måndag 29 december 2008

Rensa hårddisken på din Mac

Känner du att din ögonsten kunde behöva extra hårddiskutrymme för musik och film. Då kan det vara smart att rensa ut bland det språkstöd (20-talet språk) som de flesta program till Macen kommer med, men som du du eventuellt ändå inte behöver varje dag...

Gör då såhär:

  1. Gå in i Program-menyn
  2. Markera ett större program
  3. Tryck på Cmd-I (eller Visa Information) för att få upp panelen på bilden här.
  4. I menyn Språk >> markera de språk du inte behöver sen tryck på minustecket och acceptera. (att bara klicka bort check-boxen hjälper inte - avaktiverar bara)
  5. Repetera för de stora programmen som Office, iCal, iChat, iWhatever... du kommer märka hur de sjunker i storlek med ca 30-40% och du har snart 1Gb mer utrymme för roligare saker när du har tömt papperskorgen!
(sett i MacWorld)

söndag 28 december 2008

Hur man överlever julen

Jag har tagit några dagars välbehövligt lov med familjen, men riktigt ledigt blir det inte då det spelas olika spel riktigt mycket. Konkurrens stimulerar och eftersom tävlingsinstinkterna ligger högt hos oss alla måste man snäppa upp sig för att ha en chans. Detta, mycket allvarliga blogginlägg, är därför tillägnat olika strategier och sätt att tillskansa sig en edge i tillfällen där uppmärksamheten kanske annars är splittrad mot saker som knäck, mandariner samt Alladin-askar.

  • Fyra i Rad: Om du inte behärskar termer som udda och jämna hot, samt vet hur man "kontrollerar Zugswang" kan följande pdf, en magisteruppsats från Holland med AI-heuristiker ge dig en bra start.
  • För Othello öppnar verkligen en terminologi på plats upp synen för olika spelsätt. X- och C-rutorna, vikten av att minimera sina gränsområden, hur man slår in kilar på obalanserade kanter och gillrar fällor - ja här är följande dokument ovärderligt. (Har kommit att segla upp som mitt favoritspel på senare tid.)
  • Men men... det som plockar mest pluspoäng i vår familj är att ro hem ett parti på Alfapet. Min brorsa har svart bälte efter frekvent spel på nätsajten Betapet där han är rätt hyfsat rankad. För att ha en chans runt bordet måste följaktligen inte bara kunna en massa konstiga småord, samt snitta 25-30 poäng per utläggning (vilket ofta innebär att man i princip alltid lägger i flera dimensioner samtidigt). Man måste även tänka på sitt "brick management", bli av med dubbletter (avtagande marginalnytta på I:n och A:n), eftersträva balans mellan vokaler och konsonanter, tänka defensivt genom att inte skapa lägen åt fienden samt spara på vanliga ord-slut som -era för att öka chanserna till att "rulla" - 7 bokstäver samtidigt, vilket som bekant ger 50 bonuspoäng. :) (Wikipedia utvecklar)
  • FUSK i ovanstående spel: Nu tänker jag inte på det oskyldiga fenomenet att förstrött leta lite i ordlistan som man har vid bordet för idéer (som ska fungera som kontroll-organ under tvister ifall ett ord finns) utan något värre, it-relaterat. Nämligen det helt förkastliga att i smyg använda iPhonen för att använda Mac/Linux-kärnans rättstavningsordfil tillsammans med "grep"-kommandot i terminalen för att generera förslag för nya ord. Exempel:
    Hugin:~ Hugin$ grep "^p.t$" /usr/Share/dict/Words
    pat
    pet
    pit
    pot
    pst
    put
    Hugin:~ Hugin$ _
    Här listar grep-kommandot alla ord på tre bokstäver som börjar på p, har en valfri bokstav i mitten och slutar på t. (^ anger att det är första bokstaven och $ sista. Exemplet på engelska... går att läsa in en svensk ordfil) Men nää, så viktigt är det faktiskt inte att vinna... :)
  • Förresten: Tänk vilken gemensam ansträngning som sker i stugorna när man spelar ett parti Alfapet. - Hjärnor som under två timmar sliter med att lägga ihop bokstäver i extrem ordning, ett arbete som sen därefter direkt slängs bort. Bonusaffärsidé:
  1. Samla in slutförda Alfapet-partier. (förslagsvis redan i digital form).
  2. Ta dessa 15x15-bokstavsmatriser och låt några som extraknäck generera ledtrådar till orden.
  3. Nu har du crowdsourcade korsord och ordflätor producerade nästan gratis!
  4. Multiplicera med antalet dagstidningar man kan sälja in det till - skalbarhet till månen!
Från Vinterland, god fortsättning!

- - -

Tillägg:
Johan Rhodin utvecklade som respons på ovanstående Risk-spelets sidor på en av sina bloggar. Tack Johan! Annars vet vi ju att han har sin huvudsakliga blogg här: http://rhodin.wordpress.com där han (även om det var ett tag sen) skriver från ett internationellt perspektiv som Linköpings-civilingenjörsstudent med entreprenörsskapsintresse på utbyte i Karl den Stores huvudstad Aachen i Tyskand.

- - -

Vilka spel gillar du och har du tips på hur vi ska slå våra lillebrorsor? Posta kommentarer och länkar! Seså, bums! :)

söndag 21 december 2008

Varför jag gillar Internet

Jag & Nätet är en kärlekshistoria som nu är inne på femtonde året och glöden hålls i liv genom små saker varje dag som gör relationen djupare :) Internet möjliggör som bekant inte bara tillgänglighet och demokratisering av oändlig information, härarbete samt passiv inkomst med Adsense, affiliates & poker (se exempelvis Hjalmars screendumps). Det ger också en lägre-än-Glocalnet-tröskel till att skapa nya projekt - bra som fåniga - där vem som helst kan realisera en idé och få den spridd.

