torsdag 10 februari 2011

Mike Butcher om hur man hamnar på TechCrunch

Det har inte blivit mkt bloggande sista tiden. Jag bor sen förra sommaren i London igen och är nu rätt upptagen med att antingen jobba järnet, försöka träna en del kampsport och hänga på diverse internet-meetups, exempelvis i östra delen av stan där mkt internettigt händer. I kväll hamnade jag på lagom nördiga #Devtank där Mike Butcher från TechCrunch talade till samlingen kodare och intresserade i lunchrummet i Moo, Tweetdeck, MobileRoadie, GroupSpace och Soundclouds nya delade lokaler.

Det var en bra och rolig föreläsning om hur man gör genomslag och hamnar på radarn hos en journalist som han själv som får 500+ emails per dag från allsköns lyckosökare. Nedan är mina sammanfattande bullet-points över hans tips till startups:

 1. Dina nyheter måste vara som lila kossor - passning till Seth Godin. Stick ut - be remarkable.
 2. Försök få till stånd en konversation med journalisten. Fråga henne "finns det nyhetsvärde i detta".
 3. Fatta dig kort. Rad 1, rad2, rad3. Folk har inte tid att läsa A4 sidor. Men om du skriver två rader och en länk är chansen rätt stor att den klickas på.
 4. "Negotiate before you shoot!" - kan du erbjuda en exclusive? Slösa inte på din kredd genom att skicka ut samma sak till massor av folk utan gör din research. Tänk dock på att det kan finnas flera vinklingar på samma nyhet så det går att göra flera exclusives samtidigt.
 5. Don't leach - be part of the community. Ifall du har hängt i rätt kretsar och byggt kontakt med journalister förut kommer naturligtvis det vara lättare
 6. Konferenser och pressmöten är inte nyheter - möjligtvis det som sägs under dessa - innehållet. Värt att tänka på när du ska skriva pressreleaser etc.
 7. Var en grym kontakt - se till att bli ihågkommen. Någon som hjälpt till med introduktioner och bra tips tidigare kommer naturligtvis att lättare kunna få uppmärksamhet - även om det kan sitta långt in att erkänna.
 8. Be a cool blogger - Exempelvis Loic Lemeur som genom att skriva bra saker och ordna konferenser hamnar på folks radar, växer till en auktoritet och därigenom kan använda det för andra sammanhang. Se bilden på Mike ovan förresten :)
 9. Använda PR-firmor? Kanske. De jobbar med retainers, vilket betyder att de tar en månatlig kostnad som inte är resultatbaserad. Dock kan de vara bra när du har massor och göra och 20 journalister ringer samtidigt.
 10. Join in - Network!
 11. Please Pitch like a human - namnkunniga teknikjournalisterna som Mike Butcher, Mike Arrington, Tim Bradshaw, Jemima Kiss pitchas till hela tiden... på nattklubbar, toaletten etc. Gör inte det.
 12. Understand WHO you're talking to. Skicka inte pressreleaser om wideband, militära antenner till Mike för han kommer aldrig skriva om det ändå.
 13. The Media likes CEO:s - jobbar du med PR eller marketing för en startup - sätt upp ett möte åt journalisten med VD:n eller grundaren och håll dig borta :) Pressen pratar hellre med Mark Zuckerberg än hans presstaleskvinna.
 14. Do you really have to have press meetings?
 15. Being the only company in the space is not (generally) a story. Har du ens ett existensberättigande då?
 16. Dont get annoid if you don't get coverage. Kommer det ut en rapport samma dag om att Facebook är värt 50bn dollar så är det nog goodbye för din lilla historia. Måndagar är generellt dåliga dagar. Om hela kungafamiljen (Gud förbjude) skulle mördas blir det svårt för även TechCrunch att få något genomslag. Ifall det inte fanns en uppenbar teknikvinkling tillägger Mike he he...
 17. WHAT is news really? Ofta ser man återkommande mönster eller vinklingar på bra stories: a) Competitive drama: X will kill Z. (tänk på alla "iphonekillers"). b) Skvaller (vad gjorde den där CEOn efter mässan i Amsterdam). Det behövs flera oberoende källor dock förstås. Eller i alla fall förhoppnignsvis :). Härvidlag är Englands liability laws mkt stränga. Därfår sånt istället publiceras på amerikanska TC tillägger Mike. c) Insikter/information: "Trend x kommer förändra världen". Smarta startups kan få genomslag genom att leverera information om branschen som är värdefullt för andra. d) Liknelse: Startup X is like Y for Z. "like a Scribd for Youtube..." etc. e) Success - du har åstadkommit/skapat något awesome. f) Failures: Company X dying. g) You are the story: Kid create Facebook. Kan din egen bakgrund användas för att skapa press?
 18. DOs: Se till att du vet vem du ska kontakta, skapa och underhåll relationer. Ha en unik story. Gör en personlig (unik för den journalisten) pitch. Framhäv hur bloggen eller tidningarnas läsare har nytta av innehållet.
 19. DONT'S: Förolämpa inte eller ta illa upp om ditt innehåll inte resulterar i att man skriver om dig. Skicka inte hela din livshistoria - vi har deadlines. Skicka inte 100 bloggare samma text. Skicka inte samma material flera gånger. ("nu har vi lanserat X..." - Men om vi inte skrev om det för tre veckor sen kommer vi nog inte göra det nu heller..."
Under den efterföljande frågestunden tillkommer att "media love underdogs", att man ska vara "space simplistic" när man mailar med journalister, att sköta social media kan vara en svår och tidskrävande uppgift där även mindre startups har en dedikerad heltidsanställd, men att det är värdefullt för att hamna på radarn för bloggar som TC - "we do notice you".

Någon undrar om värdet av täckning i dagspress mm. Jo, det är naturligtvis bra att hamna på Page3 i Metro, men dessa journalister ska även skriva stories om Nokias senaste rapport och att nån har blivit våldtagen av nån som hittat dom på Facebook - dessa personer har inte kunskapen om din domän och det är mkt svårare att nå dem. Här kan dock PR-firmorna som nämnts tidigare göra en märkbar skillnad då de har löpande relationer med dessa personer.

Slutligen berättar Mike om Techhub - hans mötes/arbetsplats för techstartups innan vi hugger in på pizza, öl och nätverkande.

1 kommentar:

Anonym sa...

Benjamin var helt fantastisk att arbeta med. Han var extremt tydlig, grundlig och tålamod när han guidade min fru och jag genom låneprocessen. Han var också mycket aktuell och arbetade hårt för att se till att allt var klart innan han stängde lånet.
Mr Benjamin är en låneansvarig som arbetar med en grupp investerare som hjälper oss att skaffa medel för att köpa vårt nya hem. Du kan kontakta honom om du vill få ett lån till en överkomlig låg ränta på 2% RIO E-posta honom. 247officedept@gmail.com Eller Whatsapp Chat: + 1-989-394-3740

 
Clicky Web Analytics