torsdag 29 januari 2009

Nordea i Polen satsar stort!

Dagens roligaste? Via en notis i Affärsvärlden upptäcker vi hur banken Nordeas polska avdelning har funnit ett sätt att ta sig ur finanskrisen. På sin hemsida bland inloggningar och räntor hyr man ut space till e-handel. Det kallas visst diversifiering - kika själv!

Frågan är hur många skidglasögon man måste sälja för att undvika nyemission? :)

tisdag 27 januari 2009

Mikrobloggspam, Gustav, Hitta Hem och Fora-TV

  • Har inte spam på mikrobloggsajter ökat något alldeles? Bisonblog är trött på företag och organisationer som lägger till honom utan vidare. Jag håller med. NEJ - jag vill inte ha en S-ros på listan av mina följare eller ännu mindre läsa vad ni skriver. Kampanjsstrateger, lystring: det var inte via spamming som Obama vann valet! (snarare genom att göra som Per Mosseby som sen nyåret är kommunalrådi Vaxholm och bloggar.) En annan variant är när annons-spammare lägger till dig - exempelvis SeeSweden (finns med massa andra geografiska suffix) och sen försöker sälja sin bakgrundsbild som annonser :)
  • Det ska bli intressant att följa Gustav Söderströms nya blogg. Gustav kommer senast från Yahoo efter att byggt upp, och i november 2006 sålt Kenet Works till jätten. Nu ska han ansvara för mobil-delen på Spotify: "My first time using Spotify gave me that very rare ”Wooha!, wait a minute!”-feeling".
  • Om bostadssajten Booli har byggt sin framgång på sin fina funktionalitet med kartor och enkelhet, samt att deras dinosaurie-konkurrenterna är sega, får dom nu passa sig lite: Svensk Fastighetsförmedling (typ dom sista jag trodde skulle blogga om) har släppt den läckra Iphone-appen Hitta Hem, från Avanttime, som i skrivande stund ligger etta på Appstorens topplista över gratisprogram. JoinSimonIconvert - Internetmarknadsföring har även ett finger med i det hela. Jag skulle inte skriva om det här om det inte vore för den wow-känsla (likt Gustav beskriver ovan) som infinner sig när jag testar tjänsten när jag går i ett bostadsområde vid Globen och får upp de närmaste objekt som finns för försäljning baserat på min positionering . På en sekund smeker jag sen genom visningsbilderna på olika rum på skärmen som om jag hade röntgenögon, kan se utgångspris och när jag kan komma på visning. :)
  • Ni som gillar de omistliga TED-talksen: Josephine på bloggen Tankar om Innovation skrev förra veckan om FORA.tv - en rad rss-kanaler på olika ämnen som Technology, Daily Videos, Environment etc som jag sen dess har haft i min Iphone. Man kan välja på 5-minuters klipp eller entimmarsversioner. Inte samma kvalitet kanske på filmerna som kommer från sessioner som Commonwealth Club (verkar vara ett slags Rotary) som TED, men väl värt att browsa genom efter namn man gillar. Aktualiteten är dessutom ett plus med filmerna.
Men man måste sova också.

söndag 25 januari 2009

Bloggy skördar nya framgångar

Ifall du undrar varför massa människor har lagt till dig på ditt Bloggy-konto just idag - är svaret att Jonas bakom sajten har implementerat en automatisk import-funktion från Jaiku. Lysande! Från denna tråd.

Om du har samma namn på både Jaiku och Bloggy så räcker det att besöka: http://bloggy.se/jaiku.php Heter du något annat på Jaiku så får du lägga till &username=något, exempelvis: http://bloggy.se/jaiku.php?username=jocke
Samtidigt verkar massor av svenskar även öppna Twitter-konton. Mikrobloggs-vågen accelererar alltså på bred front och Bloggy, som lanserades förra veckan officiellt, får hur mycket press som helst. Idag skriver Dagens Nyheter om Bloggy och Jonas: Glöm långbloggen - en mening räcker.

En citatvärd tanke går ut på att vi ofta överskattar det som kommer hända i världen på kort tid, samt underskattar det som kommer hända på lång tid - nåt man kanske skulle kunna kalla macro-myopia. Med detta sagt kan det noteras hur det nu snart är ett helt år sen som Expressen skrev sin artikel om nya trender på nätet, och menade "nu ska vi mikroblogga" där man nämnde Jaiku och Twitter (samt även hade den goda smaken att klämma in vårt Kindo på ett hörn. :) Visst växte det under 2008, men det svåra är ju att pricka in timingen rätt.