Härom veckan var det som bekant en jordbävning i Skåne. Efter att ha blivit tipsad om en sajt i Danmark som sålde t-shirts på temat tänkte jag "jag är ju en händig kille" och gjorde därför följande:

  1. Skapade en bild i Photoshop med text och en seismografisk kurva (se nedan).
  2. Gick in på Spreadshirt där jag skapade en virtuell butik http://skane.spreadshirt.net med två produkter med bilden som tryck. (tryckning, frakt mm sköts helt av det tyska företaget, man bestämmer sin marginal själv.)
  3. La upp en länk till resultatetPusha, pushade med mitt konto, samt bad några kompisar göra detsamma. Länken pastades också som statusmeddelande på Fejjan, Jaiku mm.
  4. Knappt nåt hände...typ 500 besök från Pusha men inga beställningar. Dock spridda kommentarer på bloggar, Facebookgrupper mm från folk som verkade gilla idén.
  5. Fortfarande ingenting händer...
  6. Sen skriver Helsingborgs Dagblad "Skalvet engagerar på nätet". med direktlänk... :)
  7. +4k besök, fler beställningar än man kunde tro samt några tusen i vinst. *ka-tching*.
Eftersom jag skrev "all behållning går oavkortat till behövande" i min skämtsamma copy är ju nu haken vem som ska anses som "offer" i Skåne. Det som inträffade på våra breddgrader härom veckan, där som bekant 1,2 miljoner människor klararade sig utan en skråma står i tämligen bjärt kontrast mot den nöd som är realiteten för många runtom i världen. Har nu därför puffat över lejonparten av tshirt-pengarna tillfälligt till Kiva (mikrolån till 3e världens entreprenörer) under det att jag gör vidare research efter skånska behövande. Medicins sans Frontiers med katastrofhjälp ska iaf få ett julbidrag. Skriv gärna en kommentar vad jag borde hitta på med resten!

En kommentar är att ingenting av det här gick att planera, och man vet sällan vad som tar fart. Hade det inte varit för uppmärksamheten från tidningen - serendipidy i kvadrat - hade inte mkt hänt i ärlighetens namn. Därför gäller att "kasta spagetti mot väggen och se vad som fastnar", för att citera den gode Niklas. Har man bara kul under tiden och exponerar sig mot många sannolikheter kan man känna sig halvtrygg på att nåt kommer funka... Annars får man pröva igen. :)

En annan slutsats är att det här tilltaget som gjordes på ett kick, men som ändå genererade pengar till välgörenhet, innebar ruggigt funkis avkastning på nerlagt tid - 25 minuters arbete från idé till färdig implementation och som gjordes på skoj under en rast för rensa skallen. Tänk er då vad som kan inträffa om man verkligen, verkligen tror på något, lägger ner, inte 25 minuter utan 2-3 år där man jobbar 12-16 timmar per dag samtidigt utnyttjar den hävstång som verktyg som nätet, sociala medier, globalisering mm erbjuder oss. Då händer det grejer, lovar...

Arkimedes sa "ge mig en fast punkt och jag ska rubba världen. Inse - din laptop med bredband eller fördenskull Starbucks w-lan är just den punkten tillsammans med det grymma möjlighetsmoln finns i världen (se bara på den här API-listan) och i ditt huvud. Hur skulle du vilja förändra verkligheten? - JUST DO IT!

Släng Piratebaykillarna i fängelse

Deras sökfunktion är kriminellt dålig :)

fredag 19 december 2008

Skapelsens sedelärande samtal - Svensk Hiphop - N'importe Qui

Radiotips: När man jobbar eller mekkar med datorn (typ 16h/dygn) är radio i olika former nåt som är skönt. P1 återkommer vi till i den här bloggen och det är svårt att låta bli, så allmänbildande det är. Om jag ska hårdra det hela består min omvärldsbevakning tidsmässigt av ca 50% av bloggar/internet, kanske 5% tv, 10% fysiska tidningar, 10% böcker samt 25% radio. Det bästa med radio är hur man kan arbeta med andra saker samtidigt. Program jag gärna lyssnar på sena kvällar och därför rekommenderar är exempelvis:

Bara att klicka på länkarna för att börja prenumerera! Lista på andra program på P1. *OMG, I'm turning into my dad! :)*

Annat man kan lyssna på är musik: Den bästa svenska hiphopen dessa dagar släpps på mixtapes och ofta gratis. Varför inte ladda ner DJ Sleepys nya tape X-mas Mixtape med Petter-låtar genom åren på nya beats & mkt nytt. Gott & Blandat 2 (direktlänk) från producenten Masse, eller Allyawan - Blue Duk Tales vol 2 (direkt-länk). På julafton kommer det saker från Ken. UPDATE: här

Varför inte av sluta med lite skratt.... N'importe Qui (ungefär: "strunt i vem"), aka Remi Gaillard, är en kille från Frankrike som är grym på joxa med trasan (tror han spelat fotboll i Montpellier), ger poliser fingret och busar med vanligt folk i roliga videoklipp typ Jackass - ex här i kängurukostym. Hade han varit engelsktalande hade han varit överallt, nu är han bara stor i Frankrike. (Som frankofil efter kryptologi-studier i Grenoble tycker jag det är synd och märkligt hur lite vi tar in från detta land.) Alla filmsnuttar från N'Importe Qui

