tisdag 2 oktober 2007

Sammanfattande om Skype

Många har ju skrivit om Skype sedan företaget i måndags (pressmeddelandet från eBay) förklarade att Niklas Zennström slutar som VD för att övergå till en ordföranderoll. Samtidig förklaras bland annat att man skriver ner värdet av Skype med $900 m samt klarar av alla ersättningsanspråk vilket kommer belasta Q3-resultatet med totalt $1,4bn.

Vid köpet 2005 fanns ju en klausul som gav grundarna upp till $1,7bn prestationsbaserad lön. Den har nu alltså fastställts till drygt $500m är en slutsats vi kan dra av beskedet. Huruvida det har mer med den förtidiga avgången att göra (var satt till 2009) eller att man inte uppnått mål om användare och intäkter kan diskuteras.

Rösterna kraxar "vad var det vi sa" och värderingen från köpet 2005 framställs som överdriven. Men vad säger då finansmarknaden, ja du och jag som faktiskt äger andelar i eBay har inte reagerat negativt, snarare tvärtom. Citigroups måndagsflash bekräftade detta och menar hur eventuella besvikelsen över Skype redan är diskonterat i priset. Aktien gick upp knappt 1,5% under dagen, totalt 18% för månaden. Det här kan ju antyda att Skype inte anses som en betydande del av eBay. eBays senaste kvartalsrapport berättade om att antalet aktiva användare minskat något, samt att intäkterna minskar. Klart är att Skype inte blev vad man pratade om för att motivera prislappen på $2,6bn i cash up front för några år sen: en integrerad produkt som skulle stärka core-verksamheten auktioner.

Därmed inte sagt att Skype inte är framgångsrikt... Med 220 miljoner användare (juni 07) och faktiska intäkter så har man ju skapat något som folk gillar och använder... I skrivande stund (alldeles för sent) ser jag att 5,4 miljoner användare är inloggade och den här stunden där starka Skypekortet Asien samt Europa sover brukar vara lägsta tiden på dygnet.

Men framtiden kanske ändå är någonting annat? Gratis är stort men när man ser på SkypeIn SkypeOut så är det lågpris-telefonkort mm man konkurrerar med och hur stora är marginalerna där? Jag tänker mig hur Skype i mobilen kommer vara nästa stora grej. Det funkar ju redan med många telefoner och är det några telefonräkningar jag vill ha ner så är den från tele2 som inte alltid brings me small bills. Är man utomlands ofta också skulle Skype vara det som räddar en från dyra roaming-priser. (du vill kanske inte ha laptopen uppe när du går på Oxford Street), om vi snackar wlan istf annan datatrafik. Då krockar vi iofs med teleoperatörernas affärsmodell + att Skype lär kräva 5ggr så mkt bandbredd som ett vanligt kodat mobilsamtal. Men men..
  • Zennström i annan intervju i DI. (skäms smått över mina landsmän med alla typiska kommentarer)
Ridå!

Inga kommentarer:

 
Clicky Web Analytics