måndag 30 juni 2008

Kindo på Intruders, The Guardian och TDC

Försöker låta bli att skriva så mycket om Kindo här men ibland är det svårt att låta bli. :) Senaste veckan har vi inte bara lanserat sajten på danska, norska och hindi - vi har även fått uppmärksamhet från flera spännande håll:

  • På senaste Open Coffee blev Gareth haffad av Webb-tv-kanalen Intruders och gav en öppenhjärtig intervju där han gick på djupet på saker som affärsmodell, strategier för användartillväxt etc. HÄR finns den!
  • Danska telekomjätten TDC har en portal för sina bredbandskunder. Förra veckan var temat släktforskning och man uppmärksammar där hur vi just har lanserat på danska med uppmaningen "Bygg ditt stamtrae samman med familjen".

När andra tar semester jobbar vi nu därför dubbelt så hårt med att skapa det bästa nätverket för familjer i Sverige och runtom i hela världen!

söndag 29 juni 2008

Conversion i vardagslivet


Den gula direktknappen för att on the spot skänka pantpengar till Röda Korset - How is this for a call to action?!

torsdag 26 juni 2008

Sommarens smartaste än så länge

I gårdagens sommar-program i P1 märkte vi hur Fredrik Härén istället för att som brukligt spela massa låtar mellan pratet ha med korta bitar med fågelsång. Det fina i... ehh kråksången är att det då är fritt från upphovsrätt och får sändas fritt i podradioversionen - som annars bara bjuder på ca 10 sek av en låt. Genom att sända kort fågelsång blir inte bara podversionen identisk med den radiosända, utan även vidare:

  1. Han får mkt mer tid om att prata om sina käppkästar såsom globalisering och hur vi borde lära av Asien - då totala tal-tiden ju blir mycket mindre om man spelar musik. (Jämför exempelvis pod-programtiderna 1h 24 min Härén med 48 minuter Lennart Johansson eller 45 minuter Maj Briht Bergström-Walan.)
  2. Han slår enligt honom själv därmed också ett slag mot snuttifierigen i samhällen - samtal som blir kortare, politiker som klipps ner etc.
  3. Han gör även ett inlägg till upphovsrättsdebatten - markerar att en sak som musik i poddradio-borde kunna lösas bättre av Sveriges Radio.
Smart!

Däremot går han i och för sig miste om att göra det avtryck som bjussandet på ens musiksmak kan göra. Musik kan många gånger säga mycket om den personlighet som säkert är viktig för att sticka ut när vi konkurrerar med superambisiösa välutbildade hungriga på alla de nya snabbväxande marknaderna. Avtryck gjorde Fredrik ändå med bestämdhet - med eller utan musik! (Har man dock inte en musiksmak är det nog mycket bättre att göra såhär av andra skäl, istället för som Göran Persson om jag minns rätt låta en kompis välja musiken.)
  • Sommarprogrammet i fråga.
  • Fredrik Härén på Kunskapens Dag (Youtube)
  • Är det nån som har Sommar-programmet med Jan Stenbeck från nån gång tidigt detta decennium - maila gärna!

onsdag 25 juni 2008

Google AdPlanner

Officiella Google Adwords-bloggen berättade igår om nya verktyget som ska hjälpa till vid planeringen av Adwords-kampanjer. Man kan söka på demografiska grupper och sajter som ens målgrupp gillar och sen så föreslås och visas statistik för sajter som denna målgrupp antas besöka, både såna som är med i annonsnätverket och andra. Dessutom visas pageviews, unika besökare och country reach för olika geografiska områden.

Den här skräddarsömningen i demografiska grupper (ex 14% av sajtens besökare är i åldern 18-24 år) bjuder på funktioner som liknar exempelvis Facebook Social Ads (skrev det här innan jul) och gör tjänsten mer sofistikerad. Sen tidigare kan man ju exempelvis kan söka på hästar och sen se häst-relevanta webbsidor. Har ansökt om ett konto men har inte fått svar.

Intressant var datan kommer ifrån.... En del som bör läsa igenom användaravtalen i sina konton lite noggrannare kanske? Sen en tid kan man ju exempelvis benchmarka sina Google Analytics-värden mot branschstandarder mot att man anonymt delar med sig av sin data. Föreligger samband?

