torsdag 23 augusti 2007

Wiki-scan kommer sätta griller i huvudet på vissa

För några decennier sen när IT hette ADB var samkörning av register ett av destörsta integritetshoten. Idag när vi diskuterar liknande saker handlar det ofta om Googles ökande makt, vilken data våra ISP-er ska lämna ut samt hur grundlagsskyddade rättigheter i form av offentlighetesprincipen dras till sin spets. Internet = tillgänglighet och extrapolerar alla våra antaganden i kvadrat. Betydelseförskjutningen av offentlig i betydelsen att det finns en existerande möjlighet att begära ut data via ett officiellt register till att det anonymt ska gå att få reda på allt om alla på två sekunder via ett webb-interface var nog inte som avsågs... Sajter som ratsit.se , birtday.se, hitta.se etc tangerar ibland i varierande grad detta.

Sajten Wiki-scan, byggd av Virgil Griffith på California Institute of Technology är den senaste i raden att aktualisera detta. Tanken är att man skriver in ett valfritt företags namn för att sen kunna lista alla entries på Wikipedia som har gjorts med datorer från det företagets IP-range. The Guardian skriver hur 5,3 miljoner ändringar kan matchas mot 2 miljoner företag och organiationer...

Webb-sidan är fängslande att använda - den där wow-känslan som när man upptäcker nåt nytt.
Det här visar ändå på möjligheterna finns närvarande på nätet hela tiden, kraften som kan frigöras när man lär sig nya verktyg och varför jag gillar det så mkt! (Minns fortfarande första gången jag chattade på nätet, det var kanadensare som jag nådde via CompuServe... satt och skrev på kvällen, var sen tvungen att stänga ner för att gå ut med min hund... vinterkvällen var stjärnklar. Rymden, Internet, livet, ja allt verkade obegränsat och fullt med möjligheter.)

Nåväl, tillbaks till Wikiscan: På Wikipedia förändras och redigeras artiklar ständigt fram och tillbaks , överlag mot det bättre. Att förmedla sin bild av verkligheten handlar om att väga ord på guldvåg... är amerikanska styrkorna i Irak befriare eller ockupanter etc... Wikiscan-sidan ger en ögonblicksbild över detta...
I riktiga livet river politiker ner motståndares affischer och skriver falska insändare. IRL spionerar företag så gott det går på konkurrenternas produkter. På Wikipedia ändrar konkurrenter varandras artiklar eller smutskastar subtilt.

Satt fascinerad i en timme och spanade:
95% av vad jag såg av anställdas redigerande är mest sköna bidrag till Wikipedia som gör uppslagsverket bättre och är anledningen till att så många använder det. Då är det enda att ifrågasätta att de förmodligen gör det på arbetstid.

Sen finns det de där andra grejerna också. Media har senaste veckan har skrivit om hur CIA ändrat saker om Irans president och hur Vatikanen är intresserade av irländsk politik. Rapporteringen i media är förstås sensationsartad. Nej, man manipulerar inte Wikipedia, man redigerar. Sen att många skriver artiklar om sig själva eller sina produkter är kanske inte så uppseendeväckande trots allt... eller? På någon halvtimmes sökande hittade jag dock bland annat:

  • Hur anställda på bilmärke A skriver om bilmärke B...
  • Hur anställda på svenska storföretaget skriver texter om cannabis :)
  • Svenska topp-politikers iofs oskyldiga ändringar av de mest varierande intressanta saker...
Känner inte för att gå in på detaljer men antar ni kommer springa på lika mycket kul... Om uppmärksamheten kring en sida som Wiki-scan ändå kan föra med sig något gott är det att:
  • Fungera som en påminnelse om vilka fingeravtryck man ständigt efterlämnar sig digitalt.
  • Vidare att man bör agera som att allt man gör redan är offentligt, dvs skulle tåla att synas i sömmarna.
  • Vidare att människor alltid gör dumma grejer men en seriös it-avdelning på ett företag borde dra upp riktlinjer för att i första steget utbilda, skapa medvetenhet och i andra steget begränsa saker som kan uppfattas som illa.
startsidan har förresten Wikiscan en föredömlig lista med sin press-täckning.
En DN-artikel.

Inga kommentarer:

 
Clicky Web Analytics