tisdag 31 juli 2007

Affiliate-program på Internet

Hur hänger allt samman på Internet? Varifrån kommer alla banners man ser på hemsidor och hur "tjänar folk pengar på reklam"? Jag vet inte hela sanningen men har iaf för några sajters räkning jobbat med tre affiliate-nätverk, spindlarna i nätetsom sammanför alla världens internettjänster.

Tanken är att man skapar konton på deras respektive sajter för sin egen sajt och sen kan bläddra bland massa passande reklam-program. Då handlar det om olika saker som bokaffärer på nätet, telekombolag, resesajter eller vad du vill. Man ansöker till ett program som passar innehållet på ens sajt och kan sen om man blir godkänd klistra in banners och bilder. Ersättningen som tillfaller dig sker via en "per click"-modell eller en "per-action" där man får procent på en avslutad affär. Som exempel kan man få 5% av försäljningen på skiv- och cd-butiker och mkt mer för resor, hotell, finansiella tjänster och liknande.Pengarna förmedlas sen via nätverket som alltså fungerar som en central hub i denna flödelsmodell.

  • Tradedoubler grundades 1999 i Stockholm av Felix Hagnö och Martin Lorentzon och är sen 2005 listat på Stockholmsbörsen. Från deras årsredovisning för 2006:
• Omsättningen ökade med 61 procent till
1 744,1 MSEK (1 085,0)
• Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till
190,1 MSEK (44,0)

I januari 2007 la AOL ett bud på TradeDoubler som efter många om och men drogs tillbaka i mars eftersom bland anant Alecta stretade mot. Jag tror ändå starkt på Tradedoubler som en vinnande aktie på Stockholmsbörsen. Det senaste förvärvet förra veckan där Tradedoubler köpte brittiska sökföretaget IMW med The Search Works för £56m. Det är ett proaktivt steg som visar att man vill vara med och tillhöra dom stora. Dock så ligger det ständigt i bakhuvudet att någon ännu större kan komma och... Ska på skoj försöka sätta mig in lite mer i deras siffror framöver i mån av tid.

  • Zanox är tyskt och grundades 2000. Hade förra året revenues på €106m. I maj köptes Zanox av Axel Springer AG och PubliGroupe AG för €214,9 m plus en viss prestationsbaserad del.
  • Commission Junction grundades 1998 och ägs sen 2003 av ValueClick och är den största affiliatenätverket i Nordamerika med ca 50% av de 500 största web-butikerna som kunder.


Klicka på länken och se om du hittar program som passar dig!
www.zanox.com

Inga kommentarer:

 
Clicky Web Analytics