fredag 31 augusti 2007

Fredags-puckar...

Time flies, snart skriver vi september... då händer det tunga grejer förresten! :)


Yahoo har smygit igång Kickstart, ett community som testas på college-studenter. Likt LinkedIn lägger studenter upp profiler och likt Facebook kan sen dessa gå med i olika grupper från företag ifall man har en In, en alumnikontakt som jobbar där. Mashable rapporterade och undrar retoriskt ifall det här projektet påbörjades före eller efter Facebook tackade nej till Yahoos bud. Även på CNet.


Nu känner min pappa till Facebook. Det är ett viktigt rundningsmärke.

PRFekt blogg skriver om de fyra teorier om kommunikation som DU bör känna till!


När skrivs första Wikiboken i Sverige?



På bloggen Slumpnavigator sjunger en annan Martin RSS:ens lov... Det tål att upprepas!


TREVLIG HELG! (nu från Sthlm ett tag)

Svenska Tablefinder utvalda till Seedcamp!

Nu har SeedCamp valt ut de 20 företag av 268 sökanden som skall få komma till intensivprogrammet i London på jakten efter ett europeiskt Google.

Glädjande nog finns svenska Tablefinder, grundat i mars 2006 med CEO Anders Fredriksson med på listan!

Företaget från Göteborg som ska erbjuda realtids-restaurangbokningar på nätet har sin bakgrund i Chalmers och deras inkubator. Intressant är systemet där även valutan dinneros finns med som ett slags bonussystem för frekventa användare. I nuläget fungerar sajten genom invitation-only.

Grattis och lycka till, Tablefinder! Kan vi gissa att sajten får ett antal fler besökare efter tillkännagivandet?

Financial Times skriver om det HÄR!

TechCrunch har hela LISTAN.

onsdag 29 augusti 2007

Bacn

På Internet har den senaste veckan termen bacn lanserats (uttalas som bacon). Precis som spam länge har betytt skräpmail som man inte vill ha handlar bacn om såna där grejer som man egentligen vill läsa... men inte just nu! Det kan handla om nyhetsbrev som man har signat upp sig på, olika utskick från saker som Facebook etc.

Bacn är alltså bättre än spam, kan vara personligt skrivna, men inte så bra som vanliga email. Termen myntades på PodCamp Pittsburgh 2 och har sen dess flitigt citerats i bloggosfären. En del kommentarer tycker att uppmärksamheten kring detta är positivt och tvingar företag att tänka över hur man bäst kommunicerar med sina kunder.

Artikel på Wikipedia

Läsvärt om entreprenörskap, internet etc

På relativt nystartade bloggen Disruptive.nu kommer ofta intressanta saker. Bland annat verkar de två pigga skribenterna ha den ambitiösa ansatsen att gå igenom intressanta IQube-företag. Vidare läste vi häromdan om Nyckeln till Framgång för Mobila Tjänster - hur nätet och mobila applikationer frigör oss från tid och rum.

Skolrelaterat...

Nu i dagarna börjar 300 000 nya studenter sina nya högskolekurser. Om alla lägger ut 2000 per termin på böcker blir det 600 miljoner kronor per termin eller drygt en miljard per läsår, men alla lägger inte ut så mkt. FÖR: På alla högskolor finns traditionellt olika system där sammanfattningar av kursböcker och föreläsningsserier distribueras som brukar fungera som alltifrån pedagogiskt vid-sidan-stöd, och tentarepetition till sista-minuten-plugg där det får ersätta den egentliga kursboken.

Studenkårers intrawebbar, communitys och olika kompisklickar kan i varierande grad vara uteslutande eller exklusiva. En sajt som sen april månad ger alla studenter mindre månad kvar i slutet av pengarna är StudentSummary.com, grundad av två studenter från Handelshögskolan.

Under kategorier som Business, Economics, Law, Health, Engineering etc kan man söka på böcker och sammanfattningar som laddats upp av grundarna eller användarna. Än så länge finns ca 300-talet titlar med. Namnet må skvallra om internationella ambitioner men än så länge är sajten viktad mot svenska böcker och ekonomi. Det är dock ingenting som inte DU kan ändra på!

Jag hittade snabbt en bok jag sökte vars hemmasnidade sammanfattning på 44 sidor faktiskt ser riktigt bra ut! Självklart borde man köpa kursboken bla bla men ibland känns $129 på Amazon bättre använda nån annanstans.

På flera ställen står det om upphovsrätt mm på sidan och olika disclaimers. Jag tror inte sidan skapare behöver vara oroliga för att en bokförfattare ska höra av sig, snarare ifall nån har gjort en sammanfattning som hamnat där på fel sätt. Sålänge sammanfattarna av böckerna är någorlunda med på den här publiceringen tycker jag det här är hur bra som helst! En av de största bidragsgivarna och en internkändis får också en hyllning på sidan!

Den som vill filosofera kan förresten fundera kring hur andra-handsmarknaden för skolböcker fungerar... är begagnathyllor ett hot mot nyförsäljningen eller tvärtom densammas absoulta garant? Skulle folk köpa en bok för 1200 om de inte visste att de kunde sälja den för 70% av priset till nästa årskull...? I detta ljus är kanske begagnat snarare upmuntrande till nyförsäljning... en form av marknadssegmentering.

Youtube-Filmen nedan från blogginlägget förra veckan berättade om human computing. Där nämndes det spännande faktumet att folk i världen spenderade år 2003 9 miljarder timmar på att spela Solitaire (förmodligen patient-spelet på datorn.) Detta skall jämföras med de 7 miljoner manstimmar det tog att bygga Empire State Building eller de 20 miljiner manstimmar det tog att gräva Panama-kanalen.

Lite samma utgångspunkt har sajten Uppsatser.se Hur många studenter lägger inte ner månader för att skriva rapporter och exjobb som sen försvinner i tomma intet, och med lite tur blir värt en merit på CV:t? Retorisk fråga :) På sajten får uppsatser därför ett nytt liv och kan vara föremål för andras intresse. Även här finns f.d. Handelsstudenter i bakgrunden med Ted Valentin som nyligen gjorde fin exit med sina Studentprenumerationer.se och Tidningsbutiken.se

Förresten... borde det inte komma fler spännande webb-startups från tekniska högskolor??? Nån som vill vara med och lista exempelvis KTH vs HHS? Slaget om huvudstaden!

tisdag 28 augusti 2007

Family.se - Uppföljning

Jo, försökte ju skriva lite tidigare om Aftonbladet och Blockets nya satsning Family.se och var alls inte negativ till idén men möjligtvis ifrågasatte gränssnittet och interaktionsmetoderna hittills med användarna. Vid starten nämdes inga särskilda uttalade ambitioner eller trafikresultat, "allt krut skulle satsas på lanseringen". Besökare på systersajterna Aftonbladet och Blocket har också sett banners och artiklar var och varannan dag. Det har därför varit intressant att följa utvecklingen sen starten för ganska exakt tre veckor sen, av sajten som på sikt säkert kommer bli ett naturligt inslag i lokala Aftonbladet-sajterna. Visst är det sommarlov för Internet fortfarande men är inte tillströmningen lite låg?