Kanske just därför Jaiku är felpositionerade nu med sin "invite only" vilket gör att de missar att fånga en del låg-hängande äpplen när fenomenet verkar vara på väg att "cross the chasm" mellan early adopters och early majority, för att använda Geoffrey Moores term. Om "invite only" som tillväxt-hämmande, skrev Henrik Torstensson härom dagen - mycket relevant här.

Huruvida mikrobloggen kommer att bli var mans egendom återstår att se, men ifall den blir det tror jag Bloggy, som använder enkla metaforer som "för dig som tycker det bästa med Facebook är statusuppdateringarna" har ett utmärkt läge. Jämför med Bloglovin-fallet som får folk som inte vet vad rss är att prenumerera på bloggar).

torsdag 22 januari 2009

tisdag 20 januari 2009

Twingly mikrobloggsök

Samma dag som Obama svär eden har Twingly sin egen ceremoni för nya mikroblogg-söktjänsten som nu är live! Sökplattformen stöder Jaiku, Twitter, Bloggy och en rad andra tjänster.

Det gör ju inte bara aktiv sökning lättare (Bloggy är här klockrent med sin sökruta, Twitter gömmer den, medan det helt är omöjligt på Jaiku om jag inte missat något) - utan öppnar ju även upp andra möjligheter:

  • Jag tycker att pressreleasen/blogginlägget verkar vara skriven ganska mkt med B2B-tänk i bakhuvudet. Ett verktyg för omvärldsbevakning alltså... Alla som nu vill ha ett öra mot marken för att höra vad som snackas om ens varumärke, ett namn eller nåt man vill ha koll på borde nu enkelt kunna adda rss-flöden på passande sökord. Jag kommer garanterat lägga till ett par såna alerts. Email-påminnelser för dem som föredrar det.
  • Uppmuntrat sök gör det möjligtvis lättare att ta lappkast utanför den egna sociala grafen och börja följa andra som gillar exempelvis Lalehs nya skiva utan för att dom fördenskull är kompisar med dig.
  • ... ja vad säger du - skriv en kommentar nedan!
Ännu funkar det inte på Jaiku-kommentareroch det är en tidsfördröjning på några minuter som lär minskas, men jädrar vad coolt. Sorry SAAB, men Linköpings mest spännande företag heter Twingly!
- - -

Ur ett sökmotor-perspektiv är förresten mikroblogginlägg lite speciella då de, jämfört med bloggposter är av mer dagssländekaraktär, produceras i sån mängd och vidare inte ger någon länkjuice. (nofollows på länkar etc) Mer om det i ett intressant blogginlägg på SEO-Book: "How Twitter Can be Corrosive to Marketing Efforts". Tack Christian för tipset!

måndag 19 januari 2009

Bra jobbat Electrolux

Nikolai, Simon och Disruptive skriver alla om 300-miljonersknappenUIE-bloggen, efter tips från Erik. Såna här grejer är ruggigt spännande och att ta konverteringar på allvar (dvs mäta, förbättra) är ett måste för varje seriös aktör. Men design måste inte handla om saker på nätet, det räcker att kika runt omkring sig. Härom dan gjorde jag ett roligt fynd i min tvättstuga, eller vad sägs om följande:


Electrolux verkar ha lyckats rationalisera bort alla knappar och reglage och istället, lite oväntat kanske ha infört ett "vitvarornas iPhone-hjul". Efter att ha provat använda det känns det hela mkt intuitivt, men jag bävar fortfarande för vad estniska tanten som har bott i huset sen 1946 tycker. Kan också hon intuitivt använda maskinen - ja då är det bra jobbat!

- - -

På KTH fick vi läsa Donald Normans härliga böcker om användardesign. Mycket läsvärda (även som underhållande läsning) är The Design of Everyday Things, och Things That Make Us Smart som öppnade upp mina ögon för begrepp som kunskap i världen vs kunskap i huvudet och fick mig och mina kompisar att gå runt och kommentera dörrhandtag och säga saker som "den här afforderar att man ska dra". Sen när jag pysslade mer med saker på nätet blev Don't Make Me Think av Steve Krug en bok som ofta återkom.

lördag 17 januari 2009

And from my own mag yet

"And from my own mag yet" - borde i det här fallet kunna översättas till Caesars ord: Även du min Brutus, när chief editor Chris "free/longtail" Anderson skriver om bilden som finns med i Wireds nästa nummer.