Den associativa funktionaliteten finns även sen en tid på Google Trends för Webbsidor där man inte bara kan se trender för webbsidor utan även vilka andra sidor dess besökare gillar.

tisdag 24 juni 2008

Mer om LinkedIn

Angående $53m-investeringen i LinkedIn som värderar sajten till $1Bn --- Henrik Torstensson tipsar om en PaidContent-artikel där följande sevärda Youtube-klipp finns inbäddat där investererna såsom Bain, Bessemer och Sequoia etc kommenterar hur de tänker. Lite fascinerande format.


Martin Spanar på: SIS-index

Länge har KIA-index som drivs av Sveriges Annonsörer, varit det svenska standardverktyget för att mäta och rapportera trafik till webbsidor. KIA kräver dock att man betalar en avgift till KIA samt till någon av de fem godkända mätverktygen (mer om det på Dagens Media) Numera stöds även Google Analytics berättar Webbsnack.

SIS-index (Svensk Internetstatistik) är gratisalternativet som har funnits ett par, tre månader som bygger på Google Analytics och är helt gratis. Efter att ha registrerat sig schemalägger man i sitt Analytics en exportering av datan och sen hamnar ens sajts statistik på veckouppdateringen som visar unika besökare, sidvisningar,

SIS-index har 253 sidor indexerade. Av de som har anslutit sig finns såväl stora välkända sajter som Lunarstorm, Resedagboken, Sweclockers små sajter som "Familjen Tranberg" och andra sajter med tio-talet eller till och med färre antal besökare per vecka. Det senare är väl SIS-index både svaghet och styrka.

Funderar lite på varför man nödvändigtvis vill synas utåt med sin trafikdata. Har hört flera historier om sajter som snarare gör det direkt motsatta där man installerar script för att blocka webbläsare med Alexa-toolbars etc. Nåja. Man kan naturligtvis inse värdet av en plattform för att på ett standardiserat och vedertaget sätt kommunicera sin trafikdata gentemot annonsörer, media och finansmarknaden.

  • SIS bjussar även på lite generell statistik - exempelvis kom förra veckan 26,1% av sajternas besökare från sökmotorer, 20,4% från referrals och 53,5% från direct traffic.
  • Jämför KIA med SIS för se skillnaden på sidor. Kanske hör till sakens natur att man bara väljer en av tjänsterna men har svårt att hitta dubbelnoterade för att se ifall siffrorna är lika.

måndag 23 juni 2008

Medan man gör nåt somrigt...

Nix pix... den här bloggen tar inte sommarlov - Istället lägger vi in en ny växel. I brist på saker att skriva om blir det idag därför några tips om grejer att lyssna på.

Nice vare sig man är webb-nomad på ett café, sitter på ett kontor eller ligger i en hängmatta och funderar på att blanda till lite flädersaft...

onsdag 18 juni 2008

Ett stort ögonblick

Mkt kan sägas om FRA-lagen men precis just nu är inte läge att upprepa saker som redan hörts tusen gånger de senaste dagarna där bloggosfären dragit tyngsta lasset för vända debatten och riktat fokus på denna fråga. Istället vänder vi blickarna till Rikdsdagshuset där en demonstration nu pågår och det där bambusas för fullt. Pga vissa geografiska komplikationer som förhindrar rent fysisk närvaro kikar jag på denna kamera och Mindpark länkar ett gäng andra! Ett stort ögonblick, på många sätt!

tisdag 17 juni 2008

Vad volleyboll kan lära en om livet

Vad säger man? Detta är bakgrunden: London ska arrangera OS år 2012. I England gillar man fotboll, rugby och cricket. Man struntar i volleyboll och saknar därför ett reellt landslag. Den intressanta situationen uppstår då när landet i rollen som värdar blir direkt-kvalificerade i samtliga grenar. (Något som kanske fotbollslandslaget kan behöva he he) Det innebär att man nu måste skrapa ihop deltagare i icke-anglosaxiska paradgrenar som exempelvis volleyboll och det är där en kompis, kompis till mig kommer in i bilden...

