fredag 29 augusti 2008

Fredags-puckar

Ny fredag & nya fredagspuckar:

  • Google-alfabetet - vad är det? Jo igår handlade det om Google Suggest - Frågan är alltså vilka förslag Google ger om man börjar skriva varje bokstav i alfabetet. O'Reilly Radar har hela listan och jämför även med 2004:
    A = amazon
    B = bebo
    C = craigslist (in 2004 this was cnn)
    D = dictionary
    E = ebay
    F = facebook (in 2004 this was firefox's turf)
    G = gmail
    H = hotmail
    I = ikea
    J = john lewis (the first result is for John Lewis, a UK retailer that I had never heard of till now)
    K = kelly blue book
    L = limewire
    M = myspace
    N = nbc olympics
    O = olympics
    P = photobucket (over Paypal and beating out 2004's Paris HIlton)
    Q = quotes (the first result is for The Quotations Page; I hadn't realized how popular quotes were)
    R = runescape
    S = sears (I am impressed that Sears is able to beat second-place Skype; 2004 winner Spybot is gone)
    T = target
    U = utube (you know your site is popular when a misspelling is a top searched term; Google's spell corrector doesn't even try to stop this misspelling)
    V = verizon wireless
    W = wikipedia (www.youtube.com was ninth on this list)
    X = xbox (the only Microsoft product to make the list this year; hotmail was a part of the alphabet in 2004 and gmail was not oops, hotmail is clearly still on the list)
    Y = youtube (not a surprise with all the foreshadowing, but this does mean that Yahoo! is no longer on the list)
    Z = zip codes
"Jag skulle inte alls gå dit för att köpa cd-skivor. Trots att jag skulle räcka över pengar till butiksinnehavaren och gå hem med en skiva i handen. Jag skulle gå dit för att jag har saknat precis en sådan mötesplats – det vill säga en affär som drivs av människor som älskar musik och som i sin tur lockar till sig kunder som gör detsamma. En mötesplats av den sorten kommer att vara värd att betala för. När jag går dit shoppar jag omgivning."

torsdag 28 augusti 2008

Några tankar om Google Suggest

Härom dan skrev Google att Google Suggest nu skulle ta examen från Google Labs och börja rullas ut som standard. Idag ser vi att det är igång på .com-versionen - men ännu inte har nått den svenska. (Testa förresten skriva google.com/ncr för att skriva till din cache att inte vidarebefordra mellan TLDs). Här skriver bloggen Webbsnack.

I korthet ger Suggest-funktionen (FAQ), som startade som ett en-dagar-i-veckan-projekt förslag på sökord samtidigt som du skriver och samt visar deras popularitet. Fördelarna är att man får hjälp med att snabbare hitta det man vill ha, reducerar stavfel samt inte behöver skriva så mkt. Har du liksom jag använt Firefox har du redan sett samma funktion i search-boxen (se t.h.)

Jag ser fördelarna med funktionen - men är inte odelat positiv. Härom dan läste vi i DN om miljonförlust för Google. Nu är detta inte annat än en bokföringsmässig disposition - kika vilket land du betalar dina Adwords-till. Dock så vill naturligtvis sökmotorföretaget dra in mer kulor - och jag tror att Suggest kommer hjälpa till med just det.

Varför - jo suggest fungerar som ett slags aggregering av dina klick till de vanligaste sökresultaten - detta av två anledningar. För det första: Istället för att slutföra din sökning med fyra ord "tvättmaskin electrolux blinkar problem" kommer du komma av dig ifall du får hyfsat bra resultat direkt. Vidare kommer man av grupptryckskänsla säkert klicka på sökningar som har flest visade resultat. Enligt gravitationslagarna tror jag då större sajter och mer mainstream-grejer får trafik vilket naturligtvis ger mer inkomster till Google i nästa led i form av Adsense-klick som är överrepresenterade där snarare än påmer obskyra sajter. Longtail-ormens huvud snarare än svans med andra ord. Det torde också betyda att vikten av sökmotoroptimering och ranking förstärks.

onsdag 27 augusti 2008

Jaiku tillbaks - samt fritt för alla (nästan)


Just innan vi ska gå hem för dagen verkar Jaiku hostat igång efter sin nertid från fredags. Visserligen är gränssnittet för användarnas sidor levererat i avskalat krigsläge och huvudsajten går inte att nå men jaikus kan man posta - vilket ger glädjeljud i bubblan.

