! Vi närmar ju oss jul, så varför inte börja med frosseri?

PS:
Eventuellt fungerar det i ett överflödssamhälle även med virtù som ett motsatsalternativ och anti-teser till alla dödssynder. Självspäkning som en dygd kanske i så fall förklarar det oändliga intresset för spikmattor. :)

måndag 23 november 2009

Som att kliva in på en löparklubb

Härom veckan eller så (oj tiden går) var det ju SIME. En del som inte var där under de två dagarna har frågat hur det var. De såg säkert på min entusiastiska uppsyn att jag verkade gilla mitt första besök där, men jag har ändå haft svårt att exakt formulera vad behållningen var. Nu ikväll sitter jag och tittar på #26 av This Week in Startups med Matt Coffin som tung gäst och i slutet (1h49) pratar Jason om hur det är att ha Sequoia som investerare i Mahalo.

It's like going to a runners' club, and like everybody is a better runner than you... like, they run faster... So I go in there and like, "these guys are good runners"... it raises your game.... brings you up a little bit.
Exakt det, är det jag tar med mig från SIME. Både från att lyssna på föredragen samt träffa alla andra besökare. Nu har jag ansamlat driv nog genom höstmörkret för att vilja försöka göra allt lite bättre.

lördag 7 november 2009

Webbradion - fin och nischad podcast

Christian på Entreprenörd hade förra månaden en fin lista över podcasts som fick mig, late to the party, att upptäcka Webbradion som funnits biweekly sen mars. Podcasten görs av det från 24hbc-kända radarparet David Svensson och Jonas Arnklint där kodning, Ruby on Rails, webbtjänster och intervjuer är kärnan. Stark rek på den!

Podradio är ett underskattat sätt att ta in information! För mig är det en naturlig del av en arbetsdag att beta av några timmars lyssnande och i min Itunes prenumererar jag på ett 50-tal olika progam (kan låta mkt men en del kommer bara varannan vecka). Från Christians lista kan vi även nämna numera avsomnade (?) Fredagsbubbel av Per Axbom.

fredag 30 oktober 2009

24hbc-pitcharna!

tisdag 27 oktober 2009

Vinn 24 timmar gratis webbutveckling

Svårt att komma igång med saker? Låt då en expert koda upp den där snilleblixten du skrev ner på baksidan av servetten i helgen, och det alldeles gratis. Christian Davén utlyste idag en tävling där priset är 24 timmars konsultjänster från hans webbkonsultfirma. Allt du behöver göra är att beskriva tjänsten du vill ha kodad och ansökningen bedöms sen i fråga om användarnytta, originalitet, samhällsnytta samt affärsmässighet. Riktigt generöst och häftigt tycker jag!

Disclaimer: Jag själv är med i juryn. Christian är en kompis från KTH. (Det senare borgar naturligtvis för kvalitet. Inte lika klart om min närvaro gör det...)

Förhoppningsvis kommer inte alla timmar ovan kodas i sträck, något som ju är fallet för den entusiastiska 24hbc-horden som åker iväg med ångbåten från Strandvägen mot Hasseludden imorn kväll till den andra upplagan av eventet, och redan nu är #24hbc den hetaste hashtaggen på nätet. Jag kommer att försöka hälsa på på torsdag kväll ifall man får så hoppas vi ses!

söndag 25 oktober 2009

Kulturhelg - gästbloggat på Gofindit

I fredags gjorde jag en gästbloggpost på den engelska street-artbloggen Gofindit där jag skrev några rader om Stockholm, kika gärna! Mer på samma tema:

PS: Grattis på födelsedagen pappa! :)

onsdag 21 oktober 2009

LinkedIn når 50 miljoner användare

Här har Linkedin varit ett återkommande ämne (se alla inlägg eller adda på LinkedIn) På sin egen blogg skrev man nyligen hur nätverkstjänsten nu nått 50m användare. Att räkna användare är ett tämligen trubbigt mått, om än med viss charm, ty trafik är det som räknas men även här går sajten från klarhet till klarhet. Kan finanskrisens arbetslöshet hjälpt till för öka intresset eller är det den starka kassan som gått till att stärka trafikanskaffning overseas?

