lördag 16 februari 2008

Jag ger svaret...

och det är ni som ställer frågorna brukar det heta på Jeopardy och ungefär så går det väl till på Google också. Det är Google bäst i världen på.

Haken är bara att svar kan vara ganska ointressanta, eller iaf bara kompletterar bilden istället för att vidga vyerna... det är att kunna ställa dom viktiga frågorna som ibland är problemet.

Med andra ord, hela databasen finns därute... hur hittar man pekarna till informationen?

Problemet med on-demand-kunskap som fyller varje pusselbit man behöver är att pusslen man kan bygga bara är de som redan finns i ens huvud. Läsa böcker, konsumera mycket media, bloggar, bli kompis med människor som är helt annorlunda än en själv.. men kan man agera systematiskt?

Hur blir man varse om sånt som man inte vet att man inte vet...? Tipsa mig!

3 kommentarer:

Pelle sa...

Jag gick en gång på en teckningskurs när jag var mindre - där lärde vi oss att rita av saker genom att se det som inte fanns snarare än att se det som fanns.

Genom att se det som finns - se svaren - så använder vi den logiska delen av hjärnan - den vänstra. Genom att se på det som inte finns - tomrummet - använder vi mer den kreativa högra delen av hjärnan.

Läste i boken "Mind Performance Hacks" om hur detta att tolka det som inte finns används av vissa kreativa rörelser. De begränsar sina verk på olika sätt för att stimulera fantasin. Den heter tydligen Oulipo: http://en.wikipedia.org/wiki/Oulipian

Jag hade aldrig kommit på att skriva något kring detta ämnet om inte du hade ställt den intressanta frågan du nu ställde. Som resultat av de begränsningar du införde på potentiella lösningar skapades de tankegångarna hos mig som ledde fram till detta svar.

En idé kan alltså vara att lägga en del av pusslet i en annorlunda ordning och sedan försöka skapa de bitar som då saknas.

Martin sa...

Hej Pelle!

Tack för kommentaren och länken! Litteratur är faktiskt nåt som jag gillar mkt eller snarare försöker hitta tillbaks till.

"Jag hade aldrig kommit på att skriva något kring detta ämnet om inte du hade ställt den intressanta frågan du nu ställde. Som resultat av de begränsningar du införde på potentiella lösningar skapades de tankegångarna hos mig som ledde fram till detta svar."

Ahh så SANT! SJälv har jag ett speciellt ögonblick när dom här oanade synapskopplingarna oftare än annars uppkommer. Efter lång dag då man stressat, läst, jobbat mm så man på väg hem känner att man har system overload av allt nytt samtidigt som man slappnar av successivt, kanske knäcker en kapsyl etc. >>> det är då många idéer brukar komma. Alternativt precis innan man ska sova.

Det där inslaget av slump som du beskriver är också skönt. Som ett random-seed som behövs.. som det sandkorn som musslans pärla byggs kring. Ha d fint!

Poppe sa...

Apropå att inte se det som finns så läste jag ett citat av en entreprenörsprofessor att "Entreprenörer ser sånt som andra inte ser"

Kreativitet är tydligen just detta.

 
Clicky Web Analytics