Trevlig helg! :)

torsdag 18 december 2008

Fem snabba

  • Stefan Deak skriver intressant om hur han vill få saker att försvinna från Google-rankningar, exempelvis mingelsajter som indexerar nattsuddsfoton alltför bra. "Search Engine Zeroptimisation". Han uppmuntras därför med en länk med sitt namn som ankartext för att hjälpa honom att ta befälet över sitt namn i serpen. :) Intressanta kommentarer efter hans bloggpost.
  • Joost skulle lägga ner sin desktop-applikation har vi vetat ett tag... Imorn är det slut och streaming på nätet som gäller. Gillar det faktum att man ändrar strategi. Fler borde göra det, samt oftare när man ser att något antagande man gjort varit fel eller den rådande vägen inte leder rätt. Som poker - betrakta allt som ligger i potten som historia och bara se framåt med optimal väntevärdesmässighet.
  • Kul att Amazon känner sig tvungna att ha med en bild på en Itunes-ikon i reklamen för sin nya mp3-butiktjänst. OK... Itunes är ett musikspelningsprogram, men så intimt förknippad med iTunes-affären som måste vara deras konkurrent...
  • What's Next sände live igår, dels alltså inför publik men också streamat på Bambuser. Den som händelsevis inte vet hur de ser ut kan nu studera Kristin och Tomas, samt den klockrena panelen och förutom att få insikter om webbtrender även notera hur epitetet radioansikten inte passar in här. :)
  • Genom Jonas får vi veta att Loopia säljer domäner och webbhotell för 1kr styck fram till 2008-12-19 kl 09.00. Inget först till kvarn bla bla utan verkligen ett riktigt bra erbjudande - se till att haffa! Kanske nåt för deltagarna på 24hourbusinesscamp i januari!

onsdag 17 december 2008

TechCrunch säger njet till embargon

Idag läste vi hur en arg (?) :) Mike Harrington på TechCrunch säger nej till embargon.

Finns för mkt startups och för mkt bloggar. Attention economy. Kanske nödvändigt move som borde göra Techcrunchs roll starkare... Kaxigt på ett eventuellt tvetydigt sätt.

Embargo
är alltså när PR-firmor eller kommunikationsansvariga på startups skickar material men säger att man inte får skriva om det hela förrän efter ett visst klockslag eller datum. Egentligen win-win:

  • En webbtjänst vill nå ut och då är det bra att man kan samordna det med många källor som kan släppa bomben samtidigt.
  • En skribent på exempelvis TC får mer tid att förbereda sig, skriva något på releasen där de med research kan åstadkomma nåt som kan sägas uppnå verkshöjd, istf bara citera utskicket. Dock inte säkert att de blir unika med nyheten.
För att sprida budskapet om en nyhet och nå ut i mediebruset blir sändlistorna för stora och nya PR-firmor har kanske jobbat med andra metoder än de traditionella långsiktiga. Med en svag "länk" nånstans i kedjan kan en snorblog då inte motstå frestelsen att vara först, utan publicerar. När någon i ledet av bloggar eller tidningar bryter embargot, om bara så för nån timme innan, faller halva vitsen med andra att skriva. Man är inte längre först. Dessutom får "skurksajten" första vågen av inlänkar och trafik. Detta får inga större konsekvenser för denna part i sammanhanget, och situationen som liknar ett tragedy of the commons-problem har blivit allt vanligare.

Man har nu alltså på pin kiv meddelat att man inte ställer upp på embargon, nä snarare ämnar bryta dem direkt... och PR-folk antas hädanefter veta detta. Smart eller högmod? (som enligt ordstävet går före fall...) Det kommunicerade motiveringen för TechCrunch är alltså den ökade konkurrensen av alternativa källor att nå ut på, samt desperationen däri att synas bland för startups och bloggare, Men generellt.. oaktat om det stämmer eller inte, låter det som ett medvetet strategiskt move för att stärka sin egen makt.

Rätta mig om jag har fel...visst har floran av parallella kanaler blivit stor, men det ligger på mer än ett sätt i TechCrunchs intresse att avsändaren tydligare väljer ut sin målgrupp. Istället för bcc:a till "undisclosed recipients" låta relationsbyggande och personlig kontakt åter hamna på agendan. Uppmärksamheten aggregeras återigen mot de stora.

Exclusives
kommer att bli vanligare, dvs ensamrätt till en nyhet, där den bloggen eller tidningen naturligtvis väljs med omtanke. Kör man inte exclusives blir det samtida utskick som gäller. Men återigen.. då konkurrerar man ju enbart med speed.... och inte redaktionell kvalitet som, vid sidan av räckvidd borde vara de seriösas främsta ess i kortärmen. Ändå tycker TechCrunch att det är värt dagens steg. Vidare kommer det eventuellt att rensa ut en del taktiker bland PR-folk att bli mindre spammiga, även om det knappast är huvudskälet till det här (TC-posten hade en liten rörig inledning därvidlag). Ska bli intressant att se hur det utvecklar sig... Vad sägs om följande replikskiften - pärlor bland de många kommentarerna... :)
hn galt - December 17th, 2008 at 11:47 am PST

An eye for an eye, leaves the whole world blind.

- - -
reply

yeah well i’m tired of being the only blind person around.

- - - - - -

Mike -

What do you consider a “polite pitch” and how are we suppossed to build relationships with you if you won’t talk to us?

