måndag 7 december 2009

Sänk din Signal to Noise-ratio

En gång i tiden satt jag i en fransk universitetsbunker, hade en rysk matematiklärare och räknade på kryptoalgoritmer och felrättande koder. När man räknar på elektroniska signaler är signal-to-noise ratio enkelt uttryckt kvoten mellan den information man defacto vill sända/lyssna på och det brus som alltid finns där som stör. För att kunna fokusera på innehållet måste man dra ner på bruset - när man ska sända signaler till månen såväl som för att hantera arbetslivets flöde.

Micael Widell resonerade i september på sin blogg hur mycket nyheter man borde läsa varje dag. Utifrån Tim Ferriss "The 4 Hour Workweek" är receptet att sätta sig på tämlingen strikt informationsdiet. Jag instämmer... men ifall det skär att klippa i bland bloggarna i sin opml-fil har jag ett annat supertips:

Bloggflöden finns ju i alla fall på ett speciellt ställe dit man måste gå för att läsa. Etter värre är det med mailen som är svårare att stänga av. Har man sen olika jobbadresser inkopplade till sin gmail blir svart bälte i epost-hantering viktigt eftersom det då blir lättare för inkommande ping att komma på ens radar trots att man inte vill. Förutom mapphantering för att hålla inboxen fri (GDT, Eat that Frog) vill jag tipsa alla om att avregistrera sig från allt som inte tillför värde.

En normal bloggläsare är nog reggad på säkert fler än hundra webbtjänster - och därmed får man notifications, weekly newletters och förfrågningar på dussinet i timmen. Därtill har vi högen med nyhetsbrev som man nån gång skrivit upp sig på - med andra ord bacn. Genom att under ett par veckor gå in och konsekvent avsäga sig allt kommer stora saker hända. Du kommer tro stundtals tro att din gmail har slutat fungera. Du kommer provskicka mail till dig själv för att kontrollera att så inte är fallet. Efter det inser du att din signal-to-noise ratio är högre. Du börjar bli effektiv! PS: One-click unsubscribe borde vara lagpåtvingat.

Martin Spanar:

2 kommentarer:

Jens sa...

En annan sak som jag ahr saknat väldigt mycket i RSS-läsare är funktionaliteten som grupperar alla inlägg som omnämner samma nyhet. På så vis slipper man gå igen samma traggliga nyhet många gånger om.

Exempelvis kan man idag inte prenumerera på Expressetn och DN samtidigt då dessa båda köper in nyheter från TT => massor av dubletter.

Martin sa...

Tanken är väl iofs att tidningarna ska ge sina olika tolkningar på något som hänt - men ahh kan förstå vad du menar.

 
Clicky Web Analytics