fredag 5 september 2008

Idéer där vägar korsas

Nu har det nya akademiska året börjat och för er som går på KTH, Handelshögskolan, Konstfack eller Karolinska Institutet vill jag bara tipsa om att välja kurser från institutionen SSES - Stockholm School of Entrepreneurship. Institutionen sponsras, bland annat av H&M:s orförande Stefan Persson.

Förutom att läsa en hel inriktning som ett masterspår kan man där välja enstaka kurser om affärsidéer, patentskydd, globalt ledarskap, innovation etc som passar in i den vanliga utbildningens valbara kurser. Kurserna är annorlunda, har högt tempo och brukar istället för tentor ha olika former av grupparbeten som examinering.

Många bra idéer och samarbeten uppstår där vägar korsas, vad kan då vara bättre än att träffa folk med andra bakgrunder. Den bästa teknologen från Nada kan behöva ta en öl med en marknadsförare från Handels och med tjejen från Konstfack får man kanske designen till hemsidan. (En som brukar tala sig varm om att korsa bakgrunder är förresten Johan Staël von Holstein som intervjuas idag i InternetWorld).

Men varför bara blanda folk från samma stad? (en sk retorisk fråga) Atmosfären på SSES är är spännande och internationell. Inte bara för att andelen studenter från andra länder är hög utan för att man ofta läser kurserna parallellt och tillsammans med elitskolor som Stanford eller motsvarande i Singapore. Grupparbeten görs över gränserna där man använder Skype och Google Docs som hjälpmedel och kompromissar avseende tidszoner fram till deadlinen he he. En del kurser ges på distans där intressanta personligheterna i Silicon Valley håller gästföreläsningar via videolänk. Andra grejer SSES ordnar är:

  • Workshops på helger för mer direkta skills som försäljning, förhandling etc.
  • Alumnifrukostar, vårmingel etc.
  • SSES Startup day som brukar hållas i november (i år 8/11) med inspirerande föreläsningar.
Kolla in kurserna! För mig blev detta bränslet för min egen personlig utveckling och var mycket inspirerande - inte minst för alla roliga och likasinnade (men ändå olika sorters) människor man träffade.

En bra bok från 2004 som förresten verkligen kan rekommenderas är förresten The Medici Effect av Frans Johansson, svensk-amerikan-indian utgiven på Harvard Business Press och som handlar om kreativitet. Den handlar just om vad som händer i gränssnittet där vägar korsas... Check it out och ha en trevlig helg!

1 kommentar:

Kyhlstedt sa...

Agree. Medici Effect är ett måste. For sure! /Anders@Booli

 
Clicky Web Analytics