Förutom det sedan tidigare kända, att tjänsten nu hostas på Googles maskiner (vilket kräver att man accepterar ett nytt användaravtal) är nyheten att det nu kommer bli obegränsat med invites! (Hojta om någon behöver...) Fler nyheter kanske framkommer när vi kan se mer av sajten imorgon.)

Frågan är vilken förväntad målgrupp en tjänst som Jaiku kommer få? Slår det som bloggar har gjort de senaste åren eller förblir det en nischprodukt? Expressen skriver "Nu ska vi mikroblogga (och nämner i samma veva som andra trender Kindo he he) - ändå är det lätt att avfärda som något för teknikintresserade snarare än the heroin of the masses. Då är man nog för snabb.

Visst skulle man kunna önska att vi hade mer av ett universalprotokoll som epostens istället för en sån "balkaniseringen" av tjänster på detta område: Protokoll som inte är kompatibla sinsemellan och tävlar om samma space snarare än bygger marknaden, undvika ett Adium eller Trillian om ni förstår vad jag menar... Kanske är standarden här snart ifall Google hjälper till att göra något stort.

Argumenten borde inte handla om hur viktigt det är att uppdatera sin krets fem ggr per dag om vad man gör - utan snarare den härliga uppenbarelsen av hur lätt och naturligt man trampar in på andras tassmarker och inspireras att delta i diskussioner som man ser andra kommenterat på. Det är dessa tillfälliga, eller för den delen fortsatta möten med folk som jag tycker är styrkan i formatet. Därför finns det bärkraft i sig att räcka långt utöver att vara en fad för early adopters. Nu kan iaf användartillväxten börja ungefär på samma sätt som Gmails med fria inbjudningar.

Apropå mikrobloggning - nu har jag fått testa svenska Moyume ett par månader och postar bilder från mobilen till mina kompisar på formatet en till många, flera gånger varje dag. Beroendeframkallande!

Det är lett att vara est

Via MrGreens blogg får vi sevärda klippet där Jonathan Zittrain presenterar sin bok The Future of Internet (and how to Stop it) i The Colbert Report.



En sak hakar vi dock upp oss på - programledaren säger "I don't even think Estonians even have computers" - jo... svarar Zittrain, och berättar om personerna bakom succér som Kazaa och Skype.

Att folk i Baltikum är digitala natives vet vi såklart med besked... Kika här för att se Carl-Johans rapport om hur bussarna han åker på i Estland har gratis wifi! Minns ändå själv hur positivt överraskad jag blev i Riga när jag såg hur telefonkioskerna fungerade som nav för ett trådlöst stadsnät

Själv satt jag på ett tåg i England härom dan och även här är nätverket gratis. Något att tänka på SJ? - 69 kr för en timme känns mer än en smula anakroniskt.

(Tur att iPhonen är bättre att surfa med än ta bilder.)

fredag 22 augusti 2008

Jaiku nere - eller cirkellogik år 2008

Man upptäcker att Jaiku är nere igen. Tänker - shit, det här måste jag gå in och mikroblogga om. Sen kommer man på sig själv. :) Felmeddelande för Firefox överst samt Safari under. Nåja, nu är det helg.

  • Jonas på Utvbloggen, (EDIT3) och inget annat he he...får mkt snyggare felmeddelande än jag.
  • EDIT1: Paula på Flickr också.
  • Det här jaiku-felmeddelandet på lindqvist.com är väl ändå inte heeeeeeeelt korrekt. :)
  • Förra veckan läste vi ju förresten hur Twitter tvingades sluta med sms utanför USA.
EDIT2 sju timmar senare: JAAAA! nu får jag den fina också, riktigt konstnärlig:


Förresten - hooka mig på jaiku om ni vill!

onsdag 20 augusti 2008

Gott och Blandat för en onsdag

  • Vill ni veta hur långt talsyntesen har kommit år 2008 - Lyssna då på McKinsey's Quarterly nya men robotliknande podcast där innehållet i den annars mkt välskrivna och intressanta nyhetsbrevet om strategi, globala frågor och ekonomi läses upp på ett trist och intetsägande sätt. När världens bästa konsultfirma går ut stort med lanseringen kunde man hoppas att dom hade gjort något roligare för att greppa tag med social media. Richard Gatarski på WeConverse har djupare saker att säga.
  • Jason Calacanis har som bekant lagt ner sitt bloggande... istället ska nyhetsbrevet vara formatet. Idag kom ett riktigt intressant utskick om PR-arbete för Startups med underrubriker som: "Always pick up the check--always", "How a CEO should speak to a journalist", " Be a human being". 5000 ord i ett email är en smärre roman - ändå var det här bara del 1. För att haffa detta samt kommande mail - https://my.binhost.com/lists/listinfo/jason

