onsdag 13 maj 2009

Stoikern och entreprenören

Något som generellt finns för lite av i vår tid är eftertanke. För inlärning är det då som information blir ordnad kunskap och på ett introspektivt plan är detta då man kanske inser att man, fullt upp med att leva, är på väg åt fel håll eller stessat bedömer sig själv med nån annans måttstock. De gamla grekerna, eller snarare romarna hade tid till eftertanke och kan även hjälpa oss 2009.

Världens då mäktigaste man
, Marcus Aurelius som på höjden av sin karriär som romersk kejsare satt ner och skrev tankar om förgänglighet, ödmjukhet och medkänsla är ett föredöme och läses flera tusen år senare (bland annat som litteratur på Handels). Hans betraktelser kan få oss att inse att vi själva kan välja hur vi ska reagera på yttre stimuli, att försöka se vad som står i vår egen makt att påverka och kunna finna sig i resten och ta saker med en klackspark.

Böckerna ovan av Seneca och slaven Epiktetos (wiki-quotes) brukar jag, i och för sig för sällan, ta fram för att påminnas om liknande och lättare hantera både med och motgångar. Jag gillar inte stämplar och hattar, men en -ism som känns rätt behaglig är just stoicismen som dessa tre representerar och som säkert även kan göra dig till en bättre entreprenör.

Tim Ferriss som vi känner från boken 4 hourwork week (se honom här på Ted) har skrivit flera inlägg på sin blogg senaste månaden om stoicismen och hur den kan appliceras på entreprenörskap: Stoicism 101: A Practical guide for Entrepreneurs. (Den här är lite längre och tyngre: On the shortness of life: an Introduction to Seneca)

The Stoics were writing honestly, often self-critically, about how they could become better people, be happier, and deal with the problems they faced. As an entrepreneur you can see how practicing misfortune makes you stronger in the face of adversity; how flipping an obstacle upside down turns problems into opportunities; and how remembering how small you are keeps your ego manageable and in perspective. Ultimately, that’s what Stoicism is about.

Förresten, på temat att inte tänka på saker som redan hänt skriver vår tribeledare Seth Godin om att ignorera sunk-kostnader "The most important decision-making rule you learn in business school is still largely misunderstood".

Update: Nils skriver om Thoreaus Walden, historien om mannen som flyttar ut i skogen. Missa inte.

Inga kommentarer:

 
Clicky Web Analytics