RWW var nyligen smått negativa till att LinkedIn fortfarande är slutet. Men hey, ett företag är en hög med pengar som ska växa till nästa år enligt ägarnas önskemål och alla som är i gemet borde sluta att se på saker som användare och istället analysera saker strategiskt. Skulle det vara det bästa för de befintliga användarna? (tja, möjligtivs för vissa kanske samt för tredjepartstjänster) Bäst för företaget kort/långsiktigt? - inte nödvändigtvis. Nej, LinkedIn är inte öppet, men det är eller inte Apple eller Facebook heller. Inte kan en tjänst inte sluta utvecklas, men såna grejer kommer i min bok efter peaken och LinkedIn med sitt starka management vet de nog vad de gör långsiktigt (se filmen nedan).

  • För den som vill fördjupa sig i ett socialt nätverks siffror är tyska konkurrenten Xing börsnoterade och har massa företagsinformation här. Som en jämförelse har LinkedIn totalt fått $103m i investeringar, värderats till $1Bn i senaste rundan, i runda slängar gjorde $100m i revenues -08 samt har varit profitable under två år.
  • Visst, låt oss för en minut brainstorma om vad som skulle kunna göras - vi inser vilken potential det finns i att öppna upp protokollet för externa tjänster: Onmouseover-hoovra nåns namn varsomhelst på nätet och man skulle kunna se vad den jobbar med. Koppla på all deras demografiska användarinfo på standard-single-signon-autenticeringslösningar och sen effektivt kunna targeta annonser, om än bara till en bråkdel av Linkedins skyhöga CPM etc.

tisdag 20 oktober 2009

Realtime Conference Livestream


#realconf strömmat för oss stuck @office ! ! ! Här är dagens program.

torsdag 15 oktober 2009

Torsdagslänkar: Google - Spotify-patent - Gratis Lunch

Nu är det torsdag och därmed torsdagslänkar!

  • As we speak kommer Googles starka Q3-rapport - lyssna även på deras conference call eller kika på deras earnings slides. Lovar att denna tid till fördjupning ger dig 100ggr mer än alla nätartiklar och hobby-analyser du kommer läsa imorgon. Noterar nu att aktien ganska precis har dubblats i värde sen november då Martin Varsavsky menade att VC-firmor borde lägga en stor del av kassa på köpa google-aktier istället för att satsa på startups just då - vältimat.
  • På samma tema - både intressant och läskigt - har du kikat på vad Google History kan visa om din webbhistorik och trender för ditt sökbeteende. I denna granularitet har vi delar av förklaringen till den fina vinsten ovan. När världens information (som Google vill organisera) ökar långsammare än vad Moores lag gör det billigare att organisera densamma kommer jätten bara tuffa på, samtidigt som man kostnadseffektivt bygger beräkningskapacitet och attraherar brighta hjärnor. Av denna kommer en stor del av mina extraslantar det här året fortsätta gå till GOOG. (läs Finansblogg)
  • I våras efter en tid utomlands då jag ville träffa skönt webbfolk i Stockholm skrev jag inlägget om gratis lunch. Sen dess har fler än jag trodde hört av sig och nappat på erbjudandet. I tisdags hade nöjet att få träffa Björn som berättade om spännande forumet IHaveSynth över en färsbiff och quinoa-sallad. Vill du träffas - skriv en rad vetja!

måndag 12 oktober 2009

Sweet Söndag Web Crunch

När det ringer från radiotjänst brukar jag svara att jag inte äger någon TV. Det gör jag eftersom att det stämmer. Däremot ser jag en handfull timmar film och rörligt material i veckan på olika skärmar. Tidigare här har vi pratat om exempelvis Jason Calacanis podcast This Week in Startups (TWIST) som nu är inne på avsnitt #22. Ibland kan gästerna kännas något tunna/sponsor-placerade och avsnitten något utdragna men ändå oftast sevärt varje vecka bara man tar sig tiden. Stark rek exempelvis på förra veckans extraavsitt #21 där Jason talar en timme med Mark Goulston, en psykolog/mentor om olika aspekter av det bakom pannan i startupvärlden.