Thanks,
Curious PR person

go away.

reply

:) :) :)

söndag 14 december 2008

Street art i Shortage, Ford Ka & mobilkoder

När jag startade den här bloggen hade jag ambitionen att skriva om någonting helt annat på söndagar... kultur, böcker.. ja vad som helst. Nu var ett tag sen sånt blev av... men idag ska jag försöka. Ni som läser dessa rader, inte via RSS utan i webbläsaren, ser att det finns en så kallad QR-kod till höger på bloggen med min mailadress. Då och då händer det att jag får epost till den från folk som testar att använda den. När det inträffade idag - och det från Japan :O måste jag skriva en liten uppföljare om en cool grej jag gjorde förra helgen som har lite med koder att göra:

Även om Stockholms Internet-nätverkande är riktigt kul och givande och givit mig goda vänner är kanske Londons är snäppet vassare... Inte minst då det ganska ofta händer att medvetna företag som vill bygga relationer gör riktade insatser mot bloggare och bjuder in till skoj grejer... något som jag inte riktigt sett så mkt av här, annat än utskick av press-releaser.

Förra helgen var temat Street Art när Ford skulle återlansera sin konceptmodell Ka för ungdomar. Ni som känner mig IRL vet hur jag ofta tar fram mobilkameran för att ta kort på saker, och en sak som jag nästan samlar på är coola bilder på street-art. Därför var jag lättövertalad när ett social-media-företag (Sandrine mitt på bilden) bjöd in till en guidning runt Old Street för att upptäcka gatukonst och visa den nya kampanjen.

Jag, Darling och en grupp andra intresserade bloggare, däribland Mario, drog på mössa och halsduk och hängde på i en rundtur under två kalla timmar. Jag gillar den här typen av spontan kultur för att konstnären i fråga har tagit sig vissa friheter och begår en risk genom att göra det, samtidigt som resultatet många gånger gillas av allmänheten. Här ovan ser ni en av många mosaiker med Space Invader-motiv gjorda av en okänd fransman som invaderat London under tre besök och gjort ett antal fina avtryck i stadsbilden.

För mig är Street Art någonting skilt från grafitti, och nischerna har vissa klara skott emellan sig, kanske för att de tävlar om samma utrymme. Själv tycker jag det här är mkt snyggare. Det handlar om ambitiösa installationer som skapas på natten av anonyma personer, som kan få legendstatus i kretsarna.. exempelvis Banksy från Bristol. I vissa fall övergår personerna till att bli offentliga och ställer ut på galleri... i andra fall förblir de okända...

Kopplingen till Ford-bilen var att den lanseras Pan-europeiskt under temat Find it och den här två-timmarsturen handlade om att upptäcka saker i sin stad. I kampanjen, framtagen av We are Social, som har jobbat med Skype mfl, har det placerats ut speciella stickers runtom i Europa (se bilen t.v.) som har QR-liknande koder på sig. Håller man sin mobitelefons kamera mot stickern syns då Fordbilarnas olika modeller i ens skärm på ett coolt 3D-modellering.

Man kan sen vrida kameran i olika vinklar och snurra på bilden - zooma in genom att föra kameran närmare. Skönt sätt att koppla samman den fysiska och digitala världen! Man måste dock ladda ner ett program till mobilen för att det ska funka. På det hel taget var det ett roligt event och ett bra exempel på varumärkesbyggande som jag tror vi kommer att få se mer av.

Jag tog också många fina foton, men dessa ska jag inte visa nu, får räcka med dessa smakprov!

lördag 13 december 2008

Årets julklappar

Är du släkt med mig SLUTA LÄS NU, för det här är ett blogginlägg med spekulationer och tips på bra julklappar till nära och kära. :)

  • Min plan är, att liksom Joakim Jardenberg ge bort gift certificates så att fler i min stora familj får upptäcka Kiva. För föräldrar med ett socialt samvete kan några 25-dollars-startpaket med en introduktion hur man snabbt kommer igång och hjälper folk i utvecklingsländer att hjälpa sig själva bli en bra present. (Här skrev vi om Kiva förra året.)
  • Vad ger man till en syster som gillar kaffe men har lite tid att shoppa pga tvillingar? Kanske en kaffe-prenumeration från nya startupen Ardore.se som erbjuder hemleverans under tre eller sex månader med urval från exklusiva rosterier med bönor från hela världen. (Disclaimer... det är kompisar till mig som ligger bakom sajten, men efter att länge ha sett hur de arbetat och förhandlat med leverantörer för att ta fram det bästa kaffet på marknaden till riktigt bra priser kan jag inte vara annat än entusiastisk nu när de i dagarna lanserar.)
  • Till sist... har man en blogg, kan man ju trots finanskris frikostligt bjussa på länkar. Christian på Disruptive föreslog tidigare att länken ska bli årets julklapp och det är en så bra idé att han får en redan nu, såhär vid Lucia, till sin sajt om mjukvara och antivirus. :)

fredag 12 december 2008

Google Tasks

Tycker själv att jag skriver för mkt om olika Google-tjänster här på bloggen, men den här grejen går inte att låta bli. :)

Jag själv är en anhängare av olika system för effektivitet - personligt bruk såväl som CSCW och har testat ett antal verktyg för todo-lists, exempelvis Things till Macen, Evernote, samt nu fina Doris i beta-fas, gjort av en kompis till mig. Märker hur en av de saker i vardagen som oftast leder till att man lägger till saker på en att-göra-lista är: idéer om mail som ska skickas, eller saker som kommer som input via mail. Därför förstår jag att en av Gmail-teamets vanligaste request från användare har varit att blanda in en todo-list i mailfunktionliteten. Därför är den här grejen riktigt skön! Dessutom har man ju Gmailen (om man använder den som huvudmailsystem) öppen jämt i Firefox. Nu finns alltså sen nån vecka Gmail Tasks!




