torsdag 31 juli 2008

Spotify testar reklam

Den inre kretsen av Spotify-användare får idag vara med om ett test med reklam - något som annars lyst med sin frånvaro. Dels är det olika banners som visas, men även ljud mellan låtarna (Hemköp och Glocalnet he he), Kommentarer på experimentet efterlyses i Jaiku-bubblan.

Har inte sett eller hör det själv tyvärr, men en kommentar är att kopplingen med ljud känns mer naturlig när vi ser vad det är tjänsten egentligen leverarar - musik. Dock så kommer ljudreklam som en kil mitt i upplevelsen mer eller mindre uppfattas negativt.

Ljud verkar ändå naturligare när man ser till motsatsen: När man använder Spotifys sköna spellistor, radiokanalerna, eller kopplar in stereon behöver man nödvändigtvis inte ens se programmet på länge - något som iaf förtar värdet av banners. Sitter man under en arbetsdag och jobbar med musiken i bakgrunden är det inte troligt att man har programmet maximerat. Här skriver Sophia på Spotify om experimentet. Tomas på UrbanLifestyle berättar om mailet han fick.

Spotify har också gjort en tävling - (spotify-url) där en playlist med klassiker som använts i reklamfilmer satts samman- en exemplifiering på hur reklam och musik ofta går hand i hand. Känner du igen vilka märken? - 5 invites utlovas till vinnaren.

Mer om vårt favvoprogram:


måndag 28 juli 2008

Gmail blir ännu bättre

En bra tjänst blir bättre - så skulle jag tacksamt vilja hälsa Google i och med senaste nyheten i mailgränssnittet som ändå gått ganska obemärkt förbi.

Först två meningar om bakgrunden: Om man skulle designa ett "säkert" system så finns det ett par, tre aspekter som jag skulle betrakta: confidentiality, integrity, availability. Att det finns spårbarhet - transparensm tycker jag är en sak grej som förstärker och bekräftar speciellt den första av de tre nämnda aspekterna i systemet.

Googles mailtjänst har nu sen en tid infört just det. Kika längst ner under inboxen så ser ni texten: "Senaste kontoaktivitet: 1 timme sen på den här datorn. Information.". Klickar man sen på länken får man upp ett popupfönster (se vänster) där man kan se senaste inloggningarna i tid och ip-adresser. Det här är en god nyhet som visar dig vilka datorer som egentligen kollar din mail!

  • Ifall du gör som jag och sneakar runt på stadens öppna wlan så vet du egentligen att du tar vissa risker (läs honey spots).
  • I semestertider kanske man sitter på nåt Internetcafé där datorerna kan vara säkerhetsfällor.
  • På olika bibliotek har jag upptäckt såväl hårdvaru- som mjukvarukeyloggers som kan snappa upp dina hemliga saker.
  • Eller så har man haft samma lösenord som inloggning sen förra millennieskiftet, vilket kan ha snappats upp av någon på vägen.
Med en svart låda som för loggbok över vad som händer får vi tryggghet och kan vara förvissade om vad som verkligen händer. Ovan ser jag alltså att det bara är mina egna datorer samt mitt Netvibes som har varit inne på mailen och kan med andra ord andas ut.

Naturligtvis är en bra lösenordspolicy det bästa (se exempelvis det här inlägget om hur du kan förena starka lösenord med positiv hjärntvättning) tillsammans med att ofta byta lösenord. Det näst bästa är då medvetenheten som Google nu har givit oss. γνῶθι σεαυτόν - känn dig själv, som det stod på väggen på oraklet i Delphi!

onsdag 23 juli 2008

Backups (instead of hick-ups)

Idag läser vi Per-Mattias på Lifefeeds sköna historia om hur en förlust av en arbetsdator på Tvärbanan knappt orsakade några bekymmer alls tack vare regelbundna synkningar, backuper och användandet av webb-applikationer.

Har själv ingen time capsule eller så men nödvändigheten och den hårda vägen har mig lärt att regelbundet bränna filer på dvd, ha en extern HD med avbilder etc som ett skyddsnät för att snabbt komma tillbaks på benen eller iaf begränsa skadan ifall något oförutsett skulle inträffa.

Vill inte tjata mer på kompisar som har enda versionen av sitt exjobb som en .doc och får panik när filen blir korrupt, som upprepade gånger torskar hela kontaktlistan med nummer när displayen går sönder på mobilen eller har hela sitt liv på en 6 år gammal laptop vars hårddisk sjunger svanesången. Skriver istället dessa rader inspirerad av blogginlägget ovan. Nu är det sommar och lite lugnare. Se till att fixa grejerna nu!

