fredag 19 oktober 2007

Prenumerera på en blogg - RSS-guide för nybörjare

Din dagstidning kommer ju hem till dig i brevlådan och på samma sätt kan det fungera med webb-sidor såsom tidningar på nätet, bloggar eller allt annat som uppdateras ofta. Har du ett antal bloggar eller webb-tidningar du besöker på nätet regelbundet? Har du inte riktigt koll på hur det där med prenumerationer fungerar, kolla då här.

Först och främst. VARFÖR? Jo:

  1. Du får informationen direkt när den skapas. (tänk viktiga nyheter etc)
  2. Du kan överblicka mycket information samtidigt plus slipper klicka massa = effektivitet
  3. Du missar inte att kolla dom där sidorna du gillar... men ibland glömmer bort.
En till egenskap som både kan vara fördel och nackdel är att man får informationen lite skalad, ur sitt sammanhang. Man slipper då ofta reklamen som kan vara runtom på en sida. Dock så missar man ibland helhetsintrycket etc ifall man bara följer en blogg via en läsare.

Det här till vänster är symboler för att nånting går att prenumerera på. Beroende på webb-läsare ser du den ibland uppe i adress-fönstret, nånstans runtomkring eller så har sidan själv en sån ikon nånstans. Det kan också stå "Klicka här för att prenumera eller liknande". RSS heter tekniken bakom, och står för Real Simple Syndication och har varit populärt sen år 2004, 2005. Det du behöver veta är att den xml-filen innehåller en speciell webbadress som hjälper dig att få ett flöde av uppdateringarna från webbsidan, direkt när den skapas.

Har du nya Internet Explorer 7.0 (laddas ner gratis här) kan du använda din webb-läsare för att prenumerera på informationen. Klickar du på en sån där orange länk kommer då det att skapas en särskild favorit som uppdateras.

Har du Webbläsaren Firefox (mkt trevligare he he.. hittas här) heter motsvarande funktion "Add live bookmark".

De här ovanstående sakerna är dock ett ganska oeffektivt och tråkigt sätt att överblicka webben på. Ett annat sätt är att låta sitt mailprogram prenumerera på informationen, exempelvis Mozillas Thunderbird, eller att man laddar ner ett dedikerat gratisprogram som Feedreeder för att hantera detta. En bra grej med det är att det kan ploppa upp noteringar från taskbaren när nyheter har kommit. En annan bra grej är att programmen automatiskt lägger till en prenumeration när du klickar på ikonen ovan.

Ytterligare ett alternativ är att ha ett konton på en webb-baserad tjänst. Då kommer du åt dina flöden från vilken dator som helst och har alltid din "uppsättning" med dig:
Ibland har då den som har bloggen lagt till särskilda ikoner som underlättar att man kan få in bloggen direkt till exempelvis Netvibes. Har man inte något program kopplat till rss-filer på sin dator kan det vara lite knepigt att hitta rätt rss-fil att lägga till, klickar man på ikonen kommer man till en särskild sida med information då, men det brukar man lära sig snabbt. Annars får man luska lite, man i värsta fall först lägga till sidan som sin webbläsares bokmärke och sen i "properties" se adressen som man sen lägger in på sin webb-baserade tjänst.

Alltså:
Om du vill prenumerera på den här sidan kan du alltså antingen klicka på symbolen i URL-raden (Firefox), eller symbolen på raden under (Internet Explorer). Du kan också använda mina egna knappar högst upp till höger på sidan. Till sist finns möjligheten att kopiera in adressen http://feeds.feedburner.com/MartinSpanar

För första gången i historen ökar inte längre tv-tittandet, Internets tillväxt bromsar. Under ditt kommande liv kommer du sitta många år och använda nätet i dess olika former. RSS-teknik är ett utmärkt sätt att göra den tiden mycket effektivare. Du överblickar på en koppp kaffe all information du behöver för dagen. Börja därför redan idag! :)

4 kommentarer:

Christian sa...

Poppe och jag diskuterade idag att vi borde skriva ett sådant här inlägg!

Ibland e slumpen bara lite för nära för att det skall kännas ok ;-)

Martin sa...

He he kolla era burkar efter spionprogram :)

Nä men en sån här crash course behövs åter och åter märker man...

Henrik Ahlen sa...

Bra inlägg som behövs för många som inte insett värdet av bloggar. Jag blir så trött på alla kulturmännsikor m fl som säger svepande saker som "jag läser inte bloggar, det finns inga intressanta". det är ju som att säga "Det finns inga bra böcker på Akademibokhandeln".

Använder själv Netvibes, klart vanebildande, oerhört smidigt och tidsbesparande, gör ju att jag kan scanna massor av bloggar och hitta guldkornstrådar som denna varje dag.

Martin sa...

Tack Henrik!

 
Clicky Web Analytics