BetaAlfa länkade härom dan till en sajt som skrev om nya Gmail Task, men hur man faktiskt får igång det var inte helt givet. Fliken New Labs! Tasks & SMS som är nyckeln till att hitta denna nya tjänst, samt annat nytt från Google Labs syns inte ifall man inte har sin Gmail på engelska som språk. Ändra via inställningar, så kommer alternativet upp högst upp till höger. (se ovan) Sen kan man enabla funktionen Tasks och sen kan det se ut som här till höger!

  • En annan sak som inträffar på Gmail förresten när man har versionen på engelska är att det är en rad med reklam högst upp. :O
  • Någon som skriver mkt bra om effektivitetsverktyg är Anders Fredriksson från TableFinder - exempelvis här på sin blogg om GTD-gurun David Allen.

torsdag 11 december 2008

LeWeb'08

Nog haft för mkt att göra senaste dagarna, trots att jag har försökt trappa ner till heltid :) men till helgen hoppas jag på att kunna ta ikapp lite och kolla det bästa från LeWeb'08 på video. Då blir Henrik Ahléns sammanställning om vad som hände i år värdefull! Chris Anderson vill man exempelvis inte missa. Från Sverige pratade både Jonas Birgersson och Ola Ahlvarson.

Strunt förresten i allt kul som hände där... det bästa var förstås hur Mike Butcher från TechCrunch nämnde Kindo i sin presentation som ett exempel på trenden hur sociala nätverk har blivit mer nischade under 2008. Kul tecken på hur vi har nått ut. :D :D (Bra referat förresten av många presentationer från den franske bloggaren i senaste länken)

fredag 5 december 2008

Google Friend Connect öppnat!

Efter en intensiv vecka med trevliga möten och mingel - bland annat Handelshögskolans SSE Business Lab julmingel, intensivt plugg samt resande skriver jag nu från ett regnigt London med en kaffekopp i handen.

Idag nåddes vi av nyheten att Google har öppnat upp till beta för sin tjänst Google Friend Connect. (Googles officiella blogg) Det är ett sätt man som webbmaster enkelt kan lägga till sociala nätverks-funktioner på sin blogg eller hemsida genom att bara pasta in lite kod i webb-rotkatalogen, sen lägga till gadgets som bygger på samverkan. Då kan besökare använda sitt Google-konto, Yahoo, AIM eller OpenID för att interagera på sidan, posta kommentarer, spela spel eller likande. De kan också bjuda in kompisar från andra nätverk eller adressböcker för att interagera med ditt innehåll. (Youtube-film som förklarar). Har fått ett beta-konto men lyckas inte pula in det här på bloggen... får kika under helgen. Testa själv här! TechCrunch skrev i maj.

söndag 30 november 2008

Video som kommunikationsmedel

Är det nåt vi har märkt, ja kanske det senaste året är det hur video är det alldeles självklara sättet att förklara något på.

  • Det är därför som LinkedIn när man härom dan lanserade på franska har en video där de anställda pratar om launchen. Hoppas att nån annan än dom gjort själva översättningen. Broken French är inte alltid den bästa isbrytaren he he... LinkedIn en Français is now a fait accompli! (Youtubelänk) Sen augusti finns sajten på spanska, något som säkert boostar tillväxten på 1m användare per månad.
  • Det där därför nystartade sajter som svenska produktivitets/CSCW-verktyget Dashnotes liksom många startups låter en film på startsidan få presentera hela produkten i ett kick. Dashnotes är ett nytt spännande verktyg (typ som Basecamp) med kalendrar, todo-lists etc som jag själv nog kommer använda i olika sammanhang. Snyggt och lätt att komma igång och skapa ett projekt och bjuda in deltagare! Kommer säkert skriva en mer utförlig beskrivning framöver.
Avlutar till sist med en av mina favorit-instruktionsfilmer som visar hur man viker t-shirtar på ett supercoolt sätt på två sek. En ögonöppnare när jag såg den första gången!!! :)

Natt-tankar om Spotify

När jag fick min första lön på ett sommarjobb, typ då Ingvar Carlsson var statsminister, var det första jag gjorde att cykla ner och köpa en hel grabbnäve med CD-skivor. Några för att "täcka upp" skivsamlingen med album jag bara hade 90-tals-koppat över på kassett, men de andra var nya upptäckter. Denna vrålkonsumtion skall ses i ljuset av hur skivor var definitionen av längtan och en vanlig månadspeng knappt räckte till en. Den enda skivan valde man därför noggrant ut efter mycket provlyssnade på Skivstället. Naturligtvis lyssnade man sen på den ordentligt och gav varje låt en chans genom många genomlyssningar på ett sätt man bara kan se nostalgiskt tillbaks på numera. (det här gäller iofs all mediekonsumtion - funderar på ett asketiskt mediebantnings-nyårslöfte)

Vi hoppar några år framåt: Napster blev namnet när internet blev snabbare, DC++ tog över och var kul för det kodades av en klasskamrat, BitTorrent och PirateBay har ägt sen dess men sen 2007 har vi fått anledning att utvidga vår världsbild.

