tisdag 13 maj 2008

Newscred - Techcrunched!

Trovärdighet kan vara ett problem på nätet - (intressant debatt/sågning om det förresten i Jason Calacanis-Cast med PayPerPost grundare - rätt gammalt). Visst tror vi generellt mer på något som ex. står i Svenska Dagbladet men minns även skandalen på NY Times där en journalist systematiskt for med osanning. Ett stort tidningsnamn är därför inte nog - skribenten är själv sitt eget varumärke så mycket mer än innan.

Egen källkritik med modersmjölken är alltid bra men ibland behöver man bistånd av en tredjepart man litar på - samt massan därute. Sajten Newscred vill ta vara på båda dessa krafter - samtidigt som man ger rss-feeds och nyheter till folket!


Den nystartade sajten som är i privat alfa vill bli den nyhetsaggregator som sätter samman de bästa bloggarna och tidningarna på ett format som presenteras som en tidning för den kanske rss-ovana läsaren. Den första och enda sidan att läsa på med andra ord. I nuläget finns 92 kanaler som ger content på sajten och allt presenteras för läsaren enligt en algoritm som skattar innehållet enligt tre dimensioner - artikel, författare och källa efter trovärdighet och relevans.

Något som redan är i gång, och som blir viktigare i takt med att antalet kanaler ökar är också en form av betygsättning där trovärdigheten kan ges tummen upp eller ner - vilket delvis ligger till underlag för den unika CredRank:en som skapar tidslinjerna och rankingarna. Vore coolt ifall exempelvis man kunde se hur trovärdigheten för en journalist dalade mycket och denne sen fick sparken från tidningen.

Bakom sajten ligger entreprenörerna Shafqat och Iraj Islam och projektet beskrivs som ett internationellt med fötter i Stockholm, Geneve och Bangladesh. Iraj känner vi bland annat igen då han 2006 knep 3:e platsen på InternetWorlds rankning över Sveriges hetaste entreprenörer och sen dess har han bara fortsatt att övertyga. NewsCred redan nu blivit TechCrunchade! GRATTIS!

Techcrunch-artikeln kommer med en del bra frågeställningar - hur bygger NewsCred själv trovärdighet för sitt system? Hur underviker man att det blir en popularitetstävling om vilken blogg som är "bäst" istället för mest trovärdig etc. Löser man det kan det här bli riktigt spännande - inte minst för att rss fortfarande är så underanvänt.

Jag personligen har även hittat ett annat användningsområde för sajten. Med sin globala prägel har den för mig blivit en bra ingång till att upptäcka ny internationell press. Använder själv Netvibes annars för flöden - men det finns förstås ett litet skew där i och med att det som finns där till största delen är sånt man stoppar in själv.

Minns ni på 1800-talet i DDR Sverige då man hade två (2) Tv- kanaler och det fanns ett program som hette Fönster mot TV-världen. Där kunde man kunde se glimtar från andra länders TV, konstiga språk och skrattande människor. Häpnas över allt som fanns som man själv inte kunde uppnå - ja till och med TV-reklam! Man gick sen ut på kvällspromenaden med sin hund, tittade mot stjärnorna och var upprymd över att det fanns så mycket annat därute som kändes så härligt. :)

Jag tror att NewsCred på samma sätt kan bli många människors fönster mot världen - på fler än ett sätt...


Försök hugg en invite här!

1 kommentar:

Iraj sa...

@Martin - Tusen tack för ett grymt inlägg där du fått med ALLT NewsCred handlar om.

Vi älskar speciellt det alternativa användningssättet du hittat för sajten. Vi tror att många nyhetsläsare kommer att upptäcka nya, intressanta och framförallt trovärdiga nyhetskällor på just NewsCred. Vi kommer även lägga till fler och fler nyhetskällor efter önskemål!

Åter igen, great post. Hela NewsCred teamet önskar er på Kindo all framgång!

Iraj (Medgrundare NewsCred)
http://www.newscred.com

 
Clicky Web Analytics