När jag var liten var Warsawapakten runt hörnet och man gick runt och var skraj för ett tredje världskrig. Idag gör mannen som representerade allt det osäkra reklam för Luis Vuitton (se exempelvis senaste The Economist). Marknadsekonomin vann. (även om svikna ideal alltid är lite sorgligt).
Sen dess har allt fortsatt förändras. Ipoden jag sitter och lyssnar på nu har några tusen gånger så stor hårddisk som PC:n jag skrev mitt första basic-program på och när vi snart skriver 2008 har det nog aldrig någonsin tidigare har det varit lättare för någon med ett budskap att nå ut. Eller påverka, förändra, tjäna pengar eller för den delen irritera.
Internet representerar för mig kärnan av allt det här. Nyheter strömmar in sekunder efter något hänt. Det rapporterats, kommenterats och begravts innan den ens hinner in i den tryckta tidningen. Vad som helst vid ens fingertoppar - möjligheter i koncentrat och detta till en hastighet som överstiger allt annat.
Visst har säkert min kompis rätt som säger att stålbranschen är skitspännande. Men det är på nätet saker händer för mig. Om 2008 bara blir hälften så händelserikt som året som gick kommer vi om ett år ha gått igenom ett par iterationer till av lappkast, utveckling och teknikhopp som vi idag inte hade en aning om. Det bästa sättet att förutspå framtiden är att själv försöka skapa den. Det är det vi gör just nu!
God Jul.
söndag 23 december 2007
Förändring
tisdag 18 december 2007
Facebook Ads
Nu har den nya varianten på Facebook Social Ads som ersatte Flyers varit igång en dryg månad. Kanon eller kalkon? Jag har själv experimenterat lite och här är några kommentarer:
BRA:
- Möjligheten att välja målgrupp är grym... Fotbollsintresserade killar i Toronto mellan 18-25 år... *bam* 12 140 pers på ett bräde, varsågod!
- CPC-nivåerna (om man nu väljer det istället för CPM) kan ofta tryckas ner till kanske halva priset jämfört med exempelvis en AdWords-kampanj.
- Vänder man på tratten blir Facebook, inte ett sätt att nå ut till en viss målgrupp, utan tvärtom sättet för effektivt hitta/definiera densamma. Konkurrensen på Internet är stor och känner man på sig att man saknar en unique selling point kan allmän marknadsföring kännas som elda för kråkorna. Varför inte lägga en inledande matta av kampanjer i olika åldrar/demografi/etc. Genom att se var klickfrekvensen blir störst har man en snabb realtidstermometer för vidare mediesatsningar, strategier och kan köra aikido istället för hårt mot hårt. Där är också Facebook Polls intressanta.
- Hela gränssnittet känns ihopkastat och ofärdigt. Det går exempelvis inte att ändra en annons utseende efter att den är skapad. Stöd för konstiga tecken (läs UTF-8) saknas.
- I längden kommer nog många vilja ha stöd för att tracka conversions på sina klick. Rapporteringen kan alltså bli bättre.
- Max-dagsbudgeten på inledningsvis $50 som ett konto har är förmodligen begränsande för många seriösa satsningar.
- Ett företag som vill ta över världen borde kanske tänka på att världen har tidszoner. Att vänta på supportmail tills när San Fransisco vaknar blir ineffektivt.
Verkar alltså inte som en tumåtdragning, en marginalisering av småannonsörer till förmån för partnerskapet med Microsoft utan nåt annat som strular... Vi får se. Sammanfattningsvis är Facebook något av spännande oprövad mark men inte utan problem, med till synes begränsad till låg kunskap i bloggosfären om hur allt fungerar . Som alla vet är det på såna ställen arbritragemöjligheter brukar uppstå. :)Hi,
We are aware of the problem that you described and hope to
resolve it as soon as possible. Sorry for any inconvenience.
Let me know if you have any further questions.
Thanks for contacting Facebook
--
Justin Smiths "Facebook Marketing Bible" från förra veckan är förresten ett läsvärt och ambitiöst bloginlägg med 24 tips om marknadsföring på Facebook.
--
fredag 14 december 2007
Martin spanar på: Knol
Det nya Knol som står för "Unit of knowledge" skrev Googles officiella blogg om under morgonen. Om allt går planenligt är detta något som du kommer höra väldigt mycket om framöver. Uppmuntra människor att bidra med kunskap är rubriken och knols ska bli små texter i en databas eller ett uppslagsverk som ger exakt den information man behöver när man söker på ett begrepp för första gången. Tidigare i veckan bjöds de första personerna in för att börja skriva och använda det nya. Det hela liknar vid första anblicken ett nytt Wikipedia och buzzet under dagen har också varit Wikipedia-dödaren... eller? Fokus verkar komma ligga på individuella författare som framlyfts som experter.
"The key idea behind the knol project is to highlight authors. Books have authors' names right on the cover, news articles have bylines, scientific articles always have authors -- but somehow the web evolved without a strong standard to keep authors names highlighted. We believe that knowing who wrote what will significantly help users make better use of web content."Låter som nåt hämtat från Andrew Keens "Cult of the Amateur"...