Efter att ha gjort klart sin utbildning och sen börjat jobba blev den atletiske killen helt random approachad av en engelsk talangscout som undrade om han inte ville prova på att spela volleyboll i syfte att vara med i OS. :) Efter några helgers träningar blev det sen mer seriöst med uttagningsmatcher och läger och under våren har det hela trappats upp. Med fyra år kvar till spelen har det bildats en kärntrupp som det ska satsas på och killen har nu god chans att få representera sitt land i OS - han som aldrig hållt i en volleyboll förut. Han har nu tagit tjänstledigt och ska satsa på det här för fullt ett tag. Hur sannolikt är det här på en skala...?

- - -

Den här märkliga historien tycker jag på ett bra sätt illustrerar hur livet kan te sig. Man kan endast maximera chanserna för att något ska hända till en viss grad och lägger man för mycket energi på något så suboptimerar man nog istället. (Wikipedia - om Serendipity) Fokus i all ära, men jag tror mycket på att ha hyfsat många bollar i luften. Man vet aldrig riktigt vad som ska hända men med en positiv inställning kan man ändå vara trygg i förvissningen att något bra kommer att hända så länge man exponerar sig mot möjligheter, ser till att vara förberedd och inte tvekar när man ser en chans framför sig. Är man då hyfsat aktiv, nätverkar och ser till att höja sina chanser så mkt som möjligt så växer möjlighetesmolnet.

Goda vanor, se vilka antaganden som begränsar en och kanske även upptäcka genvägar i systemet där linjärt blir exponentiellt (Wikipedia: Nassim Nicholas Talibs - The Black Swan) kanske därtill hjälper. Som Napoleon skulle ha uttryckt det: "On s’engage et puis on verra". Krydda det med lite tur, som man enligt Björn Borg får ju mer man tränar... då kan det kanske till och med sluta i ett OS!

Just det, min kompis är också 2,07 förresten :)

måndag 16 juni 2008

Förhindra Google redirect

Dagens Google-tips: Ifall du vill accessa just google.com men sajten insisterar på att redirecta dig till en lokal version så testa att skriva http://google.com/ncr (tror det står för no country redirect). Då skrivs det in ett värde i din cache som funkar ända tills du blåser ut kakorna.

torsdag 12 juni 2008

Twinglys blogg-sök går publikt

Efter att ha testkörts under våren av 3000-talet testpiloter går nu den spam-fria bloggsöket på Twingly live! 30 miljoner bloggar, företrädelsevis europeiska lär indexeras, och detta förmodligen snabbare pga ping-tjänsten som sedan tidagare möjliggör exponering av blogginlägg mot tidningsartiklar.

IDG intervjuar Martin Källström och Anton berättar mer. Rss-flödena på sökningar är en annan nyhet som kan sorteras på olika spännande sätt. Till releasen släpps också en widget man kan inkludera på sin blogg som strömmar resultat från sökningen (se till höger nedan här).

Vilket sätt att visa avtrycket sökmotorn har fått är bättre än att länka till en Twingly-sökning. Lycka till säger vi till det spännande projektet!

On a more serious note: Alla widgets som installeras med javascript på sidan, denna liksom, Knuff, Bloggvärde etc borde ha potentialen att relativt friskt samt smärtfritt samla ihop statistik från ens sajt. Har inte lusläst det finstilta på de olika sajterna men räknar nästan med att de i princip har tillgång till motsvarande ens Google Analytics med referrals, besöksstatistik etc. Har jag fel här? Upplys mig gärna i så fall! Är till naturen en transparent varelse och ser inga problem med det sålänge folk är medvetna - men kan säkert kommuniceras bättre. Detta verkar inte den avlyssningsskyga bloggosfären uppmärkamma någe värst. (ModerataKarameller överblickar FRA-motståndet)

Hursomhelst är detta ett bra exempel på ett win-win-utbytande av värde på modellen free. - Att skapa en honeypot som möjliggör ett upplevt värde till en blogg mot business intelligence till underlag för bättre tjänster eller övrigt monetariserande såsom statistik-tjänster mot företag etc.

onsdag 11 juni 2008

SEO-verktyg

Sun Tzu skrev:

"Den som känner sig själv och sin motpart genomgår hundra strider utan fara.

