fredag 31 oktober 2008

MyHeritage på 9 nya språk!

Sen Kindo gick ihop med MyHeritage för fem veckor sen har vi genomfört exporteringen av alla Kindo-användares släktträd till den nya sajten som nu har 26,6 miljoner användare. Dessutom har vi arbetat med att göra våra fotofeatures med ansiktsigenkänning, "ansiktsmolnet" och kändis-look-alikes om möjligt ännu bättre.


Idag har vi lanserat Myheritage på 9 nya språk och finns totalt nu på 34 språk . Vi täcker inte riktigt 100% av Internetanvändarnas modersmål, men bra nära. :) De nya språken är danska, rumänska, bulgariska, serbiska, kroatiska, litauiska, malajiska, arabiska och persiska. Det här glädjer kompisar från Iran och f.d. Jugoslavien som nu kan bygga släktträd och dela bilder tillsammans med sin släkt som är kvar i hemlandet.

Trevlig helg!



MyHeritage: Celebrity Morph - Family name origins - Geneology

tisdag 28 oktober 2008

Xing gör offlinereklam i tuben + LinkedIn

CTR på detta, någon? Tyska business-nätverket Xing har 6m användare och är väl störst just i Tyskland. Offline-reklam för en onlineprodukt känns ändå rätt 2001 och är väl knappast vägen till framgång. Poäng dock för raden: Start Networking - Not just Linkin' - som det står på andra ställen, halvskön känga till storebror LinkedIn. För den som vill fördjupa sig i ett socialt nätverks siffror är Xing börsnoterade och har massa företagsinformation här.

Branschledaren LinkedIn, å andra sidan, med 30m användare, har just säkrat en $22m runda med bla. Goldman Sachs, och har sett användarantalet öka med 1m var fjortonde dag sen finanskrisen började, enligt europachef Kevin Eyres i The Guardian. Kevin fick jag tillfälle att lyssna till tidigare i år på InternetWorld. Då var tillväxten 1,3m i månaden... Folk verkar alltså vårda sitt nätverk noggrannare i svåra tider och det enda investerare är villiga att betala för är accelererad tillväxt. (eller revenues - LinkedIn förväntar för året mellan $75m- $100m.)

Jason Calacanis menade idag i sitt nyhetsbrev hur vi i dåliga tider får mer tid till och behov av interaktion.

Semantiska fårskallar


Avdelning: "Varför-klickar-ingen-på-min-AdSense".

År 2003 köpte Google företaget Applied Semantics.

Antar att det fortfarande finns en del jobb kvar... :)

måndag 27 oktober 2008

Misc Måndagsmedia

  • Saul Klein behöver nog inte någon närmare presentation. (Men sådant kan vara trevligt att höra ändå, som Kissinger sade: Tidigare VP i Skype, grundare av Lovefilm, nu partner i Index Ventures, grundare av OpenCoffee och Seedcamp. Dessutom tidig investerare i Kindo via TAG samt i styrelsen för MyHeritage via Index) Förra veckan presenterade han på Web2Expo i Berlin på temat finanskrisen - "Thoughts on European Startup". Som en uppföljning på helgens blogginlägg om lågkonjunkturen bäddar vi därför in presentationen nedan. Rådet är bland annat bootstrap like crazy. Annars verkar röda tråden liksom i Sequoias presentation vara skämtsamma bilder - är det humor som ska få saker på fötter? (Tack Erik för tipset!) Min polare Mario var på plats i Berlin och skriver (för er som kan tyska) om Web2Expo på sin blogg.
  • Gareth Knight, medgrundare av Kindo och i grunden utbildad zoolog från Sydafrika har en blogg där han skriver om startups mm. Tidigare i år satt han med i en diskussionspanel på SxSW vilket resulterade i en pdf med hans bästa lärdomar och tips. Då jag lärt mig massor av att arbeta med honom, framför allt när det gäller personlig effektivitet rekommenderar jag den till alla: Building a Startup you Love is Hard. Det är att levande dokument och med lite grafisk formgivning skulle det bli en grym e-bok.
  • Ted-Talks har nämnts många gånger här - och deras flöden av intressanta presentationer är ett måste i allas RSS-läsare. I helgen släpptes från 2003: "Why Societies Collapse" av Jared Diamond, evolutionsbiologen och en av de mest spännande författare man kan hitta på populärvetenskapliga hyllan (ex "Guns, Germs & Steel" - Pulizerprisvinnare 1998)
  • I gårdagens Godmorgon Världen rapporteras från Egypten hur bloggare, antingen med epitetet folkets hjältar eller "kriminella, ateistiska avfällingar" under senaste året har fungerat som en yttrandefrihetens säkerhetsventil och genom uppmärksammanden av polis-tortyr och missförhållanden som givit rättsliga konsekvenser gjort mer nytta än vad människorättsorganisationer lyckats åstadkomma på många år.

lördag 25 oktober 2008

Lågkonjunktur och Startups

Idag satt några webbsmurfar och hade blogglördag på plats i Stockholm på temat lågkonjuktur. I bakgrunden fanns artikeln Why To Start a Startup in a Bad Economy av Paul Graham som Henrik på Alfa Bravo tipsat om. Jag anlände till Sverige i mitten av veckan och var riktigt sugen på att närvara IRL - men valde att spendera tiden med min familj lite längre söderut längs västra stambanan. (Henrik Torstensson - "Take care of your family and friends"). Hade ändå möjlighet att hänga med på Skype, följa Moyume-flödet och fundera över det intressanta ämnet, men det tog ett tag innan jag själv kunde svara något på de insiktsfulla inläggen (se nedan).

