New York Times skriver idag intressant om IT-miljonärer i Silicon Valley:
http://www.nytimes.com/2007/08/05/technology/05rich.html?_r=1&oref=slogin
No one knows for certain how many single-digit millionaires live in Silicon Valley. Certainly their numbers reach into the tens of thousands, say those who work with the area’s engineers and entrepreneurs. Yet nearly all of them still have all-consuming jobs, not only because the work gives them a sense of achievement and satisfaction but also because they think they must work so much to afford their gilded neighborhoods.Det tycks som att dollarmiljonärer där är så vanliga att det går tretton på dussinet. Tanken är att dessa hela tiden jämför sig med sin omgivning och framför allt de ovanför sig i the food chain. Ens egna framgångar blir då inte absoluta utan sätts i relation till hur mycket de andra har på sina konton. Ett annat tema är ödmjukheten och känslan av att framgången är "accidental", man råkade vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Om man bara hade tackat ja till ett annat jobb hade utgången blivit en helt annat. Inte den där samhällsuppbyggande känslan av ansvar och liknande som andra tycoons beskriver.
Kanske skulle man kunna sluta jobba eller flytta tillbaks till Kansas och köpa en farm till en femtedel av priset för den hypade villan i the Valley... där gå med i Rotary, leva ett respekterat liv. Ändå stannar man kvar där man är en i mängden.
Artikeln kan på många sätt jämföras med finansbranschen och livsstilen där. Vad det verkar handla om är ett slags undrande i artikeln inför människor som satsar mkt på jobbet.
När en 70-timmarsarbetsvecka beskrivs som länge har man samtidigt sagt att man inte själv har satsat hårt på något som man själv tror på, eller iaf aldrig har kommit i kontakt med den världen där 100-timmarsveckor är standard. Jag tror man ger sig in i leken för att man måste, sen kanske det kommer lite pengar på vägen, det ändrar inte ens mål, syn på vad som är viktigt i livet.
Sålänge man har kul på vägen tror jag man gör rätt. Bara man vet varför man gör det och är medveten om vad man offrar/skjuter på framtiden.
2 kommentarer:
Spännande artikel - du har rätt i att finanssnubbar och IT-entrepreneurer är mer lika varandra än man först tror. I slutändan är du ju så ofta cash som driver oss framåt, tyvärr.
Jag vet fyra som inte jobbar för pengarna =)
Skicka en kommentar