söndag 21 december 2008

Varför jag gillar Internet

Jag & Nätet är en kärlekshistoria som nu är inne på femtonde året och glöden hålls i liv genom små saker varje dag som gör relationen djupare :) Internet möjliggör som bekant inte bara tillgänglighet och demokratisering av oändlig information, härarbete samt passiv inkomst med Adsense, affiliates & poker (se exempelvis Hjalmars screendumps). Det ger också en lägre-än-Glocalnet-tröskel till att skapa nya projekt - bra som fåniga - där vem som helst kan realisera en idé och få den spridd.

Härom veckan var det som bekant en jordbävning i Skåne. Efter att ha blivit tipsad om en sajt i Danmark som sålde t-shirts på temat tänkte jag "jag är ju en händig kille" och gjorde därför följande:

  1. Skapade en bild i Photoshop med text och en seismografisk kurva (se nedan).
  2. Gick in på Spreadshirt där jag skapade en virtuell butik http://skane.spreadshirt.net med två produkter med bilden som tryck. (tryckning, frakt mm sköts helt av det tyska företaget, man bestämmer sin marginal själv.)
  3. La upp en länk till resultatetPusha, pushade med mitt konto, samt bad några kompisar göra detsamma. Länken pastades också som statusmeddelande på Fejjan, Jaiku mm.
  4. Knappt nåt hände...typ 500 besök från Pusha men inga beställningar. Dock spridda kommentarer på bloggar, Facebookgrupper mm från folk som verkade gilla idén.
  5. Fortfarande ingenting händer...
  6. Sen skriver Helsingborgs Dagblad "Skalvet engagerar på nätet". med direktlänk... :)
  7. +4k besök, fler beställningar än man kunde tro samt några tusen i vinst. *ka-tching*.
Eftersom jag skrev "all behållning går oavkortat till behövande" i min skämtsamma copy är ju nu haken vem som ska anses som "offer" i Skåne. Det som inträffade på våra breddgrader härom veckan, där som bekant 1,2 miljoner människor klararade sig utan en skråma står i tämligen bjärt kontrast mot den nöd som är realiteten för många runtom i världen. Har nu därför puffat över lejonparten av tshirt-pengarna tillfälligt till Kiva (mikrolån till 3e världens entreprenörer) under det att jag gör vidare research efter skånska behövande. Medicins sans Frontiers med katastrofhjälp ska iaf få ett julbidrag. Skriv gärna en kommentar vad jag borde hitta på med resten!

En kommentar är att ingenting av det här gick att planera, och man vet sällan vad som tar fart. Hade det inte varit för uppmärksamheten från tidningen - serendipidy i kvadrat - hade inte mkt hänt i ärlighetens namn. Därför gäller att "kasta spagetti mot väggen och se vad som fastnar", för att citera den gode Niklas. Har man bara kul under tiden och exponerar sig mot många sannolikheter kan man känna sig halvtrygg på att nåt kommer funka... Annars får man pröva igen. :)

En annan slutsats är att det här tilltaget som gjordes på ett kick, men som ändå genererade pengar till välgörenhet, innebar ruggigt funkis avkastning på nerlagt tid - 25 minuters arbete från idé till färdig implementation och som gjordes på skoj under en rast för rensa skallen. Tänk er då vad som kan inträffa om man verkligen, verkligen tror på något, lägger ner, inte 25 minuter utan 2-3 år där man jobbar 12-16 timmar per dag samtidigt utnyttjar den hävstång som verktyg som nätet, sociala medier, globalisering mm erbjuder oss. Då händer det grejer, lovar...

Arkimedes sa "ge mig en fast punkt och jag ska rubba världen. Inse - din laptop med bredband eller fördenskull Starbucks w-lan är just den punkten tillsammans med det grymma möjlighetsmoln finns i världen (se bara på den här API-listan) och i ditt huvud. Hur skulle du vilja förändra verkligheten? - JUST DO IT!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ifall det blev pengar över efter Kiva och läkarna så finns det många små föräldrarlösa orangutangbebisar som behöver all hjälp och kärlek de kan få!
http://savetheorangutan.org/

Bra jobbat! God jul!

Martin sa...

Bra idé... ska kika på det Paula.

Anonym sa...

Mycket kul att läsa! Både inspirerande och intressant.

Jens sa...

Hej! Jag gillade idéen och skapade en T-shirtstore till minne av Michael Jackson: http://mjackson.spreadshirt.net

Martin sa...

Uppdatering (från min twitter) " An agricultural entrepreneur in Ghana today repaid $5 of my $25-loan - I KNEW her banana idea would be a success! :) http://bit.ly/3y9kIU "

 
Clicky Web Analytics