måndag 14 april 2008

Booli ger oss överblick

Min kompis har just fått examensbeviset i hand och första jobbet säkrat (dubbeltrumpeter!) Nu återstår bara att hitta nåt flashigare än 9kvm studentlyan för att locka fröknar samt få plats med den härliga mängd hemelektronik en civilingenjörsingångslön tillåter. :)

Om sanningen skall fram har jag själv inte grävt så mkt på bostadsmarknaden, men känner iaf till Hemnet som jag kikat lite på. För att söka där måste man gå igenom massa olika steg, får inte utelämna något fält i processen etc under det man känner ökad frustration då allt man vill är att se resultaten NU. Tidigare utnämnes därför denna till Sveriges mest underutvecklade sajt. Vidare försöker sig Daytona här på en omdesign. Deras dominans har ändå varit massiv, kanske då de ägs gemensamt av två mäklarförbund samt två mäklarföretag.

Behovet finns alltså att på ett enkelt sätt överblicka utbudet från ett antal olika mäklare och snabbt få den basala informationen presenterad för sig. Perfekt då är att använda Boolis nischade sökmotor som har funnits på nätet sen november. Sen ett par veckor är gränssnittet ännu hetare och google-cleant avskalat efter utländska motsvarigheter.

Efter en sökning på geografiskt område presenteras sen resultaten på en klickbar karta med adresser, utgångspris mm (användarvänligt Googlemap/Ajax-funkioner). Klickar man får man mer information och kan sen slussas vidare till mäklaren i fråga. Under "Mina sidor" kan man spara sökningar och bygga en lista över tänkbara bjudobjekt. Tekniken bakom är spindlar som söker av objekt på mäklarsajter, något som i vissa fall väckt ont blod. Erik Starck bloggar om hur Booli i vissa situationer stött på patrull från mäklare som inte gillar att bli länkade till och jämför med SF - Biotider. Objekt kan även läggas till manuellt. Än så länge är det enbart Stockholm som funkar på sajten...

Det här är en riktigt cool och framför allt användbar sajt som i trenden bland nischade sökmotorer sticker ut! Såg en del saker som möjligtvis skulle kunna läggas till på Booli, exempelvis stöd för att söka på/tagga tunnelbanestationer till objekten (nog fler än jag som tänker i termer av "nära Zinken" eller liknande), kanske presentation av kvadratmeterpriset i första vyn för ett tankeslö individ som undertecknad etc. En del features kanske kommer framöver under våren, medan annat förmodligen är medvetna avvägningar för att behålla det enkla temat.

Bakom företaget finns Danel Kaplans (Tradera) Firm Factory, Peo Nilsson är VD och Anders Kyhlstedt är den marknadschef som bland annat har gjort ett effektivt och trevligt avtryck i bloggosfären.

Det är nog inte bara min kompis som kommer vara en glad användare av sajten. Det tycks ju vara ett konstant folknöje att alltid vara påväg ett snäpp upp i bostadscirkusens monopolspel! (trots höstens prisdipp på 10-15%). Möjliga affärsmodeller för mellanhänder i den här branschen känns också lovande. Riktade annonser, listningsavgifter, intänkter per klick mm. Tänk - var finns det förresten bäst potential, när någon köper en dvd för 200kr eller en etta på söder för 2,4 miljoner..?

Edit: GRATTIS till utmärkelsen!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Martin!

Anders Kyhlstedt på Booli här. Tackar för omnämnadet. Tänkte bara säga att dina förslag är uppfångade och kommer att tas upp internt inom kort (nästa after work!)...

/A

Martin sa...

Schysst!

Jens sa...

Hej Martin,

Kolla in Bospindeln.se istället. Grymt snabb och enkel sökmotor i sann Google anda. Har länkar till samtliga mäklarannonser i hela Sverige och även privatförsäljningar och uthyres.

www.bospindeln.se - Sveriges största sökmotor för bostäder.

mvh//Jens

Jonas sa...

Tycker också bospindeln är vassast!

 
Clicky Web Analytics