fredag 10 augusti 2007

Utforska Google Docs & Spreadsheets

Det är ju fredag och då händer det lätt att man tycker det är viktigt att städa filer på sitt skrivbord, ordna bokmärken eller liknande. Ibland använder jag GoogleDocs för att dela online-dokument med kompisar. Håller nu på och leker medGoogle Spreadsheet och upptäckte två coola grejer:

GoogleLookup:
Med kalkylbladsfunktionen =GoogleLookup("entitet"; "attribut") kan man ställa ungefär vilka frågor som helst om livet som insertas i cellen.

Exempelvis =GoogleLookup("Sweden"; "Population") generar då: 9,016,596 (July 2006 est.) *med källhänvisning till cia.gov*.

Det hela funkar inte så superbra, den hittar inte hälften av grejerna man tänkt sig om man bara gissar, man måste läsa lite i dokumentationen.

GoogleFinance:


Med funktionen GoogleFinance("Aktie-ticker", "attribut") kan man hämta in hyfsat uppdaterade börskurser! Det täcker bara USA än så länge men man kan ladda ner historiska börskurser (CSV-format), bygga portföljer etc. På Handelshögskolans börsrum kan vi ju använda Reuters-applikationen 3000Xtra inbyggt i Excel till massa coola saker, något som annars kostar multum. Återstår innan Google med sina gratisgrejer kan ersätta allt det men är ändå lite impad!

Med publiceringsfunktionerna kan man som vanligt dela med sig filerna till särskilda inbjudna generera rss-er över uppdateringar på sina ark, generera pdf-er, eller till sist, publicera som embeddat på sin blogg:Notera den automatiska källhänvisningarna i fotnoterna. Jag måste sluta vara så lättimponerad...

1 kommentar:

Mie, Absolut Guldkant sa...

För att inte tala om hur imponerad JAG är;)
Ha en fin fredag!

 
Clicky Web Analytics