På lokal nivå har vi ett nytt spännande projekt där fler än Judith och Jennie har börjat se på sköna Sweet Sunday Web Crunch (E04) - bambuser-talkshowen av Björn Falkevik och Joakim Nyström som pratar och intervjuar gäster - till vänster Paula och Mattias i gårdagens fjärde avsnitt. På sin blogg förklarar Joakim bakgrunden. Sändnings-platsen är samma som Bluster-TV som vi såg för cirkus ett år sen (eller 7 internet år sen, tänk bara att mikroblogg mest hette jaiku) och säkert kommer en del ansikten därifrån passera i revy. Hash-taggen är #SSWCrunch och gamla avsnitt finns här: E01 - E02 - E03.

Kvaliteten är imponerande, exempelvis picture-in-picture-vyerna under screencasts samt inflikade inslag. Är det någon som ska rodda det tekniska är det ändå Björn som alla som nät-minglat i Stockholm mött med kameror och övrig teknikmateriel till ett värde av typ nationalräkenskaperna för ett smärre u-land på axeln. Om vi ska jämföra med #twist (varför man nu ska i och för sig he he) så har man liksom ovanstående hyfsat stående punkter som inslag, spaningar etc, vilket alla vet är skelettet i populära återkommande saker. (tänk nattningsritualer för lillebror/ceremonier kring högtider/Stina hoppar/) Man håller sig till skillnad från ovanstående bättre inom tidsgränser vilket är schysst för eventuellt jäktade tittare och uppar tempot. På önskelistan skulle vara att man drar ut filmerna som mp4:or på ett rss-flöde man kan synka filmen med iPhonen för resor mm. Från Bluster-TV skulle man eventuellt kunna sno nån kvarglömd flaska bubbel för liksom göra det ambitiösa formatet snäppet loosare. Det här, som man möjligtvis skulle kunna jämföra med ett "What's Next med bild" är i alla fall riktigt bra!

Förresten -
finns säkert massa andra bra videopodcasts vi borde följa, vilken är din favorit?

Update: Direktlänkar till alla Sweet Sundays hittills:
E01 - E02 - E03 - E04 - E05.

onsdag 7 oktober 2009

More is... ehh more

Klickar vi på add-this knappen på artiklarna på IDG får vi snart upp en lista på de hundrafemtiotre (153) sociala medieknappar som nättidningen tycker vi ska ha koll på och föreslår oss att använda för att sprida deras innehåll. Vad säger ni om:

:)

(Ett mer minimalistiskt alternativ är annars Simons fina svenska sociala knappar).

tisdag 6 oktober 2009

Geocities stänger ner - nostalgi

Nu har sista påminnelsen kommit från Yahoo till oss webbmasters he he om att Geocities ska stänga ner i slutet av oktober (26/10). Kanske byggde du som jag en hemsida där nångång för tretton, fjorton år sen? Namnet kom av att man i början hade olika städer för olika ämnesområden - exempelvis datorrelaterade sajter låg under "Silicon Valley" och underhållning under "Hollywood". 1997 var Geocities-klustret den femte största sidan på nätet då drygt en miljon hostade sina sidor. Året efter gick man public och aktien steg snart från 17 dollar till över 100 och man blev år 1999 världens tredje största sajt efter AOL och Yahoo. Precis på toppen såldes allt till Yahoo för $3.59bn i Yahoo-aktier.

