fredag 12 oktober 2007

Slött fredagsinlägg om att dra ner på takten

IT24 skriver att det bloggas lite om svenska IT-företag (jämfört med klädföretag etc). Med detta som upprinnelse kan vi påminna om vad en SonyEricsson-chef sa in en intervju i november förra året i Veckans Affärer nr 48:

Vi strävar efter att vara 0,8 steg före våra konkurrenter och konsumenter. Exakt 0,8 steg är viktigt. Om vi är ett helt steg före så kommer ingen att förstå vad vi gör. Om vi bara är ett halvt steg före så är vi inte längre tillräckligt innovativa.
För nån vecka sen snöade vi in på hur man ständigt måste utvecklas bara för att hålla jämna steg med omgivningen i ett globalt samhälle som tycks köra i 180.

Dock så behöver det inte alltid vara så... så länge assymmetriska förhållanden och geografiska transaktionskostnader föreligger kan man nog leva gott på att hitta sin nisch i skalan: Big Fish in a Small Pond vs. Small Fish in a Big Pond. (naturligtvis Big Fish in a Big Pond helst... he he) .
Två turister i Afrika möter ett faran i form av ett utsvultet lejon på savannen. Den ene börjar snöra på sig ett par gympaskor.
- Hur kommer det sig att du drar på skorna, det finns inte en chans att du kan springa snabbare än lejonet.
- Jag behöver inte springa snabbare än lejonet, det räcker att jag springer fortare än du! :)
Så, relativ snabbhet kanske räcker ibland... Dessutom: Är man FÖÖÖR snabb i löpstegen springar man inte bara ifrån lejonet utan även sin egen marknad om man alltså ska tro SonyEricsson.

Alla vet ju förresten hur Internettid går bra mkt snabbare än vanligt tid. (Hundår vore kanske en bra jämförelse.) Är man FÖR inne i det kan det leda till biverkningar. Exempelvis att man uppdaterar sin inbox för tredje gången på en kvart och inte fattar varför folk inte har svarat änny på mailet eller tycker att Svenska Dagbladet är puckade för att dom skriver om en nyhet idag som du läste på en blogg redan i tisdags. Det är då man vet att man softa lite. Inte mkt, men lite.

Så... jag vet att alla därute har massor av planer och är over-achievers som jobbar hårt. Bra, gör det. Only the paranoid survives. Men så länge dom andra världsförbättrarna går hem från jobbet kl 17, är lediga på helgerna eller kollar TV just när du istället läser det här finns det inga större skäl till stress... En travhäst som är bara 1% snabbare än stallkompisen betingar kanske det tiodubbla priset. Din edge räcker nog, stäng av datorn nu ett par timmar för tidigt och ta helg, du är värd det... :)

1 kommentar:

Jan sa...

Du har så rätt! Ska nog stänga ner datorn och lägga mig i min säng och läsa en bok så snart jag läst klart din blogg.

 
Clicky Web Analytics