Vi kan fundera lite på vilka incitamenten för olika personer att bidra med sin kunskap är. Hur mkt expert är en expert och vilka experter kommer vilja bidra med knols? Låt gå för att världen är exhibitionistisk så svaret är förmodligen ganska många... Ser bara ett problem med att de bästa kanske inte vill bli bedömda av "pöbelns hop". Vidare skulle nog många av "open source"-folket som skriver på Wikipedia ha en lite mer misstänksam inställning till att ett storföretag organiserar nåt sånt här.
Wisdoms of Crowds lärde ju oss hur alla besökare på en boskapsmarknad tillsammans gissar vikten på en pris-tjur bättre än en expertjury och otaliga exempel visar ju hur en Wikipedia-artikel på många sätt är både mer korrekt och uppdaterad än exempelvis ett klassiskt uppslagsverk som Encyclopedia Britannica.
Förmodligen kommer credabilitets-funktionen fungera som ett kommunicerande kärl mellan folkmakt och diktatur så att säga och nivellera på något sätt.
En annan aspekt är det rent affärsmässiga. Få har tagit upp det finansiella steg som detta kan innbära. Wikipedia är grymt men waaaste of annonsutrymmme är det säkert många som tycker :) Det här är en ändring på det. På daglig basis är jag inne på wikipedia-artiklar.. inte därför att jag aktivt går dit, utan för att jag Googlar på exempelvis "Hugo Chavez", "Saint Lucia", eller nåt annat där Wikipedias utmärkta artiklar hamnar högst upp på pole position. Om nu Google på sikt mutar in samma landområde, och detta med en inställning til annonser som bevisligen står i bjärt kontrast till nonprofit Wiki kan vi bara ana vilka möjligheter detta öppnar. Knols rankas efter credibility som också på nåt sätt kommer avspeglas i sökmotorernas indexering.
Wikipedia är fint i sitt community-tänk men vi lever i en marknadsekonomi och företag, organsationer mm har en enorm kraft också. Wikipedia lägger, om inte sordin på den kraften så missar iaf hävstången, genom att allt ska vara anonymt och hur det mesta med minsta anstykning till kommersiella intressen tas bort. (testa lägg upp en informativ artikel om ett företag som inte är störst i världen). Här verkar knols kunna fylla sin plats. Vidare att parallella knols kommer att kunna finnas om ett område verkar spännande. Tävlan har drivit världen framåt sen dag ett. Som Google skriver: "Competition of ideas is a good thing."
En tredje aspekt är ju att det gång på gång bevisas att generiska namn på tjänster inte behöver vara det nödvändigt, ex books.com etc. (sorry alla som har suttit och hållit på såna i tre år och väntat på att nån ska ringa). Vad är egentligen en "knol"... och vad var en "Google" för 10 år sen...? Pratade med en fd kille på Skype som sa hur han fick bokstavera namnet på företaget de första tre åren när han snackade med folk. Gissningsvis behöver dom inte det idag...
För att avrunda. Alla paranoida människor därute kommer säga att det här är ytterligare ett steg där Google vill äga all kunskap... Mm säkert så, men även om jag själv har editerat säkert en 50+ artiklar på Wiki är jag riktigt svag för Google, just kanske för alla gratisverktyg dom ger oss som underlättar vardagen... (ta bara en sån sak som Googe Analytics, Webmastertools etc...) Nåväl.. anta att Google nu lyckas bra med att bygga upp sin kunskapsbank, DÅ blir det verkligen intressant. Från Googles sida så har ju Knols potential om man skulle kunna tänka sig att Google kommer gilla sitt eget matieral mer i jämförelse med Wikipedias. Pagerank och sökresultaten i SERPen är ju tillräckligt alkemiskt hemliga som de är redan idag och räkna med att diskussionen om relevans kommer att uppstå vid tanke om missbruk...
DN.
Shuffle up 'n deal!
tisdag 11 december 2007
Kindo på fransk TV
Jag försöker verkligen låta bli att skriva om vårt skötebarn Kindo på den här bloggen men ibland är det svårt att låta bli. Det här är vad franska TV-tittare kunde se i helgen:
I inslaget som visades på France24 (typ franska CNN) uppmärksammades Kindo i en kort men koncis blänkare!
Testa skolfranskan eller le bara igenkännande åt det vackra släktträdet som växer fram hi hi...
(vill ni inte se det andra som kommer först så spola till sista femtedelen.. kräver visst att man klickar).
Även franska Techcrunch :)
Gratis lunch
På gamla salooner i USA kunde man serveras ett mål gratis mat, men haken var att man var tvungen att köpa minst en drink... Rudyard "Djungelboken" Kipling skrev:"I came upon a barroom full of bad Salon pictures in which men with hats on the backs of their heads were wolfing food from a counter. It was the institution of the "free lunch" I had struck. You paid for a drink and got as much as you wanted to eat. For something less than a rupee a day a man can feed himself sumptuously in San Francisco, even though he be a bankrupt. Remember this if ever you are stranded in these parts.
