måndag 16 mars 2009

Nextopia, lycka och kungliga bröllop

Micael Dahlén, inspirerande Jesus-lik professor på Handelshögskolan, som skriver intressanta böcker om bland annat kreativitet och Boxen och bloggar regelbundet om Nextopia (även en bok) - hur vi lever i ett förväntningssamhälle och alltid strävar efter nästa upplevelse. Bakgrunden är hur världen är full av möjligheter men där vi kanske inte riktigt värdesätter det vi har utan är säkra på att nästa grej är bättre - ett utopiskt hopp.

Jag känner igen mig i en del av tankegångarna och har börjat använda nextopia-begreppet i olika sammanhang. Kan exempelvis rodna över sättet jag ständigt och massivt letar efter ny ny ny musik att fylla musikspelaren med. Istället kanske man borde ge varje album en rejäl chans som man gjorde när man var 14 och hade råd till en CD i månaden. Nä, nästa mixtape är bättre.

Brukar även, i förvissningen att förväntningar är en del av paktetet, skicka ut glimtar eller previews av saker till vänner och kompisar ifall man ska göra något tillsammans, exempelvis en resa eller ge en present. Ett sms med letråd innan, eller en lagom avslöjande Moyume-bild skickad blir då en Nextopia-smekning snott från Steve Jobs. Hans Apple boostade genom smart lansering förväntningarna på Iphonen nästan ett halvår innan lansering. Samtidigt som Apple fick spaltljusår med gratis media var folk säkra på att iPhonen var det bästa sen skivat bröd och aktien steg i taket.

Nextopia som begrepp fångar skickligt zeitgeisten och syns både här, där (youtube) liksom där. Konceptet i sig är väl ingen rocket science kanske, just för att det ligger så nära att förstå, men det är ändå förlösande att se vilken kraft som frigörs när någon sätter ett passande ord på ett fenomen och beskriver något som finns i tiden väl. Måste både vara frustrerande och frestande att försöka passa in år av akademisk forskning i ett lämpligt format utan att förlora för mycket i populärvetenskapens Prokrustes-säng. Har man sen likt Arkimedes (för att fortsätta med antika analogier) en fast punkt att sätta sin hävstång mot, exempelvis Chris Andersons roll som editor på Wired, och paketerar det väl, då blir det utväxling. Allt börsvärde bygger ju på framtida diskonterade utdelningar så frågan är hur krisen påverkar vår framtidstro. Författaren tror ändå på Nextopia och kanske ett kungligt bröllop hjälper...?

Skälet till att jag skriver dessa rader nu (boken kom förra året) är att Micael i helgen var med i panelen i P1:s Filosofiska Rummet där ämnet för dagen var lycka, vilket jag lyssnar på just nu.... Gör det du med! Apropå att hitta bra formuleringar: Christians snillrika grötkapital verkar ju vara klibbigt nog för att fastna - 583 träffar på Google - Maffigt, ordlistan nästa! Kurvan för "blogglördag" pekar även uppåt efter helgens återkommande övningar. :)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lyckobegreppet är jävligt spännande, jag tipsar om den delen i "När människan skapade Världen" av Johan Norberg (som f.ö. gästar oss på onsdag http://www.torefriskopp.se/tips/johan-norberg-forelaser-i-linkoping)

Jag tror mer på rekommendationssamhället (Chris) än förväntningssamhället. Jag var t.ex. 1 av 3 som rekade till denna bloggpost: http://disruptive.nu/2009/03/15/entreprenorskap-som-trend/

Martin sa...

Åh! Norberg hade jag velat lyssna på Johan.

Rekommendationssamhället köper jag rakt av... i en värld där så mkt av ens omvärldsbevakning kommer av input kompisar, online såväl som irl.

 
Clicky Web Analytics