Den som känner sig själv men inte sin motpart förlorar en strid för varje seger.

Den som varken känner sig själv eller sin motpart är dömd att förlora varje strid."

- - -

Här är några bra verktyg för att känna sig själv och andra på nätet som jag använder i olika sammanhang. Tipsa gärna om fler!

Keywords:
Ranking:
Indexerade sidor:
Backlinks:
Onsite:
Social Bookmarking etc:
Misc:

måndag 9 juni 2008

Apple livebloggning från WWDC Keynote

Nu har det börjat!

EDIT: Ljudsändning!
EDIT2: Checka Applestore på härligheten med 3G och GPS som släpps 11/7 i Sverige och övriga 20-talet länder.

Ett ödmjukt "g"


Per-Mattias på Lifefeed skrev om något som säkert flera har uppmärksammat - hur Google nu har bytt ut sin Favicon som brukade vara ett stort rött G till ett mjukare blått litet g.

OK avdelningen navelskådning men om man ska spekulera: I storebrorsdebattens dagar är det kanske inte omöjligt att ett litet g uppfattas som mer ödmjukt med input från PR-håll... Vem gör nu färganalysen? :)

fredag 6 juni 2008

LinkedIn - 10 steg till svart bälte

InternetWorld-mässan där Kindo pitchade fick vi även lyssna på representanter från nätverkssajten LinkedIn. Förutom att få träffa deras Europachef fick vi en intressant workshop i hur man optimerar sin profil för att den ska vara så effektiv som möjligt.

Det här är något jag har velat blogga om sen dess - men tiden har varit knapp. Helgen och nationaldagen till ära - nu ska det bli av. Utifrån mina anteckningar kommer därför här en kort steg-för-steg-guide hur du ska dominera på LinkedIn. Kika igenom de 10 handfasta tipsen, lägg några minuter på din profil under helgen och låt sen din profil jobba för dig!

Varför ska du göra det? En bra profil på LinkedIn kan vara ett toppensätt att "ta kommandot" över sitt namn/varumärke på Internet. Finns det massa andra aktiva på nätet som heter precis som du? Optimiserar du din profil är det stor chans att du kommer högst upp vid en Google-sökning (om du nu vill det). Du kan också bli mer varse om hur andra läser profiler och det du kanske slängde ihop på 10 sekunder förra året uppfattas av andra. Sen finns det ju faktiskt headhunters därute... :)