Härförleden flög jag tur och retur London - Stockholm för ett bröllop på uppländska landsbygden till det facila priset av 1 pund plus skatter. Hur fanken kan det var så billigt funderade man när Ryan Air lanserades men som vuxen har man lite fler verktyg till hands att intellektuellt resonera med:
There ain't no such thing as a free lunch... Nä den kostar 1 rupee menar Kipling... Milton Friedman populariserade begreppet som syftar på hur en person eller ett samhälle inte kan få "something for nothing". Ett av de ställen där detta lärs ut är Handelshögskolan, som ironiskt nog är fullt med tillsynes gratis luncher där investmentbanker och konsultfirmor bjussar på lammrostbiff och annat så frekvent att kaféer kvarteren runt tvingas stänga ner. Men tanken stämmer väl ändå? Ifall det inte finns några gratis luncher är det i så fall förstås i en attention economy sin tid eller öron man betalar med. Ok... det här låter som usual yada yada annonsfinansiering... Men Ryan Air?
Chris "Long Tail" Andersson skrev i november om fenomenet gratis och gjorde en läsvärd gratis-FAQ. TV har ju i ett halvt sekel sänt ut grejer gratis för tittarna och finanseret genom reklam. Tanken är förstås att se processen, inte som en två-partersrealation utan som en triangel mellan fler parter där själva fenomenet gratis är det som attraherar tredjeparten konsumenten som då skapar själva marknaden för den andra polen.
Intressant är förstås heller inte spotpriset på en biljett STN-NYO som genomsnittspriset på samma rutt, som höjs av alla som betalar mer normala priser. Detta SAMTIDIGT som de har världens modernaste flygflotta, oftast kommer i tid etc. Dessutom så fick säkert inte alla på planet samma fina deal som jag som bokat ett par veckor innan.
Genom att omdefiniera sin marknad "What market are we in" kan då företag ha ett större perspektiv. Vi säljer inte flygstolar säger Ryan Air, utan är i transportbranschen - (jämför Lewitt's Market Myopia).
- Så lågprisbolaget sålde inte en flygstol till mig... utan reseförsäkringar, extrakostnader för bagage, biluthyrning och hotellpaket. Och de säljer turister till metropoler som Västerås och Nyköping som subventionerar deras kostnader mot att de får arbetstillfällen, besök mm.
Nä förresten, de sålde inte detta ovanstående till mig... de försökte. Vi har alla vår plats i normal-(?)-fördelningskurvan... och det är det som gör att visa saker faktiskt verkar kunna bli gratis. Många klickar aldrig på GoogleAds, ändå är sajterna där de hänger som finansieras med dessa gratis för dem (Ok de exponeras mot varumärken). Sålänge som en produkt kan erbjudas tillräckligt MÅNGA istället för FÅ så kan det finnas det en spridning med en beteendeberoende betalningsmodell. Integrera mot evigheten
Chris skriver:
"Is there really such a thing as a free lunch? Actually, there sometimes is. Craigslist really is free. Wikipedia really is free. Nobody is "monetizing your attention". It's all thanks to a combination of the falling technology costs of Moore's Law with the Gift Economy. There really are no strings attached."Nu hugger jag kanske åt för många olika håll samtidigt men en av de saker som jag förskräckt som liten trodde skulle förändras med all ny teknik var att alla förekomster av "tjuvåkande" skulle elimineras. Man kan smita in gratis på en cirkus som åttaåring eller kanske t.o.m. flirta sig till rabatt när man har glömt plånboken på cafét, men man kan inte prata sig runt en robot eller fortsätta med lagolydigt leverne i ett panopticon. (he he det är var mina teorier pre-Napster och Piratebay) Nåväl, nu vet jag vad lösningen är! Även om det i framtiden kanske det kommer bli svårare att planka på tuben är motkraften till detta ändå fenomenet gratis, affärsmodeller som inte bara har två parter, samt en 80-20-regel där några få användare betalar tillräckligt mycket till företagets bottom line så även free-riders får vara med på köpet.
Varför förresten inte gratis månadskort sålänge du läser en viss tidning på tåget... :)
Upplagd av Martin kl. 10:37 0 kommentarer
Etiketter: Affärsmodeller, Marknadsföring, Martin Spekulerar
onsdag 5 december 2007
Efternamnens långa svans...
Kollade bara för skoj hur svenska efternamn är long-tail-fördelade.
- Top 10 namnen står för 16,7% av befolkningen - Top 20 namnen står för 23%.
- Topp 100 står för 36% - Topp 500 för 53% - Topp 1000 för 60%
- Johansson (3,2%) och Andersson (3,1) är vanligast.
Dock, av de 100 vanligaste namnen står topp 20 för 66% av bärarna.
tisdag 4 december 2007
Kindo har nu släppt på tre nya språk
...och finns nu på totalt elva språk: Afrikaans, Português brasileiro, English, Français, Deutsch, Italiano, Polski, Русский, Español, Svenska, Turkish
Dessutom har vi lanserat en spännande statistikavdelning under fliken "Vår Familj" där man kan se slumpvist utvalda fakta om en släkt. Där finns annars "senaste uppdaterade foton", nyhetsflöde, kalender, statusmeddelanden mm.