Tillbaks till Sandbox

Gratispenna exploderar ~5kr
Kemtvätt för gåbortbyxor ~90 kr
Favoritföretaget som besvikelse - beyond measure :)

Nu ska jag inte blogga om sökmotorjätten på... ehh säkert två veckor!
EDIT: Höll en vecka.

tisdag 19 augusti 2008

Mer om NewsCred!

Frågan som alla startups ställer sig: Hur blir man Techcrunchad två gånger under samma sommar? Den frågan kanske Shafat och Iraj Islam på Newscred, den schweizisk-svenska startupen som rankar nyheter efter trovärdighet (privat beta i våras), kan svara på.... :)

Sajten är ett skräddarsytt nyhetsfeed där man själv väljer bland hundratals nyhetskällor som presenteras för en på hemsidan som en tidning. En slags digg-röstning uppmanar sen läsaren att skatta trovärdigheten på innehållet vilket ger återkoppling till systemet på sättet som information ska visas.

LÄS även inlägget från i maj om NewsCred på min blogg. Sen lanseringen har sajten fått ett bättre sök, nya ämnes-specifika sidor samt avdelningen "breaking news". Killarna har även jobbat vidare på att tweaka och ständigt förbättra algoritmen som räknar ut det viktiga och allt mer relevanta trovärdighetsindexet. Idag släpptes så NewsCred publikt (pressmeddelande) vilket har genererat mycket välförtjänt uppmärksamhet!

Lycka till!

SocialVibes - välgörenhetsarbete utan arbete

Socialvibe är en välgörenhetssajt på nätet där du gör charity work, men typ... utan work. Tanken är att du på deras sajt väljer ett gott syfte du vill stödja, väljer en sponsor, ex Coca-Cola, Apple, NBA som sen betalar pengar från dig när folk klickar på den widget du genererar till din blogg, eller sociala nätverks-profil (Facebook, MySpace etc)

Generellt är det här väl ett coolt initiativ - att passivt kunna generera pengar genom sin online-presence. Sajten som fortfarande är i beta har upp till juli donerat (sker kvartalsvis) $90k dollar, vilket inte är iögonfallande mycket dock. Företaget bakom fick i december en $4,2m Series A-investering ledd av Redpoint Ventures.

Att man själv väljer sponsor ger förväntad hög relevans för klicken är en tanke. För en sajt/person som har ett stort och aktivt nätverk eller blogg kan klick och närvaro och badgen naturligtvis ge en del poäng som sen översätts till pengar . Man bjussar även företagen i fråga på lite goodwill - undrar dock hur många som väljer Nestle på sajten förresten? :O På ett sätt kan det också vara ett sätt för en person att connecta med företaget i fråga och markera det: "Titta jag gillar Apple". Som läsvärda bloggen InternetSociologi skrev i våras förtjänar konceptet att resoneras kring:

"Konsumtionssamhället kan nu få ytterligare nya utposter på Internet. I försöken att skapa nya marknader i det alltmer explicit “sociala” Internet kan nu den enskilda individen bli en reklambärare. (...) Självklart finns det ideologiska konsekvenser av detta, varor från storföretag letar sig på ett nytt sätt ner på mikronivå genom media och flyter in i personens uppfattade sociala identitet".
Har ändå sajnat upp nu och ska testa ifall det blir några poäng till mitt syfte One Laptop Per Child, (se Nicholas Negroponte på TED). För att stödja, klicka på widgeten nere till höger eller sajnar upp via denna länk för att själv prova SocialVibe.