I Music Streaming - the end of iPods? skriver The Independent om "vårt" Spotify och även We7.com. Största målet är inte att stå emot iTunes eller andra lagliga tjänster utan att erbjuda något som är ett mer lättanvänt komplement till BitTorrent eller Limewire, citeras CEO Daniel Ek. Spotify är underbart som tjänst (och har även fått min mkt konservativa tjejkompis att börja med nåt nytt). Men med detta sagt tar jag mig friheten till att fundera lite vidare. Tjänsten kräver trots allt för mig ett par smärre konceptuella kliv:

  • Ständigt kunna möta förväntningar: När folk har en favoritartist eller hänger på musikforum så läääängtar man till ett visst datum då skivan släpps. Kanske förhandsbeställer den på CDon eller letar bland previews på artistens MySpace-sida eller fildelningsnätverk. Nu har det exempelvis gått ett par, tre veckor sen Timbuktus "Hi5 och en Falafel" släpptes men på Spotify finns den inte. (upphovsrättsgrej eller?) Då har vi inte ens börjat kika på långa svansen av mindre band och undergroundgrejer. Våra förväntningar är höga! Utmaningen är då att musiken som finns där måste updateras i takt med att nya skivor kommer och att utbudet gränsar till oändligheten. Jag är inte otacksam för allt skönt som GÅR att lyssna på, och kan köpa att en del låtar på våra spellistor fadades bort efter publika releasen - jag bara säger att när man ger sig in i förväntnings-businessen är balansgången skitsvår. (Kom ihåg hur Apple ville gå ut förra veckan för att säga att dom inte skulle släppa nåt innan jul - för att trissa ner en snowball of expectations som kanske blivit för stor.)
  • Den andra utmaningen är att förändra sättet som vi (tror) vi vill äga saker - plastskivor såväl som ettor och nollor. En del av folks musikletande har starka samlardrag över sig där lyssnandet är naturligtvis en viktigt del men jakten är nästan lika viktig. Jag behåller exempelvis gärna filmer jag har sett på hårddisken eller som brända på DVD nånstans, och argumentet är att det arbete jag lagt ner att hitta materialet borde vara värt något i framtiden, samt att det ger en skön känsla av att se hur samlingar växer! :) Det här pillandet kanske kan bytas ut mot att vi ordnar fina spellistor i det oändliga, fäster url:ar på musiken, länkar, skickar och interagerar med den som "social objects". Men skulle du verkligen radera din samling? Jag är nog lite halvseg här och ser streaming som ett kompliment, men inte ett perfekt substitut. Artikeln ovan har ett citat där killen först tyckte det tog emot att radera sina mp3:or men nu gjorde det med glädje efter att han outsourcat sin musik till molnet. Independent menar att Spotify här pedagogiskt iaf gör det lättare för oss genom att det ser ut som ett traditionellt iTunes. Visst kan det skönt att städa ut ett gammalt förråd och slänga allt, men jag köper nog det inte till 100%... ännu. Försöker dopa min hjärna med förändring och nya grepp varje dag så kanske borde släppa det här. Eller så är det olika personlighetstyper.
  • Till sist - tillgängligheten: Själv är bäste dräng liksom. En kompis till mig säger att en fil i hans värld bara existerar ifall den är korrekt backupad på minst tre ställen. (nåt som jag börjar anamma mer och mer, inte just tre ställen dock) Han kommer få det svårt att känna trygghet i en streamtjänst som potentiellt skulle kunna gå ner nån dag. Nu litar jag på tekniska lösningen och att den fina funktionaliteten är skalbar, men kedjan har fler länkar - tillgång till nätverk mm, och "The Celestial Jukebox" är bara ett bredbandshaveri, flygplansresa eller löppass etc iväg från tystnad i hörlurarna. Sen var det bärbart: En Spotify-release för telefonen skulle naturligtvis vara efterlängtat - (kanske kunde få mig att byta Comviqkontantkortet mot ett riktigt data-abonnemang.) Tills dess blir ju mp3or helt enkelt enda utvägen.
Ändå var det mäkta förvånande att se hur maxstorleken på musikspelaren nu sjunkit från 160 till 120 Gb. :O Med 272 GB musik på en hårddisk blir man ju fundersam. Ett smart "one-size-fits-all"-sätt att minska antalet modeller och kostnader, eller en hint om att faktiskt musiken kommer hamna i molnet? Vad tror ni... kanske nåt nytt i faggorna, ett iPod streaming som kommer chocka oss efter nyår? Men - till frågan i Independent-artikelns titel, är traditionella musikspelare ute? Nix, nog inte the end of iPods. Ännu.

*Självklart är detta skrivet med musik i bakgrunden... Nas - N.Y. State of Mind. "I never sleep cause sleep is the cousin of death"... ett perfekt citat för en multitaskare i natten. :) *

UPDATE: Här lottar TKJ ut 20 Spotify-invites! Skynda, skynda! :) Att inlägget har fått 117 kommentarer i skrivande stund är väl en skön indikator på intresset.

onsdag 26 november 2008

Identitetskris 2008

A persona, in the word's everyday usage, is a social role or a character played by an actor. This is an Italian word that derives from the Latin for "mask" or "character", derived from the Etruscan word "phersu", with the same meaning. (Wikipedia)

måndag 24 november 2008

Tweetvalue.com - vad är ditt konto värt?

Jonas Lejon - mannen, myten, Västeråsaren bakom bland annat: mikrobloggtjänsten Bloggy, Bloggvärde, PDF-sökmotorn PDFind, Bloggping mm (full lista här) släppte i veckan Tweetvalue.com - som beräknar ett ekonomiskt värde på ditt Twitterkonto (den amerikanska Bloggy-liknande mikrobloggningstjänsten.. he he). Enligt hörsägen skapades hela sajten på blott 4 timmar :O Omedelbart snappades det upp av CNets blogg som skrev om tjänsten, som kan sägas vara en konkurrent till TwitterGrader. Här berättar Jonas mer själv: TweetValue.com - en succé, härom dan hade omkring 10 000 profiler värderats.

Liksom den tidigare i år lanserade Bloggvärde kanske inte det beräknade värdet är av så bergsäker art att det kan användas som säkerhet för ett lägenhetslån - trots att resultatet sägs "beräknas med en PhD-algoritm". Roligt är det dock, samt uppmuntrar till jämförelser. Då man också kan beräkna värdet på vilket konto som helst, lär nyfikenheten bli drifkraft till användandet. Exempelvis toppar twitter.com/barackobama nu toppar listan med $41 150.

