onsdag 8 oktober 2008

P1 Konflikt om Finanskrisen, Paul Newman, FOWA och Carl Bildt

  • Lördagens P1:s Konflikt handlade om finanskrisens olika aspekter och presenterade ämnet på ett ovanligt begripligt sätt. Reportage från Wall Street, en historisk genomgång av bubblor från tulpaner till subprime samt debatt mellan Johan Norberg och Örjan Appelqvist. En lyssningsvärd timme och mer nyanserat än förväntat.
  • Nej, kapitalismen är inte död. Tyvärr är dock Paul Newman det som ju gick bort i slutet av september. De senaste dagarna jag fått se mycket gott som kommer ur kollektivets kraft och även att det ena inte utesluter det andra. I skenet av ovanstående får han här symbolisera hur man kan kombinera affärsverksamhet och välgörenhet genom sättet på vilket han lät sätta sitt goda namn i aktivt arbete. Newman var inte bara en ikon på vita duken, utan på senare år medgrundare till livsmedelsföretaget Newman's Own där han sålde konserver i sin egna produktlinje. All vinst går till välgörenhet och i maj förra året hade donationerna uppgått till $220m. Beundransvärt! Serieentreprenören Stefan Krook, grundare till Glocalnet mm berättade under en föreläsning hur detta verkade som inspiration bakom hans eget projekt GodEl. Känner ni inte till GodEl så kika på det - överskottet från den miljövänliga el-leverantören går till saker som Stadsmissionen och Läkare utan Gränser istället för som utdelning till Fortum eller E.Ons aktieägare. Än så länge kanske inte den kritiska massan användare har kommit för att de stora pengarna ska genereras men jag gillar projektet. Stefan själv skänker även hopp på andra sätt i och med att han visar att man inte måste bli klar på Handels på utsatta 4 år he he... Andra sätt att göra gott i världen är mikrolån. Här skriver Henrik Torstensson om Kivas mikrolån, samt Mindpark: Mikrolån som gör skillnad.
  • Idag startar Future of Web Apps i London som innehåller massa spännande saker. Är det nån som ska dit imorn så skicka ett mail så kan vi säga hej!

1 kommentar:

Johan Rhodin sa...

Men alltså, vinsten ska man återinvestera i företaget så att man kan förbättra sina produkter och processer, gör dessa effektivare, billigare, miljövänligare. Kan man verkligen inte göra något bra med pengarna får man dela ut dem till ägarna. Skulle vi inte effektivisera skulle ju produktionen halta på jägar/samlarsamhällets nivå...

/Blir jag inte företagare kan jag alltid bli politiker

 
Clicky Web Analytics