tisdag 14 april 2009

Den som är stark måste också vara snäll

Jo, tänkte såhär. Ett återkommande tema i debatten senaste året har varit folk som trampar i galen tunna och sen får det väldigt tydligt påpekat av andra. Anta att det nu är så som ni säger, att ni vet så mkt mer än andra, må det vara bloggare vs tryckt media, snabb vs långsam, smart vs dum. Bra - men till vad och hur ska ni använda denna tveeggade dolk av upplysthet? Visst kan det vara skönt ibland att göra enkla poänger, sparka i öppna dörrar och reta någon att bli argare och mer distansierad. Det där klappande hjärtat när man håller andan innan man trycker på send är en indikator på att man är på god väg att röra om i grytan. Skapa debatt och polarisering.

Men måste man? - För ett antal år sen satt jag och diskuterade tabloidjournalistik på ett internetforum som rätt var tufft då. Irriterade mig på att kvällstidningar såfort nåt inträffat med ljus och lykta efterlyser ögonvittnen på ett sätt som i mitt tycke är att tigga om att bli lurade. När sen rätt tillfälle uppstod ville jag testa systemet, skrev ihop ett fejkmail och döm av min förvåning när jag ett par timmar senare läste framsidan på en av Sveriges största sajter där artikeln till 70% bestod av citat från mitt mail publicerat utan vidare verifieringar av innehållet. Aldrig kolla en bra historia, in your face! :O

Att påvisa nåt sånt kan man ju yvas över och se som nåt kul, men det är tillfället som gör tjuven och "brottsprovokationen" var kanske inte så hedersam. Ganska snart kändes grejen meningslös och redan innan ryggdunkningarna i skolan efter helgen började jag ångra upptåget. Nu har tidningen ifråga sen dess i och för sig ändrat sin standardformulering till "maila så ringer vi upp dig" - så nåt vettigt kom ur det.

Men, det är ju påsk, en tid som förutom frosseri av gula små sötsaker manar till eftertanke, och man kan ju också försöka göra någonting annat som sin affärsidé. Det finns faktiskt arméer med sjyssta personer därute som gör gott men inte uppmärksammas. Världen är full av hedersamma gärningar som varken får eller förväntar sig något tack. Folk som lämnar tillbaks plånböcker. Lämnar blod. Volontärarbetar. Uppmärksammar ensamma. Ännu större - bidrar till öppen källkod. :)

Vad vore motsvarigheten på webben till detta UD:s tysta diplomati? - Kanske att skriva försynta mail till sysadmins som egentligen inte förtjänar det och berätta att adminlösenordet till deras affärssystem ligger ute i klartext om man gör såhär såhär (och inte blogga om det), försöka förklara en gång till på chatten för chefen som delar ut hela C:\ på DC++ med löneförhandlingar och kundlistor (istf shara). Inte direkt hugga på puckade marknadsavdelningar som inte fattar att dom försöker släcka eld med bensin genom sina metoder för att hantera bloggare. Stå över att skriva på ett nätupprop som man inte fattar exakt vad det går ut på eller i vilket sammanhang ens namn kommer nyttjas.

Hela trädgårn är full av insekter, men alla stenar måste inte vändas på just därför. I vår tid blir effekterna av enskilda personers agerande så mycket större än tidigare åt bägge hållen. En del saker kommer faktiskt gå obemärkt förbi om det inte är för dig så är det självklart att du ska vara megafonen? Naturligtvis ska man ta de strider som behövs och prickskjuta några pirater. (i Adenviken, inte i Piratbukten he he) Ofta går det i osäkra sammanhang fint att vänta ett slag så man inte skriver i affekt, ja ibland till och med sova på saken (eller på helgen använda Gmails Mail Googles). Handlar det om ärligt uppsåt att göra något man tror på skall man inte hindra sig. Man kan ju som bekant inte göra omelett utan att knäcka ett par ägg. Men skriver man främst för sitt ego, rycks med i hjulet eller bekämpar snarare en person än fenomenet - ja då hinner ofta den där olustiga känslan ikapp de inlänkar, kommentarer och sökranking som blir silverpengarna i belöning.

En del vill prata om karma, men det räcker gott med att tänka på hur det kanske nästa gång är du själv som strålkastarna pekar mot i negativa sammanhang. Med andra ord, du som har makt över ordet, kom ihåg Pippi Långstrumps ord från rubriken... Då sover man också väldigt gott.

Kvällens tips:
Skänk de aktieutdelningar du mot all förmodan får trots finanskrisen till Läkare utan Gränser - automagiskt via blankett försvinner sen år 2006 kapitalskatten och det blir 40% mer till behövande!

1 kommentar:

Judith sa...

Spännande inlägg M!

 
Clicky Web Analytics