Till sist ska man ska inte lura sig själv att man är nån Moder Theresa genom att göra det här. Fortfarande har du säkert en hundralapp i månaden du kan skänka på autogiro nånstans direkt. Såg apropå det ett snajdigt t-shirt-tryck härom dan: Creating a Facebook-group isn't activism. :)

Om man vägrar göra saker som inte är webbtvåkommanolliga kan man då istället hitta annat som ger mer direkt effekt: Förra året i oktober skrev vi om Kiva.org som är en utmärkt sajt där du kan ställa ut mikrolån till exempelvis en fiskare i Uganda som vill köpa nya nät. Henrik Torstensson har rapporterat om sina erfarenheter där: läs inlägg 1 samt uppföljningen. OT: Alla är väl förresten övertygade om att det här snarare skall räknas som en mkt god investering och inte ett välgörenhetsprojekt. :)

torsdag 14 augusti 2008

Reklam från stenåldern - kommentar till Disruptive

"Hade de så bra koll på hur man skulle göra reklamfilm då eller är det bara den branschen som inte utvecklats? Vad händer när dessa snubbar skall börja göra internetreklam?"
Så skriver Christian på Disruptive "Vissa saker ändrar sig inte"angående en kul reklamfilm för pickles, från, tja om inte från stenåldern så iaf när farfar var ung.

Det fick mig då att tänka på Claude Hopkins (wiki-länk), som av en del brukar kallas för marknadsföringens fader.

Alla som har gått en kurs i marknadsföring har fått läsa exempelvis Kotler, men redan 1923 skrev den här killen boken "Scientific Advertising" som finns som pdf på många ställen på nätet, html på Projekt Gutenberg, samt även här på Google Books. Född 1866 blev han en pionjär på områden som:
  • Copywrite-skrivning
  • Dåtidens adwords hette tidningskuponger och genom att ha koder i kupongerna kunde revolutionerande tracking ske som gav uppföljning, demografisk info etc på de kuponger som allmänheten skickade in vilket ger möjligheter till uppföljning samt:
  • parallell-testing av texter och rubriker mot varandra för att se vilken som ger bäst resultat.
När man idag sitter med saker som A/B- MVT-testing, etc och upptäcker att enbart byta plats på två meningar i en Adwordsannons så att benefits kommer före egenskaper ger 10 ggr högre klickfrekvens (inget nytt för Claude) får man massa wow-känslor och tycker man är så modern häftig som ser in i den mänskliga psykologin. Då kan det vara en kul återblick att läsa hur precis samma saker beskrevs för nästan 100 år sen i boken Scientific Advertising.

Eller för att avsluta med ett citat:
"Nobody, at any level, should be allowed to have anything to do with advertising until he has read this book seven times. It changed the course of my life."
//David Ogilvy, grundaren av reklambyrå-giganten som bär hans efternamn.

:)

onsdag 13 augusti 2008

Raison d'être

Har du 40 minuter till övers (av de 760 upp-till-bevis-timmarna som återstår fram till jul enligt bloggen Disruptive) så kan du ta och kika på Guy Kawasakis föreläsning från TiECon 2006 som innehåller många bra saker. Ett av ämnena den inspirerande föreläsningen handlar om är hur man ska definiera ett "mission" för sitt företag som snärtigt formulerar vad det är man egentligen finns till för.

Ni som prenumererar på den här bloggen (annars kan ni göra det här) har säkert märkt att jag då och då pratar om Kindo, sajten för familjer som lanserades i slutet av förra året. Det här är varför jag älskar Kindo:

I lördags fick en av mina kusiner sitt andra barn.Det lilla flickebarnet har inte ens fått sitt namn ännu, men hon har redan sin profil på Kindo och vi släktingar som inte bor i Örnsköldsvik kan via fotoalbum och kontaktsidan ta del av det nya som hänt.

Om vi tittar bortom den egna kretsen - Förra veckan kom det här från andra sidan Östersjön:
Lotsar i dagarna min kusin runt i stan, som jag “hittade” via Kindo. Kindo har lett till att jag faktiskt själv nu fått kontakt med några av mina många kusiner, att jag faktiskt vet vilka de är mer än bara några namn mina föräldrar nämner ibland.