För att göra det hela övertydligt handlar det alltså om senaste tidens diskussioner om long-tail-begreppets giltighet - notera credibility på Y-axeln. Ändå rätt träffande. :)

fredag 16 januari 2009

Google Task igen samt nyheter

Nu har jag test-kört Google Tasks ett tag, todo-listan i Gmail från labbet som vi skrev om i december . Effektivitets-verktyg är lite som idrott - "den bästa träningen är den som blir av". Likaså finns det en uppsjö verktyg som man kanske testar ett tag men som inte sen används. Därför tyckte jag att en todo-lista som inkluderas vid eposten har potential att vara lite spännande. En månad senare använder jag fortfarande den varje dag. Den är mkt enkel/torftig ändå uppskattar jag saker som de tangentbordskommandon som låter en göra saker är en bra början. (flytta objekt upp och ner etc) samt att man med indent-funktionen kan göra saker intabbade ger en möjlighet till rubrikindelning etc.

Många saker som delning, integration med kalender etc saknas och gör den till knappt något mer än bra start. Vidare skulle jag vilja ha med färger, fetstil etc för att göra det hela lite mer pedagogiskt. Ändå använder jag det än så länge för att det faktiskt funkar bra till det enklaste - att fästa ner förflugna tankar och saker som borde göras. Där blir den ungefär som todo-widgeten på Macens dashboard eller för den delen en en txt-fil som alltid ligger uppe. Funkis men inte så snyggt.

(Förresten - ska jag göra något tillsammans med andra använder jag gärna nya svenska Dashnotes.)

- - -

Det här var väl förresten det enda roliga man kunde skriva om Google idag efter att man meddelat att:

OK.. ruggigt konstig prioritering av nyhetsvärdet på grejerna i det här inlägget - erkänner - men kom igen, det är sent nu för killen... :) Dessutom ingen ide att försöka skriva något som andra uttryckt så bra redan. Godnatt!

onsdag 14 januari 2009

Whopper Sacrifice

I London har jag gått på kanske hälften (exempelvis här, här eller här) av de månatliga Facebook Developer Garagen (FB-grupp) som har arrangerats. Inte för att jag är någon kodare, men för att det har varit ett ställe att träffa roligt folk och få idéer och koll på vad som händer.

Ibland är det svårt att få till det bra och i gränssnittet där ny teknik ska möta storföretag finns det alltid utrymme för överdrivet missionerande och ridande på buzz-words. Minns en kille som visade statistik på en app som hans firma sålt in till ett billion-dollar-företag. Vi såg en användar-statistik-kurva som började på 40 och gick gick ner till under 5. "By the way, these are not thousand users." :) Kostnad för kunden - £100k. Stor humor men med en allvarlig underton där man kanske inser hur mycket pengar som slösas på mode-nycker som säljs in.

Om det kanske bara är 1 på 1000 som tar fart är det ibland en mer vinnande strategi att fokusera på advertising i apps eller runtomkring på sociala nätverk ifall man inte lyckas integrera sin tjänst på ett klokt och värdeskapande sätt. (Några som använder Facebook-mediet för marknadsföring är ju svenska casino-utmanaren-med-ett-samvete Mr Green, som även använder Peder-fucka aldrig med Fogis-Greven till guerrilla-filmer.)

Låt oss nu fokusera på ett exempel där man verkligen lyckats med det som alla vill åstadkomma - uppmärksamhet och viralitet: Whopper Sacrifice, (bilden ovan) blev förra veckan en skön snackis som på några dagar avslutat 233 000 vänskapsband :) tills idag bloggen Inside Faceboook skriver hur Facebook har stängt ner ner applikationen. (eventuellt tillfälligt, enligt uppgift måste en del privacy issues fixas.) Givetvis har detta varit med i beräkningarna och nu kommer Burger King bara få mer uppmärksamhet. Sajten tillika FB-appen lanserades för nån vecka sen och tag-linen tillika alliterationen (nja) "Sacrifice 10 Friends on Facebook For a Free Whopper" sammanfattar grejen. Man installerade en enkel FB-app och när man sen har raderat 10 kompisar får man en kupong som utprintad ger en gratis hamburgare på Burger King. Spännande, roligt, förbjudet.

Dessutom underbar sensmoral. I en tid av inflation där antalet "vänner" spränger Dunbar-talet och räknas i hundratal är en grillad hamburgare guldmyntfoten som består. Lysande Sickan! Ifall en Whopper kostar 44 kr betyder det att en polare är värd under femman... Vad kommer härnäst? Offra 50 FB-vänner för en gratis Ipod Nano? :) Påminner förresten lite om en del Iphone-appar som blir bortplockade i Appstoren olika skäl, exempelvis min sen-läsning-favorit Iphone-ficklampan som med hela skärmen starkt men drar för mkt batteri för att godkännas.

