tisdag 3 juni 2008

Adsense i feeds

En av mina favorit-TLAs på den här sidan millenniesskiftet måste vara RSS som förbättrat våra liv så märkbart. Vi prenumererar på allt nuförtin - får information pushad ut istället för

  • står i köer och väntar med mössan i hand
  • besöker 40 webbsidor innan frukost
  • anpassar oss efter något så anakroniskt rudimentärt som sändningstider.
(Spara TV-bilagan i kvällens Metro till dina barn(/barn). Dom kommer att skratta åt dig när du berättar att när du var liten så kunde man bara se program en viss tid.)

MEN, information som presenteras i en rss-läsare är ju delvis strippad ur sitt kontext - och det är ju ofta på själva sajten som annonser brukar bäddas och varumärken byggs. Kanske detta har varit en tröskel när medialandskapet ska omvandlas?

Smarta webbsideproducenter har tagit fasta på detta och stoppat olika former av reklam direkt i feedsen. Det här har kanske varit en av de bättre användningarna för affiliatenätverkens textlänkar till skillnad från banners. En lite mer defensiv väg är att enbart bjussa på rubriker och ingresser i sina rss-flöden vilket kräver att man klickar sig till sajten för att få se resten - och därmed exponeras mot den övriga reklamen, registreras som pageview etc.

Nu har Google sen en tid öppnat upp för att lägga in AdSense i feeds! Hugade publicister har kunnat ansöka om beta-konton. Google rekommenderar att man publicerar sitt adsense sist i inlägget, att man syndikerar hela artikeltexten i sina feeds, samt att man inte överanvänder detta. Här bloggar Feedburner, den av Google uppköpta feed-hanteraren om hur man ska släppa in Adsense i sina flöden.

Personligen tycker jag detta verkar skitbra! Inte för egen del - men tror att det kan vara såna här saker som kan speeda på allmänhetens användande av feeds.
  1. Om exempelvis medelstora lokaltidningar kan se en ekonomisk vinning i att pusha lite för rss-flöden kan användandet och mogenheten öka i och med att internetanvändare uppmuntras till att testa på detta.
  2. Inget mer publicerande av bara rubriker och sånt snålt. Vad tror ni? Aktörer som snarare verkar skrämmas av tekniken och ser flödet som teasers för att dra folk till sajten - istället för ett komplett medium. Att då kunna monetisera på detsamma kan vara det som krävs för att det ska ta fart.
  3. En sak till... det är inte alltid Adsense känns 100% relevant för vissa webbsidor. Kanske beror det på att en skyskrapa eller footer med annonser inte lyckas prickskjuta ett särskilt innehåll på sidan ifall det består av mycket innehåll. Advertisers for bloggers has to change. Ett annonselement som stoppas in direkt i feedset borde kunna göra detta bättre.
Haken är kanske att annonser kanske i högre utsträckning riskerar att uppdattas som redaktionellt innehåll. Visst kommer det säkert att stå "Ads by Google", men CTR-en kommer nog öka om man säger så... Hake och hake förresten...

Inga kommentarer:

 
Clicky Web Analytics