Efter att min nära familj var här en vecka visade det ju sig att min kusin också skulle till Estland, på ridläger utanför Pärnu. Så när de kom upp till Tallinn tipsade vi dem om en del trevliga ställen, åt på medeltida restaurang och gick och bowlade. Grymt trevligt och deras kids älskade min Nintendo-emulator som jag har installerad på jobbdatorn. :-)

Så Kindo - tack! //CJ
Det här mailet fick vi idag från Petra:
Tack vare mitt släktforskande har jag tagit mig i kragen och tagit kontakt med min ena halvbror som jag inte träffat eller pratat med på över 15år. Ska till och med åka till honom och hans familj nu på lördag. :-D Detta skulle inte ha skett om jag inte hittade kindo sidan på nätet. Tack igen!
Så alltså, på ett sätt är det rätt enkelt: Lyckas vi skapa en plats där familjer kan samlas, genom ett släktträd utforska nya delar och bjuda in sina närmaste till att hålla kontakten, dela bilder och annat kul för att växa tillsammans så behöver VI inte göra så många knop till. Saker som händer i livet - från BB, mjölktänder, skolavslutningar och tågluffning har så mycket inneboende glädje i sig. - Hitta ett sätt att dela med sig detta till de närmaste - så känner vi att vi gör något som folk har nytta av. Om vi skulle tvivla på detta nångång mellan serverproblem, sena nätter eller måndagströtthet räcker det med att läsa mail som de ovan för att fortsätta ett tag till... :)

fredag 8 augusti 2008

OS på datorn - Zattoo

OS streamar du enkelt, var du än är, via klienten Zattoo och väljer sen ex kanalen BBC1. Finns för Mac, PC etc och har till skillnad från ex Joost och Babelgum redan från starten satsat på strömma befintliga kanaler i stället för on-demand-content.

189 kanaler finns för närvarande men med varierande gränssnitt för olika länder.

Gräv där du står - affärsmodeller från puben

Jag och min vapendragare Mario satt igår i kvällssolen och diskuterade hur sociala nätverk ska visa positiva siffror utifrån den här artikeln. Några grundproblem som där tas upp är:


Attention deficit - Man kommer till Google för att söka efter något specifikt och blir då delvis benägen att klicka på relevanta annonser - där 1-2% CTR är normalt. Dock kommer man till ett socialt nätverk för att umgås. Annonserna är då i vägen mellan dig och din kompis, om de ens får din uppmärksamhet, varför en CTR på Facebook kan ligga på 0,04%.

Integrity - Så annonser måste bli skräddarsydda, prickskjuta rätt målgrupp för att få upp CPM och CTR, gräva det digitala guldet som information i användarprofiler i sin bästa stund faktiskt är. Haken är då att vi inte gillar det någe vidare, eller i alla fall sätten som det har genomförts på, tänk exempelvis på Facebooks Beacon, eller hur StudiVZ i våras i smyg (Der Spiegel), ville ändra sina ToC:s för att kunna skicka ut reklam-SMS men fick backa.

Bad Neighbors - eller vad marknadsförare kallar "content adjacency". Kort sagt, vem vill ha sin banner i fel sammanhang, exempelvis vid gruppen "I've had Sex with Someone on Facebook" eller något iögonstickande subkulturs MySpace-sida. Kan underlättas genom moderering, spamreporting etc.

- - -

Nåja... nog med introduktion. Med detta på bordet eller kanske snarare det berömda bakhuvudet, försökte vi köra en hjärnstormings-session. Vi såg oss omkring på platsen där vi var på, en skön pub. Denna plats är kanske inte helt olik ett socialt nätverk dit folk hade kommit för att interagera snarare än vara konsumenter.

Vi försökte därför på skoj som en fem-minutersträning nämna allt där pengar eller andra transaktioner är inblandat - kanske kunde man kanske översätta någon av dessa grejer till en affärsmodell på Internet?

Här är några:

  • Puben säljer Guinness till oss. (direct selling)
  • Samma ställe har några timmar senare en klubb med inträde (premium)
  • Eller så kan man se klubben som att DJ:en eller artisten får inträdet mot att stället säljer dricka. (revenue share)
  • För DJ:en är det är plattform för att synas på.
  • Genom bra service kommer vi tillbaks (subscription model)
  • Genom att ha en ATM med avgift på stället får de kommission/avgift på pengauttag.
  • De annonserar att man kan hyra stället för privata fester och sammankomster. (Add-ons)
  • De fungerar som en plats för match making för singlar.
  • Vi exponeras för viss reklam, ex flyers vid toaletterna för klubbar, samhällsinformation etc.
  • Bryggerierna sponsar eventuellt puben för sälja vissa märken. (branding) eller ger lån till puben för ombyggnationer etc. (lite som Googles avtal med Myspace?)
  • Ibland bjuder man något på öl hela kvällen för att han ska följa med eller för att hon har födelsedag.
  • Många på platsen har tagit på sig snygga kläder, kanske köpta för just detta sammanhang. De exponerar också sina varumärken mot andra.
  • Restaurangerna bredvid kanske ser en positiv externalitet ifall pub-besökarna blir hungriga och kommer över. (driva trafik utåt)
  • Boende i området får negativa externaliteter pga oljud men kanske även arbetstillfällen etc.
  • Det kommer folk och vill sälja tidningar för hemlösa eller vill ha donationer (tredje parts-försäljning - dock utan intresse för puben)
  • Samma folk säljer rosor som man köper för att smycka andra på stället med (tänk virtual goods)
  • Ibland kan man boka bord för att synas utåt på stället och få VIP-plats.
  • ...
Det är nu man ska knyta ihop säcken på nåt smidigt sätt... hmm. Huvet står still... bäst att återvända till brottsplatsen :)