Geocities edge var det gratis hostingutrymme och den trygga hand man erbjöd nybörjare på Internet, väl jämförbart med de bloggportaler vi använder idag. Min kusin lärde mig knacka html:en sen la man upp allt och var glad. Att minnas de sajter man hade är som att göra bokslut med sig själv - för mig handlade det om miltärgrejer och styrketräning he he. Det var också genom deras File Managers-interface som man började knarka webb-statistik. Sen hann omvälden ikapp och alternativen blev både bättre och billigare varför Geocities på den här sidan millenieskiftet nog sett fler inaktiva sidor än det motsatta. Ändå hade domänen förra året 168m besökare enligt Compete och när Yahoo nu stänger ner tjänsten är det glädjande att Internet Archive har gjort en extrainsats att spara ner denna Internets kindergarten. Tack för den tid som varit Geocities!

Har du fortfarande kvar en sida där och vill visa upp den? Droppa en kommentar med en länk! :)

Uppdate: Nu skriver vi 26/10 - dvs dagen till ända och IDG samt MetroTeknik skriver. Såhär ser det ut på Geocities idag:


Seså! Prenumerera på den här bloggen nu också så får du sågott som dagliga nyheter till din läsare. :) Klicka!

torsdag 1 oktober 2009

Tid till eftertanke

För snart två helger sen hade jag förmånen att få gå på TedxStockholm med talare i mycket hög klass och härligt mingel runtomkring (Flickr-bilder). Hans Roslings pallflyttande och ekvationer för mänsklighetens framtid, klimatforskaren Johan Rockströms tal om miljöhoten och hur jordens förmåga att återhämta sig själv håller på att rubbas (läs hans nya bidrag i Nature) eller Anders Wilhelmsons humanitära insats med PeePoo-bag (wow - fick en att ifrågasätta vad man själv kämpar för, om något) var bara några exempel på det tankegods man fick med sig när man bombad av intryck stapplade ut i kvällsluften.

Nu såhär när två helger har gått inser jag hur det mentala efterarbete och tankeprocessande jag hade tänkt göra liksom kommit av sig till förmån för dagligt brus och annat trivialt... blir ju så när saker går i 180. Vanan trogen tog jag som tur flitigt anteckningar i mitt Black n Red (världens bästa anteckningsblock - Moleskin är mesigt) så direktintrycket finns bevarade.

Det här är ändå symptomatiskt. Nuförtiden är ett vanligt beröm i en recensionen av en bra bok "man kan omöjligen lägga ner sig den." På medeltiden skulle dock det här varit en förolämpning. Varför skulle man läsa en bok som inte tar upp så viktiga saker att man då och då måste lägga ner den för att fundera lite...? Allt i världen som har någon form av intellektuellt värde har kommit till genom djup koncentration, ifrågasättande och fokus, ibland i ensamhetens kammare, ofta tillsammans med andra. Tänker man efter skulle man säkert lösa ganska många av livets större och mindre problem om man bara satt i tvättstugan på tumlaren och tänkte koncentrerat under de 45 minuter som torkprogrammet körs.

Jag har försökt förut, men nu är det definitivt eftertanke som gäller ett tag. Funderar på ett nyårslöfte att varannan bok man läser måste vara en man läser om, bara för att gå på djupet bland sina favoriter. Inser också att man måste filtrera ännu hårdare i inflödet. Ser nu också fram emot nästa obokade helg om.... ehh fyra veckor då jag ska ta fram mina TEDxStockholm-anteckningar och reflektera på sakernas tillstånd över en java. :)

fredag 25 september 2009

37Signals är genier

Mkt, mkt att göra nu, men hoppas blogga mer nästa vecka. Vill ändå klämma in en rolig grej på lagom för en fredag eftermiddag: Någon på 37Signals, företaget som bland annat gör våra favoritverktyg Basecamp och Campfire samt skrev boken Getting Real om hur mjukvara och webbtjänster produceras är i alla fall ett PR-geni - detta av uppmärksamheten samt antalet kommentar på det här att döma: Pressrelease: 37Signals valuation tops 100Bn after bold VC investment. (Som en kommentar skulle jag vara villig att köpa andelarna för 2 dollar så dom fått 100% ROI på en dag.) Kan man ana att det här är en vänskaplig känga till värderingar utfifrån corner-extrapolerande. On a similar: Twitter 1Bn.