Den som följer Aftonbladets egna rapportering ser att 5000 annonser hade lagts in i systemet efter cirka en vecka. Det dröjde dock ytterligare två veckor innan samma mängd nya annonser lagts ut. Statistik från Alexa visar på fallande siffror, valde ut den minst sensationslystna vyn. Se grafik till vänster för page views. Kan ni se i statistiken tidpunkterna för när artiklarna ovan skrevs? Alexa-ranking är ju inte alltid supertillförlitlig då mätverktygets urvalsgrupp är folk som laddat ner en speciell toolbar. Dock är det ju ett vedertaget sätt att mäta sajters trafik, reach och pageviews på, då exakt statistik annars är webb-platsägarens egna priviligium att granska, kommunicera eller överdriva (du kära en av 10 000 läsare he he).

Vidare kan man undra ifall "Just nu är det gratis" är att betrakta som konsumentupplysning, marknadsföringsknep eller en föraning om framtida intäktsmodell...

I dagens panegyriska Aftonbladet-artikel berättas om hur sajten byggs om och delats in i 291 kommuner. Blockets marknadschef Frans Storm säger vidare att 600 annonser har lagts in per dag i snitt. (600 annonser per dag var enligt uppgift vad Blocket hade runt år 2000). Om vi nu låter bli att justera för fallande siffror och gör det superfelaktiga antagandet att kommunernas postande är jämnt distribuerade skulle det bli i snitt två annonser per kommun. I vissa kommuner verkar det inte bo så många fler än så he he (no puns intended, Norrland) Min poäng är bara att det ska en del annonstryck till innan det ska kännas meningsfullt för många att gå in och söka på kommun. Ger det inte ett snarast motsatt effekt än den önskade?

Om allt krut har satsats på lanseringen kanske det behövs lite mer krut? Den som följer Internetströmmar vet dock hur inte bara folk och tjänstemän tar semester, vi låter hör och häpna också bli att använda Internet. Därför kanske en stark återhämtning är att vänta även för Family.se!

Om man ska låta idéströmmarna flöda 10 sekunder under tiden på utökade idéer skulle man ex kunna plocka in en sök-på-folk-funktion likt birthday.se. (Enligt Alexa lika stor som Family.se nu och en snygg funktionell sajt för att få reda på folks födelsedagar) Där kanske snok-vinklingen dock inte än önskvärd. Sen finns det ju fler än en webbtjänster folk använder för att påminnas om andras födelsedagar... Tänker inte skriva nåt som börjar på F på ett par dagar... =) Dock så lägger man väl främst upp annonser för sina närmaste och dess minns man förhoppningsvis iaf.

För den nyfikne finns Schibsteds senaste kvartalsrapport (Q2, 070817) här, webbcasten från presentationen här, samt FY2006 (070425) här.

Apropå "En Omedelbar Succé"
När jag var i nedre skolåldern brukade jag förutom vara innebandymålvakt på skolrasterna, käka snor och spela Game&Watch föda upp olika djur och sälja till de två olika zoologi-butikerna i den lilla staden. Den ena föreståndaren var känd för att vara en snål handlare så där lärde jag mig det första om förhandling. (Hmm låt se, vandrande pinnar - 4kr styck, Siamesiska Kampfiskar (Betta splendens) 15 för honor och 25 för fina hannar, ciklidyngel - byta mot foder he he). Det blev några kronor som man kunde byta mot banankolor för 1kr styck, fotbollsbilder 4:50 per paket eller försöka spara till den där radiostyrda bil en för 228kr på Lek&Hobby. Det jag också lärde mig var att man tydligen skulle försöka framstå som att det alltid gick bra när någon frågade. Nån kunde komma fram på skolgården vid kulspelet och höra vad som var på gång och då svarade man har ett gäng Dvärg-gurami (Colisa lalia?) som jag hoppas få 10 kr styck för. Men egentligen hade ju knappt rommen lagts. Act as if.

fredag 24 augusti 2007

Snabba fredags-puckar

Feedburner som 2007 köptes av Google är en bra tjänst för att hantera sina feeds. Idag tycks det dock som att det strular rejält. Många användare rapporterar på forumet att alla deras statistik är borta, dvs de som hade 150 läsare står idag på 0. Jag upptäckte det hela när jag loggade in i morse och hoppas verkligen att allt löser sig inom kort och blev lättad när jag såg att det inte bara var jag... Själva utskicken verkar inte beröras. ------------> UPPDATERNING: Nu funkar det! Lägg till mig till dina feeds så lovar jag försöka bjussa på bra läsning.

Kunskap är makt. Här är en lista på 30 böcker som SeedCamp-gänget (det nya europeiska VC-stöttade entreprenörskapsprogrammet) tycker man ska ha läst! Now, do your homework! Deras blogg är förresten obligatorisk läsning.

Stanford har en lista på informativa podcasts från events där. Varför inte lyssna i mobilen eller ipoden nästa träningspass!

Till sist, en ruggigt skarp kille är Luis von Ahn som förutom fått Carnegie Mellons geni-stipendium, tagit fram CAPTCHAs (ni vet dom där böjda bokstäverna man fyller i när man signar upp sig på saker på nätet) och jobbar med ESP-game-projektet. Bonusfråga: Vad är CAPTCHA en förkortning för? :) Esan tipsade om en presentation med honom som handlar om crowd-sourcegrejer som man kan se här:




TREVLIG HELG!

Kan inte någon...

konstruera en router som ringer till halvhögt varje gång nån på nätverket loggar in på Facebook? Skulle vara hur kul som helst!

Tänk er ett halvstort kontorslandskap där effektiviten följer blodsockerkurvan och folk har många internetflikar öppna. Jag har fått fem nya vänner bara idag och alla av dom "jobbar". En fredageftermiddag som denna skulle det plinga på ganska bra! :)

torsdag 23 augusti 2007

Wiki-scan kommer sätta griller i huvudet på vissa

För några decennier sen när IT hette ADB var samkörning av register ett av destörsta integritetshoten. Idag när vi diskuterar liknande saker handlar det ofta om Googles ökande makt, vilken data våra ISP-er ska lämna ut samt hur grundlagsskyddade rättigheter i form av offentlighetesprincipen dras till sin spets. Internet = tillgänglighet och extrapolerar alla våra antaganden i kvadrat. Betydelseförskjutningen av offentlig i betydelsen att det finns en existerande möjlighet att begära ut data via ett officiellt register till att det anonymt ska gå att få reda på allt om alla på två sekunder via ett webb-interface var nog inte som avsågs... Sajter som ratsit.se , birtday.se, hitta.se etc tangerar ibland i varierande grad detta.

