söndag 23 september 2007

Red Queen Principle

I uppföljaren till Alice i Underlandet springer Alice men kommer ingen vart. Den röda drottningen säger då: "It takes all the running you can do, to keep in the same place."

Det här har givit namnet till en princip inom evolutionsbiologi som man kan sammanfatta som att det i ett evolutionärt system är nödvändigt med kontinuerlig utveckling - bara för att hålla sig i jämna steg med systemet runtomkring det som också utvecklas. Det är en kapprustning - arms race.

  • Med andra ord... ifall gasellerna på savannen blir snabbare måste rovdjuren bli snabbare också för att överleva.
  • Det kan också tänkas förklara varför sex har uppkommit som ett sätt för parning mellan djur (till skillnad mot ex kloning/delning). Haken är ju: När man får avkomma med någon annan är ju bara 50% ens egna gener (mot delningens 100%). Läs mer ex här.

Nåja... nu försöker jag snarare skriva om IT och webben här så jag avslutar kvickt med att droppa några namn man kan googla på om man vill läsa mer: Leigh van Valen, Richard Dawkins (Selfish Gene, The Blind Watchmaker, The God Dillusion) , Matt Ridley (författare till boken The Red Queen)

---

Så.. den röda damen.. ehh tråden: Är inte Internet ett väldigt evolutionärt system? I så fall skulle jag säga att generationstiden är väldigt kort! Tre månader på nätet är en evighet! Ungefär som hundår :) Mutationer, nya idéer uppkommer runtom i populationen och ger ägaren komparativa fördelar... SPRRIIIIIIIDS!

Om vi kan applicera Red Queen-principen på nätet eller mer generellt i det samhälle vi nu verkar så blir slutsatsen att man måste vara ständigt på hugget varje dag och utvecklas. Nån har en civilingenjörexamen från 1995. Och? Jättebra sålänge man inte lever på gamla lagrar utan är därute och krigar v a r j e d a g!

Alice i Underlandet sprang och sprang men kom ingen vart. Precis... Om tillväxten i en viss bransch är, låt oss säga 30% i en expansiv period måste man själv bli 30% bättre bara för att hänga med. Vill man sen vara i täten.. ahh då är det andra siffor som gäller.

"The greates shortcoming of the human race is our inability to understand the exponential function"

...menade fysikern/befolkningstillväxt/Malthusianen/ Albert Bartlett och syftade huvudsakligen på vad han menar är självmotsägelser som "hållbar befolkningstillväxt.

En tröst kanske är hur exponential-lagarna kan vara på vår sida. Om vi vänder dem till vår fördel kan vi iaf tänka på att ränta på ränta ger resultat... Det betyder bland annat att det räcker att du blir 1% bättre på något varje dag så kommer man på ca 10 veckor att ha blivit dubbelt så bra på det. (1,01^70 = 2,01)


Vad vill du bli dubbelt så bra på om 10 veckor? Se till att fixa det då! Då kommer du säkert, inte bara keep up with the Joneses men även ligga i vänstra filen.

Gör du inte det... ahh visst softa du med men du vet iaf att det finns massa andra ute på nätet som lägger manken till... plus alla i Indien ("for me as prime minister of India, IT stands for India Tomorrow"), Kina, Bangladesh, punkt punkt punkt. He he vill inte skapa stress.


OK, alla har säkert läst Thomas Friedmans The World Is Flat: The Globalized World in the Twenty-first Century... eller?

Inga kommentarer:

 
Clicky Web Analytics