onsdag 6 augusti 2008

Detta är MrGreen

Dagens startup-nyhet: Efter att under våren bloggat under namnet What is Mr Green om en hemlig företagssatsning kom idag inlägget Detta är Mr Green - där grundarna berättar om nya satsningen i en rolig och självutlämnande Youtube-film (föredömlig). Det handlar inte om någon utomhussport som kunde tro, utan en ny spelsajt där grönt står för att man själv kan begränsa sina förluster, där det även ges ett transparent interface mot företaget som ska vara en helylle-sajt på svenska.

Under juli månad har betatestere fått kika på systetet och kunnat spela på alltifrån olika typer av banditer och videopoker till casinospel som roulette och baccarat och nu är sajten som satsar på design och upplevelse öppen för alla! Från MrGreen.com:

Bakom Mr Green står bland annat svenskarna Fredrik Sidfalk och Henrik Bergquist som är två av tre grundare till en stor spelportal vars namn börjar på B. VD är Mikael Pawlo.
Samtliga spel är till synes människa-mot-banken - något som kanske inte lockar den som spelar på KTH-mässig väntevärdesgrund för att tjäna pengar. Det är dock visst att många resonerar att en medellivslängd allena är för kort tid för att vår egen placering i turens normalfördelningskurva skall närma sig väntevärdet- och satsar därför en krona här och där (se här hur jag spöar på roulette). Därför har sajten som är läckert designad samt lättanvänd alla förutsättningar för att med rätt marknadsföring locka användare. Tänker man vidare så kan det ju till och med ofta vara större chans att vinna såhär ifall det mänskliga motståndet är för starkt.

Ekonomin jämfört med många andra sajter som bygger på att man spelar mot andra uppkopplade borde vara annorlunda. Inget kritisk massa som krävs för att bygga upp användare där värdet på ett nätverk följer Metcalfes lag, alternativt betala avgifter till som skin till ett existerande nätverk.

Jag vet själv för lite om spelbranschen (annat än jag drog in några månadshyror på grinda cashgames nån gång runt 2006) för att kunna bedöma bärkraften i det här - men det starka teamet bakom borde veta vad dom gör. Vad tror ni?

måndag 4 augusti 2008

Om våra medievanor

Känner ni igen det här:

  • Man browsar genom startsidan på DN eller Aftonbladet och ser nån intressant rubrik men tänker: "Shit vad intressant, det borde man läsa nångång". (varför inte nu liksom?)
  • Eller låter bli att klicka eftersom rubriken räckte för att förmedla budskapet.
  • Liksom Anton aktivt följer 400 feeds i ditt dagliga bloggflöde...
Då är du förmodigen en powerbrowsare, begreppet som Anders Mildner på Sydsvenskan använde för en tid sen i en krönika - "Ytliga eller djupa tankar i powerbrowsandets tid". Texten berör just det sätt som vi konsumerar information på och är värd att läsas i sin helhet (istället för att bara skumma he he...)

Vi läser inte längre saker med den andakt som morfar läste Göteborgsposten - utan på ett helt annat sätt än tidigare i historien när vi inhämtar den information vi vill ha på max en minut. - Pa Pa Pa - snabbt ska det gå! Ja den mängd information vi får varje dag överstiger alla tidigare generationers vilket underbart möjliggör koll, utnyttjande av arbitragemöjligheter och demokratiserar kunskap .