Sajten Wiki-scan, byggd av Virgil Griffith på California Institute of Technology är den senaste i raden att aktualisera detta. Tanken är att man skriver in ett valfritt företags namn för att sen kunna lista alla entries på Wikipedia som har gjorts med datorer från det företagets IP-range. The Guardian skriver hur 5,3 miljoner ändringar kan matchas mot 2 miljoner företag och organiationer...

Webb-sidan är fängslande att använda - den där wow-känslan som när man upptäcker nåt nytt.
Det här visar ändå på möjligheterna finns närvarande på nätet hela tiden, kraften som kan frigöras när man lär sig nya verktyg och varför jag gillar det så mkt! (Minns fortfarande första gången jag chattade på nätet, det var kanadensare som jag nådde via CompuServe... satt och skrev på kvällen, var sen tvungen att stänga ner för att gå ut med min hund... vinterkvällen var stjärnklar. Rymden, Internet, livet, ja allt verkade obegränsat och fullt med möjligheter.)

Nåväl, tillbaks till Wikiscan: På Wikipedia förändras och redigeras artiklar ständigt fram och tillbaks , överlag mot det bättre. Att förmedla sin bild av verkligheten handlar om att väga ord på guldvåg... är amerikanska styrkorna i Irak befriare eller ockupanter etc... Wikiscan-sidan ger en ögonblicksbild över detta...
I riktiga livet river politiker ner motståndares affischer och skriver falska insändare. IRL spionerar företag så gott det går på konkurrenternas produkter. På Wikipedia ändrar konkurrenter varandras artiklar eller smutskastar subtilt.

Satt fascinerad i en timme och spanade:
95% av vad jag såg av anställdas redigerande är mest sköna bidrag till Wikipedia som gör uppslagsverket bättre och är anledningen till att så många använder det. Då är det enda att ifrågasätta att de förmodligen gör det på arbetstid.

Sen finns det de där andra grejerna också. Media har senaste veckan har skrivit om hur CIA ändrat saker om Irans president och hur Vatikanen är intresserade av irländsk politik. Rapporteringen i media är förstås sensationsartad. Nej, man manipulerar inte Wikipedia, man redigerar. Sen att många skriver artiklar om sig själva eller sina produkter är kanske inte så uppseendeväckande trots allt... eller? På någon halvtimmes sökande hittade jag dock bland annat:

  • Hur anställda på bilmärke A skriver om bilmärke B...
  • Hur anställda på svenska storföretaget skriver texter om cannabis :)
  • Svenska topp-politikers iofs oskyldiga ändringar av de mest varierande intressanta saker...
Känner inte för att gå in på detaljer men antar ni kommer springa på lika mycket kul... Om uppmärksamheten kring en sida som Wiki-scan ändå kan föra med sig något gott är det att:
  • Fungera som en påminnelse om vilka fingeravtryck man ständigt efterlämnar sig digitalt.
  • Vidare att man bör agera som att allt man gör redan är offentligt, dvs skulle tåla att synas i sömmarna.
  • Vidare att människor alltid gör dumma grejer men en seriös it-avdelning på ett företag borde dra upp riktlinjer för att i första steget utbilda, skapa medvetenhet och i andra steget begränsa saker som kan uppfattas som illa.
startsidan har förresten Wikiscan en föredömlig lista med sin press-täckning.
En DN-artikel.

onsdag 22 augusti 2007

MySpace på svenska

Alla snackar om Facebook, och det med rätta. MySpace på svenska som varit i beta nu ett tag kommer under september pusha sin svenska sajt. Resumé rapporterar: Fem PR-byråer slogs om uppdraget om att lansera sajten i norden, Agency vann.

Kommer en svensk version av MySpace att bli ett lyckat projekt? Det enda svaret på den frågan är nog att tiden får utvisa det. Med en duktigt sälj- och marknadsorganisation kommer man långt men hela vägen når man bara med dedikerade användare och då måste det hända mer på sajten än en simpel översättning. Och det gör det. Hoppas jag... funderar Emerge tidigare idag.
Jag tycker MySpace är fult som stryk. Jag tycker många sajter är fula/onödiga/etc men är naturligtvis medlem ändå, om inte annat än för att få koll. Dessutom gillar jag musiktemat och hur många svenska hiphopartister har sidor där dom bjussar på previews och nerladdningar.

Dock, den som knappar in url:en MySpace.se kommer inte till något social community utan ett dataföretag. (Kan vi gissa att nån blir rik nu snart...). Istället är det se.myspace.com som gäller. Den svenska besökaren dirigeras till från .com till den lokala versionen och man måste trycka för att komma till den internationella. Kommenterare på Resumés artikel menar att man inte vill ha sajten översätt mot sin egen vilja och "känna sig som nån jävla tysk som kollar på dubbat simpsons när det står "leta kompisar", "myspace musik" etc. spiken i kistan för en döende site" :)

Lokalisering kan betyda så mycket olika saker! I många fall blir en lokal sajt en simpel översättning, ett tunt skal. Amerikaner är inte kända för att ha superfokus på resten av världen. Visst, dom har en gigantisk lokal marknad... typ 70% av världens lagrade digitala data är idag på det anglosaxiska språket etc men det är nog inte det som driver utvecklingen på platser där människor möts... Exempelvis Netvibes (läs mer här) där svenskan är ett av 60-talet språk och som är min startsida i Firefox har lyckats rätt fint med sin översättning. Där är iofs språket och instruktionerna hela tiden i bakgrunden snarare än content. LastFM lanserade sin svenska sajt i maj... Kanske har europeiska sajter (Netvibes från Frankrike, LastFM - UK) en mer ödmjuk inställning till språk och ser sätter mer lika-med-tecken mellan internationalisering och lokalisering. Från Resumé:

"Myspace satsar stort i Norden och vill vara ”kulturellt relevanta” för varje nordiskt land.
– Målet i Sverige är att lyfta fram svenska användare, svenska band och svenskt innehåll och utöka det sätt som svenskar lever och uttrycker sig online, säger Jonas Lindberg Nyvang, nordisk markadschef."

Precis... det är det man vill åstadkomma. Frågan är hur? MySpace på svenska gör än så länge ett väldigt översatt intryck. Ibland blir det värre än så. Jämför:
"Obs! MySpace är en global onlinegrupp. På grund av inställningen kan du inte träffa kompisar och visa innehåll från användare i andra länder."

med


"Note: MySpace is a worldwide community. Your choice will not prevent you from making friends and viewing content from users in other countries."
En del i bloggosfären har tagit fasta på MySpace uppmaning om feedback och skickat in mail. Kalla handen har dock varit svaret, läs ex denna konversation på Vem i Helvete. Tror ni MySpace några svenskar som jobbar på riktigt med det här på heltid ifall de mailar tillbaks på engelska? Nu torde arbete förutom översättning iaf pågå med att skapa lokala samarbetspartners och bli en svensk sajt på riktigt. Noterar hur redan MQ ska använda MySpace under hösten i en kampanj. Kanske är det också så att musiken kan bli det starka brohuvudet in på marknaden. Geoffrey Moores biblar Crossing the Chasm och Inside the Tornado talar starkt om att vara nischad i vissa faser för att bygga en stark grupp användare som kan ge referenser och övertyga mer senare adopters.
  • Noterar ödmjukt att 197 miljoner profiler ändå är ganska mycket
  • Undrar om tag-linen "a place for friends" kommer att översättas
  • Undrar vilken bombmatta vi kommer se i höst från MySpace-gänget...
  • Hur kan man INTE ha en bjud-in-funktion som automagiskt hämtar ens kontakter???
Här skriver SVD:s Martin Jönsson om Facebook och lite MySpace...

