torsdag 21 januari 2010

Testa nytt SEO-verktyg


Snabbt tips: Efter att regga sig (eller logga in) på SEO-Moz nysläppta verktyg OpenSiteExplorer kan man i knappa dygnet framöver (fram till fredag kl 17, svensk tid) göra backlink-analyser med ankartextfördelning samt få skattningar av deras nya metrics domänauthority och pageauthority. Verktyget har precis släppts och var fritt att testa i 48h från releasen och är som Aaron Wall säger, "pretty slick". Passa på att spara ner lite sökningar för din och dina konkurrenters sajter!

Uppdatering:
Påpassligt handlar dagens Whiteboard Friday också om begreppen ovan.

måndag 18 januari 2010

Finnes: Ecommerce-Internship i London

Fick ett mail från Gareth som var en av Kindos grundare och som nu söker unga talanger till ett nytt projekt inom e-commerce. Här finns all information om internshipet som säkert skulle passa en del som läser här som handen i handsken!

You’d be a category manager for an ecommerce project, or work on social media for other projects, but probably end up doing both if you’re ambitious. This includes managing and delivering e-commerce content, really getting into a niche and understanding it, working with technical people to scale up our application, blogging, community PR, community outreach and creating, planning and realising additional marketing activities. Basically you get to grow and build something without having to fund it…
Känner du att du vill komma bort från skolbänken eller att det gått vardagsrutin i hänget på Il Caffè? :) Varför inte då prova startupmiljö i centrala London (eller Johannesburg) där du lär dig massor om Internet, får dela kontor med företag du läser om på bloggar och framför allt får jobba med underbara människor. Spana in länken ovan!

PS: Det handlar alltså om ett internship - ett vanligt sätt på många ställen i Europa för studenter att få värdefull praktik under utbildningen. Det ska inte jämföras med ett heltidsjobb till lönen, men kan övergå till ett sådant och är du rätt person finns uppsida. Kontakt-info finns ovan i länken men har du mer generella frågor som du inte vill ta med dom bolla över ett mail! (adress till höger här på bloggen).

söndag 17 januari 2010

Stanford Entrepreneurial Thought Leaders

Sitter du på tåget eller bussen en timme varje morgon eller har ett jobb där du ibland kan stoppa in hörlurarna och lyssna på något? Härligt, då tillhör du dom som kan berika din vardag med podcasts - känt för att förutom förstöelse föra med sig saker som kunskap och inspiration. Många har tagits upp här på bloggen och efter att under senaste veckan lyssnat på tjugotalet gamla avsnitt av en av mina favoritpodcasts Entrepreneurial Thought Leaders vill jag bara skriva några snabba rader om den.

Hörde nånstans att 80% av amerikanska västkust-VC:s avkastning kommer från bolag som finns inom 25 miles från Stanford. Universitetet lockar studenter från hela världen som vill utvecklas på det topprankade universitetet mitt i dalens vibrerande ekosystem. Här finns också Entreprenurial Thought Leaders - Varje onsdag under det akademiska året kommer föreläsare som kan vara alumnis, kända företagsledare eller intressant VC-folk och föreläser kring olika aspekter av entreprenörskap inför studenterna på Stanfords Technology Ventures Program. Det fina är också vi andra kan ta del av det eftersom serien under flera år har sänts som podcast (feedlänk). Rekommenderar alla att lägga till den i sitt Itunes och sen botanisera bland godbitarna (finns säkert 200 entimmesavsnitt)!

- - -

I en del av avsnitten hörs förresten Tom Kosnik som inledande konferencier. Han är för många internet/bubblan/intresserade i Stockholm känd från sitt engagemang i SSES (Stockholm School of Entrepreneurship - en delad institution mellan KTH, HHS, Konstfack och Karolinska) där han brukar gästföreläsa med kollegan Lena Ramfelt. Även om man redan är är klar i akademiska svängen kan man ta del av det här - I höstas arrangerades exempelvis en rad trevliga nätverksträffar på Wyatts lokaler som lockade bra publik. (Hade tänkt skriva nåt här på bloggen efter arrangemanget i november, men det rann ut i sanden - se dock bilden ovan).

Vi är nog många som är tacksamma för att de båda fört Stanford lite närmare oss!

Själv förändrade SSES mitt liv på flera sätt, dels när jag under en formativ period av mitt liv tog en av deras kurser (tänk: "nördig ingenjörsstudent köper kavaj, börjar mingla" he he), samt även senare då jag fick vara lärarassistent under en höst där föreläsningar gavs över videolänk från Kalifornien.

fredag 15 januari 2010

Appmakr - fixa din Iphone-app på två röda

Just nu har jag 152 appar installerade på min iPhone, vilket är ungefär vad som får plats på de 11 homescreens man kan ha. Cirkaa 20% åker ut varje vecka eftersom nya måste in men kvar är en kärna av bra program som ja, faktiskt gör ens liv bättre vare sig det är Sparbankens bank-app, Tweetdeck, Shazaam för att identifera den sköna låten på klädbutiken eller SiteCatalyst för checka sina sajters webbstatistik.