Har man ett intresse för finansiella marknaderna så har den senaste månaden varit intensiv. Mycket intensiv. Utan tvivel står vi nu inför någonting stort och alla har vi läst Sequoias presentation R.I.P. Good Times. Visst kanske det kan argumenteras att de sekundärt har ett egenintresse av att pressa ner värderingar m.m. men sålänge deras, och andra stora aktörers åsikt påverkar den värld jag lever i, så har jag vett att lyssna. Innehållet är klart: Alla måste se över sin spending, growth- och earning-assumptions säger presentationen. $15m raises @ 100m valuations are gone. Series B, C will be smaller raises. Need to be cash flow positive. Det sista gäller för vem som helst.

Det innebär att ett företag utan tangerbar affärsmodell inte längre kommer vara att få nya investeringar och kunna verka, samt att man måste leva i Paul Grahams kackerlacksläge tills man har visat det. För alla glada Web 2.0-företag kommer nu cash att var kung, drottning och halva kungariket. Akronymen URL kommer inte längre läsas ut "Users, Revenues Later" som skämtet menade. Och ifall inte Chris Anderson träffar väldigt rätt i sin kommande bok "Free" och får plus och minus att gå ihop i slutändan, kommer den ses som ett lika anakroniskt monument över en svunnen tid som den här videon där några ikoner festar på semesterresan.

Då så. Det finns säkert lika många skäl att starta ett företag som det finns personer. Låt oss gå in på de ekonomiska: Martin Varsavsky på Fon menade nyligen att Index och Sequoia borde ta hälften sina pengar och köpa teknikaktier på börsen i Cisco, Nokia, Google, Yahoo, Apple som gått ner med 50% under den senaste tiden - och ha resten av pengarna till att investera i redan befintliga företag i portföljen. Dvs strunta att sponsra din coola startup i tron att en nystartat företag idag kommer iaf få det mycket svårt att motivera en högre return än så.

Peter på Disruptive frågade oss härom veckan - vad har du för exit-strategi? Att starta ett företag i syfte att sälja framstod för många i kommentarerna som något mindre ädelt. Dock så kommer all inblandning av externa investerare att ställa krav och frågor på det värde man har som vision att skapa samt HUR man kommer dit och sannolikheten för detta. Konjunkturen vi nu går in i kommer innebära att man antagligen för att få en investering måste ge ifrån sig större andel av sitt företag då risken är högre. (tänk Dragon's Den) M&A-aktiviteten kommer att minska, priser att sjunka, IPO:er bli färre och JA, det spelar roll.

Poängen är att det i en lågkonkunktur då blir, sålänge man har ett jobb - en högre alternativkostnad till att starta något eget då potentiella uppsidan med startupäventyret inte tornar upp sig lika hög. Alternativkostnaden är alltså att man betraktar alla andra alternativ man har till något och ser vad de hade kunnat ge. Dvs... givet att man som ingångslön efter en utbildning på ett fräsigt jobb i Stockholm kan få upp till 35-40k som sen accelererar de kommande åren - måste alla drömmar om en startup ekonomiskt kunna diskonteras till ett högre värde för att det överhuvudtaget ska vara försvarbart ekonomiskt sätt. Slår du Sergei Brin och Steve Jobs under de kommande 18-36 månaderna avseende värdeskapande? Vågar du sätta din bostadsrätt på det? Annars är det bättre att keep your day-job och satsa sparpengarna på köpisar i GOOG istället för din egen startup-låda med andra ord. (Nä förlåt, strukturerade produkter är visst ett svärord)

Men glöm allt i förra stycket - företag startar man nog inte som förstagångsentreprenör enbart med ekonomiska glasögon - utan för att man vill och måste. För att man har hittat sin egen "igelkott" - snittet av mängderna "vad man älskar göra", "vad man tror man kan bli bäst på" och "vad man kan tjäna pengar på" (Jim Collins - Good to Great). Förmodligen lär man inte komma ens till det stadiet ovan med värderingar om man inte har de rätta kvaliteterna från början. Graham: "If we've learned one thing from funding so many startups, it's that they succeed or fail based on the qualities of the founders."

Dessutom - Krisen som vi nu står inför ekonomiskt har skyndats på i och med världens öppenhet. Det positiva med det är trots allt att möjligheterna finns globalt på ett annat sätt än någonsin. Tänk förra seklets tidiga frihandel kombinerat med näst intill gratis telefoni, internet, outsourcad arbetskraft, billigt flyg, virtuella kontor. Tänk globalt istf lokal vad gäller kunder, möjligheter och det finns kraft, pengar och låghängande äpplen att plocka!