Puh... hoppas ni har tålamod med att den här bloggen inte uppdateras lika ofta som vanligt. :)
http://kindo.se
tisdag 27 november 2007
Fräsch statistik - Facebook per land
Som en uppföljning på föregående inlägg kommer här en dagsfärsk sammanställning genererad för er kära läsare över användarsiffrorna i de länder där man kan annonsera, sorterat efter population.
Som vanligt kan man häpnas över det stora andelen kanadensare och norrmän.
Även Sverige ligger ju "bra" till i statistiken. Men har tillväxten avstannat?
Intressant också tycker jag är exempelvis Libanon. Lunchade med en marockan nyligen som beskrev Libanon, Jordanien, Syrien och UAE som de fyra främsta marknaderna för såna här produkter. Även om franska Nordafrika är stort skulle anledningen vara att så många i de första länderna går i skola i USA och England och tar med sig vanor därifrån.
Dagens alltid läsvärda The Guardian vill förresten ge näring till alla Besserwissrar och säger att det inte borde heta exponentiell tillxäxt när man talar om internettjänster utan sigmoidal... med andra ord S-formad. Tanken är att ingen tillväxt är verkligt exponentiell annat an stundtals utan planar ut.
fredag 23 november 2007
Till alla som skriver om antalet Facebookmedlemmar i Sverige
Väldigt många tidningsartiklar, blogg-inlägg etc som vill bestämma antalet medlammar från Sverige utgår från det faktum att det finns knappt 700k användare i nätverket Sverige och försöker sen extrapolerande skjuta från höften och uppskatta vad det motsvarar totalt.
Snälla gör inte det.
Nu sen 6/11 är annonsprogrammet igång vilket gör att allt blir mkt lättare. Gå in på sidan för annonsörer, välj land och alla åldrar så har ni allt på ett silverfat. Seså. :)
EDIT: He he en timme senare skriver Adam på SVD.
torsdag 22 november 2007
Martin Spanar på Amazon Kindle
Här testar vi på bloggen Amazons nya läsplatta Kindle! Nä vänta nu... den här bilden tog vi ju redan 2006... tanken med dessa läsplattor är alltså långt ifrån ny och det här är en lite annan produkt - men i princip samma sak som Amazon nu ska charma världen med.
På den här burken till vänster körs ett enkelt linux-os och finns stöd för wlan mm. Med bildprogram, pdf-visare och pekskärm är anordningen en ganska spännande historia. Tanken med det hela, och också anledningen till att man kan kalla det elektroniskt papper är ju att skärmen och datorn endast drar ström när nånting ändras på skärmen. Strålande!
Amazons pryl kopplar upp sig via mobilnätet och kan exempelvis accessa Wikipedia åt dig. Saknar dock touchscreen. Fair enough... Dock har många undrat var konsumentens incitament till att köpa en pryl för $399 finns, när var och varannan person bredvid dig på tunnelbanan har handflatestora mobiler, pda:s eller iphones som skulle kunna visa samma böcker. Jag läste gärna e-böcker på den handdator jag hade för några år sen under pendling, det funkade ganska bra med programmet Microsoft Reader. När man läst klart stoppar man då in datorn i kavajfickan... där ryms knappas denna pocketboksstora pryl.
Den här burkens särskilda styrka tycker jag ligger delvis drifttiden men batteritiden för en ebok spelar ingen större roll som försäljningsarguemnt. Denna apparat om man lägger på touchscreen kan vara ett perfekt verktyg för arkitekter, byggingenjörer etc som med en penna kan rita in ändringar på ett dokument sen synka det i realtid. Men som eboksläsare... nja... Funkis visst men inget för massorna tror jag. Skulle rekommender att mna lägger samma pengar eller bara lite mer på en handdator och du får nåt du kan göra så mycket mer med...
Om nu Amazon vill puffa för eböckerna tycker jag dom borde bundla dessa hårdare som en addon med vanliga böckerna. Varför inte:
- Få med dem för 10% av vanliga priset för varje beställning på fysiska böcker.
- Erbjuda en tjänst att kunna skriva in ISBN-numrena på allt i sin bokhylla och generera ett elektroniskt bibliotek.
- Lägga till touch screen och satsa hårdare på interaktiva böcker där skärmarnas speciella egenskaper ger ett medvärde.
Besides... tekniken kommer aldrig helt kunna ersätta pappersversionen - Jag skulle vilja se nån ha ihjäl en fluga med en hoprullad Kindle... :)
onsdag 21 november 2007
Steg för steg-guide: Lägg till en favicon till din blogg
En favicon är den lilla ikonen som du ibland ser i url-fönstret, i listan med favoriter eller kanske i din RSS-läsare på vissa sidor. Den ger ett personligt intryck, kan förlänga din grafiska profil och kanske gör att din sida blir klickad på oftare i en lista med bokmärken. Såhär gör du:
- Generera din bild till .ico-fil. Tanken är att göra om en bild, gärna kvadratisk till 16x16 pixlar. Kan du göra i Photoshop eller använda en sida som denna: http://www.htmlkit.com/services/favicon/
- Lägg filen någonstans på Internet. Har du eget webb-utrymme lägger du den i roten av din sida. Annars kan du ladda upp den på något ställe. Haken är att en del foto-sidor inte verkar gilla .ico-formatet. Använder du http://www.myfavatar.com funkar det smidigt.