Jag tycker vi borde ha backupens dag! Ifall det finns utrymme för saker som kanelbullens dag borde det här lyftas fram. Inte lika väldoftande och bra till kaffet - men vilken underbar chans för uppmärksamhet, PR för säkerhetsbranschen, sälja webblösningar för backups, lagringsmedium etc. Dessutom nyttigt. Bloggosfären kunde kanske göra något konstruktivt! :)

tisdag 22 juli 2008

Spridda skurar

  • Göteborgsposten gjorde idag ett tvåsidors uppslag om Nils och Kindo! :) (kommer uppdatera sen med länk - finns inte online ännu).
  • Facebook skickar ut nyhetsbrev och lever-du grejer allt oftare till de som testat annonsera på via deras social ads. Good or bad sign?
  • YES! >>>
  • Veckans citat: "Livet är en actionfilm med dig själv i huvudrollen" - Dolph Lundgren i P1 Sommar. :)

fredag 18 juli 2008

Seedcamp 2008

Förra året skrev vi bland annat följande om den europeiska startup-tävlingen Seedcamp:

  1. 30 böcker Seedcamp tycker du ska ha läst
  2. Europas Kraft
  3. Svenska Tablefinder utvalda till Seedcamp
  4. Uppföljning Seedcamp - Tablefinder
Nu är det dags igen och hög tid att anmäla sitt team och idé: Här finns Seedcamp 2008 ansökningen - deadline är 10 augusti och själva campen går av stapeln 15e till 19e september. Realtid.se hakar på och beskriver några av de som redan anmält sig från Sverige, samt intervjuar Anders Fredriksson från Tablefinder. Kika vilka andra kända ansikten ni ser :)

Saul Klein
, grundare av Seedcamp, Open Coffee, samt bland annat partner i Index Ventures bloggade imorse följande läsvärda om hela processen. "From First Timer to Funded".

torsdag 17 juli 2008

Stora talens lag 2.0 från en metafårskalle

När jag var liten, antalet kanaler på TV var två och man surfade genom att bläddra i "Lilla Focus", eller möjligtvis nåt lexikon där man endast ägde gratisdelen band 1 (det är därför vi blev experter på Andra världskriget men inte Första), var det lokala Stadsbiblioteket the shit. Där förläste man sig på hyllorna T, U, V i SAB-klassificeringssystemet och gillade speciellt såna där knep-å-knåp-grejer eller böcker med oväntade fakta som man kunde droppa för kamraterna. Ett exempel kunde vara:

Hur stor är chansen att du, när du läser dessa rader, andas in samma molekyler som Julius Caesar hade i sina lungor när han pustade - "Även du min Brutus"?
Svaret skulle då vara 99.99% eller liknande, som kvantifieras som i snitt 60-200 molekyler beroende på upplägg. Härledningen är tämligen basal - Under antagandet att luftpusten hunnit sprida sig jämnt runt jorden samt det faktum att antalet molekyler i en dm^3 luft är så enormt stort kan man på baksidan av en servett teckna hur det nog är rimligt. En moleyl är alltså så mkt mindre i förhållande till en liter luft än vad en liter luft är till atmosfären.

Minns ändå hur jag hade riktigt svårt att acceptera detta som kändes så kontraintuitivt.





Varför skriver jag det här?
Jo, härom dan blev jag påmind om grejen med Caesar och andetag när jag höll på och ladda ner en grej från nätet som bestod av massor av underkataloger och kanske 300 delfiler (EDIT: Mitt juridiska ombud vill att jag ska skriva att det rör sig om icke-upphovsrättsskyddat material). Även om totala procenten som var nerladdat var nästintill 100% var det inte en enda av alla filer i mapparna som var fullbordad. Då slog det mig - Samma sak här som med Caesars andetag fast på ett annat sätt. Bittorrent-protokollets upplägg blir som molekyler i atmosfären och vi kan tillämpa stora talens lag.

Tänk vad rätt analogi eller val av metafor kan hjälpa till att sätta det mentala fingret på plats.

On the same note, ni kanske känner till Wason Selection Task, det klassiska experimentet med spelkort med två sidor där ett ganska komplicerat logiskt pussel som vanligtvis 80-90% av testpersoner svarar fel på kan bli superenkelt när man stoppar in frågeställningen i en vardagligt sammanhang som man kan relatera till.

Det kan också handla om
hur du väljer att designa din hemsida och förenkla processer genom välja rätt metaforer. Det var bara det jag vill ha sagt. :)

onsdag 16 juli 2008

Kindo på hindi - samt på plats på Techcrunch i Istanbul.

Mellan 500-680 miljoner människor har hindi som första-språk och ytterligare 200 miljoner talar det som andra-språk. Därför är det oerhört roligt att nu kunna presentera Kindo på hindi! Att vi skulle vara första sociala nätverket i Indien på hindi som någon skrev vill jag låta vara osagt men gensvaret har iaf varit mycket positivt.