tisdag 21 augusti 2007

Victoria Beckham och tvättmedel

I sin självbiografi från 2001 skriver Victoria Beckham “Right from the beginning, I said I wanted to be more famous than Persil Automatic." Jag har inte läst hennes bok Leartning to Fly, men stycket citierades i Paul Ardens It's Not How Good You Are, It's How Good You Want To Be

Tänk efter... Posh-Spice ville inte bli stor som Madonna, Michael Jackson eller nån annan artist barn kan stå och mima till. Hon valde ett tvättmedel... Det här kan vara mkt klokare än det först verkar!

Produkter skapas av företag men hur skapar man ett varumärke som folk gillar?
"It is universally accepted that brands are a company’s most valuable asset; yet there is no universally accepted method of measuring that value", från artikeln från reklamjätten WPP om varumärken. Minnesgoda Handelstudenter erinrar sig exemplen från Jan Bergstrands seminarier i kurs 301 när en avdelningschef på spritföretaget får ett högre avkastningskrav pålagt sig för att dom har det stora varumärket Absolut. Enda gången man kan vara riktigt säkert på priset måste vara dock just efter att man har sålt det!

Ska inte fördjupa mig i det här just nu så kolla in artikeln ovan vetja. Och vad gällande Posh Spice så ser trenden rätt bra ut... Och en GoogleFight avslöjar att hon har nått sitt mål... :)

(bild på Victoria borttagen... he he google image ger för många träffar hit vilket sneddriver min statistik he he)

Gmail-problem

Min Gmail, ja båda kontonen har ni varit nere i cirka tre timmar... inte heeeeela världen, eller jo det är det faktiskt just nu.

När man har kopplat kanske 10-15 tjänster till sitt Google-konto och faktiskt använder dessa i sitt dagliga arbete bygger det på att tillgängligheten är något man kan lita på. I takt med att alltfler desktop-applikationer flyttar över till nätet och vi har våra kalkylblad, kalendrar och viktiga mailkontakter på ett och samma ställe kommer vi nog bli allt mer irriterade när vi inte kan nå våra tjänster.

Bara det här avbrottet har motsvarar 3 tiotusendelar av ett år. När man snackar superservrar och upptider brukar folk hålla upp handens fem fingrar och snacka fem 9.or: 99,999% upptid. Det är alltså redan kört nu... men tre nior kan man väl hoppas på...?

Nåja, nu räknar jag med att det här kirrar sig inom nolltid... sen vet jag att Google säkerhetskopierar allting fram och tillbaks, men det hela är ändå sunt som eftertanke. Vad känner man just nu ifall man satt på ett internetcafe på en tågstation för att hämta sitt bokningsnummer till tåget som skulle gå om tio minuter... Vad händer den dagen då tjänsten, alla email verkligen inte går att komma åt. Längre. Många använder exempelvis gmails lagringsutrymme för backup av viktiga filer eller epostar viktiga loginuppgifter, lösenord etc till sig själva. Vad ska man ha för backup till backupen...

Jag tycker förresten att datasäkerhetsbranschen borde skapa en backupens dag! Kanelbullen ha sin så varför inte? Allt som behövs är lite lobbying! Behovet är skriande, visst gör alla dvd-brännare att folk sparar undan saker men skrämmande många sätter sin tillit till en enstaka hårddisk när det gäller sin samlade digitala historien, filer, år av familjefoton etc. Att det här är viktigt, eller att oron ändå är säljande har exempelvis engelska British Telecom insett och lanserar ett system för backup inbyggt i bredbandslösningen. Fin grafisk kommunikation.

*Testar en gång till att logga in*

Nix... fanders. "Här står jag och kan ingenting annat..." (för att travestera en annan Martin. Nån mer som har problem?

måndag 20 augusti 2007

The Economist: More Media - Less News

Genom läsvärda Pontus Schultz blogg, chefredaktör för Veckans Affärer, hittade jag den här The Econimist-artikeln från april förra året om tidningsbranschen och våra välkända nordiska märken och där Schibsted hyllas som best practise. Spridda utdrag från artikeln

Even the most confident of newspaper bosses now agree that they will survive in the long term only if, like Schibsted, they can reinvent themselves on the internet and on other new-media platforms such as mobile phones and portable electronic devices.
“The biggest enemy of paid-for newspapers is time,” says Pelle Törnberg, Metro's chief executive.

"Most have been slow to grasp the changes affecting their industry—“remarkably, unaccountably complacent,” as Rupert Murdoch put it in a speech last year"

"The big problem is that readers online bring in nowhere near the revenues that print readers do. All but a handful of papers offer their content free online, so they immediately surrender the cover price of a print copy. People look at fewer pages online than they do in print, which makes web editions less valuable to advertisers."

"The secret of making money online, according to Schibsted, is not to rely on news aggregators like Google News and Yahoo!. Three-quarters of traffic to the websites for Schibsted's VG and Aftonbladet comes through their own home-pages and only a quarter from other websites. “If visitors come from Google to stories deep in the paper and then leave,” explains Mr Munck, “Google gets the dollars and we get only cents, but if we can bring them in through the front page we can charge €19,000 [$25,000] for a 24-hour banner ad.” In spite of this, most newspapers still depend on news aggregators."

"...This impression is exacerbated as papers seek to save money by sacking reporters and taking copy from agencies such as Reuters. "

“You won't be able to have many sacred cows...Newspaper companies will have to become more commercial,” says Henrik Poppe, a partner in McKinsey. Some leading titles, including the Wall Street Journal, have recently decided to put advertisements on the front page for the first time."

"The most shocking development for traditional newspapers has been the wild success of free dailies [...] In Europe they make up 16% of daily circulation. Metro calculates that it spends half the proportion of its total costs on editorial that paid-for papers do. In practice that means a freesheet with a circulation of about 100,000 employing 20 journalists, whereas a paid-for paper would have around 180."

Som sagt, läs artikeln här!
Vi märker annars hur Schibsted CEO Kjell Aamot (bilden vänster) kröntes till svensk internetkung i en ranking förra året och hur företagets 42%-iga marginaler och de djärva internetförvärven tydligen föranleder att man används som case på Harvard.

Nu är saker dock inte enbart frid och fröjd. Aftonbladets Tv7 läcker och är till salu... Pontus nämner även Punkt.se som ett kostsamt försök på en redan överetablerad vikande marknad. En spekulation från samma blogg är att Schibsted och den svenske VD:n Gunnar Strömblad skulle köpa Metro under hösten med punkt.se som påtrycksmedel...

