lördag 29 maj 2010

Tre podcast-tips

I tidningen Metro Student fanns en sida med några pärlor till podcasts. Förutom att ha den goda smaken att tipsa om TED, som jag vid det här laget antar att ni känner till, fanns även tre andra trevliga och som jag med dessa rader vill föra vidare:
  • Först - det var en nyhet för mig att President Obama sänder ett slags veckobrev till nationen i en "weekly address" som även pushas som podcast - nyheter direkt från hästens mun till sin telefon. På Vita Husets hemsida med hög socialmedia-faktor kan man läsa mer (eller direktlänk iTunes).
  • "Stuff You Should Know" är halvtimmes-långa program från sajten HowStuffWork.com (iTunes-länk) där två snubbar pratar om olika saker som "hur funkar Tourettes syndrom", "vad är grejen med pyramidspel" eller "hur är McDonalds uppbyggt". En del "wikipedia-rabblande", men med rätt skön känsla om ämnet är intressant. Som vanligt när det gäller podcasts som funnits länge kan man ju plocka lite i chokladasken och behöver enbart ladda ner de avsnitt som verkar spännande.
  • Till sist - ett skeptiskt podcast-tips: Senaste veckan har jag lyssnat igenom säkert 40 av de 200 avsnitten av Skeptoid (iTunes-länk), en weekly podcast med 10-15 minuters program som med vetenskapliga glasögon försöker se kritiskt på myter och missuppfattningar som alternativmedicin, konspirations-teorier, evolutionskritik etc men även går till botten med saker vi till vardags tror och slänger oss med. Är det bra med C-vitamin mot förkylning? Varför får man inte ha på mobilen på flyget? Programledaren Brian Dunning kanske pratar lite stelt, ja liksom läser upp ett manus, men det skymmer inte det viktiga i att inpränta kritiskt tänkande och beväpna sig med en sund skepticism till saker vi hör. Efter ett tag börjar man också gilla hans stil och humor. Lyssnar man på såna här saker frivilligt är man nog inte i den målgrupp som mest skulle behöva det, men det är trots formatet båda allmänbildande och underhållande. Ibland är jag dock lite... ehh skeptisk till sättet han sveper bort vissa saker. Update: I kommentarerna får vi ett tips om en liknande svensk podcast: Skeptiker-podden.
Om ni inte redan har nog har ni nu något att lyssna på under jobbet, i hängmattan eller på resan innan P1 Sommar drar igång efter midsommar. Fler lyssningstips tas tacksamt emot som en kommentarer.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Du har väl inte missat skeptikerpodden.se?

Poppe sa...

Tack för tipsen Martin!

Martin sa...

Hej,


Det var värst vad ni var på hugget ikväll! :)

Tack för tipset om Skeptiker-podden, verkar vara några snäpp djupare nästan... och på svenska. Ska lyssna!

Anonym sa...

Jag rekommenderar allt från ThisWeekIn - men framförallt TWi Startups och TWi Venture Capital.

Oskarols sa...

Webbutvecklaren Dan Benjamin driver sidan 5by5.tv där han har ett gäng olika serier av podcasts. Alla är av hög kvalité.

Framförallt så kan det nog vara "The Conversation" och "The Pipeline" som kan intressera folk tror jag.

Kajza sa...

Det finns en superbra podcast som heter Hallå där! (Nån jävla podcast) Den är riktigt kul! Kan jag varmt rekommendera!

Här finns dom http://lyckopalmen.com/awesome-podcasts/

 
Clicky Web Analytics