fredag 21 november 2008

5ggr Google (Video Chat, Teman, Talk, Densitet & Search Wiki)

Procrastinators - the Leaders of Tomorrow :) Det är lätt att skjuta upp saker... men för vara on the top of senaste veckornas Google-händelser rekommenderar jag alla att redan här och nu:

 • LADDA NER pluginet så att Googles nya röst/video chat fungerar i webbläsaren. Yeahh!!! Google jagar Skype & MSN. Ifall det här SMS-ryktet har sanning i sig betyder det att man på ett ställe kan hantera all kommunikation utom möjligen flaskpost och runsten. Man måste vänta på att alla polare ska göra samma sak innan man kan köra - och det är möjligvis en tröskel. Avseende det rent tekniska borde väl det här vara resultatet av förra årets SEK100m-förvärv av Luleås stolthet Marratech som gjorde videochattsystem. (rätta mig gärna)
 • TESTA att byta utseende på Gmail genom att använda de nya teman som släppts! Kika under "inställningar" ifall du ser fliken "Teman". (Finns menyalternativet inte där tycks det konstigt nog som att man måste först växla till "Äldre version" av interfacet och sen ändra tillbaks till ny version för att valalternativet ska komma upp.) Vill du ha arbetsro byter du nu tillbaks till det gamla vanliga. Nä förresten - defaultutseendet har också ändrats (Guardian: Nya Gmail = Gamla Hotmail he he). Nostalgiker hittar dock det gamla trygga som ett av alternativen där under fliken.
 • FUNDERA PÅ en annan parallell spaning om Google Talk: Hur blott det faktum att man nån gång mailat till nåns gmail-konto gör att den finns med som kontakt i chatten såvida man inte tar bort den. Det gör att man på ett oväntat sätt hamnar på mindre än en repslängds avstånd med folk man normalt inte skulle ha den typ av kontakten med. Nu betyder det inte att man måste prata med varandra, men väl att man ser att "den där bloggaren" eller företagsledaren man mailade med tidigt 2007 är inloggad samtidigt som man själv kl fyra på morronkulan. Som att behöva gå i klinch med Tyson bara för att man sett honom på TV. Nä OK, inte riktigt, men likväl ett alexanderhugg i konvenansens kommunikationsprotokoll.
 • KIKA på den bild över historiska utvecklingen i mus-klicks-ihopklumpning i Google-Serpar som Anton postar på sin blogg.
 • LÄSA det här inlägget från Joakim på Mindpark om Googles SearchWiki med personifierade resultat för sin egen profil där man kan lära Google vad man själv gillar genom att klicka på en ny knapp i sökresultaten. Som Joakim nämner är namnet Wiki lite förvirrande. Jag själv har inte sett det här när jag googlar, varesig på Firefox 3.1 eller Safari. *snyft* (Även Gmail-tema-grejen ovan verkar bara ha kommit för en del.) Lite info finns iaf att få i denna Youtube-demo, eller här på TechCrunch. Inses lätt att det här potentiellt kan vända upp och ner på en del saker:
  1. Även om du bara påverkar dina egna resultat borde det förändra vikten av sökmotoroptimering. Eventuellt kommer affiliate-dominerande sökresultat att få det svårare på sikt...?
  2. Ytterligare en reflektion är hur det här säkert kommer göra att folk i gemen loggar in oftare på sina Google-konton. Personifieringen blir ett litet sweet kommunicerat incitament, men precis som i fallet med lojalitetskort modell Lindex-bonuspoäng ser vi huvudskälet: Hur man samtidigt ger Mountain-View företaget ännu mer info till spännande data-mining-aktiviteter. Oj oj.. Trots att jag använder allt som Google släppt och skulle betrakta att få putsa Sergeis eller Larrys bilrutor som "a great career move" he he är det inte utan att det blir lite väl många ägg i samma korg på sikt... med 60% tanken på Google och 40% underlätta NSA, Echelon, FRA etc..
  3. För att utveckla ovan - Bottom line: För Google borde mer relevanta sökresultat för Average Johan göra att CTR:en på annonserna fortsätter stiga. Detta kan behövas då det går såhär för GOOG på börsen.
  4. Sociala aspekten: Vad händer om vi också blandar in kompisars personifierade tyckande och tryckande i systemet... *susning*
  5. Vore coolt förresten om dom gjorde nåt likande för Google News, då skulle deras nyhetstjänst eventuellt kunna matcha grymma svensk-schweiziska NewsCred.
Trevlig helg!

>martin *skrivet från en sörmländsk parstuga från 1600-talet - 1,80 m i takhöjd men världens snabbaste bredband*

Inga kommentarer:

 
Clicky Web Analytics