torsdag 27 mars 2008

Studentbay - Martin Spanar på

Svenska Dagbladet tycker att det är oklart vem som ligger bakom den nya beta-sajten Studentbay.se. Dessa tvivel har väl inte du och jag när vi ser logotypen till vänster. På sajten registrerar man sig (halvanonymt) och aktiverar sitt konto antingen genom att ladda upp en inscannad bok eller genom att skicka ett engångs-betal-SMS för 20kr. (Gänget bakom sajten är nog väldigt glada för all trafik och intäkter de får från Svenska Dagbladet idag.) Efter att ha gjort detta kan man söka på böcker via ISBN-nr, författare och titel eller se alla böcker på sajten. I nuläget är det bara 10 stycken he he som man sen kan ladda ner som pdf-er. BetaAlfa skriver här.

Förlagen gillar naturligvis inte det här, Stefan Persson VD för Studentlitteratur säger:
"Man måste komma ihåg att våra böcker ofta säljer i små upplagor, det finns ingen Britney Spears inom kurslitteraturen. Och om inte författarna kan få betalt så kommer ingen att vilja skriva kurslitteratur på svenska."

Intressant att han drar parallellen till Britney Spears.... alltså nåt slags 80-20, powerlaw-tänk. Men det mesta som följer linjär tillväxt eller normalfördelningar är grått och tråkigt... jag tycker svenska studenter inte nödvändigtvis just ska ha böcker på svenska utan de absolut bästa böckerna som går att få för pengar (eller då gratis i Studentbays fall) så argumentationen är ihålig.

Efter alltför många högskolepoäng har jag sett många kurser där boken är skriven av läraren. Visst kan det vara ett värde i att kursen är upplagd kring en viss bok och pedagogik men lika ofta höjer man på ögonbrynen när en standardklassiker som används runt hela världen byts ut mot någon bok skriven av en lärare på institutionen som sen kommer nya upplagor vartannat år som nya studenter köper. (vilket även fasar ut andrahandsmarknaden) Liksom... det räcker med att Indien och Kina utbildar X miljoner ingenjörer per år... vi fattar konkurrensen... låt oss då skippa nepotism för studentböcker och ge oss enbart det bästa. Det kanske innebär att marginalerna blir sämre, men om man ser vilka köer det finns i Akademibokhandeln för en bok som kostar 1200 kr dagen för kursstart så tvivlar man ändå.

Studentbay är lite intressant ur ett par perspektiv:

  1. Många studentböcker finns naturligtvis redan på Piratebay... då företrädelsevis internationella böcker. Utmaningen och kanske det den här nya sidan kan göra är att bryta igenom uppmärksamhetströskeln och få fler Average Johan att få upp ögonen för hur enkelt det är. Ungefär som hur iphonen kan få folk att komma igång med mobilt surfande.
  2. Jag tycker intitativet har kraft iom att det erbjuder hela böckerna. Många sajter som har varit populära innan, se denna blogpost, har fungerat som centrum för sammanfattningar eller andra personers uppsatser som snarast kan ses som komplement till befintig litteratur.
  3. Den kan accelerera inscannandet av svenska böcker... delvis pga modellen där man antingen bidrar eller betalar... alltså systematisera det spontana kopierandet som naturligtvis alltid har funnits.
  4. Ifall det här blir stort kommer den sämre kvartilen av böcker fasas ut, exakt pga de skäl som Stefan själv nämnde. Det ser jag som en bra sak.
  5. Sen kommer naturligtvis folk att ladda ner just pga den enkla orsaken - att det går.
  6. Känns inte parollen "universitetet är gratis, då borde böcker också vara det" lite som en flirt med några av de största användarena på Piratebays huvudsajt - unga människor med alldeles för mkt tid och superbra bredbandsuppkopling. I piratdebatten kan det här ur PR-värde kanske hjälpa till att smeka den stora målgruppen medhårs...?
Lagrummet är intressant. Det är väl fortfarande tillåtet att kopiera delar ur böcker för privat bruk men det här strider väl ganska uppenbart mot dessa konvenanser. Här är det heller inte bara feeds som sajten distribuerar, där själva nerladdningen sker privat mellan p2p-klienter. (vars laglighet nu snart skall prövas inför skranket) Vi ser dock vid testning av nya boksajten hur nerladdningsinterfacet består av en Rapidsharelösning. Först tyckte jag detta verkade lite lamt, men snart inser vi nog att det är detta som ska vara deras frikort så att säga... att de själva inte hostar något... För att det här ska vara bärkraftigt måste det naturligtvis finnas fler än 10 böcker. Kan man anta att sajter som
kommer få se sitt matieral till viss del kannibaliserat framöver.

Elin Rosenberg, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, tror i Svenskans artikel att det finns goda utsikter för Student bay att bli populärt bland landets studenter:

– Grundprincipen är självklart att allt måste ske på laglig väg. Samtidigt är det bra om det erbjuds fler alternativ för studenter, för det är ett problem idag att många inte har råd att köpa kurslitteratur. Det här kan bli en signal till förlagen om att de måste göra mer på den digitala fronten.


Mmm vi får väl se....

Inga kommentarer:

 
Clicky Web Analytics