- Generera html-kod som länkar till din ikon. Kan göras automatiskt på på ovanstående. Annars:
- Lägg till koden i html-headern på din hemsida eller blogg. Har du exempelvis Blogger så går du in i templaten och klistrar in ovanstående.
måndag 19 november 2007
Överblick över Sociala Nätverk
I Journal of Computer-Mediated Communication, 13(1), article 11 hittar vi, (näää... snarare The Guardian he he), ett försök att kartlägga Sociala Nätverk. Kanske ingen raketforskning men bra överblick över framväxten de senaste tio åren och som referens i en akademisk artikel kan länken säkert vara förtjänstfull. Kanske så även denna bild:
fredag 16 november 2007
Några länkar
- Bloggpost: http://www.emerge.se/2007/09/28/kindo-bygg-ditt-slakttrad-pa-natet/
- Bloggpost: http://betaalfa.polymono.net/2007/11/02/det-sociala-familjetradet/
- Bloggpost: http://fyranyanser.se/2007/11/13/kindo-later-dig-bygga-slakttrad/
- Intervju: http://www.whatsnext.se/2007/11/01/kindose-socialt-natverk-for-familjen/
- Om det regnar i helgen :) http://kindo.se/
Skänk ris
Webb-sajten www.freerice.com har funnits nu i en månad. Idén är enkel, ett ord-spel där man ska träna på engelska synonymer där sidan för varje rätt svar donerar 10 riskorn till FN:s matprogram. Detta sponsras av annonsörerna på sidan. Citerat från sidan:
FreeRice has two goals:Hittills har över två miljarder riskorn (*) skänkts... En påse med ris som man köper i affären innehåller förmodligen tusentals riskorn och kostar inte mer än en tia - så förmodligen är direkta donationer från folk förmodligen effektivare.
1. Provide English vocabulary to everyone for free.
2. Help end world hunger by providing rice to hungry people for free.
This is made possible by the sponsors who advertise on this site.
Men det här är snabbt och enkelt att börja med direkt så varför inte kolla in sidan. Det är kul att se hur skålen fylls under det att man spelar några minuter!
(*) Om ett riskorn väger 25 mg så borde den insamlade mängden ris än så länge motsvara ca 50 ton enligt mina beräkningar och uppskattningar.
Tack Anita för tipset.
torsdag 15 november 2007
Dagens bästa länk
Även om inte urvalet av film än så länge är speciellt uttömmande finns det en del bra saker på http://my.vpod.tv/sime_tv för dem som inte är på Berns just nu (exempelvis jag). Här är en intervju med Annie Wegelius.
Är förresten säker på att den kommer uppdateras efterhand.
Huvud-sidan: http://www.sime.nu/
tisdag 13 november 2007
Gratis bil?
På en kreativitetsföreläsning med inspirerande Fredrik Härén körde vi en slags mashup-metod för att generera nya idéer. Tanken är att kombinera två olika domäner för att komma på en ny funktion eller feature. Ett av exemplena då var: Om bilar var som mobiltelefoner så skulle de... [att fyllas i].
Ett av de kreativa påhitten som hördes blev då "Om bilar var som mobiltelefoner så skulle de... vara gratis ifall man sajnade upp sig på ett speciellt bensinkedja" - Skratt, skratt i publiken för två år sen.
Men nu verkar det vara ett steg närmare verkligheten.
Chris "Long Tail" Andersson bloggar om Shai Agassi som i december förväntas annonsera upplägget där kunder erbjuds elbilar, om inte gratis så i alla fall subsidized mot att man prenumererar på elen från en viss leverantör. Det här företaget ska då stå för nätverket av stationer och infrastrukturen. Det hela bygger på faktumet att med stigande oljepriser så är "The cost of the average used car in Europe is now cheaper than the cost of gasoline to drive it for a year.".
Hmm...
måndag 12 november 2007
Självklart visste du att... (vem äger vem)
- Ditt favoritmusikprogram Winamp ägs av AOL (TimeWarner)
- Sajten du kollar upp alla filmer på, dvs www.imdb.com sen 1998 ägs av Amazon.
- Det här bloggverktyget Blogger ägs av Google.... precis som Feedburner som många använder för sina feeds.
- Fyll på...!
