fredag 6 februari 2009

7 skäl till varför DU ska använda listor på nätet

  1. Alla vill ha snabba lösningar på komplicerade saker - 10 steg till att bemästra CSS/SEO/hjärnkirurgi... tiden är knapp så varför inte? Listor blir genvägen till att veta vad som gäller. Ge mig tre skäl varför jag ska läsa din bloggpost? Behövs bara ett - du har en lista!
  2. Rubriksättning är A och O för att sticka ut - listor gör det. Detta är en sanning vare sig det är annonser på Google, i rubriker på Pusha eller offline. Att skriva säljande rubriker är en konst, men gör man det rätt ökar CTR:en tiofaldigt. Listor drar alltså bevisligen uppmärksamhet till sig. Annars skulle inte tjejtidningen Cosmopolitan ha det på framsidan varje gång. Tror du mig fortfarande inte - du klickade ju på det här - eller hur? :)
  3. Med listornas inneboende kraft given styr du folks uppmärksamhet till toppen. Exempelvis får toppresultetet på Google 42% av klicken, och topp-3 får en bra bit över 60%. Vill du styra trafik till en viss grej på din sajt - skapa då en lista som drar till sig ögonen och lägg sen din favorit högst upp som automatiskt får mest uppmärksamhet/klick/uppskattning!
  4. Folk tror (kanske oförtjänt) att du med din fina lista har tänkt till och har en expertåsikt på området. (Den här listan är förresten framtagen efter 4 års studier och i samarbete med vitamininstitutet i Schweiz)
  5. Med listor kan du spela an på människors svaghet för "speciella tal". Den här listan innehåller exempelvis 7 saker, en tradition från de gamla grekerna som älskade listor och tyckte sju var magiskt. Vi minns exempelvis de sju underverken - en lista som lever kvar ännu i våra dagar. Minst lika populär är Nöjesguidens lista över 2008 års 100 bästa skivor. Ibland kanske 99 punkter, 69 säkra, 10 tokiga eller 3 argument (den klassiska retoriken) är minst lika bra.
  6. En lista blir lättare att läsa - Du behåller alltså din publik bättre jämfört med om de ser en lång tråkig text (du exempelvis har ju läst ända hit). Dels tack vare att texten är uppdelad på kortare stycken med korta punkter och du kan lätt använda fetstil - dels att intresset hålls uppe naturligt eftersom du spelar starkt på folks nyfikenhet.
  7. Är det en ranking du presenterar så kommer garanterat nåt på listan skapa debatt. Antingen det som finns där, det som inte finns där eller något som folk tycker inte är på rätt plats. Detta är bra eftersom det ju är engagemang och konversation du vill åt. Borde inte det här argumentet ligga högre upp förresten...
Nu kanske det här borde vara en lista med 10 punkter... eller 21? Skriv dina bästa tips varför listor är bra som en kommentar så skapar vi tillsammans en ny och längre lista! Eller så länkar du hit på din egen lista: "10 sätt att... " :)

Update: DN gräver vidare.

1 kommentar:

Henric sa...

Det här med listor gillar jag. Jag ska införa en sida med topp 3 listor på min blogg. tack för tipsen :)

 
Clicky Web Analytics