Tröst finns också i definitionen av entreprenörskap. I Joseph Schumpeters entreprenörskap är entreprenören är hjälten som rubbar ekvilibriet och skapar efterfrågan ur intet - creative destruction. När är behovet av den kraftern starkare än i nedgång? Simon skriver om det kognitiva överskott som skapas i dåliga tider efter downsizing eller rightsizing som det visst heter. Olyckskorpar har kraxat att det nu nationalekonomiskt är fint att landets snillen från tekniks fysik nu inte längre kanske kommer jobba med Excel på banker utan kan göra nytta för Sverige i industrin. Att jobba på din teknikstartup med nästa jpeg-algoritm eller musik-komprimeringsformat kanske kan vara den efterfrågade nyttan. Entreprenören är ju enligt andra definitioner den som reallokerar resurser till där de får störst avkastning (läs startup). Erik är inne på liknande tankar. Själva definitionen av entreprenörskap innehåller också risk och kreativetet. Var är egentligen risken när allt går bra?

So maybe a recession is a good time to start a startup. It's har to say whether advantages like lack of competition outweigh disadvantages like reluctant investors. But it doesn't matter much either way. It's the people that matter. And for a given set of people working on a given technology, the time to act is always now. //Paul Graham
Mitt bidrag i det här blogginlägget som jag nu försöker mejsla fram är att man ska vara realistisk. Sen göra det. Förmodligen. Jag beundrar personer som drivs av entusiasm, optimism och visioner - sådant betyder mycket - framför allt internt - för att skapa motivation i det egna jaget eller för att svetsa samman ett team. När det gäller makrobedömingar och omvärldsanalys tycker jag dock man ska vara realist framför allting annat. Man ska heller inte blanda ihop de två sakerna och inte våga se verkligheten för att det påverkar ens humör eller vilja att genomföra det man beslutat sig för att företaga. Visst kommer företag fortsätta att startas och visst kommer företag att lyckas, men det kommer inte blåsa medvind - face it. Kommer du att leverera? Kommer du att vinna? Kavla upp ärmarna och kör för att du måste! (Ifall du måste...) :)

- - -

På samma tema:
PS, På ett personligt plan: Att dra in på kostnader betyder inte att man ska skippa exempelvis välgörenhet ifall man är så förunnad att man lever i vår priviligierade del av världen. Människor som har det svårt har det svårare än nånsin i lågkonjunkturer och de flesta kan ofta bidra med något.

fredag 24 oktober 2008

Press-portaler och liknande

Newsdesk är en press-portal/newswire (i gratis samt betalversion) som borde vara ett måste för varje startup som vill nå ut - Enkelt skapar man ett konto där man kan ladda upp releaser och även skapa en press-sida för sitt företag. Sajten låter din press-relase pushas ut som ett feed till journalister som bevakar olika områden och gör också att din release rankas bra på sökmotorer.

Idag är nyheten att man kopplar ihop bloggosfären med materialet genom att lägga på Twingly-funktionalitet samt möjlighet till kommentarer! Det borde alltså hjälpa till att ge uppmärksamhet till releaserna från bloggar samt ge inlänkar och bjuda till diskussion. Kristofer Björkman, grundare av Newsdesk tror att även att det här ska göra det lättare för de 7000 användande företagen att övervaka vad som skrivs om en. (Det förutsätter att man inte har koll på Google Alerts, Twingly-alerts etc). Det här verkar spännande i och med den interaktion det skapar. Det är också bra för Newsdesk - man både får de 7000 företagen att kika in på sin press-sida oftare (för att se ifall det finns nya kommentarer och blogglänkar) samt att man får inlänkar från bloggosfären som gör portalen än starkare.

Frågan är bara hur bloggare ska hitta till press-releaserna in the first place - och det i en tidig fas då nyheten fortfarande är "bloggningsbar". Kanske kunde dessa uppmanas att lägga till Newsdesks RSS-feeds? Kanske skulle man även kunna registrera sig som bloggare att ta emot press-releaser? Idag är det bara journalister som kan göra det. Om man ska vara krass finns det en annan hake - man skulle kunna tänka sig att många även Twingly-länkar till exempelvis en SvD-artikel för att få klick från artikelns läsare. Den breda allmänheten kommer nog dock aldrig att hänga på Newsdesk. Incitamentent för bloggaren blir då möjligtvis att man exponerar sig mot en grupp inflytelserika journalister - som i och för sig kan vara nog minst lika viktigt. Hursomhelst är det här en cool nyhet som utan tvivel gör en bra tjänst bättre!

Richard Gatarski bloggar om nyheten. InternetWorld - Newsdesk och Twingly samarbetar.

