onsdag 19 mars 2008

Lösenordssäkerhet + Målformulering = sant

Två helt olika saker (men ändå samma)

1. Såfort en ny sajt har blivit hackad (läs Svd) och folks lösenords sprids vind för våg ser man hur enkla många människors lösenord av naturen är. Egentligen vet vi ju hur man kan skapa bättre: Inte ha ett vanligt ord som finns i en ordbok, ha många tecken för att kunna motstå de första timmarnas försök att cracka en hash, det bästa vore naturligtvis en fullständigt random sträng med bokstäver (stora/små), siffror och tecken... men kanske inte alltid genomförbart - man ska ju komma ihåg dom också. En bra avvägning är därför att exempelvis ta initialbokstäverna i en mening man formulerar för säg själv, som därigenom blir lätt att minnas.

2. Inom motivationspsykologi pratar man om vikten av MÅL... och också hur dom bör vara nerskrivna och skall repeteras ofta för att bli en del av ens självklarhet. Mål ska vara specifika, mätbara etc och även gärna ha en tidsfaktor med i sig. Folk som har klara mål för sig själva uppnår oändligt mycket mer än andra och alla val i ens vardag blir då en självklar resa på väg mot att uppfylla dessa.

Ser ni vart hän det här lutar... :) Jag skulle vilja tipsa om något som jag hittat på som kombinerar punkt 1 och 2. ---> Att göra sina mål till sina lösenord och därigenom repetera dom varje dag för sig själv varje gång man loggar in på mailen.

Vad är DINA mål? Är det att ta examen på KTH under 2008...? Superbra: formulera en mening för dig själv som beskriver det, som sen förkortas till exempelvis civingKTH08 som blir ditt lösenord. Vill du ta 140 i bänkpress innan sommarn? Sätt ett datum för målet, exempelvis 6 juni och koka ner det till lösenordet: 140kgbp6/6.

  • Varenda gång du loggar in på mailen eller vad det nu är ljudar du nu ditt mål på läpparna, påminner dig själv och förstärker mantrat. Samtidigt "oknäckbart".
  • Krydda det sen med ett produktivitetstips ett oväntat håll, Jerry Seinfelds: Don't break the chain, så är saken biff! (intressant artikel)
  • Hoppas det inte var en mästrande ton i det här... ville bara passa vidare något som verkligen har gjort nytta för mig.

4 kommentarer:

Henrik Ahlen sa...

Bästa lösenordstipset jag sett på länge! Klockrent att kombinera säkerhet med målfokusering.

Josephine sa...

Jag måste hålla med föregående talare.Helt otroligt smart tänkt!

Henrik Ahlen sa...

Själv kör jag även med en variant av detta: mitt inloggningslösenord i datorn är en kombination av min målformulering, så att jag får skriva in den varje morgon när jag drar igån. Känns psykologiskt bra!

Marius sa...

Det var väldigt kreativt Om inte innovativt sätt att hitta lösenord. Dessutom kommer de att bli uppdaterade med jämna mellanrum, för jag förmodar att man uppnår sina mål snabbare nu när man får de som mantra.

Tackar för tipset. Keep up the good work...

 
Clicky Web Analytics