onsdag 29 augusti 2007

Skolrelaterat...

Nu i dagarna börjar 300 000 nya studenter sina nya högskolekurser. Om alla lägger ut 2000 per termin på böcker blir det 600 miljoner kronor per termin eller drygt en miljard per läsår, men alla lägger inte ut så mkt. FÖR: På alla högskolor finns traditionellt olika system där sammanfattningar av kursböcker och föreläsningsserier distribueras som brukar fungera som alltifrån pedagogiskt vid-sidan-stöd, och tentarepetition till sista-minuten-plugg där det får ersätta den egentliga kursboken.

Studenkårers intrawebbar, communitys och olika kompisklickar kan i varierande grad vara uteslutande eller exklusiva. En sajt som sen april månad ger alla studenter mindre månad kvar i slutet av pengarna är StudentSummary.com, grundad av två studenter från Handelshögskolan.

Under kategorier som Business, Economics, Law, Health, Engineering etc kan man söka på böcker och sammanfattningar som laddats upp av grundarna eller användarna. Än så länge finns ca 300-talet titlar med. Namnet må skvallra om internationella ambitioner men än så länge är sajten viktad mot svenska böcker och ekonomi. Det är dock ingenting som inte DU kan ändra på!

Jag hittade snabbt en bok jag sökte vars hemmasnidade sammanfattning på 44 sidor faktiskt ser riktigt bra ut! Självklart borde man köpa kursboken bla bla men ibland känns $129 på Amazon bättre använda nån annanstans.

På flera ställen står det om upphovsrätt mm på sidan och olika disclaimers. Jag tror inte sidan skapare behöver vara oroliga för att en bokförfattare ska höra av sig, snarare ifall nån har gjort en sammanfattning som hamnat där på fel sätt. Sålänge sammanfattarna av böckerna är någorlunda med på den här publiceringen tycker jag det här är hur bra som helst! En av de största bidragsgivarna och en internkändis får också en hyllning på sidan!

Den som vill filosofera kan förresten fundera kring hur andra-handsmarknaden för skolböcker fungerar... är begagnathyllor ett hot mot nyförsäljningen eller tvärtom densammas absoulta garant? Skulle folk köpa en bok för 1200 om de inte visste att de kunde sälja den för 70% av priset till nästa årskull...? I detta ljus är kanske begagnat snarare upmuntrande till nyförsäljning... en form av marknadssegmentering.

Youtube-Filmen nedan från blogginlägget förra veckan berättade om human computing. Där nämndes det spännande faktumet att folk i världen spenderade år 2003 9 miljarder timmar på att spela Solitaire (förmodligen patient-spelet på datorn.) Detta skall jämföras med de 7 miljoner manstimmar det tog att bygga Empire State Building eller de 20 miljiner manstimmar det tog att gräva Panama-kanalen.

Lite samma utgångspunkt har sajten Uppsatser.se Hur många studenter lägger inte ner månader för att skriva rapporter och exjobb som sen försvinner i tomma intet, och med lite tur blir värt en merit på CV:t? Retorisk fråga :) På sajten får uppsatser därför ett nytt liv och kan vara föremål för andras intresse. Även här finns f.d. Handelsstudenter i bakgrunden med Ted Valentin som nyligen gjorde fin exit med sina Studentprenumerationer.se och Tidningsbutiken.se

Förresten... borde det inte komma fler spännande webb-startups från tekniska högskolor??? Nån som vill vara med och lista exempelvis KTH vs HHS? Slaget om huvudstaden!

2 kommentarer:

Henrik Torstensson sa...

Slänger in två namn

KTH: Kenet Works
HHS: Kreditor

Martin sa...

Bra där! Intressant förstås vilka kriterier man ska ha på "framgång" etc.

Tar två till:

KTH: Kenet Works, Jaycut
HHS: Kreditor, Bubblare

 
Clicky Web Analytics