Om man som startup inte använder Newsdesk
kanske nya Pressregistret är aktuellt: Skicka mail till mig för 950 kronor - skiver BetaAlfa. Nix, det är inte ett nytt sätt att kommersialisera en bra blog, utan inlägget handlar om nya PR-sajten som erbjuder en tjänst där man kan nå ut till en medielista av dagstidningar, facktidningar samt stora bloggar som får ens bidrag som epost. Man laddar upp en release och väljer sen vilka medier man vill nå ut till innan den skickas iväg och räkningen kommer. Alternativet skulle vara att på egen hand sammanställa denna lista - så ställt i perspektivet av hur tidsödande och resurskrävande detta är så verkar priset och tjänsten bra. Det framgår dock inte om de som finns med i listan har valt att finnas som mottagare aktivt och då blir det ju på gränsen till spammning. Detta antyder även kommentarer i BetaAlfas inlägg. I alla fall är det en hårfin gräns och man bygger varken några personliga relationer eller får tidningsartiklar genom oönskade mail!

Innan man överhuvudtaget skickar ut sin release gäller det att skriva den rätt.
Ett gratisverktyg man kan kika på är PressrelaseGrader som gör en högst ovetenskaplig men ganska nyttig scanning av en text du laddar upp (för engelska). Exempelvis flaggar dom ifall du glömt ha med telefonnummer och andra kontaktuppgifter, ifall du använder för mkt goobledygook - dvs innehållslösa klyschor :), kontrollerar läsbarhetsnivån etc. Du får även en SEO-analys som kollar att du tar tillvara på tillfället att ha med länkar i texten och att du använder rätt ankartexter mm.

Trevlig helg!

torsdag 23 oktober 2008

Datamaskinen - nostalgi

Min mamma sa alltid att vår generation skulle erövra världen. Vi är nämligen de enda som både fick leka utomhus i vått och torrt (till skillnad mot dagens degenererade snorungar) OCH har vuxit upp med naturlig datorvana. Några som inte var digital natives, men ändå gjorde så gott de kunde var folket som levde på 60-talet. Sitter efter en städning och bläddrar i en broschyr från 1966, särtryck ur Svensk lantmäteritidskrift, med den inspirerande titeln Datamaskinen.

Civilingenjör Bo Hallmén "söker i så lättfattlig form som ämnet tillåter ge en översikt av den tekniska databehandlingen". Bo visste vad han talade om då han själv var grundare av företaget Nordisk ADB som pionjerade inom databeräkningar för vägbyggen.

Som en bakrund hade 1966 NADA på KTH funnits i 7 år, språken hette Fortran, Algol och Cobol (ifall man inte skrev direkt i assebley-språk) och datorer var något som företrädelsevis fanns i akademiska världen samt hos storföretag med stor budget och i behov av gigantisk beräkningskapacitet. Här är några citat ur den roliga texten:

"Det är nu femton år sedan datamaskinerna på allvar togs i kommersiellt bruk. [...] De minstra datamaskinena betingar månadshyror på c:a 15.000 - 25.000 kr, vilket för en lång rad småföretag med datatekniska problem är alltför kostsamt."
Bilden till vänster visar schematiskt processen hur datamaskinen lyssnar. "Datamaskinens flaskhals har alltid varit dess kommunikation med yttervärlden." Kanske beror det på att man först måste preparera datablad - särskilda blanketter. Operatrisen (se bilden) bearbetar denna som sen resulterar i hålkort som matas i inorganet.

Författaren sanningsspår
att morgonagens datamaskiner kommer att utrustas med optiska ritningsläsare och ljusskärmar som presenterar framräknade sektioner, diagram, perspektiv o.d." Med hjälp av en ljuspenna kan man peka och begära beräkningar. Avslutningsvis ser Bo fram emot en tredje generations datamaskin som fungerar som terminal och där de olika delarna i systemet kommunicerar över telenätet. Smakar det så kostar det dock. Till sist:
"Det finns kanske ingen bransch som uppvisar ett så mångfacetterat och svåröverskådligt ansikte som databranschen. Den inbördes konkurrensen mellan datamaskinsleverantörerna har nära nog skapat kaos. System utannonseras utan att vara färdiga. Programsystemen kommer till användning utan att vara genomtestade. Maskinleverantörernas försäljare känner inte själva sina produkter. För företagsledningarna blir det omöjligt att välja i faktadjungeln från olika maskinfirmor."
Med andra ord, intet nytt under solen :) Någon som har tagit den här sortens nostalgi till en konstform är bloggen En man med ett skägg med kommer med regelbundna tillbakablickar från progg-barnböcker och 70-talskändisar. Nostalgin var bättre förr!

måndag 20 oktober 2008

Googles rapport, kungligt besök, gamblingannonser samt backup

OK, det här är verkligen igårs nyheter men för att dra igenom det för mig själv kommer här en kort genomgång av de siffor Google presenterade i fredags. Följde ni som jag Google eller snarare GOOG såg ni hur aktien först sjönk till lägsta på tre år inför rapporten sen steg med mer än 25%.