torsdag 17 september 2009

Här var det torsdagslänkar

.Ibland går dagarna utan att man kommer att tänka på att göra saker som är roliga och man egentligen gillar. Som kolla på film, att besöka en god vän - eller att blogga. Mina uppslag kommer ofta när jag diskar, och först idag har jag tagit itu med det växande berget i köket - (att jämföras med technical debt he he) Således har det även äntligen formulerats några bloggposter i bakhuvudet, men de får nog mogna ett par dar medan vi dagen till ära från nya läsfåtöljen droppar några torsdagslänkar:

  • Hur ska ett företagskonto på Twitter drivas? En del säger att kvoten mellan allmännyttiga saker för läsaren och ren reklam ska vara minst 10:1. Men är det inte bättre när man optat in för att följa något företag att få rena saker om företagen själva än random länkar inom samma domän som vi förväntas vara intresserade av? (sånt som kan fås annorstädes). Ett bra exempelpå bra strategi? På Twitter idag är det många, exempelvis Anton som gillar @dramaten som skapar kontakt med en ung publik, tipsar om föreställningar samt pytsar ut repetitions-bilder. Jag instämmer - och efter att ha gråtit i veckor över att Killinggänget-biljetterna var utsålda kunde man nu via tips på Twitter direkt haffa de nya som släpptes. Twitter med direkt mervärde för följarna.
  • Moyume blev nominerat till Rising Star of the North på SIME bland många andra bra bolag vilket känns riktigt kul! Det är min första höst i Stockholm på tre år så jag ser fram emot att gå dit 11-12 november. (råkar även vara min födelsedag he he)
  • Disruptive-crewet har bekant fått förstärkning av Nicolai Wadström som kommer skriva om sitt liv som entreprenör från Silicon Valley. Bloggen får även välförtjänst beröm av MariaSignerat.se som är veckans bloggare på IDG:s Loggenbloggen, där olika personer och yrken får husera en vecka i taget.
  • Den här överblicken över Joakims blogginlägg på Mindpark är värda att studeras / taggas på delicious som "att-sparas-till-en-regnig-höstdag".
  • TKJ tycker till om vänsterpartiets förslag om digitala bibliotek. Avdelningen "kommunism-är-en-fin-tanke-men-den-funkar-inte-i-praktiken - ahh kanske men kom ihåg att allt börjar med en idé och den här var väl inte såååå tokig. Hyfsat fresh take på surdegen alla brottas med, vinstdelningen kan säkert lösas.
  • Smart PR är värt en länk. Spelbolaget Ladbrokes utlyser ett spel (klicka här på specialare) om vilket år som Facebook når 1 miljard användare (300m härom dan). Ifall man tror att det sker nästa år får man 16ggr pengarna och "efter 2015" ger 5ggr pengarna - dvs 400% avkastning. Detta motsvarar en årlig ränta på 31% - men ska ställas mot nuvärdet att få degen först om sex år då facit kommer. Jag tror nog inte att det kommer att inträffa och ser det därför som en unik chans att i princip "blanka den onoterade facebookaktien" he he... (Observera att tidpunkten med lägst odds är år 2013.)
  • Till sist - teknikjournalisten mm Nanok Bie som skriver i fina Metro Teknik omdefinierar ordet länkbete med ett oemotståndligt verktyg för att rendera en rörlig 3d-avatar av sig själv. :)

måndag 7 september 2009

24hour Sörmland

Medan uppladdningarna fortsätter inför andra omgången av 24hbc på Hasseludden i oktober, närmar sig ännu snabbare den sörmländska varianten 24hour Sörmland. Eventet som är inspirerat av Teds (spana in nya Blogipedia) idé arrangeras av tre sörmländska institutioner för innovation och nyföretagande och hålls i Eskilstuna den 25-26/9.