  1. Klipp-och-klistra inte från ditt CV - Linkedin fungerar i sina bästa stunder som ett sätt för dig att nätverka professionellt och hålla kontakten med vänner i yrkeslivet - men det är ingen HR-avdelning eller rekryteringsrobot du skriver för. Du skulle nog inte dela ut blad med din meritförteckning innan du har introducerat dig för någon så gör det inte här heller. Istället ska du tänka på att beskriva dina erfarenheter och förmågor som du skulle framställa dom för en person du träffar. Tänk på att skriva för datorskärmen - korta textblock som är visuellt attraktiva.
  2. Låna från de bästa marknadsförarna - genom att lätta upp din profiltext med en personlig röst. Använd specifika adjektiv, färgstarka verb och skriv i aktiv form - inte i passiv ("managed a project" team istf "responsible for project team management"). Skriv naturligt - inte i tredje person. Känn efter hur din röst låter!
  3. Använd den personliga taglinen! Det här är raden med text som står under ditt namn när folk söker på dig och syns i listan med vänner - detta blir ditt varumärke. En epost-adress är inget varumärke. Ditt företags namn tillsammans med din titel kan tillsammans vara så starkt att det räcker - men kan du göra det ännu mer iögonfallande, som med ett ögonkast beskriver vem du är?
  4. Elevator Pitch! Sammanfattningen du kan göra under Summary kan vara det som avgör under en 5-sekundersgranskning vem du är. Använd den! Tänk att du står på en konferens och ska presentera dig under 30 sekunder...
  5. Specialties - Denna avdelning kokar ner essensen av vad du är bra på och vill uppfattas som från andras perspektiv. Tänk dig också den här avdelningen som ett sätt att sätta in buzzwords från din CV på ett sätt som triggar sökningar i sajtens interna sökmotor. Söker nån på Actionscript-programmerare och du vill ha jobbet måste det finnas här.
  6. Förklara din erfarenhet! Om det behövs - berätta vad företagen du har jobbat för gör och vad du har gjort där. Hur kan du få läsaren att genast förstå vad du är bra på. Återigen - tänk att du står på en konferens och ska presentera dig. Använd klara tydliga fraser och dela upp texten i mindre delar.
  7. Skilj dig från mängden - Under additional Information kan du runda av din profil med lite udda intressanta saker. Är du med i relevanta föreningar eller har fått priser - lista dem här utan att skryta. Kanske lägga till webbsidor som visar dina passioner eller intressen? Under mina webbsidor kan du lägga till din privata blogg. Inte bara är den viktig för ditt personliga varumärke - du kommer också få en del klick - dessutom ger LinkedIn dig Google-rankning!
  8. Ställ frågor och besvara! Sajten har ju en funktion där man kan skicka ut frågor till sitt nätverk. Detta kan du använda för att få svar, uppmärksamhet och trovärdighet. En fråga kommer naturligt leda till att folk kikar på din profil. Genom att besvara en fråga kan du även etablera dig som kunnig i området, öka din synlighet och bygga socialt kapital i ditt nätverk. Ett exempel på detta är hur VDn för amerikanska lågprisbolaget South-West Airlines lade ut en stänkare på LinkedIn om hur hans företag skulle kunna förbättra sina resenärers effektivitet. Ett par 100 svar inom kort var kanske inte huvudvinsten så mycket som uppskattningen och varumärkesbyggandet i att använda en sådan kanal.
  9. Förbättra din Google Pagerank - genom att klappa din rygg och andras. Att få och ge rekommendationer (tänk kvalitet, inte kvantitet) menar LinkedIn är ett bra sätt för att höja värdet på sin profil. Oklart hur det skulle påverka hur din profil rankas dock.
  10. Bygg ditt nätverk - Att lägga till fler connections är en av de viktigaste aspekterna med ditt varumärke - företaget du jobbar på bara speglar detta. Vad händer när du kikar på någons profil och du upptäcker att ni har gemensamma vänner? Intresset för denne bara ökar! Värdet på detta är naturligtvis likadant tvärtom. Hitta kontakter som kan stärka din trovärdighet!
Grattis - nu har du en bra profil som är fokuserad och koncis - en sammanfattning av det personliga varumärke du vill bygga. Om du skapar en publik adress till den (permalink) kan du nu sprida härligheten genom att länka till den från din blogg, ha med den i din email-signatur etc. Lycka till!

Seså! Prenumerera på den här bloggen nu också så får du sågott som dagliga nyheter till din läsare. :) Klicka!

Läser du den här bloggen och vill komma i kontakt med mig på LinkedIn- tveka inte, jag är snäll :)

View Martin Sandberg's profile on LinkedIn

tisdag 3 juni 2008

Adsense i feeds

En av mina favorit-TLAs på den här sidan millenniesskiftet måste vara RSS som förbättrat våra liv så märkbart. Vi prenumererar på allt nuförtin - får information pushad ut istället för

  • står i köer och väntar med mössan i hand
  • besöker 40 webbsidor innan frukost
  • anpassar oss efter något så anakroniskt rudimentärt som sändningstider.
(Spara TV-bilagan i kvällens Metro till dina barn(/barn). Dom kommer att skratta åt dig när du berättar att när du var liten så kunde man bara se program en viss tid.)

MEN, information som presenteras i en rss-läsare är ju delvis strippad ur sitt kontext - och det är ju ofta på själva sajten som annonser brukar bäddas och varumärken byggs. Kanske detta har varit en tröskel när medialandskapet ska omvandlas?

Smarta webbsideproducenter har tagit fasta på detta och stoppat olika former av reklam direkt i feedsen. Det här har kanske varit en av de bättre användningarna för affiliatenätverkens textlänkar till skillnad från banners. En lite mer defensiv väg är att enbart bjussa på rubriker och ingresser i sina rss-flöden vilket kräver att man klickar sig till sajten för att få se resten - och därmed exponeras mot den övriga reklamen, registreras som pageview etc.

