tisdag 21 augusti 2007

Gmail-problem

Min Gmail, ja båda kontonen har ni varit nere i cirka tre timmar... inte heeeeela världen, eller jo det är det faktiskt just nu.

När man har kopplat kanske 10-15 tjänster till sitt Google-konto och faktiskt använder dessa i sitt dagliga arbete bygger det på att tillgängligheten är något man kan lita på. I takt med att alltfler desktop-applikationer flyttar över till nätet och vi har våra kalkylblad, kalendrar och viktiga mailkontakter på ett och samma ställe kommer vi nog bli allt mer irriterade när vi inte kan nå våra tjänster.

Bara det här avbrottet har motsvarar 3 tiotusendelar av ett år. När man snackar superservrar och upptider brukar folk hålla upp handens fem fingrar och snacka fem 9.or: 99,999% upptid. Det är alltså redan kört nu... men tre nior kan man väl hoppas på...?

Nåja, nu räknar jag med att det här kirrar sig inom nolltid... sen vet jag att Google säkerhetskopierar allting fram och tillbaks, men det hela är ändå sunt som eftertanke. Vad känner man just nu ifall man satt på ett internetcafe på en tågstation för att hämta sitt bokningsnummer till tåget som skulle gå om tio minuter... Vad händer den dagen då tjänsten, alla email verkligen inte går att komma åt. Längre. Många använder exempelvis gmails lagringsutrymme för backup av viktiga filer eller epostar viktiga loginuppgifter, lösenord etc till sig själva. Vad ska man ha för backup till backupen...

Jag tycker förresten att datasäkerhetsbranschen borde skapa en backupens dag! Kanelbullen ha sin så varför inte? Allt som behövs är lite lobbying! Behovet är skriande, visst gör alla dvd-brännare att folk sparar undan saker men skrämmande många sätter sin tillit till en enstaka hårddisk när det gäller sin samlade digitala historien, filer, år av familjefoton etc. Att det här är viktigt, eller att oron ändå är säljande har exempelvis engelska British Telecom insett och lanserar ett system för backup inbyggt i bredbandslösningen. Fin grafisk kommunikation.

*Testar en gång till att logga in*

Nix... fanders. "Här står jag och kan ingenting annat..." (för att travestera en annan Martin. Nån mer som har problem?

Inga kommentarer:

 
Clicky Web Analytics