Till de enklare som ofta får stryka på foten hör exempelvis såna med enda syftet att aggreggera rss-feeds. Ändå kan det vara bra som publisher att skapa en sån och idag ramlade jag på webbtjänsten Appmakr som vill hjälpa DIG skapa sådana program: Med några klick lägger man in en eller flera rss-flöden från exempelvis din blgg eller nyhetsflödet från din sajt som sen skapas till en demoapp som man kan klicka runt på. Väljer man flera flöden blir det submenyer och man kan enkelt ladda upp grafik som ikoner, rubriker och bakgrunder.
Här är det fina - betalar man $199 så publicerar dom appen i iTunes Appstore! Mitt ego är som tur är inte tillräckligt stort för att göra slag i saken och beställa "Martin Spanar"-appen ovan - men nog måste det vara ett perfekt sätt för många nättidningar, sajter som vill få en ny distributionskanal och likande att göra något iaf. JA, man kan använda GoogleReader för att läsa feeds, men här får man alltså en direktkanal rakt ner i nåns iPhone (bättre retention curve - jämför med att ha en PC-program i någons autostart) till ett pris som motsvarar max nån timmes konsultlön, perfekt! Januari ut kan man även använda promo-koden "TWITTER" för att få 50dollar rabatt dessutom. Har som sagt inte sett slutresultatet själv, men spana i den här sökningen för eventuellt snappa upp recensioner.

  • Just nu genomför jag ett projekt där jag försöker lära mig så mycket som möjligt om prissättning mm i Appstoren - har du en bra sajt - delicious-tagga gärna den i så fall med "iphone-appstore" eller följ mitt delicious-flöde.
  • Förresten he he - ångrade mig efter inlägget nedan - har inte beställt nån Android. Förblir trogen.
Trevlig helg!

lördag 9 januari 2010

Nexus One - så kan DU köpa den

Var inne och kikade på besöksstatistiken för en större internationell sajt (struntsamma vilken) Hursomhelst var det intressant att bryta ner data för mobilt användare. 58% av mobilsurfarna kom från... *tada* Iphone tätt följt av 15% Iphone touch :). Därefter följde två Android-modeller och en Nokia. FÖRSTA ERICSONMODELLEN låg först på 44:e plats. Ifall man istället tittar på tillverkare istället för modeller låg SE på 14:e plats. Dags att banka in att Sony Ericsson för alla utom svenskar är en tämligen marginell företeelse - speciellt när det gäller internetanvändande och smartphones - även om många sätter hoppet till Xperia-releasen till våren.

Hursomhelst - under året kommer antalet Android-lurar explodera så lita på att sifforna kommer ändras. Google stärker sitt grepp i vertikalen och en pusselbit här är hur man som bekant i veckan lanserade sin första mobiltelefon avsedd för slutkonsumenter - Nexus One (innan dess en eller två för utvecklare: G1). På Scobleizers Ustream (via Paul Waper) återfinns tisdagens presskonferens."The Nexus One is an important milestone in the smartphone market. This is a software company, frustrated with making compromises with hardware manufacturers, that has taken the product bull by the horns...", skriver TechCrunch i Google Nexus One - the TechCrunch Review. Marknadsföringen har börjat - dels på Youtube, men även som default-sida när man använder Googles gratis wlan på flygplatser, samt på startsidan på sökmotorn.

Batteri-tiden, att telefonen saknar multi-touch (patentskäl), den mindre utvecklade appstoren Android Market samt minnet på bara 4gb (fyll på med eget minneskort) verkar vara några minus. Kameran (5 megapixlar +blixt), slim design, grym skärm (fler pixlar och upplösning än iPhone,), Android 2.1, röststyrt tangentbord, massa software eye-candy samt snabbheten verkar ändå göra den till den bästa android-mobilen nånsin. Är det dock tillräckligt för att slå iPhonen? - Frågan som varje early adopter från Sveg till Sumatra nu ställer sig.

Klart man måste testa!Google.com/phone kan du beställa telefonen om du bor i USA, UK, Hong-Kong eller Singapore - vi svenskar får alltså vänta. Men - ifall du använder en proxyserver kan du dock lägga en beställning redan nu (direktlänk via proxy). Man behöver ett Google-konto för att köpa telefonen och betalar sen med Google Checkout. Du får du välja en gravyr på baksidan och priset är $529. Det hela bygger dock på att du har en kompis med adress i någon av dessa länder som kan funka som relä. Jag råkar ha det så trots att jag älskar min iPhone väntar jag nu på leveransen för att så snart som möjligt få Googla med Googles telefon på Googles Browser på Googles OS...

Hursomhelst
- om vi struntar i själva telefonen så är sättet som den säljs på icke-operatörslåst och inte direkt kopplad till en operatör som default en game-changer på den amerikanska marknaden menar Lennart på sin läsvärda USA-blogg "Det är telefonbutiken dumbom", TechCrunch utvecklar. Anton skriver "Googles viktigaste lansering var en url, inte en telefon". Det relativt låga priset kommer även göra den attraktiv för människor som inte har slantat upp för Iphonen. Detta samtidigt som personer som generellt höjer varningens finger för Googles generella dominans får vatten på sin kvarn. Ja, det finns kanske ändå skäl att kika på Peter Wolodarskis Google-krönika både en och två gånger. Under tiden fortsätter jag bunkra GOOG.

Uppdatering: Björn tipsar i en kommentar om den här forumtråden på Swedroid som jämför andra alternativ att få in telefonen till Svedala - tack!

söndag 3 januari 2010

24h gratis webbutveckling-tävlingen är avgjord

I oktober skrev bloggen tävlingen där man skulle beskriva sin affärsidé som sen skulle granskas efter affärsnytta, originalitet samt samhällsnytta. Det fina priset var att få 24h programmering gratis från Christians it-konsultföretag Davén Data och jag var tillfrågad om att vara med i juryn.

Av de fjorton bidragen var det några som verkligen stack ut och nu har det meddelats vem som vann. Överlag en del mkt spännande bidrag och jag hoppas att flera av dom gör slag i saken och går vidare - även om de inte får samma rivstart som Benny Kvist nu får med sin Biljett.com.

 
Clicky Web Analytics