Maud Olofsson om Kina
För ett par år sen var det Lars Leijonborg som skrev en bok om Kina mm (Global Utmaning). Nu har vår näringsminister/vice statsminister/centerpartiledare Maud Olofsson kommit tillbaks från en tio dagar lång resa till Kina, landet med 11,5% tillväxt. När hon var gäst i Ekots lördagsintervju i helgen fick hon frågan vad som var det viktigaste intrycket och slutsatsen för svensk del. Det här var en del av svaret:
Det är inte är med låga löner som Kina kommer att konkurrera utan med drivet, engagemanget och målmedvetenheten som finns hos varje kines att växa och utvecklas. Hur varje anställd vill tjäna mer pengar. Det första man frågar vid en ny anställning är hur mycket extra man får jobba över. Det finns ett driv allt det sker så snabbt. Den här utvecklingen är teknikdriven...
Sen nämns även miljön och hur Kinas politiker ständigt börjat prata om hållbar utveckling etc.
Den första meningen tror jag är riktigt viktig. Om kinesen jobbar extra för att kunna köpa en bil eller ett bättre boende, vad har vi som drivkrafter? Sverige har säkert redan den nödvändiga materiella standard vi strävade efter på 50-talets uppbyggnadsår. Detta verkar säkert lite passiveriserande och toppa det med marginalskatter, riskpreferenser, kultur av storföretag, strukturer som håller emot etc så har vi en intressant utmaning. Intressant hur Maud ändå pratar i termer av drivkrafter för folket.. nämner där bland annat företagande.
Glädjade också att The World is Flat-grejer finns i politikers huvuden.
fredag 9 november 2007
Vad ska det va bra för?
Samma tjejkompis som hela sommaren menade att Facebook inte var nåt man behövde eftersom det inte hade nån praktisk användning kunde sen inte motstå grupptrycket och sajnade in lagom till höstlöven.
Nu idag när jag såg "... asks: Är det någon som ska åka bil från Stockholm till Jönköping ikväll?" log jag.
Genom ett klick når hon 100 kompisar för att åstadkomma något som sparar pengar, miljö och är mer socialt. Hon har hittat ett värdeskapande. Länge leve tekniken! Inte för det nya i sig utan för användbarheten och nyttan. För bra saker såväl som för dåliga... (hur når man annars ut tillvärlden om inte på Youtube om man ska begå vansinnesdåd...)
Det här inlägget handlar alltså om självklarheten, mognaden i hur Internet är en del av vår vardag.
Vad gör man förresten om man är en leverantör av fysiska brev och ser hur alla börjar använda email...? På engelska Royal Mails hemsida betalar man enkelt porto och får en pdf man kan printa på kuvertet direkt med adress och allt. QR-koden som scannas ser till att den bara kan användas en gång! När det blåser upp till storm bygger vissa vindskydd, andra bygger väderkvarnar.
Internet gör också att Andreas Viklund, en webbdesigner i Jokkmokk tack vare sina populära webbsidemallar (1,7 miljoner nerladdade) nästa år kommer försörja sig själv och sin tjej på det.
För den som vill läsa nåt skrivet med lite mer eftertanke än dessa ihopkrafsade rader - kolla in Beta-Alfas Med en fot i Framtiden.
Upplagd av Martin kl. 09:58 0 kommentarer
Etiketter: Facebook, Länktips, Martin Spekulerar, Sociala Nätverk
onsdag 7 november 2007
Skapa en Wiki på två minuter
Under jakten på olika wiki-program att installera på en webb-server sprang jag över någonting annat enklare: pbwiki.com- en webb-tjänst som på några sekunder låter användaren skapa och skräddarsy sin wiki. Den kan antingen vara lösenordsskyddad eller öppen och med lite templates, fantasi och några minuters jobb har man en basfunktionell sajt uppe som man kan dela med sig av.
Många extrafunktioner kräver att man uppgraderar kontot men även gratisversionen är vara en rivstart till en intrawebb för det där lilla företag, delat verktyg för att samla kunskap eller vad som helst. För de som inte har använt det iofs wiki-markup-språket kan pbwikis möjlighet att ha en WYSIWYG texteditor vara ett plus. En demo:
Vet ni några andra sajter som är bättre så hojta!
- Ni har väl läst Wisdoms of Crowds?
- Wikinomics har jag faktikt inte kollat på ännu...
- Här har Richard Gatarski en bra guide till wikis
- Här är en lista på andra verktyg.
fredag 2 november 2007
Martin Spanar på: Samhall - Snyggaste Web 2.0 loggan i Sverige!
Nu är inte 2007 riktigt till ända ännu men årets Web 2.0 företag i Sverige måste ändå trots allt bli Samhall... iaf om man ser till vikten av en het logga. Jag var ute och promererade och blev så glad att mobilkameran åkte fram.
Samhall är ju industri/tjänstekoncernen som anställer dom som kanske krattar liiite för länge på samma ställe, men som förmodligen ändå gör ett kanonjobb. Man har även förstått vikten av en tung tagline "Samhall - Vi bemannar uppdrag som kräver många"
Loggan som introducerades i våras och som kostade runda 11 millar fick naturligtvis en lagom pyts av kritik då man samtidigt besparade på verksamheten.