(En liknande grej var planerad i maj men nu ska det verkligen bli av.) Arrangörerna kan hjälpa intresserade som söker lagkamrater och trots att anmälningtiden är ute kan du förhoppningvis fortfarande höra av dig till och vara med i ett av de 10 lagen, speciellt om du är haj på kodning, ett krav är att en person i varje lag bor eller arbetar i länet Södermanland. Jag kan bara hoppas för deltagarnas skull att känslan blir lika härlig som på Hasseludden (bilder från härliga då) för det var något alldeles! Pga hög arbetsbelastning är det tveksamt om jag kan delta på något av ovanstående, men hoppas på få hälsa på iaf och se hur det går för er andra :)

tisdag 1 september 2009

Gmail nere

Nej, det är inte bara du...Verkar som att belackarna bakom "no-google-day" får lite rätt... Just nu lider vi i alla fall av en halvtimme and counting påtvingad Gmail-nertid. Massorna är i chock - här i Stockholm driver hoper med folk på gatorna, slår sönder skyltfönster och roffar åt sig matvaror ifall de inte grillar sina husdjur över öppen eld.

Gmails blogg och statusbräda skriver om problemet liksom Techcrunch, Mashable liksom ALLA Twitter. Slående ändå hur Google själva inte är nyckeln till direktsvar utan realtidssök som Twitter... UPDATE: Nu funkar det igen för mig. Når du det inte via IMAP eller POP vilket funkade hela tiden kan man alltid sova på saken.

söndag 30 augusti 2009

Adwords-knep mot ärkefiender

Transparens i all ära, i sanning har begreppet sina dygder, men det är inte ett ord som vi finner Sun Tzus "Om krigets konst" och är i min bok inte nödvändigtvis något som man ska bjussa på med till dem man konkurrerar med. I stället läser vi:

"In making tactical dispositions, the highest pitch you can attain is to conceal them."
Vad innebär det då för dig som vill marknadsföra en webbtjänst på nätet? Jag ska berätta om ett av mina knep för att hålla sina planer lite mer under radarn för sina konkurrenter. Det går ut på att i sin Adwords-kampanj använda Googles geoblocking-funktion som gör att man kan exkludera städer, områden eller ännu mer detaljerade ytor för annonser. Tanken är alltså att du vill visa dina annonser för alla utom just din fiende. Vad du gör är att slå in adressen på var dina konkurrenter har sina kontor och sen anger att dina annonser inte skall visas inom en viss radie av denna plats. Därmed blir de blinda för hur mkt du krämar ut i sökmotorreklam och märker kanske inte att du just nu storsatsar.

Du kan också välja en rad ip-nummer per kampanj som inte skall se dina annonser vilket är effektivare men kan vara svårare att ställa in. Naturligtvis är det här lite grovkornigt: de kanske sköter sin adwordskampanj via ett externt ombud, kan se dina annonser när dom är hemma etc, men till viss del är det ändå funkis och om inte annat bra för lagkänslan. Ifall dom sen upptäcker det är det bara ännu bättre - då vet dom vilket sofistikerat motstånd av next level thinking dom har att göra med he he...

Någon säger kanske att man inte ska tala om konkurrenter som något negativt. Visst, flera aktörer i samma nisch är ett sundhetstecket på att man är något på spåren, hjälper (snarare än stjälper) vid kontakt med VC:s samt definierar ens egen positionering och USP (vad vore liksom Stål-Långben utan Spökplumpen). Dock, att vilja bekämpa sin konkurrenter, skriva ut deras logga och ha som piltavla, ha en uttalad ärkefiende som man kan jämföra sig med på Alexa, sno idéer från och för den delen spöa är ruggit inspirerande. Då kanske det här Adwordsknepet kan vara en liten, liten pusselbit att använda. :)

torsdag 27 augusti 2009

Return of the Torsdags-länkar

Yesssaya! Bloggen är tillbaks efter lite välbehövligt andrum. Idag blir det lite diverse torsdagslänkar som en mjukstart på en höst där inläggen kommer peppra med oförtruten energi samt fokuset eventuellt kommer riktas lite mer mot mer hands-on-tekniker (istället för löst tyckande he he). Nåväl, nu kör vi:

