torsdag 4 oktober 2007

SJ-biljetter på Tradera-auktion - ja, varför inte!

Idag tillkännagavs det att SJ nu ska prova nya metoder för att sälja biljetter till tåg som ibland står tomma. Svenska Dagbladet berättar om hur 6000 biljetter per vecka kommer att säljas på auktion med hjälp av Tradera med utgångspriset 1kr. Under dagen hölls en presskonferens där man förklararde att det i inledningsskedet bara kommer att vara biljetter mellan Stockholm, Göteborg, Malmö, Karlstad, Falun, Borlänge.

"Biljetter till en avgång börjar auktioneras ut 48 timmar i förväg och auktionen stänger sex timmar innan tåget går. Något tak i budgivningen finns inte. [...] Den nya försäljningsformen innebär enligt Forsberg att sista minuten-biljetterna kommer att försvinna på sikt"
Nu har vi på bloggen lyckats komma över några exemplar på hur de banners som ska sälja in företaget ser ut. Kolla här: [eller textlänk!]
Klickar ni på länkarna i bilden kan ni signa upp er och testa hur interfacet ser ut.

Alla sätt är bra utom dom dåliga, men lite häpnadsväckande är det ändå att SJ samarbetar med eBAY. Varför inte skapa ett enkelt system själva med deras kunskap av betallösningar mm? Man måste ju också bli medlem på Tradera för att kunna köpa. Det kommer säkert många bli ifall man kan knipa en biljett för 1 krona. :)

Kanske är det hotet från allt billigare flyg som får SJ att ta till såna här medel. Folk som normalt bokar på nätet kan tycka det här är en kul grej och har kanske heller ingenting emot att var ute i sista sekunden. Dock så kommer nog osäkerheten att man måste vänta ända fram tills sex timmar innan avgång göra att många människor hellre slår till direkt. Kanske snabbauktioner med avslut varje timme vore en bra idé SJ?

Kan iaf inte låta bli att gilla grejen... så enkel och rolig. Och så mkt uppmärksamhet för Tradera. undrar varifrån idén kommer he he...

Dagens Nyheter skriver också om det här.
Uppföljning lite senare!
Update: Nu finns sajten Billigt tåg!

2 kommentarer:

Pelle sa...

Jättecoolt - snacka om marknadspris och om utbud och efterfrågan här :) Ofta tyckt att vid lanseringar som Xbox 360 borde iaf vissa konsoler auktioneras - kul att någon aktör nu vågar testa, även om jag kan hålla med dig om att de nog skulle kunna göra något eget bättre.

Å andra sidan skoj att de använder en befintlig tjänst - onödigt på sitt vis att uppfinna hjulet igen - lite 2.0-trendigt. Hade dock varit roligare om Tradera varit något att hurra över - vilket de för mig inte varit precis alls...

Undrar förövrigt hur mycket SJ får betalt för detta - för de lär väl knappast behöva betala för att göra så mycket reklam för Tradera?

Anonym sa...

Om jag inte minns fel så gjorde just Microsoft det. Dvs, auktionerade ut det första exemplaret från 1kr på Tradera. Minns jag inte fel så gick den för drygt 17.000kr(!) och pengarna gick till välgörenhet. Mycket uppmärksamhet vart det ändå.

SJ är nog inte dumma. Genom att sälja på Tradera så kommer de åt deras +1miljon medlemmar och hittar givetvis nya kunder som annars inte tänkt åka tåg. Win-Win-Win situation som Percy skulle sagt ;-)

 
Clicky Web Analytics