På den här bloggen är vi tvärtom väldigt positiva! Vi vill dock inte sprida vidare ryktet om att ett bud på en minority stake förväntas läggas av en en branschledande industrijätte i the Valley innan denna månads utgång. (Kom ihåg vart ni inte läste det först)
torsdag 1 november 2007
Läs Disruptive från Daytona-konferensen
För oss som inte kunde vara på plats på 5-årsjubilerande webb-byrån Daytonas öppna konferens Daytona Sessions på Debaser Medis med temat Internet och Framtiden har idag Disruptives flitiga live-bloggande varit ett andningshål!
Att dagens evenemang hade rubruken Vol1 har ändå något lovande i sig...
Talarlista:
* Henrik Torstensson, affärsutvecklare på Stardoll
* Johan Ragnevad, strateg på InCode Wireless
* Stefan Waldeck, marknadschef på Yahoo! Search Marketing
* Joakim Jardenberg, VD på Mindpark
* John Hargelid, Producer, DICE
* Mattias Östmar, VD PRfekt
* Johan Ronnestam, CD på Foreign
söndag 28 oktober 2007
Kulturhelg II - Reklambudskap
Reklam finns överallt. Den marknadsekonomi som vi lever i för egentligen med sig teoretiskt att alla parter ska ha perfekt information för att man inte ska bli blåst i supply-demand-korset. Reklam är då det som eliminerar för stora inforomationsassymetrier. He he det är iaf vad jag försöker inbilla mig som uppmuntran när TV-filmen bryts ideligen...
Att den på Internet kan finansiera det mesta av de tjänster vi använder och tar för givna känns ändå bra. Ibland sticker reklamen ut och blir lite mer minnesvärd. rolig eller lockande än annars.
Kulturhelg I - Street Art
torsdag 25 oktober 2007
Om Internet, välgörenhet samt mänsklig natur
Det här är inget speciellt inlägg om Internet men varenda gång jag är på tuben kommer jag att tänka på att jag måste skriva ner det här, så därför gör jag det nu. :)
Jo, vid den tunnelbanestation där jag går av finns efter spärrarna två omgångar av dörrar, där båda består av tre dörrar på linje. (luftsluss för värmen förmodligen)
Ofta händer det att jag håller upp första dörren sådär en halv sekund efteråt till den nästkommande. Då brukar dom ofta se en i ögonen och säga tack. Sen vid nästa dörr däremot gör man då en ansats till att upprepa grejen men ser hur samma person, alltför ofta för att det skall vara en slump, har valt att ta dörren till vänster eller höger, alltså inte följa mig direkt bakom.
Ok, nu skulle det kunna vara så att folk som ska svänga till höger efter trappan omedvetet söker sig till höger eller tvärtom och att det är därför folk viker av. Även så att folk tar mina rådjursögon för en psykopats. MEN jag tror det hela har att göra med den där tiondels sekunden av tacksamhet som dom måste visa. Att man inte vill vara "skyldig" mig en dörröppning till utan därför, när man inte längre blir överraskad utan har ett val, smiter undan.
Stämmer det här? Känner ni igen det? Visst finns det situationer där man väljer att dra sig undan istället för att be om hjälp eller ta plats... Varför?
Internet måste vara kanon för detta fenomen: Både en enorm förmedling för folk som vill ha hjälp utan att behöva tacka så speciellt mycket, samt spelplanen för alla som mår bra av att hjälpa folk, kanske får sin självkänsla stärkt av besserwissra på något forum, eller bara gillar att socialisera. Istället för att be våra släktingar och vänner en gång för mycket väljer vi en främling vi inte känner.
Ett offline-fenomen som tar bort mängden tacksamhet i systemet är förresten en sedvänja man kan upptäcka i södra Italien. Ser man ett café med en liten krittavla med streck på vet man att det gäller. Om man känner sig rik en dag kan man då beställa en caffè sospeso, en uppskjuten kaffe. Då får man en kaffe men betalar för två varpå il barista drar ett streck på tavlan. En fattig person kan sen komma och och beställa en av dessa förbetalda kaffe, varpå han behandlas som vilken gäst som helst!
För folk som vill hjälpa andra med annat än kaffe finns utmärkt inspirerande sajten Kiva.org där rika i väst kan låna ut pengar till folk i utvecklingsländer. Det är ingen hoax utan har funkat som ett mikroplånsprojekt under två år och nu omsatt över $11mn. Läs mer här. En kompis till mig har satsat pengar, några hundra dollar som sedan har betalats tillbaka. Ingen ränta är det men se det som en kombination av välgörenhet och VC-funding. När man stödjer exempelvis en fiskare i Uganda så han kan köpa nya nät och denne någon sen helt frivilligt sätter tillbaks pengarna två månader senare, ahh då vet man att det gjort mänsklig otvivelaktig nytta. Snart är det jul kompis... :)
onsdag 24 oktober 2007
Microsoft in i Fejjan
För en blott timme sedan avslutades den presskonferens som hölls av Microsoft och Facebook. Microsoft utökar sin strategiska annons-allians från 2006 med communityt samt investerer $240mn för värdering i en kommande runda på $15bn... dvs motsvarande 1,6%.
Google lär ha varit med och slagits in i det sista.