Här är en norsk medieblogg, Kristine Lowe!

Vilken tycker ni förresten är bäst: Veckans Affärer (Bonniers) eller Affärsvärlden (Talentum)?

fredag 17 augusti 2007

CS: Sveriges skarpaste säkerhetsexperter

Computer Swedens lista över 75 säkerhetsexperter kan man läsa och fundera kring.

Många av personerna på listan är grymma men läs artikeln och kommentarerna så inser ni komplexiteten. Kan bli som att jämföra Arne Hägerfors med Fredrik Ljungberg bara för att man pratar fotboll...

Kanske ligger det också i området datasäkerhets karaktär: hur man lika gärna som att arbeta hands-on praktistkt med att utföra penetrationstester eller granska fientlig kod kan gräva ner sig i saker som standarder och ramverk och där lägsta abstraktionsnivån man hanterar blir modelleringsblock som "secure login", "data encryption" etc..

På ett annat är det symptomatiskt över hur allting ska listas och rangordnas. Många gånger visar såna listor också på hur litet Sverige på många sätt är och hur personer som vill ha uppmärksamhet lätt kan få genomslag.

Jag gillar säkerhet och följer en del branschorgan och bloggar. De i gebitet som har imponerat mest på mig har haft nätverksbiten som sin naturliga ansats och kanske även är de som vi mest förknippar med hackers etc.

Trevlig helg!

torsdag 16 augusti 2007

Skype nere!

Under hela dagen har Skype varit nere till och från. - Första längre nertiden i mannaminne för tjänsten som konstant brukar ha ca 8 miljoner inloggade samtidigt. På bloggen berättar Skype hur det kan ta upp till 24 timmar innan mjukvaruproblemet är åtgärdat och man skriver även hur nerladdningarna av klienten är temporärt stoppade.

För många är Skype tjänsten man ringer med. Jag vill även slå ett slag för programmet som instant messenger. Bokmärkningen av grupp-chattar är rätt användbar. Annars kan man ha sina invändningar mot hur inlåsta användarna är, inte kan ringa andra internettelefoni-program etc.

Facebook Developer Garage

Tämligen kaotiskt och lite rörigt var intrycket Facebook Developer Garage igår... men förväntansfullt! Klubben T-bar i superkreativa Shoreditch var för aftonen fylld med wannabes, Facebook-utvecklare, entreprenörer, en och annan VC-kille i slips, minst en headhunter samt massa andra nyfikna. Antalet föranmälda var ca 200 och säkert var lika många till där spontant till eventet som hade marknadsförst via Facebook. Hur många därinne som verkligen hade kodat en applikation kan man fråga sig... Kul att schmooza runt iaf med en pint i näven... hälften av de man träffade "verkade jobba på the next big thing men kunde inte disclosa några detaljer" he he... En del ställde också mycket direkta frågor på ett spionerande sätt.

Schemat var ambitiöst med introduktion till plattformen, diskussion om best practices, QnA-session etc. Tyvärr var ljudet och akustiken dålig vilket gjorde att talarnas budskap inte hördes i vimlet och sorlet. Pratade med arrangörerna efteråt som lovade att nästa event skulle bli bättre ur detta perspektiv.

Bland minglet och diverse utbytande av visitkort var nog ändå videokonferensen med Facebooks management i USA den största behållningen... på bilden Dave Morin senior platform manager... Inga uppseendeväckande saker sagda men ändå lite coolt...

Följande företag fanns representerade på olika sätt:

  • Techlightenment.com med sin stora portfölj och erfarnehet av bygga applikationer.
  • HiredGun.tv som filmade och fotarde...
  • Mesh som höll miniföredrag
  • Qubox pratade om sätt att passa ihop människor efter mind-likeness.
  • dotname är de som äger toppdomänen .name, sitter ute i Canaray Wharf och via sina mailadresser förnamn@efternamn.name vill personifiera webben
  • people4business
Nästa event blir i september. Tills dess hoppas jag lyckas koda en liten app jag filar på...

För mer information om hur API:t fungerar finns det information här. Första steget är att lägga till developer-applikationen på sin facebook-sida.. sen ladda ner klientbiblioteket som passar dig bäst (ex php eller java) och bara köra igång! Facebok har spridit sig som en löpeld i Sverige under senvåren där antalet medlemmar i nätverket Sverige nyligen passarade 100k, så varför inte kolla in flugan!

onsdag 15 augusti 2007

Fyra överblicksbilder!

Lite tajt om tid idag så jag droppar fyra (gamla?) bilder! Har ni fler exempel på liknande! Skriv gärna en länk i så fall i kommentarsfältet!

Vem äger vad på Internet?

En överblick över förvärven hos de stora jättarna samt kanske en inblick i maktkoncentrationen hos desamma. Länk till ursprunget.





Hur ser Internet ut?
Version av den japanska kartan som avbildar Internet som tunnelbanelinjer. Klicka HÄR för full version. Gjorde en tumnagel över lagrade html-skapelsen på sidan.



En annan framställning över community-världen
Var är Facebook? Här hittar man den annars! Gjorde en tumnagel av grafiken på sidan.





En fransk sida med en världskarta där varje lands storlek är proportionellt till internetpenetrationen. Är nån form av pdf på hemsidan så dragit en skärmdump och gjort en tumnagel.

tisdag 14 augusti 2007

Den lokala långa svansen...

För några dagar sen handlade det här om hur Aftonbladet och Blocket lanserade Family.se, familjesidan för födelsedagar och nyfödda. Jag tyckte interaktionen med sidan lämnade fler frågor än svar men idag skriver Martin Jönsson på SVD kompletterande "Lokalt material hetast för mediebolagen" och har sina bra poänger. BetaAlfa citerar:

Från senaste årsredovisningen“Men när man går in på Aftonbladets lokala sajter hamnar bebisarna, bröllopen och 50-åringarna plötsligt i sitt rätta sammanhang.”

Sant... Att lokalt material är modellen har vi vetat enda sen Chris Andersson skrev sin Long Tail-artikel och sedemera bok.

