måndag 17 maj 2010

Webstamp - digitalt välgörenhetsfrimärke till din epost

När jag var liten och vi hade brevvänner som man hittat via nåt läger eller möjligtvis Kamratposten hände det ibland att man fick ett brev med ett brevmärke jämte frimärket. Det var en klisterlapp avsändaren hade köpt där pengarna gick till en välgörenhetsorganisation, rätt populärt back then. I Dagens Industri idag (överlappningen mellan tryckta DI och di.se är förvånansvärt liten så den finns inte på nätet) som jag alltid läser till min fruktstund framåt eftermiddan, fanns en artikel om Webstamp - en startup från Göteborg som vill göra samma sak digitalt genom att lansera epost-signaturbilder med välgörenhetstema vi ska köpa och där 85% går till utvalda syften.

Alla som har ett 90-postgirokonto (välgörenhet) kan skapa digitala märken som användare sen köper - och nu kommer det fina - sen pastar in i mail via Outlook, Gmail eller Hotmail via ett installerat plugin. Det ligger då som en signatur längst ner där vi det står att vi antingen skänkt 2 eller 10 kronor till en viss organisation.

Ifall man systematiskt vill komma på affärsidéer är ju en att vända på alla antaganden och ifrågasätta dom och sen se vad som händer. Epost är ju som bekant gratis... och att vända på detta antagande... "what if we would charge someone for sending an email..." Ja kanske hade en lösning likt här hade sprungit fram på White-boarden. (Edward de Bonos böcker är bra för att utveckla sitt laterala tänkade härvidlag) Nu vet jag inte mer om bakgrunden till det Göteborgsbaserade företaget, men första reaktionen är hur smart idén känns där man tar ett klassiskt fungerande offlinekoncept digitalt och jag uppmuntrar generellt alla grejer där folk ärligt vill göra världen bättre. Med detta sagt:

Idag är det omkring 40 organisationer anslutna till systemet. Jag gick nyfiket in för att testa men märkte då att inte mina "favoriter" fanns där. Men borde det inte vara möjligt för företaget att lägga upp profiler för alla, där dom sen själva stoppar in överskottet till exempelvis Läkare utan Gränser om jag nu vill det? Tips i så fall till dom! Eventuellt blir tyvärr tröskeln initialt aningen hög att slanta 200 kronor direkt för ett köp, man kanske bara vill prova på "lite granna...". Att man måste ladda ner ett plugin för att tekniken ska funka är en liknande tröskel, liksom designen:

För min känsla är at sajten är för fokuserad på teknik, det blir symptomatiskt i 3D-animationen i Youtubefilmen med avatargubbar på framsidan (även om en youtube-presentation alltid är funkis som pitch). Webstamp är i nischen känslor - var är då människorna och ansiktena på sajten? Inte en enda koppling på till det jag faktiskt ska skänka mina pengar till. Det är få Wordpress-templates som gör mig tårögda nog att vilja slaska med storplånboken och moodboardet höjer inte temperaturen. Enda utlösaren skulle vara de befintliga band och emotioner jag redan råkar ha till en viss organsiations logga. Här borde man kunna hämta massor från välgörenhetsorganisationers ofta mkt bra och medkänsle-väckande sajter. Det är nog också från länkar från välgörenhetsorganisationer som Webstamp potentiellt kommer få mycket trafik, och då gäller det att ha konverterings-funneln spikad. Som det ser ut nu kan dom inte direktlänka in till "köp hjärtebarnsförbundets webstamps" utan bara till en startsida och med målgruppen i fråga, kankse inte världens mest tech-savvy, blir såna hära frågor extra viktiga.
Men ok... jag vill ju gilla det här egentligen så the good stuff: I Draknästet brukar drakarna vara noga med att dra gränsen mellan välgörenhet och företag och den svåra gränsdragningen inträffar när man vill göra både och. Hur stora avgifter etc man kan ta. "Max 15%" känns ändå OK väl? Grundfrågan då? Själv tycker att att välgörenhet inte behöver synas, men om man försöker vinkla det positivt så kanske din kompis som får brevet blir lite inspirerad att själv göra gott ifall han ser att du har betalat två kronor till Cancerfonden. Peer pressure + relationship marketing från en trusted source som själv blir en slags en ambassadör för organisationen. Nu verkar Webstamp, DI-artikeln till trots knappt ha påbörjat med sin egen marknadsföring, i alla fall inte på Internet, men tänk vilket potential det finns i plattformen när varje ansluten organsition själv skickar ut info om Webstamp i sina medlemstidningar och på sina webbar. Då når dom innanför garden till en stor del av "offline-sverige" som brinner för sin idrottsförening, lokala kyrkans insamling eller ett politisikt parti och som gärna vill visa upp det. Ja det appelerar till hela det folkrörelse-Sverige som är ryggraden i vårt land utanför Stureplan. Se bara på armén av snoriga 12-årignar som har sålt bingolotter för miljarder i ösregn för sina idrottsklubbars räkning. Hur mkt kaffe som kokats på Fältbiologmöten och kommunfullmäktige, eller hur många mil som skjutsas av dessa idéella krafter. Att binda samman och ta föra detta digitalt har en potential som det knappt skrapats på. (hint även för andra) PR-värdet är också mycket stort för Webstamp. Så, med invändningarna ovan plus en extra reservation för teknikhöjden/kopierbarheten tror jag ändå på Webstamp som koncept ifall dom spetsar till sin execution lite! Vad säger ni?

(Förresten - tänk vad bra för epost-junkies. Genom att tvinga sig själv att sätta på ett märke på all utgående post skulle man hålla epostandet nere till ett sundare minimum. :)

3 kommentarer:

C. Davén sa...

Jag tror inte alls på idén, jag skulle inte vilja "skryta" i varje mail med att jag skänker kaffepengar till välgörenhet.

Däremot tror jag absolut på idén att göra samma sak på webbsidor och bloggar. Det kommer nog bli riktigt stort, och för min egen del är det ett stort plus att kunna visa upp sitt sociala engagemang på ett snyggt sätt och uppmana andra att hjälpa till.

Dock är jag inte intresserad av att visa summan man har skänkt, det är inte alls viktigt.

Anonym sa...

Verkar vara en kanonidé! Det skickas ju ca 200 miljarder e - mail om dan i världen så potentialen finns där. Börjar man sedan webstampa idrottsföreningar så kan det bli riktigt stort. Likaså kan detta bli en lösning på spamproblematiken. Spamavsändare har ju inte råd att webstampa sina utskick. Sätter man sedan ett spamfilter som alltid släpper igenom mail som är webstampade så är problemet löst.

Martin sa...

Ahh men då börjar vi ju närma oss det där ryktet om att USA vill införa 5cent obligatoriska frimärket på email som brukar förekomma i kedjebrev och annat.... men som är en hoax.

 
Clicky Web Analytics