Min mamma sa alltid att vår generation skulle erövra världen. Vi är nämligen de enda som både fick leka utomhus i vått och torrt (till skillnad mot dagens degenererade snorungar) OCH har vuxit upp med naturlig datorvana. Några som inte var digital natives, men ändå gjorde så gott de kunde var folket som levde på 60-talet. Sitter efter en städning och bläddrar i en broschyr från 1966, särtryck ur Svensk lantmäteritidskrift, med den inspirerande titeln Datamaskinen.
Civilingenjör Bo Hallmén "söker i så lättfattlig form som ämnet tillåter ge en översikt av den tekniska databehandlingen". Bo visste vad han talade om då han själv var grundare av företaget Nordisk ADB som pionjerade inom databeräkningar för vägbyggen.
Som en bakrund hade 1966 NADA på KTH funnits i 7 år, språken hette Fortran, Algol och Cobol (ifall man inte skrev direkt i assebley-språk) och datorer var något som företrädelsevis fanns i akademiska världen samt hos storföretag med stor budget och i behov av gigantisk beräkningskapacitet. Här är några citat ur den roliga texten:
"Det är nu femton år sedan datamaskinerna på allvar togs i kommersiellt bruk. [...] De minstra datamaskinena betingar månadshyror på c:a 15.000 - 25.000 kr, vilket för en lång rad småföretag med datatekniska problem är alltför kostsamt."Bilden till vänster visar schematiskt processen hur datamaskinen lyssnar. "Datamaskinens flaskhals har alltid varit dess kommunikation med yttervärlden." Kanske beror det på att man först måste preparera datablad - särskilda blanketter. Operatrisen (se bilden) bearbetar denna som sen resulterar i hålkort som matas i inorganet.
Författaren sanningsspår att morgonagens datamaskiner kommer att utrustas med optiska ritningsläsare och ljusskärmar som presenterar framräknade sektioner, diagram, perspektiv o.d." Med hjälp av en ljuspenna kan man peka och begära beräkningar. Avslutningsvis ser Bo fram emot en tredje generations datamaskin som fungerar som terminal och där de olika delarna i systemet kommunicerar över telenätet. Smakar det så kostar det dock. Till sist:
"Det finns kanske ingen bransch som uppvisar ett så mångfacetterat och svåröverskådligt ansikte som databranschen. Den inbördes konkurrensen mellan datamaskinsleverantörerna har nära nog skapat kaos. System utannonseras utan att vara färdiga. Programsystemen kommer till användning utan att vara genomtestade. Maskinleverantörernas försäljare känner inte själva sina produkter. För företagsledningarna blir det omöjligt att välja i faktadjungeln från olika maskinfirmor."Med andra ord, intet nytt under solen :) Någon som har tagit den här sortens nostalgi till en konstform är bloggen En man med ett skägg med kommer med regelbundna tillbakablickar från progg-barnböcker och 70-talskändisar. Nostalgin var bättre förr!
3 kommentarer:
Åh, vilken fin bloggpost!
Själv minns jag min bekant Jonas (en riktig ärke-haxxor på sin tid) som fascinerat visade för mig Sagan om den stora datamaskinen och hur de på den tiden förvrängde grammatiken till en data och flera dator.
Själv har jag liggande hemma den sköna lilla boken "Datorer - på våra villkor" eller något liknande, kanske kan jag rota fram den någon gång. Såvida den inte ligger hemma i Svedala förstås. Håhåjaja och döda träd... :-)
Japp, den här är det nog jag har
Kul att du gillade bloggposten! Hoppas kunna delta idag på distans på något sätt.
Skicka en kommentar