När jag läser Martin Jönssons analys över Mediesverige och Aftonbladets lokala sajter kommer jag dock osökt att tänka på en annan lokal sak. Blocket är ju nr1 på radannonser på nätet och köptes 2003 för 183 msek. Men när jag var liten grabb och varje lördag i Katrineholmskuriren tittade efter efter kattungar bortskänkes och Akvarium 75 l 250 kr var det bara min lokaltidnings annonser som var intressanta. (Parentes: Göran Persson sa i valkampanjen att han börjar dagen med Financial Times och Katrineholmskuriren för att det sammanfattar allt man behöver veta. Jag är benägen att hålla med he he) En aktör som jag tycker har kommit i skymundan när man pratar om lokalt och long tail är lokus.se, nätverket som sedan 1997 knyter ihop 56 dagstidningars radannonser och produceras av Citygate som ägs av "landets 11 största mediekoncerner":

Bland dessa ser vi VLT, Eskilstuna-Kuriren AB, Nerikes Allehanda AB, Västerbottens-Kuriren AB, Östgöta-Correspondenten, Uppsala Nya Tidning AB, Norrköpings Tidningars AB, Sydsvenska Dagbladet AB Tidningsaktiebolaget Stampen AB, MittMedia Förvaltnings AB och Hallandsposten AB. (Många av dessa tidningar har mindre i respektive län i sin portfölj)

Vi ser för 2006: Omsättning för City Gate var 2006 52 M och 12 M i rörelseresultat. Under 2006 inkluderades nya tjänster som jobb och motor. 2007 bjuder vidare på en landsoomfattande kampanj samt produktutvecking inom resor och bostad. Även Marknadsplatsen ingår i företaget.

Är inte det här definitionen på long tail och lokalt. Frågan är då... kommer lokalt komma underifrån som i Lokus fall... eller ovanifrån som Aftonbladet.

För ett par år sen sökte jag ett sommarjobb på eBay som precis kommit till Sverige. Jag formulerade mitt ansökningsbrev till en punktlista på saker dom borde göra. Överst på den listan var "Köp Tradera!"... OK lite uppenbart...men det gjorde dom i början av 2006 för 365 mkr. (iofs ca samma som budet låg på under .com-dagarna enligt Daniel Kaplan). Men sen skrev jag också att jag tyckte dom borde titta närmare på den lokala biten... och att där ex såna som Lokus skulle vara intressanta och bygga om det till deras lokala kijiji.com . Nu vet jag rätt lite om politiken i såna här frågor och vilka drivkrafter de inblandade tidningarna har för att fortsätta utveckla det här... men tanken... att gå lokalt är fortfarande är grejer tror jag på.

Räcker bara att läsa nån av dom här nämda dagstidningarna för att se vad som är viktigt på riktigt i dessa städer. Nu är det marknader, stadsmotionslopp, semester-vikarier, öltält och rötmånad som gäller och det är lokaltidningarna bättre än någon på att rapportera... För att citera Made to Stick: "it's all about names names names..." Oj nej, då behöver man nog nån lokal reporter på plats Aftonbladet.

Nej, jag fick inte jobbet... =)

Är det en slump förresten att SVD:s Martin Jönssons skriver krönikor om Family.se och filosoferar om Aftonbladets lokala effektivitet i Helsingborg och att allt ligger under samma Schibsted-paraply?

Engelsk bok blogg-kampanj

Det fina bokförlaget Penguin Books lanserade härom veckan en kampanj för att öka intresset för sitt bibliotek av 1400 klassiker. Intresserade bloggare uppmanades att anmäla sig och får då en bok hemskickad. Tanken är då att man som motprestation ska skriva en liten recension inom sex veckor på sin egen blogg som sen också kan bli publicerad på Penguins hemsida där nya alster kommer varje dag.

Tanken är rätt spännande - interaktion med användare. ABC för nya medier... Dock så verkar det på sidan som att man inte får välja bok själv, en bloggare skriver också hur hon fick fem böcker att välja på. Skulle nog mycket till att jag skulle plöja igenom en bok på 500 sidor ifall det inte klickade direkt.

Idén med kampanjen är väl att Penguin dels vill få uppmärksamhet för sitt varumärke, hoppas på att engelska bloggar under en tid ska översvämmas av referenser till deras böcker samt att en communitykänsla ska växa fram.

Det kan dock gå bli fel ifall man inte designar sin kampanj bra:

  • De som kommer skriva seriösa recensioner är nog redan idag mycket involverade i litteratur, kanske även har intresse av att skriva. De kanske köper böcker för £50/mån. Att då fästa för mkt fokus på motprestationen kan göra det till att det uppfattas att man "köper en recension" (som kanske tar timmar att skriva) för värdet av några punds bokvärde. Litteraturbloggare och kritiker in spe kanske som grupp har en hög integritet. Att då sätta ett "pris" på deras intresse, uppmärksamhet och ärliga kärlek till ett bra förlag kan skapa motsatta reaktioner till de förväntade.
  • Oklart vad som händer ifall man inte skriver en recension. (formodligen ingenting) Är det varumärke de vill bygga kan dock känslan av olust och dåligt samvete bli starkare än eventuell tacksamhet när fem veckor har gått och man fortfarande inte har öppnat boken man fick hemsänd.
  • Vidare är det kanske inte en gratis bok som är främsta drivkraften för dessa personer utan möjligheten att få synas bland utvalda skribenter på Penguins hemsida. Då kanske recensionerna både skulle bli bättre och mer säljande ifall man fick välja bok själv... eller rekommenderade någon man redan hade.
  • Penguin är för mig ett kvalitetsmärke... men deras klassikerdel är mer sånt man läste i litteraturhistorien i skolan än sånt de flesta har på nattygsbordet idag. Kommer det uppfattas som att man dumpar iväg osäljbara saker eller att man faktiskt gör folk en tjänst?
  • Ifall Penguin skulle gå in och redigera alstren eller ex ta bort oönskade kommentarer balanserar man också på tunn lina.
  • Slutligen måste Penguin inse att man har att göra med bloggare att göra, personer med megafoner framför sin mun. Ifall en vanlig läsare känner sig felaktigt behandlad kanske han berättar det till fem av sina vänner. En populär bloggare dock kommer låta hela världen veta det....
Så... sammanfattningsvis kanske kampanjen inte är den mest genomtänkta? Kan bli lyckad men beror på ifall användargruppen interagerar på förväntat sätt... Jag skriver det här för att peka på vilket dubbel-eggat svärd en sån här grej kan vara... Talesättet säger: Live by the Gun - Die by the Gun... med andra ord, det som ska öka försäljningen med 50% kan lika gärna stjälpa...
i
Visste ni förresten att Penguin ägs av mediekoncernen Pearson som bland annat äger Financial Times. Förra sommaren jobbade jag på en stor investmentbank och hade i uppdrag att följa telekom och medieföretag, bland annat just Pearson. Det hela var mkt spännande och lärorikt men om sanningen ska fram tycker jag mycket bättre om att läsa deras Penguin-böcker än företagets årsredovisningar... Ska kanske skriva upp mig på den där sajten trots allt då... =)

Har ni några exempel på bra eller dåliga blogg-kampanjer? Ofta verkar det handla om tävlingar eller att man ska skapa grejer på en sajt där sen vinnare sen koras---> inkluderar att man tipsar 100 av sina kompisar om att rösta eller pekar massa läsare mot en viss sajt. Kanske skriver senare idag om lite fler blogg-kampanjer om jag får tid!

måndag 13 augusti 2007

Made to Stick - Recension

Nu i fredags fick jag Made To Stick av Chip och Dan Heath!

