tisdag 14 oktober 2008

Sökmotorer i traditionell marknadsföring

Tunnelbanereklam innehåller gärna URL:er, men en annan trend som blir allt starkare är hur konsumenter uppmanas att - inte gå in på en särskild url - utan att söka på en viss fras. För att se youtube-trailern till en ny populär film ska man, enligt tunnelbanereklamen gå in och söka på Google på "Mother lay-by". Uppmaningen i reklamen blir då en call-to-action som vi enklare kan minnas i morgonrusningen och under dagen tills vi åter sitter vid datorn.

Trenden sägs komma från Asien där det här är riktigt vanligt. Kör företagen betald PPC så är saken biff men förslagsvis är landningssidan optimerad för termen och man har börjat i god tid. Logiken finns säkert där när ett företag slänger upp en kampanjsajt där url-en säkert inte blir så lätt att minnas. Det blir också enklare att lansera olika former av kampanjsajter. Dessutom tar man kommandot och försöker styra minnesassociationerna hos folk som ändå kommer Googla för att hitta dig, under det att man inser att det är lättare att optimera för en särskilt utvald long-tail-fras än exempelvis ett generellt och väldigt konkurrensutsatt ord som bil, mobiltelefon.

Exempel två på detta är hur mobiloperatören Orange i tryckt reklam och TV uppmanar oss att googla på "I am" för att komma till deras kampanjsajt. Gör vi det ser vi att de har - 2:a platsen i SERPen av ca 778 miljoner sidor på frasen, samt toppar med sina sponsrade resultat. Intressant hur de för några veckor sen låg på 6:e plats när jag kollade och tidigare inte fanns med i organiska listningen på första sidan alls. Hakarna med det här...

  • Ja, googlar vi på "I am" ser vi att etta är www.i-am-bored.com vilket pekar på riskerna. :) Man har alltså svårt att kontrollera vilket kontext man hamnar i och kör man inte massivt med PPC för att stötta tar det tid innan det ger resultat - ja kanske längre tid än de flesta marknadsföringskampanjer brukar vara innan man kan skörda frukterna.
  • Inte heller det första exemplet är klockrent då det ju alltid brukar ju alltid uppstå massa fan-sidor och spam-sajter runt en ny filmtitel. Resultatlistan blir då "en enda stor förortsgalleria" (följ IDG-länken nedan) där det kan vara svårt att hitta rätt.
  • Risken finns att konkurrenter och andra fiender försöker svärta ner sökresultatlistan genom punktinsatser och länkkampanjer à la modellen Bloggosfären vs UPS :P Det borde exempelvis inte vara alltför svårt för en konkurrent att skapa en alternativ sida för samma term och konkurrera alternativt se till att ett nätverk av blogginlägg och listningar med dåliga filmrecensioner blandas med filmens titel i fråga.
  • Slutligen handlar det förstås om hur stor konverteringsgraden är på att gå den här vägen. Når man ut i bruset med sitt budskap. Var det "I am" jag skulle googla på eller var det "Who am I?" Äh.. vi testar Orange istället.
En sak jag skulle vilja skriva mer om, men nog gör en annan gång - är hur en reklamfilmer generellt kan skapa massa sökningar som beteendemässigt skulle behöva täckas in i totalramarna för en kampanj. Om man exempelvis gör reklam för en bilmodell och har med Tiger Woods kommer många mest minnas Tiger och googla på "Tiger + car" istället för bilmärket man tänkte på - handen på hjärtat hur mycket minns du av alla reklamfilmer? Hur bra optimerar man på den frasen kommer bli nästa fråga.

Nåja
, det här är bara tecken i tiden på hur jag tror sökmotoroptimering kommer att bli all viktigare framöver. När Linda Skugge undrar "Är du optimerad lille vän" och IDG skriver om "De tjänade miljoner på att lura Google" så känns den här spaningen iaf hyfsat home safe....

Inga kommentarer:

 
Clicky Web Analytics