Har ni exempel på era favvo-kampanjer som är värda att ha med i skolboken? Skriv en kommentar!

UPDATE:
TechCrunch har nu skrivit om det.

Nominerad + Daytona Sessions

Hur ser man till att en rejäl hoper bloggare skriver om ett kommande event - jo man skapar en tävling som knyter an till deras självintresse och så är bollen i rullning. Så måste snacket ha gått på byrån Daytona innan man utlyste YABA-priset (yet another blog award) - en tävling för att kora Sveriges webb-bloggar i olika kategorier.

Jag skulle avfärda det hela som ett sött marknadsföringstrick ifall det inte vore för att de hade den goda smaken att nominera undertecknad. :) Se därför till att bums gå in på den här länken och rösta på Martin Spanar i kategorin "Trender och Webbtjänster" :)

Nåja.. nu finns massor av andra bra bloggar där att välja mellan som är mkt mera värda att vinna.... så det skulle säga mer om priset än om den här bloggen ifall jag låg på övre halvan. (en vag parafrasering på Groucho Marx där....) En kul grej iaf, samt att gårdagen var "all time high" för min rss-statistik efter en dip sen i höstas. Tack ni som läser! Kul att se även hur kommentarerna blir fler och fler - interaktion äger.

Förresten, så var det eventet ja: Alla borde naturligtvis boka in 12/2 på fina Rival i almanackan då Daytona Sessions 2 kommer att hållas. Gratis anmälan, föredrag samt mingel. Jag kunde inte närvara förra gången, men det lär ha varit en bra tillställning och nu är jag anmäld sen nån månad. Hoppas vi ses där!

lördag 10 januari 2009

Kulturlördag - den Stora Färgskrällen

1918 ställde tre unga konstnärer ut på Liljevalchs på Djurgården, något som ibland betraktas som startskottet för modern svensk konst. Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald och Leander Engström som hade varit i Paris och studerat för Henri Matisse nedsablades av många: "Det finns vid Gud inget av konst i hennes idiotiska kråksparkar", menade exempelvis Albert Engström om Sigrids tavlor och Isaac Grünewalds judiska bakgrund var även ett problem i pressen. De färgstarka tavlorna där klarrött, pistagegrönt och solgult inte passade in någonstans.

Nu sen oktober har 150 tavlor av de tre vännerna samlats igen i en mycket imponerande utställning, en av de bästa jag har sett i Sverige. Sista chansen att se den stora färgskrällen är imorn söndag 11/1 ifall ni inte redan gjort det!

torsdag 8 januari 2009

2009 stylee

Nytt år - nya tag, inspirerade de gamla Hermods-annonserna och nu skriver vi 2009, det underbara året då "allt" ska hända. Jag har varit lite upptagen med lite olika projekt men här är några noteringar än så länge:

  • Bra coverage: Ser att det idag fanns tre separata artiklar om tjänsten i dagens tryckta SVD :) Adam Erlandsson på IT & Teknik skriver att generation gratis har blivit kunder, vidare en långt ifrån panegyrisk krönika i kulturdelen där utbudet ifrågasätts, men allt vägs kanske upp av en intervju med grundare Daniel Ek i Näringslivsdelen.
  • Vilket hack - oj oj. (Flashback-länk om OG-soppan.
  • Nyligen har en kille upptäckt hur man kan skriva ett Google-Analytics-filter för att se sin ranking på olika sökord :). Ja Analytics, sen i slutet av förra året har ju en rad nya funktioner i analysverktyget lanserats - exempelvis custom reports, adsense-integration och min favorit advanced segmentation. (Youtube-instruktionsfilm). Det finns alltså inga skäl till att inte ha stenkoll på alla dina nyckeltal och låta 2009 bli året av brutalt & ärligt ifrågasättande, tweakande (som Hjalmars postnummer) och ständig förbättring - dvs kaizen.
  • Till sist - saker å ting skall kallas vid sina rätta namn. Det hor-sök som Mymlan, BetaAlfa och Joakim skriver om borde väl logiskt sett vara koppleri. Här är den omtalade Twingly-sutenören, :) (forntidssvenska för hallick. Är du född på 90-talet, läs pimp he he)

 
Clicky Web Analytics