Tanken är att svårare tider gör att annonsörer ställer högre krav på avkastning vilket gynnar Googles patenterade ROI marketing i en down-turn ekonomi. "As marketing budgets are being squeezed, targeted ads are becoming more valuable to advertisers" sade CEO Eric Schmidt. Han talade också om en "Walmart-effekt" då vanligt folk i bistra tider blir mer sparsamma och då vänder sig till sökmotorn för att göra efterforskningar före ett inköp. Financial Times: "Google climbs on evidence of ad resilience".

  • Revenues upp 31%, profits upp 26%.
  • 2/3 av intäkterna kommer från annonser på Googles egna sidor, såsom annonser på sökmotorn och 30% kommer från partnernätverket (Adsense). Fortfarande är drygt 50% av intäkterna från utanför USA.
  • Klickfrekvensen på annonser ökade med 4% från förra kvartalet eller med 18% från Q3 2007.
Det sista är intressant, och egentligen en av de få viktigaste variablerna om man ska göra en ekvation över Googles verksamhet (tillsammans med genomsnittlig CPC och antal sidvisningar). Under året har alla som använder Adwords sett hur man blivit restriktivare när det gäller exempelvis url-erna så att den faktiska URL:en en besökare vidarebefordras till måste vara samma som den visadee. Självklarheter tycker många, men något som kanske rensat upp en del i annonsträsket och därmed på sikt höjt förtroendet för annonsernas relevans och därmed klickfrekvensen och intäkternas säkring.

I England fick två andra saker dock minst lika mycket uppmärksamhet. Det ena var att Drottningen och hennes make besökte Googles UK-kontor och bland annat fick en presentation av Buckingham Palace på Google Earth samt ladda upp egna filmsnuttar på Youtube =D

Det andra var nyheten att Google nu ska tillåta spel-reklam i sökresultaten i Storbritannien. Sen amerikanska kongressen drog undan benen på spelmarknaden i USA 2004 ändrade Google frivilligt sin policy angående reklam för gambling, men nu ska det införas på nytt och moratoriet slopas. Spelindustrin är annars enligt Nielsen den tredje största online-annonsören efter mobiloperatörer och biltillverkare. £100m årligen förväntas det ge och ändringen är redan genomförd, som ni kan se här till höger.

Till sist... för att lägga något av sordin på panegyriken och ni inte ska tro att jag är betald bloggare kommer här från The Guardians teknikblogg om vådan av att lägga allt i molnet: Locked out of Google
"You should always remember Schofield's Second Law of Computing: data doesn't really exist unless you have two copies of it. Preferably more. If you only have one copy on Google then you don't own it, Google owns you. And if you are running a business on that basis, then either you are naïve or you're an idiot."
Aldrig fel att backa upp dokument och mail. :O

fredag 17 oktober 2008

Fredagspuckar: Cafékartan, Bill Gates-citat och Exitstrategier

Veckans fredagspuckar serveras från en café-trädgård med wifi och höstsol. Därav den glada tonen.

De senaste dagarna har annars ofrånkomligt präglats av finanskrisen som vi följt på nätet och i tidningar. Mycket kan sägas om den. En sak är att vi människor nog inte är skapta för att märka av "små" förändringar. Menar bara att jag tror folk under The Great Depression eller 1987, såvida man inte hade direkta ekonomiska förluster insåg då vad stort de var med om, att det skapades historia. På samma sätt nu. Olle på Vassa Eggen har en kul överblick över de senaste veckornas Econimist-omslag.

  • Jan-Erik Ramberg som var en av de första att jobba på Microsoft back in the days bloggade härom dan en skön historia:

    "Någon gång på 90-talet gav Bill Gates ett ovanligt svar på en vanlig fråga. “Vilka blir era värsta konkurrenter på sikt? ”Gates svarande “Goldman Sachs” Den förvånande frågeställaren undrade om Microsoft ämnade ge sig på Investment Bankning. Nej svarade Gates, det är kampen om begåvningarna som jag oroar mig för."

    Läs resten på hans blogg.
  • Nä förresten, mer än så här blir det nog inte nu - trevlig helg! :)

torsdag 16 oktober 2008

FOWA - några intryck

Jag hade egentligen tänkt att skriva en längre bloggpost om mina intryck från förra veckans FOWA, men helgen var för intensiv och så många andra har skrivit så mycket bra redan (Joakim på Mindpark - Tio Teser från Framtiden, TjompaEtui.se, What's Next utmärkta liverapporteringar och intervjuer - Jaiku-kanalen.) så ingen idé att vara sist på bollen, speciellt när allt material från konferenserna finns att se HÄR!

Hursomhelst var det två roliga dagar med bra föreläsningar samt mingel där jag hade nöjet att träffa många svenskar som man känner till namn men aldrig har träffat.

FOWA består ju av en konferensdel samt en lite mer blygsam expo-del. Där såg vi ett tomt bås - och efter att ha pratar med arrangörerna under dag ett så fick vi på MyHeritage lov att presentera där. Det hela blev riktigt spontant från höften men lyckat där vårt visitkorts-släktträd fick folk att stanna upp och inleda en konversation under det att vi demade ansiktsigenkänning och bjöd på kakor. :) Se en snabb intervju här!