En pressrelease har nu bollats runt och bland annat givit ett skönt gensvar i lokala bloggosfären. Beröm får sajten där funktionaliteten och gränssnittet framhålls, även om intresset för släktforskning i Indien ifrågasätts.

Kindo är ju dock så mycket mer än så - Det handlar om att skapa en plattform för familjer och vi tror därför att sajten kommer vara mycket värdefull för den stora indiska diasporan runtom världen där vi kan vara ett modernt hjälpmedel för att hålla kontakt över gränser! Kindo finns nu på 17 olika språk.

- - -

En annan rolig nyhet är hur Kindo växer i Turkiet. Härom veckan var Oguzhan på TechCrunch-meetup i Istanbul och gav följande presentation:

måndag 14 juli 2008

Vad händer?

Internet ska i sina bästa stunder möjliggöra att vi kan arbeta oberoende av tid och rum - kan välja tidszoner och geografisk plats efter dagsform, inspiration och tycke. Ett virtuellt kontor kan bli ett proffsigt interface när vi utför vårt värv i shorts från hängmattan eller från en flygplats. Enkelt kan jobba mot andra länder, kulturer och inte bara behöver vara kompisar med de som vi råkar bo i samma hus som.

Ändå verkar halva bloggosfären stannat av senaste veckorna. Folk som annars svarade på mail inom 20 minuter mailar nu tillbaks en vecka senare eller har autosvar. Rss-feedsen är lika sällsynta som soldagar och man undrar varför allt går halvt på tomgång tills man ser i kalendern vilken del av året det är....

Så... när det kommer till kritan är det alltså fortfarande lika mycket industrisemester, folkrepublik och unika-box som förut - fast med Macbooks istället för husvagn...? Naturligtvis sunt att trappa ner då och då men varför gör alla det samtidigt och varför måste man stänga ner verkstan helt om man tror på det man gör? Hur kan företag som ska tävla med precis hela världen ha råd att skjuta upp hela sin verksamhet så i 1/12 av ett år!

*OK kanske bara lite frustrerad efter att ha fått ett möte föreslaget till ehh 26/8*

Uppdaterat: Sandra Puffar och noterar ett liknande stiltje... :)

onsdag 9 juli 2008

Google KeywordTool

Det som tidigare endast var användare av verktyg som Ouverture eller Wordtracker (testa gratisversioner: Gratis Wordtracker test - Digitalpoints verktyg som slår ihop Overture + Wordtracker) förunnat kommer nu gratis sen inatt via Google.

Sökmotor-Simon tipsar om hur Googles traditionella Sökordsverktyg som visar ger förslag och visar relativa volymer samt konkurrens nu har utökats med exakta volymer!

Efter att skrivit in ett sökord föreslås som vanligt en lång rad liknande sökningar och variationer men nu toppat med exakta siffor för ungefärlig sökvolym för förra månaden samt genomsnittlig sökvolym.

Allt kan sen dumpas ner till exempelvis Excel. Simon misstänker att det här kan vara en kortvarig sommarflört från Google och uppmanar att passa på sålänge det finns. Svårt att se varför det skulle tas bort iofs...

Inte illa!

tisdag 8 juli 2008

Moo släpper business cards

Alla som har varit på mingel-event senaste åren har väl fått dom där små visitkorten som sticker ut med sin design och unicitet. London-startupen Moo som givit hela Europa sina Moo-minicards utökar nu produktlinjen och släpper den efterlängtade nyheten Business-cards.

Som vanligt skräddarsyr man korten genom att ladda upp individuella foton till varje kort (eller samma bild till flera). Skillnaden är att korten kommer i traditionell storlek (alltså inte som detta till vänster) och finns i versionerna miljövänligt papper eller normalt. Nytt är också etuit de levereras med, två sidor i färg och att man beställer (för närvarande) i batcher om 50 kort. Priset? 50 Business cards - £10,99 jämfört med 100 Moo mini - £9,99. Tack för det Moo!

Alla som vill ha idéer till viral marknadsföring
kan förresten ta och kasta ett getöga på Moos Youtube-succéer med en katt som visats 3m ggr. Underbart varumärkesbyggande!

  • Förresten - är ni i London imorn - skynda er att anmäla er till Firefox 3 releaseparty med bla öppen bar och Guiness-rekordbokstillkännagivande.

måndag 7 juli 2008

fredag 4 juli 2008

Marketing vs Branding


En skön bild som sitter på väggen här.
Källa... tja, den finns lite här och där att hitta "på det världsomspännande datanätet Internet" som jag brukade skriva på högstadiet i rapporterna (och man fortfarande kom undan med det, ja till och med fick imponerade tillrop av magistern.). Trevlig helg! :)

torsdag 3 juli 2008

Bokbranschen och nya kanaler

Bli klok, läs en bok heter det ju och på sommaren ska alla läsa det man inte hunnit med under året. Eller läsa... lyssna går ju också. Men generellt har väl bokbranschen kanske inte varit vassast i gemet på att använda ny teknik och verktyg och det är det som det här inlägget ska handla om.