Läsning är ett av mina intressen och normalt pjöjer jag två business books i veckan när arbetshopen inte är oöverkomlig. Man ska inte tro att läsa massa böcker eller teorier enkom gör nån skillnad, det är EXECUTION det hänger på. Dock blir iaf jag grymt motiverad av läsningen, dessutom bygger man med tiden en verktygslåda med namn, anekdoter, referenser som kan vara bra i många sammanhang. Dessutom vet man aldrig vad som kan vara nyttigt eller inte i framtiden... Se inlägget The Importance of having tråkigt.

Hursomhelst var Made to Stick en mkt positiv överraskning. Bröderna med erfarenhet från undervisning mm på Stanford och Harvard har i beundrande tagit fasta på steg två i Gladwells Tipping Points tre huvuddelar (Law of the few - Stickiness och The Power of Context) och utvecklat konceptet vidare. På lättlästa knappa 300 sidor berättar dom med hur ett budskap eller en idé kan göras mer ihågkomlig. För att göra det hela sticky så lanseras anagrammet:

Simplicity - Finding the core of an idea.
Unexpectedness - Grabbing peoples attention by surprising them
Concreteness - Making sure an idea can be grasped and remembered later
Credibility - Giving an idea believability
Emotion - Helping people see the importance of an idea
Stories - Empowering people to use an idea through narration

Med varje bokstav som delkapitel och fullt med case och exempel på det sätt som böcker som dessa brukar vara utblandade med blir det här en bok mer intressant än de flesta i genren. Den får extra beröm för de återkommande jämförelserna av två versioner av olika skrivna budskap där man kan se hur stor skillnad lite redigering kan göra. Dessutom är sammanfattningen i slutet föredömlig för en bok som vill bli ihågkommen och citerad.

Väl värd 187 kr på Adlibris.

Google lägger till Staroffice!

Oj oj... i Google Pack som är Googles allt i ett-nerladdnings-fil med diverse program har nu ett riktigt office-paket lagts till i form av Suns StarOffice. Vem behöver Microsoft nu...?

Sun gav 2000 bort koden till sitt StarOffice och det blev detta som skapade OpenOffice. Det är ju och har alltid varit gratis redan och har man redan det finns det nog inga större anledningar till att byta: I jämförelse har StarOffice (som kostar $70, gratis för studenter) en del ytterligare proprietära delar såsom clipart, en del teckensnitt, Microsoft-exportering mm. Var ca 5 år jag testade StarOffice sist.

Varför StarOffice och inte OpenOffice valdes undrar många på nätet...

Det här kan ses som att Google tar starkare brohuvud inom desktop. Inte är det omöjligt att framtida versioner av Google-docs stöder direktimportering mm av StarOffice-dokumenten.
Google och Sun signade 2005 ett software distribution agreement där Sun distribuerar Google-toolbaren som ett tillval när man installerar Java RE mot att att Google hade tillgång till OpenOfficie-suitet. Mer om det här finns att läsa på Google OS-bloggen.

När man tänker på framtida Google - Sun-samarbeten kan man ha i åtanke att CEO Eric Schmidt jobbade på Sun under 80-talet, där han ledde arbetet med ta fram Java och även byggde företagets internetstrategi.

fredag 10 augusti 2007

Utforska Google Docs & Spreadsheets

Det är ju fredag och då händer det lätt att man tycker det är viktigt att städa filer på sitt skrivbord, ordna bokmärken eller liknande. Ibland använder jag GoogleDocs för att dela online-dokument med kompisar. Håller nu på och leker medGoogle Spreadsheet och upptäckte två coola grejer:

GoogleLookup:
Med kalkylbladsfunktionen =GoogleLookup("entitet"; "attribut") kan man ställa ungefär vilka frågor som helst om livet som insertas i cellen.

Exempelvis =GoogleLookup("Sweden"; "Population") generar då: 9,016,596 (July 2006 est.) *med källhänvisning till cia.gov*.

Det hela funkar inte så superbra, den hittar inte hälften av grejerna man tänkt sig om man bara gissar, man måste läsa lite i dokumentationen.

GoogleFinance:


Med funktionen GoogleFinance("Aktie-ticker", "attribut") kan man hämta in hyfsat uppdaterade börskurser! Det täcker bara USA än så länge men man kan ladda ner historiska börskurser (CSV-format), bygga portföljer etc. På Handelshögskolans börsrum kan vi ju använda Reuters-applikationen 3000Xtra inbyggt i Excel till massa coola saker, något som annars kostar multum. Återstår innan Google med sina gratisgrejer kan ersätta allt det men är ändå lite impad!

Med publiceringsfunktionerna kan man som vanligt dela med sig filerna till särskilda inbjudna generera rss-er över uppdateringar på sina ark, generera pdf-er, eller till sist, publicera som embeddat på sin blogg:



Notera den automatiska källhänvisningarna i fotnoterna. Jag måste sluta vara så lättimponerad...

torsdag 9 augusti 2007

Smash a smiley

En som lärde mig mycket om datorer och Internet då det begav sig var min kusin Tomas. När dom flesta andra kids fortfarande körde Herren på Täppan eller Burken är fri satt han och programmerade och var definitivt en early adopter när det gällde koppla upp sig. Jag byggde nog mina första hemsidor runt 1995 nångång och att jag bra senare hamnade på KTH var nog delvis hans förtjänst för intresset han skapade.

Idag 9/8 var det sex år sen Tomas dog alldeles för tidigt. Googlade och hittade hur ett av hans javaskriptsspel fortfarande ligger kvar på massor av sajter. Det är ett evighetsspel som aldrig tar slut he he , tänkte klistra in koden men blev alldeles avlångt och fel här.... Visar istället en bild av det här som en hyllning, klicka för att spela. Tack Tomas!

Mer om Jaycut...

Ni har väl inte missat Jaycut.se, den svenska videoredigeringssajten som gick från private till public beta i slutet av våren. Ingen som har deltagit i de entreprenörskapsevenemang som ordnas i Stockholm under det senaste året, ex Excitera, SSES, Handelshögskolan) kan ha missat frontpersonen Jonas entusiasm missionsiver för gratistjänsten.

Uppmärksamhet fick de även när Jonas Hombert förekom på Business Weeks lista i juni över Europas toppentreprenörer under 25 år. (Grattis!) Listor och rankingar är en sak... hur produkten sen går en annan... men den som använder Jaycaut finner en lättanvändbar snygg sajt där man i realtid utan att behöva vänta kan mixa, lägga på musik etc.

På bilden ovan ser ni mina försök att göra nåt vettigt av en mobilinspelning av Nas-konserten på Berns. (micken i min K750i kan inte hantera konsertljud). Gå in och sök på martin på jaycut ifall ni vill se resultatet. =) På utmärkta pod-casten Whatsnext.se hittar in även ett par intervjuer med Jonas.

onsdag 8 augusti 2007

Schibsted lanserar Family.se

Vi ser idag hur Aftonbladet och Blocket ( båda Schibsted-företag) har lanserat Family.se, något som kan sammanfattas som familjesidan i en lokaltidning med ett omisskännligt Blocket-utseende med bilder och även filmsnuttar. Under första dagen (fram tills nyss) har 315 bröllopsbilder, 1673 nyfödda och 249 födelsedagsbilder lagts upp av läsare som har dirigerats från systersajterna.

