onsdag 17 juni 2009

Tweetdeck till Iphonen

Ifall någon undrar varför jag inte bloggar lika ofta är det för att mkt av min vilja att ropa ut roliga saker nu pytsas ut på Twitter (ska vi bli kompisar?) Men ska man få nån överblick på vad som händer därute så måste man ju ha en bra klient - både på datorn och i telefonen. Det är på det viset man får ordning i kaoset, skapar filter på olika sökningar eller följer en tag (#iranelection har typ uppdaterats 20-30 ggr per minut idag).

Idag släpptes Twitterklienten Tweetdeck (hade nyligen 13% av de aktiva Twitteranvändarna) till iPhonen! Du kanske använder exempelvis Twitterfon idag som klient, men tro mig, ifall du gillar snyggt gui så är det här mycket tilltalande och även resten av funktionerna är argument nog att här och nu ladda ner direkt från Appstore gratis.

Likt desktopklienten (gjord i Adobe Air - som nu installerats 200m gånger) bygger det på kolumner (Förutom friendfeed, messages och replies sökningar etc.) som man själv kan definiera och som sen blir touchscreens-bläddringsbara. Det finns också stöd för flera konton (ifall du exempelvis twittrar åt ditt jobb ibland), synk med din desktop-klient genom att man skapar ett särskilt "Tweetdeck-konto" (för kolumnerna + att man slipper se samma tweets som nya sen hemma), man kan ordna vänner i grupper, skaka sin iphone för att refresha kolumner. Mkt bra.

Som företag sett är Tweetdeck än så länge ett enmansarbete av engelske programmeraren Iain Dodsworth. I januari, då nerladdat 250k gånger tillkännagav han att man fått seed-capital om $300k ledd av Betaworks och även inkluderande TAG (Kindos investerare). Pengar kan behövas för en uppenbar affärsmodell står inte runt hörnet även om man har kunnat donera pengar till grundaren, samt att man talat om ett pro-konto. Nyligen verkar dock brandade skins kunna vara en modell. Mashable spekulerar vidare och listar monetiseringsmöjlighter. Jag tycker att punkt två - en ickegratis-version av mobilappen vore nåt, för skulle på studs betala 30-50kr för det här. Själv tycker jag ekonomierna kring Twitter och Ipone är mkt intressant ur flera perspektiv och kommer följa det här noggrant framöver.

Inga kommentarer:

 
Clicky Web Analytics