Nu har Google sen en tid öppnat upp för att lägga in AdSense i feeds! Hugade publicister har kunnat ansöka om beta-konton. Google rekommenderar att man publicerar sitt adsense sist i inlägget, att man syndikerar hela artikeltexten i sina feeds, samt att man inte överanvänder detta. Här bloggar Feedburner, den av Google uppköpta feed-hanteraren om hur man ska släppa in Adsense i sina flöden.

Personligen tycker jag detta verkar skitbra! Inte för egen del - men tror att det kan vara såna här saker som kan speeda på allmänhetens användande av feeds.
  1. Om exempelvis medelstora lokaltidningar kan se en ekonomisk vinning i att pusha lite för rss-flöden kan användandet och mogenheten öka i och med att internetanvändare uppmuntras till att testa på detta.
  2. Inget mer publicerande av bara rubriker och sånt snålt. Vad tror ni? Aktörer som snarare verkar skrämmas av tekniken och ser flödet som teasers för att dra folk till sajten - istället för ett komplett medium. Att då kunna monetisera på detsamma kan vara det som krävs för att det ska ta fart.
  3. En sak till... det är inte alltid Adsense känns 100% relevant för vissa webbsidor. Kanske beror det på att en skyskrapa eller footer med annonser inte lyckas prickskjuta ett särskilt innehåll på sidan ifall det består av mycket innehåll. Advertisers for bloggers has to change. Ett annonselement som stoppas in direkt i feedset borde kunna göra detta bättre.
Haken är kanske att annonser kanske i högre utsträckning riskerar att uppdattas som redaktionellt innehåll. Visst kommer det säkert att stå "Ads by Google", men CTR-en kommer nog öka om man säger så... Hake och hake förresten...

Klassiker - Boiler Room :)



Visdomsord från en vän

Efter diplomeringen på KTH i veckan, en rolig grej som pga formaliteter blivit ett par år förskjuten, satt jag i frack med min vapendragare över ett glas calvados och såg tillbaks på vägen som stundtals både varit lång och krokig.

- Martin, jag har insett att det hade gått snabbare ifall vi hade pluggat för femma på varje kurs, istället för att bara försökt klara av dom som vi gjort med vissa.
Nu har vi visst båda högsta betyg i en del ämnen, men med så många andra bollar i luften och sidoprojekt har dom kurser med omtentor för oss varit säkert det dubbla. Detta förmodligen för att vi inte siktade tillräckligt högt. Jag fick en aha-upplevelse över min väns insikt och tror det kan appliceras på mycket.

Återigen poängen - den tid det tar att göra någonting riktigt bra, är inte nödvändigtvis längre än den tid det tar att göra det hafsigt, tillräckligt bra, glida förbi lägsta-nivån. Genom att lägga ribban högt sparar man alltså tid totalt. Dessutom, det som är värt att göras, är värt att göras ordentligt.

söndag 1 juni 2008

Lunchläsning en måndag

"Jag är övertygad om att det är skala i teknik och kundbas som kommer etablera en hållbar branschstruktur. Det finns visst något budistiskt ordspråk som lyder ungefär "Allt vatten rinner ner i havet". Jag tror att vi kommer att få se denna typ av tyngdlagar ta ut sin rätt också inom den lilla online dating branschen."

Förresten - kika på hans coola Googlemap-widget till vänster på bloggen där man kan se exakt var han är geografiskt via en gps-tagg i Blackberryn! :)

  • Olle Wästberg har ett nyhetsbrev där han rapporterar från USA. I senaste upplagan ger han ett boktips. För de som nu planerar sin läsning och bokinköp för sommaren och semestern med gigantiska listor kan därför detta vara intressant:
"En enda bok. Om man i sommar ska läsa en enda bok om världspolitiken och USA:s framtid roll tycker jag det är The Post American World av Newsweeks chefredaktör Fareed Zakaria. [..] Zakaria pekar på "a seismic power shift" bort från USA:s dominans till en värld med nya starka maktcentra, främst i Asien. http://tinyurl.com/5odf83".

 
Clicky Web Analytics