  • Soppan rullar vidare kring eftermälet av Piratebay. SVD sände direkt (grym service) på Bambuser från eftersnacket efter extrainsatta styrelsemötet. Ibland är det bästa medicinen mot stollar att låta dom tala till punkt. Den här historien om att haussa upp skitbolag påminner inte lite om det som hände för 10 år sen. Missa inte SVTplay-dokumentären från 2008 - Konsten att bli miljardär om Alexander Vik och Xcelera.
  • Emoticards som startade som ett 24hbc-projekt av Roman Pixell och David Haddad är nu klart och kommer erbjuda oss att skicka fysiska vykort direkt från Facebook för två "stamps" eller 15kr med våra bilder som motiv. Ska testas! Kan bli grymt sen också när Facebookvalutan kommer igån som betalningsmedel, vilket säkert sänker tröskeln till användning. Maila och be snällt för gratis credits till den öppna betan.
  • Dagens citat: Staël von Holstein i Realtid om MyQube: "Det intellektuella arbetet är klart, vilket är 40 procent. Och sedan är 15 procent av programmeringen klar. Så vi har kommit nästan halvvägs".
  • Inget handskak: När jag en gång tog flyget från Frankrike där jag då bodde då för att låta skriva in mig på Handels fick man sitta i rummet med rektor, skriva in mitt namn i en enorm liggare, prata en stund sen skaka hand. Nu är det nya epedemi-tider... :O (Nu är det nog inte så farligt, i London verkar typ en fjärdedel av alla man känner fått en släng och här i Stockholm även Nikke.)
  • Mikro-forumet Qvak - Nu vet jag lite för lite om Twinglys projekt ovan, men kanske är Qvak lanseret av Martin Lindkvist och Robert Birming bakom Pusha lite inne på samma härad iaf. Tjänsten som kallar sig mikroforum liknar kanaler på Bloggy, stöder twitterinloggning samt har ett API.

tisdag 11 augusti 2009

Martin Spanar fran Indien

Nu har bloggen tagit nagra veckors paus. Jag & Darling fotvandrar i Himalayas sluttningar, dricker te och ska bevista ett storslaget indiskt brollop. Ber darfor att fa aterkomma i borjan av september med nya spaningar. :)

onsdag 5 augusti 2009

Moyume blir ännu mer socialt med Facebook-integration

Det här är en miljövänlig bloggpost - dvs en som jag delvis har återanvänt från ett annat ställe. :) Den söta mobil/webbtjänsten Moyume - (More of you and me) som jag är med bygger upp tillsammans med Poppe från Disruptive och John har nu nämligen gjort den sociala delningen av bilder ännu bättre.

Sedan tidigare kan ju dina Moyume-bilder som du tar från mobilen visas i en widget på din blogg (se till här höger hur det ser ut) och skickas till dina vänners desktop-klient. Man kan även distribuera bilder som strömmar direkt till kompisar på Bloggy, Twitter eller exportera till Flickr.

Nu under de sista skälvande semesterdagarna har vi glädjen att kunna tillkännage att det nu även går att dela bilder direkt till kompisar på Facebook. Det är ett naturligt steg i vår strävan att hjälpa dig dela bilder som du tagit från mobilen och sen i ögonblicket visa dem precis som du vill för dina vänner.


Hur gör man då? Jo, det är lika enkelt som 1-2-3:

1. Hitta din personliga uppladdningsadress på Facebook för bilder. Den hittar du genom att klicka på Mobile längst ner i din profil. Kopiera adressen som står där efter "Upload Photos via Email".

2. Gå in på Moyume, klicka på Profile och kopiera in adressen i fältet "Picture forwarding and cross posting" och spara.

3. Nu kommer dina bilder att automatiskt att skickas till ditt Facebook-konto så dina vänner kan se dem och kommentera. Använder dina vänner istället Moyumes desktopklient kan de även kommentera via gratis-sms direkt till din mobil.