Här pratar en av mina favoriter - fd bloggaren Jason Calacanis som jag fick skaka hand med efteråt. På FOWA var han i en panel med bland andra Mike Butcher från TechCrunch som på Dragons-Den-manér bedömde startups som på en minut express-presenterade. Se det här. Förutom att ge bra retoriska tips om hur man ska presentera bra minns jag sågningen från bloggdagboken Diary.com "I give you three points (out of 10) - and that's for your domain name :) Jason pratade dagen efter på temat Work-life balance and Blood Sweat and Tears - men det såg jag inte på plats och har inte sett filmen ännu. Innehållet verkar dock likna nyhetsbrevet han har börjat skriva.

Till sist var det på ett 12 årings autografjägar-sätt kul att för första gången IRL få lyssna på Mark Zuckerberg från Facebook, som pratade om framtiden. Trots att företaget nu har fler än 800 anställda har man alltid försökt hålla företaget så litet som möjligt och är väldigt måna om att behålla sitt "tekniska DNA", genom att anställa ingenjörer på så många poster som möjligt, särskild i ledningen. DNA är någonting internt till skillnad från cred som är externt. Trenden framöver kommer vara att sharing växer exponentiellt, ja följer en Moores lag. Detta gäller inte minst för foton där 1 miljard laddades upp under september. Se resten här! Jag tyckte Mark såg självsäker och övertygande ut, till skillnad från en del gamla intervjuer där han gjort snarast ett tyst intryck. Han gav slipade välformulerade svar med många strategiska referenser. Dock hade han samma NorthFace-tröja som alltid :)

onsdag 15 oktober 2008

Snart rapport + Skapa Google-loggor

Imorgon släpper Google sina Q3-resultat. Svikande framtida annonsmarknad och en starkare dollar (1/2 av revenues utanför USA) tillsammans med undringar vilken väg Google skall gå har gjort att aktien har gått ner ca 35% sen förra rapporten. Techcrunch.

Fram tills dess kan lagom avkoppling vara att leka med Googles typsnitt... gå då in på Google-font där man kan göra egna logotyper.

Tipset kommer från SeniorNets blogg - IT-gräsrotsrörelsen/bloggen för pensionärer som i dagarna fyller 10 år. Ett måste för din omvärldsbevakning :)

tisdag 14 oktober 2008

Sökmotorer i traditionell marknadsföring

Tunnelbanereklam innehåller gärna URL:er, men en annan trend som blir allt starkare är hur konsumenter uppmanas att - inte gå in på en särskild url - utan att söka på en viss fras. För att se youtube-trailern till en ny populär film ska man, enligt tunnelbanereklamen gå in och söka på Google på "Mother lay-by". Uppmaningen i reklamen blir då en call-to-action som vi enklare kan minnas i morgonrusningen och under dagen tills vi åter sitter vid datorn.

Trenden sägs komma från Asien där det här är riktigt vanligt. Kör företagen betald PPC så är saken biff men förslagsvis är landningssidan optimerad för termen och man har börjat i god tid. Logiken finns säkert där när ett företag slänger upp en kampanjsajt där url-en säkert inte blir så lätt att minnas. Det blir också enklare att lansera olika former av kampanjsajter. Dessutom tar man kommandot och försöker styra minnesassociationerna hos folk som ändå kommer Googla för att hitta dig, under det att man inser att det är lättare att optimera för en särskilt utvald long-tail-fras än exempelvis ett generellt och väldigt konkurrensutsatt ord som bil, mobiltelefon.

Exempel två på detta är hur mobiloperatören Orange i tryckt reklam och TV uppmanar oss att googla på "I am" för att komma till deras kampanjsajt. Gör vi det ser vi att de har - 2:a platsen i SERPen av ca 778 miljoner sidor på frasen, samt toppar med sina sponsrade resultat. Intressant hur de för några veckor sen låg på 6:e plats när jag kollade och tidigare inte fanns med i organiska listningen på första sidan alls. Hakarna med det här...