- Här är pressreleasen från Microsoft.
Under the expanded strategic alliance, Microsoft will be the exclusive third-party advertising platform partner for Facebook, and will begin to sell advertising for Facebook internationally in addition to the United States.
- Wall Street Journal skriver.
- Här är en live-bloggning från konferensen.
tisdag 23 oktober 2007
Ingen mer Beta - KINDO ÄR FÖTT IDAG!
Sajten tar max 20 sekunder att bli kär i och nu är den öppen för allmänheten: www.kindo.se
Från Kindo-bloggen:
Just nu är det glada mammor och pappor här på vårt Putney-kontor! Idag har vi just släppt vår första publika version av Kindo [www.kindo.se] tillsammans med några snygga förbättringar till vår baby:
- "Pruningen" (beskärda vyn) fungerar bättre (och du kan också använda ditt tangentbord för att flytta runt i ditt släktträd)
- Inbjudningarna är smidigare (och vi funkar fint nu med Hotmail)
- Din profilsida har mer information för din familj (fler status-uppdateringar och en bättre kalender)
Eftersom vi inte längre är beta så kan du vara säker på att ditt träd och dina sidor ska funka som förväntat, så fortsätt bygg ditt vackra träd och dela det med hela din släkt. Berätta gärna också för dina vänner hur dom kan börja bygga träd!
Vi är ändå lååångt från den färdiga produkten - Kindo kommer att växa upp, utvecklas och bli större och bättre hela tiden. Vi har fixat ett nytt Kindo-forum [http://forum.kindo.com] som är en bra plats att ställa frågor på ifall du behöver hjälp. Berätta gärna för oss vad du gillar och inte tycker om på Kindo, och berätta hur du tycler att vi ska växa!
måndag 22 oktober 2007
Skivindustrin och Marketing Myopia
Chris "Long Tail" Anderson bloggade i fredags om hur han vid ett föredrag fick frågan: "Vad händer med skivindustrin?".
- Vilken skivindustri? "You don't mean just the one that sells CDs, do you? Because it's a big mistake to equate the major labels and their plastic disc business with the industry as a whole."Sen följer hans demonstration hur nästan alla segment kring musik ökade förra året, såsom konsertarrangemang +4%, ringsignaler +86, digitala spår +46% etc. Räknar man sen en iPods +31% och andra mp3-spelare ser vi hur CD:ns tapp på 18% inte betyder nåt annat än att mönstren förskjuts samt musiken i stort växer.
En kommentar är att 4% tillväxt på konserter iofs inte låter särskilt stort, på sin höjd världstillväxten.
En annan kommentar är att man osökt kommer att tänka på Theodore Levitts begrepp Marketing Myopia. I den klassiska artikeln från 1960 i Harvard Business Review argumenterade han starkt att företag var närsynta. Hur dom betraktade sig själva i termer av vad dom tillverkade istället för vad deras kunder behövde. Alla industrier har en gång varit en tillväxtbransch men sen händer något. Levitt tog upp järnvägen som exempel. Genom att definiera sig själva som järnvägsföretag och inte det mer generella begreppet transportföretag tappade man greppet och missade de behov som fick bil, flyg och buss att ta över för transport av människor och varor. Reflektionen blir hur musikindustrin idag är ett klockrent exempel på denna närsynthet.
Så... sålänge skivbolagen kallar sig för skiv-bolag kommer dom nog fortsätta vara torsk... Lyften man blicken så kanske musikbolag.. eller underhållnings-bolag blir en bättre rubricering för att anpassa sitt mind-set till nya medier.
Friska fläktar är hur man på www.inrainbows.com kan köpa Radioheads nya skiva och själv välja priset eller hur Madonna nu lämnat sitt gamla skivbolag Warner för att skriva på en $120m-deal med konsertbokaren LiveTour som i fortsättningen ska stå för allt för henne.
Så... what business are you in?
lördag 20 oktober 2007
Kulturhelg - Street Art
Kanske är det genetiskt betingat att vi människor inte ska vara stormförtjusta över förändringar. Måhända påminner dessa oss om att vi en dag måste dö - och ju äldre vi blir, desto starkare syns detta motstånd i form av stelnande eller tillbakblickande. Vänder man på resonemanget blir de som är mest öppna för förändningar då barnen.
Små som sitter i barnvagn när du åker buss eller som tar sina första stapplande steg försöker ständigt få uppmärksamhet, ler åt främlingar och pekar på både det ena och det andra hela tiden runtomkring. Dom imponeras av omvärlden...
Den som ska snappa upp nya idéer och trender eller kommer på affärsidéer måste nog vara öppen för nya intryck, perceptiv snarare än dömande och som Stenbeck sa, bygga en organisation som är rustad för förändring.
Tyvärr måste man vara så världsvan och blasé för att räknas som vuxen. Lagom sordin på entusiasmen. Ska man se något exceptionellt måste man helst också åka över jordklotet för att se det där vackra. Ibland finns dock det närmare än man tror. Om man bara har barnets ögon på stan kan man se mycket... Här är ett axplock från senaste tiden. :)