Vem som helst kan utan kostnad annat än tid nerlagd bli herre på täppan när det gäller omvärldsbevakning. Mellan två stationer på tunnelbanan läser man två gratistidningar eller kör Google-reader, ifall man nu inte lyssnar på en podcast. Samtidigt som man persar på milen på ett löpband kollar man på senaste Ted-talks och inte ens på toan stänger man av helt - senaste månaderna fler än en gång hört folk berätta hur dom maisar med sin iPhone :)

So far so good - men vad är priset? "Vi blir superbra på att skumma på ytan men dåliga på att djupläsa. Kunskap blir något som vi bara inhämtar i den stund den efterfrågas." skriver Anders. Om vi enbart läser med en effektivitetspiska för informationsinhämtning missar vi lätt lagret att lägga in egna tolkningar. Det är skillnad på information/data som är väldigt gratis, kan commoditizas och kunskap/analys.

Gör Google oss korkade, eller iaf oförmögna att smälta längre stycken, undrar en artikel som länkas in. En annan aspekt är uttrycken från kognitionsvetenskapen: "kunskap i huvudet" vs "kunskap i världen". Varför lära sig något ifall det ändå finns där? Google gör att vi då kan ha nån fakta bara en wikipediaartikel bort - något som allokera mer energi och hjärn-RAM men som bara funkar när vi är uppkopplade.

Jag läser en del skönlitteratur, kanske framför allt för några år sen. Märker då hur omställningen kan vara svår när man ena timmen försöker skumma igenom en 300 sidors SEO-bok och senare ska läsa en bok av geniet Torgny Lindgren. Det funkar helt enkelt inte. NEJ, jag måste inte bli klar med den här snabbt, NEJ. Semester är nog bra ändå, trots vad jag skrev här, liksom pauser och långsamhet. Le åt en tvååring på tunnelbanan och stanna för att lyssna på fåglarna....Liksom Torgny Lindgren. Långsamt.

Eller så kan man långsamt läsa den boken Stumbling on Happiness av Harvard-psykologen Daniel Gilbert och fördjupa sig i hur våra hjärnor fungerar och perceptionen av omvärlden påverkar våra framtidsperspektiv. Den kan man knappt läsa annat än långsamt.


Till sist Anders:
I förrgår satt jag på en liten ö i Göteborgs skärgård och diskuterade namn. Vilket var vanligast? Vilket var ovanligast? Hur många heter egentligen si och hur många heter så?
-Svaret är förstås att spana på Kindos efternamnssidor :)

fredag 1 augusti 2008

Nya Stanford Summit

Har ni inte dignat ännu under veckans informationskonsumtionen blev jag nyss av en kompis tipsad om att förra veckans Stanford Summit 2008 nu finns tillgängligt att kika på med många bra föreläsningar. LÄNK.

Spana också in Henrik Torstenssons senaste lästips!

Solförmörkelse - en solskenshistoria

Ser ni nån som går runt och kisar med ögonen idag beror det kanske på att han eller hon tittade mot solen förut under förmiddagens partiella solförmörkelse. Partiella solförmörkelser inträffar som bekant då och då... men en total solförmörkelse är rätt unik sak. Det får mig att tänka på en historia som brukar berättas i min släkt.

Min farmor var lärare för en lågstadieklass i Norrland under mitten av 50-talet, närmare bestämt 1954. Länge hade tidningarna skrivit om den astronomiska sensationen som skulle inträffa och farmor hade pedagogiskt låtit sina elever ta med sotade glasbitar för att kunna kika på solskivan från skolgården.

Den andra parallellklassen på den lilla skolan leddes av en lärare av den... ehh äldre skolan. Min farmor försökte in i det längsta övertala henne om att även den andra klassen skulle få komma ut och se på händelsen. Hon försökte hänvisa till hur nyttigt det var, att det nog kunde ses som OÄ-relaterat etc. Tanten totalvägrade - barnen skulle minsann ha sin modersmålsundervisning enligt läroplanen. Man kunde ju inte ställa in undervisning hur som helst, hur skulle det se ut?

- Varför ska de ha extra-rast för nåt så larvigt som en solförmörkelse, de kunde väl titta nästa gång!

Det är inte så troligt att någon av dem kommer kunna göra det, nästa totala solförmörkelse inträffar i Sverige år 2126 - nåt som får Halleys komet att framstå som en jo-jo!

Så, dagens lärdom... upptäck och ta vara på ett tillfälle eller möjlighet som uppenbarar sig. :)

 
Clicky Web Analytics