söndag 8 februari 2009

Upphovsrättssöndag

Ämnet för dagen är upphovsrätt och på många ställen diskuteras detta samt den kommande rättegången nästa måndag mot Piratebay, 2000-talets viktigaste upphovsrättegång enligt Aftonbladet där bakgrundspersonerna ska stå inför skranket för medhjälp till upphovsrättsbrott. Här beskrivs mkt, - här finns ett schema, IDG har stämningsdokumentet från förra året. Läs det - riktigt intressant!

Har de "främjat" upphovsrättsbrott? Förmodligen - vad det nu betyder...

Har de
(från dokumentet ovan sid 7): "uppsåtligen under tiden 19 februari 2006 till den 31 maj 2006 i Stockholm främjat att andra personer via överföringar på Internet av en fil innehållande Snooks skiva ”Snook, Svett & Tårar”, gjort ett upphovsrättsligt skyddat fonogram tillgängligt för allmänheten samt den 27 februari 2006 i Stockholm också främjat att andra personer framställt exemplar av fonogrammet." ?

Tja - det är väl där skon klämmer... Vad är egentligen en torrent - en länk till materialet - men inte materialet per se! Det är detta domen kommer handla om. Därtill borde eventuellt undanhållna reklamintäkter kunna spöka (inte i detta åtal - men tänk om det blir en Capone?) Ifall de döms skulle jag vilja dra liknelsen till Jesus. Enligt bibeln hamnade han på korset för att ta på sig alla människors synder. Då är det för dig och mig som har fyllt våra iPods och DVD-spelare, bara för att vi har kunnat som de sitter där för.

Sydsvenskan ägnar hela sin kulturdel idag åt att diskutera upphovrätt. Bland annat Anders Mildner skriver och Peter Sunde från Piratebay intervjuas också. Allt går att ladda ner som pdf på Piratebay - upplagt av Sydsvenskan själva. Ironiskt då att Piratebay verkar vara nere. (UPDATE: Funkar nu) Istället för att undra om det är nåt fel på min dator får man sekundsnabbt svar via mikrobloggssök på Twingly.

ILove kommenterar liksom Jardenberg (vars Mindpark förutom var med och sponsrade 24hourbc efteråt bjöd alla deltagare på var sin specialgjord t-shirt från Tshirt50.se)

Inga kommentarer:

 
Clicky Web Analytics