torsdag 12 juni 2008

Twinglys blogg-sök går publikt

Efter att ha testkörts under våren av 3000-talet testpiloter går nu den spam-fria bloggsöket på Twingly live! 30 miljoner bloggar, företrädelsevis europeiska lär indexeras, och detta förmodligen snabbare pga ping-tjänsten som sedan tidagare möjliggör exponering av blogginlägg mot tidningsartiklar.

IDG intervjuar Martin Källström och Anton berättar mer. Rss-flödena på sökningar är en annan nyhet som kan sorteras på olika spännande sätt. Till releasen släpps också en widget man kan inkludera på sin blogg som strömmar resultat från sökningen (se till höger nedan här).

Vilket sätt att visa avtrycket sökmotorn har fått är bättre än att länka till en Twingly-sökning. Lycka till säger vi till det spännande projektet!

On a more serious note: Alla widgets som installeras med javascript på sidan, denna liksom, Knuff, Bloggvärde etc borde ha potentialen att relativt friskt samt smärtfritt samla ihop statistik från ens sajt. Har inte lusläst det finstilta på de olika sajterna men räknar nästan med att de i princip har tillgång till motsvarande ens Google Analytics med referrals, besöksstatistik etc. Har jag fel här? Upplys mig gärna i så fall! Är till naturen en transparent varelse och ser inga problem med det sålänge folk är medvetna - men kan säkert kommuniceras bättre. Detta verkar inte den avlyssningsskyga bloggosfären uppmärkamma någe värst. (ModerataKarameller överblickar FRA-motståndet)

Hursomhelst är detta ett bra exempel på ett win-win-utbytande av värde på modellen free. - Att skapa en honeypot som möjliggör ett upplevt värde till en blogg mot business intelligence till underlag för bättre tjänster eller övrigt monetariserande såsom statistik-tjänster mot företag etc.

Inga kommentarer:

 
Clicky Web Analytics