  • Ja, googlar vi på "I am" ser vi att etta är www.i-am-bored.com vilket pekar på riskerna. :) Man har alltså svårt att kontrollera vilket kontext man hamnar i och kör man inte massivt med PPC för att stötta tar det tid innan det ger resultat - ja kanske längre tid än de flesta marknadsföringskampanjer brukar vara innan man kan skörda frukterna.
  • Inte heller det första exemplet är klockrent då det ju alltid brukar ju alltid uppstå massa fan-sidor och spam-sajter runt en ny filmtitel. Resultatlistan blir då "en enda stor förortsgalleria" (följ IDG-länken nedan) där det kan vara svårt att hitta rätt.
  • Risken finns att konkurrenter och andra fiender försöker svärta ner sökresultatlistan genom punktinsatser och länkkampanjer à la modellen Bloggosfären vs UPS :P Det borde exempelvis inte vara alltför svårt för en konkurrent att skapa en alternativ sida för samma term och konkurrera alternativt se till att ett nätverk av blogginlägg och listningar med dåliga filmrecensioner blandas med filmens titel i fråga.
  • Slutligen handlar det förstås om hur stor konverteringsgraden är på att gå den här vägen. Når man ut i bruset med sitt budskap. Var det "I am" jag skulle googla på eller var det "Who am I?" Äh.. vi testar Orange istället.
En sak jag skulle vilja skriva mer om, men nog gör en annan gång - är hur en reklamfilmer generellt kan skapa massa sökningar som beteendemässigt skulle behöva täckas in i totalramarna för en kampanj. Om man exempelvis gör reklam för en bilmodell och har med Tiger Woods kommer många mest minnas Tiger och googla på "Tiger + car" istället för bilmärket man tänkte på - handen på hjärtat hur mycket minns du av alla reklamfilmer? Hur bra optimerar man på den frasen kommer bli nästa fråga.

Nåja
, det här är bara tecken i tiden på hur jag tror sökmotoroptimering kommer att bli all viktigare framöver. När Linda Skugge undrar "Är du optimerad lille vän" och IDG skriver om "De tjänade miljoner på att lura Google" så känns den här spaningen iaf hyfsat home safe....

torsdag 9 oktober 2008

Mail Goggles plus andra idéer

Aftonbladet skriver idag om ett alkolås mot fyllemail. Skalar vi bort rubriken ser vi att det rör sig om ett plugin till Gmail som utvecklats av en ingenjör på Google där man kan ställa in så att man måste lösa matteuppgifter på tid mellan kl 22-04 på helger för att kunna logga in. Detta ska undvika att man kontaktar chefen eller gamla flickvänner mm fast man inte borde. Lite roligt faktiskt. Här ser vi Googles officiella om samma sak: Stop sending mails you later regret.

Jag har spånat på liknande saker tidigare, här några spridda skurar:

  • Varför inte en tjänst för spelbolag där man kan ha en liknande nykterhetskoll innan man ska logga in på exempelvis Svenska Spel eller sitt online-pokerkonto. Kanske redan finns? Jag funderade i banor av enkla labyrinter som man ska lösa eller att på utsatt tid skriva av en mening som står på skärmen - där pluginet mäter tiden mellan tangenttryckningarna. Beslutsregeln blir sen att låsa programmet ifall antalet millisekunder är för stort. Det här kanske snarare är en feature än en bärande idé... kanske går att hostas på nåt sätt iaf via en server, is-sober.com som kan bäddas in i andras login-processer.
  • Eller varför inte captchas med reklambudskap! Tänk er att skriva in "Drink CocaCola" när man ska registrera sig på ett ny sajt nånstans istället för nån nonsenskombination. OK captcha bygger på att det inte ska gå att maskinläsa så rent tekniskt måste det lösas på nåt sätt men ananrs har vi sublim hjärntvättning när den är som bäst. Borde gå att koppla ihop med något befintligt affiatenätverk för skalbarhet.
  • Eller en central sajt, is-a-student.com som blir ett API där Mecenat, Studentkortet och liknande mm runtom i världen antingen ansluter sina register eller man själv registrerar sig som privatperson. Tanken är att ta student-rabatter online på ett annat sätt än idag. Köpsajter nätet som vill locka studenter kan då använda det här som ett konkurrensmedel. När man exempelvis ska handla skivor på nätet kan man då få 10% studentrabatt, gratis frakt eller nåt. Sen när man handlar gör deras server ett anrop skickar din persondata och det enda som returneras är ett true eller false ifall du är berättigad till rabatt.
Feel free to comment (or even better, implement!) :)

onsdag 8 oktober 2008

P1 Konflikt om Finanskrisen, Paul Newman, FOWA och Carl Bildt

  • Lördagens P1:s Konflikt handlade om finanskrisens olika aspekter och presenterade ämnet på ett ovanligt begripligt sätt. Reportage från Wall Street, en historisk genomgång av bubblor från tulpaner till subprime samt debatt mellan Johan Norberg och Örjan Appelqvist. En lyssningsvärd timme och mer nyanserat än förväntat.
  • Nej, kapitalismen är inte död. Tyvärr är dock Paul Newman det som ju gick bort i slutet av september. De senaste dagarna jag fått se mycket gott som kommer ur kollektivets kraft och även att det ena inte utesluter det andra. I skenet av ovanstående får han här symbolisera hur man kan kombinera affärsverksamhet och välgörenhet genom sättet på vilket han lät sätta sitt goda namn i aktivt arbete. Newman var inte bara en ikon på vita duken, utan på senare år medgrundare till livsmedelsföretaget Newman's Own där han sålde konserver i sin egna produktlinje. All vinst går till välgörenhet och i maj förra året hade donationerna uppgått till $220m. Beundransvärt! Serieentreprenören Stefan Krook, grundare till Glocalnet mm berättade under en föreläsning hur detta verkade som inspiration bakom hans eget projekt GodEl. Känner ni inte till GodEl så kika på det - överskottet från den miljövänliga el-leverantören går till saker som Stadsmissionen och Läkare utan Gränser istället för som utdelning till Fortum eller E.Ons aktieägare. Än så länge kanske inte den kritiska massan användare har kommit för att de stora pengarna ska genereras men jag gillar projektet. Stefan själv skänker även hopp på andra sätt i och med att han visar att man inte måste bli klar på Handels på utsatta 4 år he he... Andra sätt att göra gott i världen är mikrolån. Här skriver Henrik Torstensson om Kivas mikrolån, samt Mindpark: Mikrolån som gör skillnad.
  • Idag startar Future of Web Apps i London som innehåller massa spännande saker. Är det nån som ska dit imorn så skicka ett mail så kan vi säga hej!