Efter man har beräknat sitt värde frågar Tweetvalue ifall man vill automatiskt vill posta det beräknade värdet på Twitter. Det har iaf jag inte sett nånstans innan - riktigt smart! Det fångar även uppmärksamheten för tjänsten så nära "slå till-möjligheten" som möjligt då Twitter-info i en Twittermiljö blir relevant. Spridningen av Bloggvärde byggde på att man i stolthet installerade en html-widget på sin sajt, något som syntes lite här och där i bloggosfären. Hade den här tjänsten handlat om Jaiku hade den intialt kanske fått lokalt lite större spinn men globalt sett är väl valet ganska enkelt? Låt inte de som säger att saker inte kan göras stå i vägen för dom som faktiskt gör det. Kul att Jonas tänker stort och skalbart!

fredag 21 november 2008

5ggr Google (Video Chat, Teman, Talk, Densitet & Search Wiki)

Procrastinators - the Leaders of Tomorrow :) Det är lätt att skjuta upp saker... men för vara on the top of senaste veckornas Google-händelser rekommenderar jag alla att redan här och nu:

  • LADDA NER pluginet så att Googles nya röst/video chat fungerar i webbläsaren. Yeahh!!! Google jagar Skype & MSN. Ifall det här SMS-ryktet har sanning i sig betyder det att man på ett ställe kan hantera all kommunikation utom möjligen flaskpost och runsten. Man måste vänta på att alla polare ska göra samma sak innan man kan köra - och det är möjligvis en tröskel. Avseende det rent tekniska borde väl det här vara resultatet av förra årets SEK100m-förvärv av Luleås stolthet Marratech som gjorde videochattsystem. (rätta mig gärna)
  • TESTA att byta utseende på Gmail genom att använda de nya teman som släppts! Kika under "inställningar" ifall du ser fliken "Teman". (Finns menyalternativet inte där tycks det konstigt nog som att man måste först växla till "Äldre version" av interfacet och sen ändra tillbaks till ny version för att valalternativet ska komma upp.) Vill du ha arbetsro byter du nu tillbaks till det gamla vanliga. Nä förresten - defaultutseendet har också ändrats (Guardian: Nya Gmail = Gamla Hotmail he he). Nostalgiker hittar dock det gamla trygga som ett av alternativen där under fliken.
  • FUNDERA PÅ en annan parallell spaning om Google Talk: Hur blott det faktum att man nån gång mailat till nåns gmail-konto gör att den finns med som kontakt i chatten såvida man inte tar bort den. Det gör att man på ett oväntat sätt hamnar på mindre än en repslängds avstånd med folk man normalt inte skulle ha den typ av kontakten med. Nu betyder det inte att man måste prata med varandra, men väl att man ser att "den där bloggaren" eller företagsledaren man mailade med tidigt 2007 är inloggad samtidigt som man själv kl fyra på morronkulan. Som att behöva gå i klinch med Tyson bara för att man sett honom på TV. Nä OK, inte riktigt, men likväl ett alexanderhugg i konvenansens kommunikationsprotokoll.
  • KIKA på den bild över historiska utvecklingen i mus-klicks-ihopklumpning i Google-Serpar som Anton postar på sin blogg.
  • LÄSA det här inlägget från Joakim på Mindpark om Googles SearchWiki med personifierade resultat för sin egen profil där man kan lära Google vad man själv gillar genom att klicka på en ny knapp i sökresultaten. Som Joakim nämner är namnet Wiki lite förvirrande. Jag själv har inte sett det här när jag googlar, varesig på Firefox 3.1 eller Safari. *snyft* (Även Gmail-tema-grejen ovan verkar bara ha kommit för en del.) Lite info finns iaf att få i denna Youtube-demo, eller här på TechCrunch. Inses lätt att det här potentiellt kan vända upp och ner på en del saker:
    1. Även om du bara påverkar dina egna resultat borde det förändra vikten av sökmotoroptimering. Eventuellt kommer affiliate-dominerande sökresultat att få det svårare på sikt...?
    2. Ytterligare en reflektion är hur det här säkert kommer göra att folk i gemen loggar in oftare på sina Google-konton. Personifieringen blir ett litet sweet kommunicerat incitament, men precis som i fallet med lojalitetskort modell Lindex-bonuspoäng ser vi huvudskälet: Hur man samtidigt ger Mountain-View företaget ännu mer info till spännande data-mining-aktiviteter. Oj oj.. Trots att jag använder allt som Google släppt och skulle betrakta att få putsa Sergeis eller Larrys bilrutor som "a great career move" he he är det inte utan att det blir lite väl många ägg i samma korg på sikt... med 60% tanken på Google och 40% underlätta NSA, Echelon, FRA etc..
    3. För att utveckla ovan - Bottom line: För Google borde mer relevanta sökresultat för Average Johan göra att CTR:en på annonserna fortsätter stiga. Detta kan behövas då det går såhär för GOOG på börsen.
    4. Sociala aspekten: Vad händer om vi också blandar in kompisars personifierade tyckande och tryckande i systemet... *susning*
    5. Vore coolt förresten om dom gjorde nåt likande för Google News, då skulle deras nyhetstjänst eventuellt kunna matcha grymma svensk-schweiziska NewsCred.
Trevlig helg!