Men hur är det tänkt att användarna ska interagera med sidan? I och med att sajten nog snabbt kommer att fyllas med foton är det ju inte så att någon syns bara för att den förekommer där. Säljer man en Opel Kadett på Blocket så visas annonsen för alla som söker på Opel, billig vit bil eller liknande. Tror ni att folk kommer gå in och söka på städer: “Nacka” och sen titta genom alla träffar? Ta Niklas i Falun som fyller 13 år idag. Lägger släktingar upp en grattis-annons till sin systerson och skickar sen länken till alla som känner killen eller förväntas dessa gå in och söka själva. Niklas + Falun + 13 år. När det inte finns tipsa-funktioner och liknande inbyggt skapas många frågetecken…

Det här visar ändå på det stora intresset som finns för att hålla kontakt med familjen och hur viljan finns att vilja dela med sig av bilder, glädja och överraska. Ledorden är trovärdighet, underhållning och en säker miljö!

Det hela berör också en intressant poäng: Vad får mest genomslag, ett foto på en sida i Falu-kuriren som alla som bläddrar förbi kommer att se, eller någonting upplagt på internet som hela världen potentiellt kan komma åt. Det återstår att se ifall deras tag-line “Hela Sveriges Familje-sida” kommer bli verklighet… I så fall är det tack vare den enorma gratismarknadsföring sidan kommer att få på Blocket och Aftonbladet, nr 3 och nr 6 på listan över Sveriges mest populära sajter.

Vad kostade förresten domänen att köpa???

Grattis förresten Niklas i Falun, 13 år idaaaaaag! =)

Uppdaterat: Beta Alfa skriver om Family.se

Några affärs-modeller i UK

Ide 1: Du vill dricka öl efter jobbet men inte köra bil hem eller hämta bilen dan efter. Du ringer då ScooterMan som kommer med sin hopfällbara mini-vespa som han fäller in i din baklucka sen kör han hem dig för ett billigare pris än vad taxin hade kostat, fully insured och allt det där...
Problem: En normal svensk stad är förmodligen för liten för denna tjänst väl eller vad tror ni?

Ide 2: Du sitter på puben och dricker ovannämnda öl och där har en tvist med dina vänner. Trätofröet råkar vara vilken "vilken av sina tre världsomseglingar James Cook egentligen dog på"... Du halar då upp mobilen och sms:ar till Any Question Answered som för £1 inom kort sms:ar tillbaka svaret på ett personligt sätt. Själva svarandet fixas av operatörer, 550 stycken totalt som får 30p för besväret. Dessa sitter förmodligen med Google uppe.. något som man iofs skulle kunna göra direkt själv med sin mobil... Nåja, det verkar iaf gå bra och företaget annonserar i tunnelbanan. 3 miljoner frågor har besvarats sedan 2004 och de får ca 10 000 sms per dag. En artikel här.

Modellen där andra på nätet står för besvarandet är intressant... lite som Amazons mekaniska turk... Jag tror vidare att den som lyckas hitta en bra distribuerad arbetsuppgift vanliga människor kan ladda ner till sin mobil och göra medan man väntar på bussen eller åker tåg och samtidigt kan tjäna några ören, har nåt stort på gång. (rutinartad grej som sortering, igenkänning, bildtaggning som inte datorer kan klara av.)

Återigen dock... tror ni Sverige funkar som marknad? Vi har 9,3 miljoner svensktalande men å andra sidan är det ganska lätt att anpassa kostnaderna efter tillväxten... Tänk 10-15 kr per sms, du får behålla ca 70% efter operatörerna tagit sitt... resten är ditt att bolla med. Det finns väl många studenter i de baltiska staterna förresten som lär sig svenska på universiteten...

Idé 3: Du har problem med datorn hemma. Du ringer GeekSquad som kommer på momangen dygnet runt och hjälper dig installera antivirusprogrammet, sätta upp wlanet eller vad som nu knasar. Ursprungligen från USA är detta perfekta substitutet till att "be grannens lilebror komma på torsdag", eller ta lappar från ICA där nån företagsam Dragan erbjuder IT-support. Speciellt nördiga verkar dom heller inte se ut att vara. Skulle nog kunna funka i Sverige... om vissa grundkrav är uppfyllda. Kanske som en bundlad premiumtjänst ovanpå när man köper elprylar från en viss kedja för skapa volymer...?

En likande grej är när ett företag kommer och hämtar ens gamla CD-skivor och en vecka senare skickar en ny Ipod med all musk överförd på!

Idé 4: Du är en enorm telekomoperatör och kommer plötsligt på att du ska börja döpa olika idrottsarenor och köpcentrum med ditt företagsnamn. Förutom massa exponering av namnet i alla dess sammanhang ("nya Prince-konserten i The O2 " ha ditt varumärke som ett naturligt inslag på tunnelbanekartan etc) kan du även knyta tjänster och förmåner till din egentliga produkt, telefoni.

Således heter den stora Millenium-domen numera The 02 och jag går tre gånger i veckan och handlar i mitt lokala köpcentrum "the O2 Centre". (Intressant hur namnrättigheterna för en viss byggnad kan kosta mer än själva huset! )

Med denna crossmarketing får jag när jag handlar alltså exempelivs billigare parkering om jag har just deras abonnemang (se bilden). Möjligheterna till tjänster är oändliga, billigare konsertbiljetter, förhandsvisningar etc... O2 ägs förresten av världens tredje största telecom-operatör Telefónica.

Vad tror ni? Vilka grejer skulle funka i Sverige? De tre första exemplen visar på vilken kraft det finns i att ha en marknad väldigt tät koncentrerad alternativt som ett unisont språkområde. Tycker du inte Sverige är tillräckligt stort som marknad...? Well en co.uk-domän kan du regga för 98 kr inkl moms, just do it!

Svensk Internetnostalgi

För snart 10 år sedan skrev Nicklas Mattsson och Christian Carrwik boken Internetrevolutionen – 1000 dagar som förändrade Sverige, en bok jag faktiskt har i tryckt form, som handlar om åren 1994-1996 då saker började rulla. 2002 la dom ut hela innehållet på nätet.

Om du får vaga minnen om hur man kopplade upp sig till Bullens BBS, hur allting sen var "multimedia" och CD-ROM med Encarta, när en Internet-buss kom ut till din skola och man förevisades Netscape i gympahallen, hur man senare på surfade på Everyday-portalen via ett Algonet-abonnemang, hade en gemensam e-postadress med sin familj... ahh då kommer du dra på munnen många gånger om du tittar i det här. Kul läsning / allmänbildning.

Tror dock möjligheterna för den som vill skära guld eller förändra världen är minst lika stora idag som under dessa 1000 dagar!

 
Clicky Web Analytics