Ljudböcker
var länge identiskt med att köpa 10-20 dyra runda plastbitar med ettor och nollor och tycktes vara för dyslektiker, blinda eller mormor motsv. - istället för något man drar ner digitalt och lyssnar på i bilen, hängmattan eller vid maskinen. När jag själv kikade på det för ett par, tre år sen såg jag en råddig DRM-karta, ett Bonniers som stod utanför samt E-lib som en spindel i nätet. Nu har det väl ändå hänt saker på flera sätt - för övrigt bjussar DN i sommar på några böcker helt fritt.

Vi köper även fysiska böcker som aldrig förr (bokmomsen slopades väl 2002 - hur mkt spelar det in ?) - men 4 av 5 titlar är förluster för förlagen och vinsterna ska göras på superhitsen. För affärerna som säljer desamma finns här konkurrens offline både hos matbutiker och mackar som ger lägre marginaler.

Handeln flyttar mot nätet - som själv vardandes storkonsument är bilden att det få butiker förutom i storstäderna som kan stå sig i jämförelse mot nätet. Åk till vilket annat land som helst och du finner butiker med känsla där inte utbudet enbart liknar det i kassan på Ica eller Statoil. OK, hårddraget men Longtail-utbudet när det gäller online är nog minst lika viktigt köpargument som priserna. Trots allt mer av försäljningen flyttat till nätet (40%?) sker marknadsföringen fortfarande ruggigt traditionellt.

"Det har varit stor brist på butiksmaterial till Internet hittills. Till butikerna skickas alla möjliga vepor och ställ; förlagen lägger en massa pengar på att marknadsföra böckerna där. Men till nätet skriver man bara någon konstig text, det känns som att de inte alls förstått kraften i internet, säger AdLibris VD Pär Svärdson. Efter att ha tittat på videon med Mankell blir man mycket mer sugen på att läsa boken än om man bara läser texten." >härifrån
Nu under våren har det hänt lite saker! Bonniers släppte sin sajt Bonniervideo som är
videoportalen där deras författare presenteras via Youtube-klipp. Sigge Eklund finns med bakom projektet. BokVideo är den liknande sajten som Bubblare ligger bakom och levererar den tekniska plattformen till. Skillnaden här är att att flera olika förlag kan publicera korta videoinslag där författare får presentera sina böcker och filmerna pushas sen ut på kanaler som Adlibris, Bokus, CDON, men även Bubblare och Youtube (som ovan). Där har även Henning Mankell videochattat. Hör Oskar Kalmaru här om Bonniers: "...vi valde att gå vidare utan dem".

(Apropå video - En som går i bräschen för att sprida budskapet generellt om video är förresten läsvärda Henrik på Alfa Bravo.)

Våra favoritsajter för att köpa böcker såsom Adlibris kanske har en del kvar att önska avseende presentationen av böckerna - så det här var väl på tiden och rätt skoj! På nätet får alla författare plats - till skillnad mot ett kulturprogram i TV som kanske snarare går på djupet en timme med bara en. Båda sajterna uppmanar till att man ska bädda in materialet på sin blogg eller liknande och uppmuntrar alltså spridningen av materialet.

Några andra låghängande frukter från förlagens sida borde vara att författare gärna får blogga - här är Unni Drougges och härom dan började även Leif GW. Har man dock för höga förväntningar på att ens författare ska finnas online dygnet runt kanske man inte riktigt har förstått skapande-processens våndor? Allt som står här i inläggen accentuerar även trenden att personerna snarare än verken blir intressanta ( i en samtid där kvalitet på alla utgivna böcker är såpass att det kanske inte gör så mkt att de pocketar som trycks rent bokbinderimässigt är self destructive).
  • Bokhora och andra sajter har sen 2006 passionerat skrivit om böcker - undrar om dom får recensions-ex mm. Kanske kan man snegla mot andra sätt att skapa uppmärksamhet. Förra sommaren försökte jag uppmärksamma Penguins blogg-kampanj.
  • Månpocket har ett coolt projekt - Ordet är fritt, som med lite vilja kan sägas vara en slags wiki-roman. Finns det fler?
  • I det här sammanhanget kanske vi åter får nämna Chris Andersons (i detta sammanhang halvt orelevanta) blogg mot boken om Free. Så skapar man iaf uppmärksamhet och delaktighet långt innan en lansering.
>>Från läs- (och skriv)-fåtöljen

 
Clicky Web Analytics