>martin *skrivet från en sörmländsk parstuga från 1600-talet - 1,80 m i takhöjd men världens snabbaste bredband*

torsdag 20 november 2008

Familj och DNA på MyHeritage

Idag har MyHeritage glädjen att tillkännage ett samarbete med FamilyTreeDNA som kommer göra det möjligt att använda senaste biotekniken för att ta släktforskningen till en ny nivå! I korthet betyder det att MyHeritages 27 miljoner medlemmar, förutom att använda tjänster som SmartMatchning och den unika sökdatabasen nu förmånligt kan beställa DNA-test för att hitta nutida släktingar som man delar en gemensam förfader med, samt lära sig mer om sitt genetiska ursprung.

Den här spännande nyheten ska inte blandas ihop med faderskaptest och sånt, utan är ett billigt men vetenskapligt sätt att lära sig mer om sig själv. Samarbetspartnern FamilyTreeDNA har under 8 års tid byggt upp en databas med 450 000 tester och tanken är att ett enkelt prov som MyHeritages 27 miljoner användare nu kan beställa gör att man exempelvis kan matcha spår av etnisk bakgrund mm mot denna databas och få sitt ursprung plottat på både faderns och moderns sida. Här kan man beställa testerna - billigaste varianten kostar inte mer än 800 kr.

  • MyHeritage är platsen där 27 miljoner människor på 34 språk håller kontakten med sin familj, bygger släktträd och tillsammans delar foton och minnen. Bilden ovan visar hur det kan se ut med den unika automatiska fototaggningen som har blivit ett populärt verktyg för att organisera och dela bilder!
  • Nyligen köpte Myheritage (som kanske bekant) familjenätverket Kindo. :)

onsdag 19 november 2008

Freemium Math - Stardoll - Stockholm

Finanskrisen ställer krav på att plus och minus ska gå ihop och för många sk Web 2.0-företag blir det kommande året nu upp till bevis avseende intäktsmodellerna. Chris Anderson som jag alltför många gånger har bloggat om här skrev en ganska läsvärd betraktelse härom veckan tycker jag: Freemium - what's the right conversion percentage? där vi får insikter andelen betalande användare på sajter som Flickr, Ning, Habbo, etc.

For the typical Web 2.0 company planning to use Freemium as its revenue model, my advice would be to set 5% as break-even, but balance the mix of free vs. paid features with the hopes of actually converting 10%.
Ett tillägg måste då vara vad man här kan se som en användare... någon som någon gång har använt tjänsten - eller som en procentandel på månatliga antalet besökarna. Grundar man sin affärsplan på det tidigare gör man sig själv en otjänst...

- - -

Senaste veckan har inneburit många förändringar - därav det uteblivna postandet. Nu är min bas för en tid framöver Stockholm där mitt mål är att göra klart de sista kurserna på Handelshögskolan för examen. Planen är också att göra det här till en vinter med mycket nätverkade så ifall du läser den här bloggen och vill träffas för en lunch, kaffe eller öl - skriv en rad vetja!

- - -

Härom dan var jag förresten på en spännande bookrelease där David Brain, Europachef på PR-giganten Edelman pratade om sin bok Crowd Surfing. Boken innehåller exempel över hur företag lyckas - eller misslyckas med att omfamna sociala medier med exempel från Dell, McDonalds etc. Det är ingen rocket science när jag bläddrar i den, men väl inspirerande. Man kanske också måste komma ihåg att den nog inte är skriver för dig och mig - utan kanske för beslutsfattare ute på PR-byråns kundföretag som säkert kan behöva mer än en spark i baken. Kanske kan skriva mer om det efter helgen.
- - -

Till sist... en rolig sak om Stardoll som ju tycks gå från klarhet till klarhet. Förra veckan fick sajten ett specialpris i InternetWorlds ranking och idag var det ett tvåsidigt reportage i tidningen Stockholm City. Det jag tänker på nu är det som NilsMyHeritage uppmärksammar på sin blogg: Någon på Stardoll har tänkt till och bilden till höger visar det hmm... djävulska mail dom skickar ut till sina unga användare. Vilken elvaårig tjej kan motstå att adoptera en hundvalp.... :) Tankarna går till Obamas lysande tacktal (där han lovar en hundvalp till sina döttrar), eller varför inte Nixons berömda Checkers-tal (wiki-länk) där han i TV pratade till folket (Youtube) hur han vägrade lämna tillbaks den hund han hade fått i gåva under kampanjandet.

måndag 10 november 2008

Alternativ offline marknadsföring

Ett företags bilar kan vara en kreativ möjlighet till en förlängning av varumärkesbyggandet. Iaf om man gör det lika roligt som Sky med Simpsonfigurer.

Google samarbetar med bokkedjan Borders. Man ska hitta figuren Wally på kartan nånstans i Google Earth och på den särskilda hemsidan eller om man köper Daily Telegraph kommer ledtrådar. Lite som På Spåret...

På biografen står Royal Marines Commandos i uniform (ej på bild) och rekryterar folk. Perfekt för att nå ut till actionstinna killar??? Från Bond-filmen till Afganistan på några månader. :O

PS... adda mig som kompis på Moyume om ni vill ha fler random bild-spaningar :)

fredag 7 november 2008

Fredagspuckar: SEO - Obama - Adwords & Adsense

  • Lär från dom bästa: Adwords - dsv hur du köper billig trafik från sökmotorer skriver Hjalmar om på sin blogg - Adwords 101 och Jonas vill få oss att fördubbla våra Adsense-intäkter. Två bra inlägg som täcker några av de essentiella variablerna för vilken startup som helst och även visar vilken tät symbios med Googles ekosystem vi lever i.
  • Seth Godin får ge oss dagens citat: "The sad lie of mediocrity - Doing 4% less does not get you 4% less. Doing 4% less may very well get you 95% less".

 
Clicky Web Analytics