onsdag 27 augusti 2008

Jaiku tillbaks - samt fritt för alla (nästan)


Just innan vi ska gå hem för dagen verkar Jaiku hostat igång efter sin nertid från fredags. Visserligen är gränssnittet för användarnas sidor levererat i avskalat krigsläge och huvudsajten går inte att nå men jaikus kan man posta - vilket ger glädjeljud i bubblan.

Förutom det sedan tidigare kända, att tjänsten nu hostas på Googles maskiner (vilket kräver att man accepterar ett nytt användaravtal) är nyheten att det nu kommer bli obegränsat med invites! (Hojta om någon behöver...) Fler nyheter kanske framkommer när vi kan se mer av sajten imorgon.)

Frågan är vilken förväntad målgrupp en tjänst som Jaiku kommer få? Slår det som bloggar har gjort de senaste åren eller förblir det en nischprodukt? Expressen skriver "Nu ska vi mikroblogga (och nämner i samma veva som andra trender Kindo he he) - ändå är det lätt att avfärda som något för teknikintresserade snarare än the heroin of the masses. Då är man nog för snabb.

Visst skulle man kunna önska att vi hade mer av ett universalprotokoll som epostens istället för en sån "balkaniseringen" av tjänster på detta område: Protokoll som inte är kompatibla sinsemellan och tävlar om samma space snarare än bygger marknaden, undvika ett Adium eller Trillian om ni förstår vad jag menar... Kanske är standarden här snart ifall Google hjälper till att göra något stort.

Argumenten borde inte handla om hur viktigt det är att uppdatera sin krets fem ggr per dag om vad man gör - utan snarare den härliga uppenbarelsen av hur lätt och naturligt man trampar in på andras tassmarker och inspireras att delta i diskussioner som man ser andra kommenterat på. Det är dessa tillfälliga, eller för den delen fortsatta möten med folk som jag tycker är styrkan i formatet. Därför finns det bärkraft i sig att räcka långt utöver att vara en fad för early adopters. Nu kan iaf användartillväxten börja ungefär på samma sätt som Gmails med fria inbjudningar.

Apropå mikrobloggning - nu har jag fått testa svenska Moyume ett par månader och postar bilder från mobilen till mina kompisar på formatet en till många, flera gånger varje dag. Beroendeframkallande!

Inga kommentarer:

 
Clicky Web Analytics