måndag 6 oktober 2008

Ett vykort från MyHeritage

Det har varit lite tyst här på bloggfronten. Sen Kindo nyligen meddelade att vi ska gå samman med MyHeritage har vi jobbat massor med att få allt att funka och flytta våra släktträd till den nya sajten som nu har 26,1 miljoner registrerade medlemmar. :)

Nu är jag också sen några dagar och hänger och jobbar med det nya teamet på plats utanför Tel Aviv som ibland kallas "Mellanösterns Silicon Valley". Bilden visar vårt huvudkontor - en underbar farm med två olika hus där alltifrån de bästa flashprogrammerarna till översättare och hängivna släktforskare arbetar tillsammans i en skön stämning. Vi äter lunch alla tillsammans ute i trädgård bland palmer och massa husdjur och värmen är intensiv och alla jobbar hårt med att göra den bästa sajten för familjer på Internet. Enda haken är att jag på onsdag måste tillbaks till nordliga breddgrader igen.

Nu i dagarna ska alla svenska medlemmar från Kindo att få inloggningsuppgifter till sina nya träd. Det jag tror kommer att bli den största överraskningarna och upplevda förbättringarna är:

  • De coola fototaggningsfunktionerna som automatiskt känner igen foton som man laddar upp på sajten eller importerar från exempelvis Flickr och kopplar dessa till släktträdet. Riktigt läckert!
  • Stödet för avancerad research där man kan genom en enda sökmotor kan leta bland ca 1400 släktdatabaser och arkiv kommer att ta din släktforskning till en ny nivå. Se din gammelmorfars värnpliktsbetyg eller noteringarna ur registret från Ellis Island när din förfader emigrerade till USA.
  • Dessutom det alla längtat efter - Med SmartMatch man hitta andra släktingar som finns i andra personers släktträd och sen bygga vidare. Allt ovanstående är naturligtvis gratis!
Nåja... det är inte bara hårt arbete. Vi från Kindo har även rest runt lite i landet och passat på att besöka historiska platser i Jerusalem, åkt runt i en hyrbil och badat i Döda Havet. Genom Moyume-widgeten jag har till höger kan ni se fler bilder. Nu ut i nattlivet!

Vi hörs! :)

torsdag 2 oktober 2008

Spotify får stor investering

Igår började ryktena på olika epost-listor och sen skrev Veckans Affärer "Två svenska riskkapitalbolag investerar i musktjänsten Spotify" där dock samtliga inblandade teg som muren. Nu idag skriver TechCrunch att vårt favoritprogram raisat €15,3 m från NorthZone Venture Partners och Creandum till en värdering av €71.6m pre-money. Stämmer detta är Spotify alltså värderat till €86.9m eller ca SEK850m.

Detta styrkebesked borde väl antyder att de juriska "detaljerna" nu börjar se en lösning eller är klara och vi kan hoppas på en publik lansering framöver. Kombinera detta med en tjänst i mobilen samt en subsription-modell som det i alla fall nosades kring i den användarpoll som skickades ut i september, så har vi en smäck affärsmodell som kan ta andelar av Itunes och förhoppningsvis försvara sin värdering. Festen förra helgen på Berns kanske nu har fått en mycket logisk förklaring. :) Grattis!

Nu kommer det säkert sägas att det är kul hur Spotify får finansiering i Sverige (annars brukar det ju repeteras hur ex Skype fick stängda dörrar överallt). Det kan man väl tycka... men underförstått menar man då också att saker som streck på en karta eller nationella band spelar roll när man ska bygga företag på nätet. (Visst, det kan vara en bra temperatursticka på ett skönare klimat i Sverige). Jag säger att inte ens världen är tillräckligt för denna mördar-applikation!

IDG: Spotify kliver ur garderoben - Kan Spotify undvika fallgroparna?
Bisonblog: Spotify sakta men säkert
Fyra Nyanser: Spotify får in nytt riskkapital

Nästan lika roligt är hur TechCruch i sin artikel citerar webbsmurfen CJ. :)

"The Stockholm-based Spotify can essentially be summed up, in the words of one blogger, as a kind of hybrid of Skype, last.fm, the iTunes Store and Bittorrent."

 
Clicky Web Analytics