  • Bli medlem på Moyume - det är klart att dina kompisar ska få se när du fiskar krabbor i Bohuslän. :)

fredag 31 juli 2009

#BlogFollowFriday: Andrew Chen

Det är ju ruskigt trevligt att läsa på Twitter om fredagarna vilka som ens kompisar tycker man borde följa. En del skriver även i publika kanaler och rekommenderar sig själva - och en sån brist på självdistans måste man ju nästan beundra.

Hursomehelst... eftersom det verkar rätt tomt på blogginlägg dessa semestertider så tänkte jag göra det lätt för er som sitter därute med laptopen. jag vill bara ha bra tips på nya bloggar som vi borde ha i våra rss-flöden. Skriv ett inlägg på er blogg och länka hit eller kommentera nedan. Skriver det här tidig morgon och ifall vi är raska kanske budkavlen hinner några steg!


- - -


Isac Newton förklarade fysiken bakom regnbågens spektrum (något som poeten Keats tyckte var avmystifierande onödigt he he) Andrew Chens blogg Futuristic Play gör för mig samma sak genom att stoppa in enkel men ej fördenskull uppenbar "baksidan av en servett"-matematik och påminna oss om vikten av stenkoll på metrics i ekonomin kring webbtjänster. Hans lista på featured essays är guld värda och är printa-på-döda-träd-värda i kvadrat. (en annan som skriver essäer av liknande rang är Paul Graham).

Han verkar också vara en skön lirare: När jag en gång addade honom på twitter skrev han en personlig hälsning, frågade vad jag pysslar med och efter ett par uppföljningsmail bjöd in till en San Francisco-kaffe ifall man hade vägarna förbi. Därför blir han mitt bidrag till #blogfollowfriday. Vem tar över stafettpinnen? (alla bidrag kommer listas här)

- - -

Prenumerera på den här bloggen ifall du vill :) Klicka!

torsdag 30 juli 2009

Diverse torsdagslänkar: Harvard Podcast, Rmindr, Bing-Yahoo

Fredagspuckar känns såååå 2008 så därför har Diverse torsdagslänkar visst blivit det nya begreppet. Egentligen är det bara olika begrepp för att omfamna samma sak: De grymmaste länkarna man har fångat under veckan, idéer som noterats i mitt GTD-verktyg Doris men sen inte lyckats mobilisera tillräckligt med tankekraft för att uppnå verkshöjd till bloggposter samt annat spektakulärt som bättre avhandlas i kortform. Här är veckans dos:

  • Podcasts är ju alltid bra - sist nämndes här Webmasterradio, vilket Web-Jon verkade gilla för sommararbetet. Mitt nya tips är Harvard Business Reviews podcast (rsslänk) - kortare saker på 10-15 minuter där de intervjuar personer som nyligen har bidragit med artiklar till den anrika managementtidskriften. Man kanske inte vill lyssna på alla (finns 150 stycken) men kan plocka favoriter till en somrig gräsmatteklippnings-MBA. Dom har även en bra blogg.
  • Apropå GTD-apps - Anders verkar viga sommardagarna åt att finslipa sitt sidoprojekt rmindr.com - produktivetsjänsten med taglinen "never think twice" som lanserades på 24hbc i vintras.
  • Veckans stora nyhet är utan tvivel samarbetet mellan Yahoo och Microsoft där de första som ledde sök tidigare nu har kastat in handduken :O Businessweek skriver läsvärt tycker jag, även Jason Calacanis som skruvar det ett snäpp till och menar att Yahoo begått seppuku samt TechCrunch: Yahoo Got Binged. Mer om det kanske vid ett annat tillfälle!
  • Inatt ser jag fram emot att optimera min sömn och vakna i rätt fas mha nya 7-kronorsappen Sleep Cycle Alarm Clock: http://to.ly/nIQ Funkar det??? :)

 
Clicky Web Analytics