lördag 14 mars 2009

Amatör eller proffs

Kolla här vilka amatörer!!! På bilden ser vi Christian och Peter från Disruptive, Henrik, Judith samt Erik. Björn och Gitte (inte på bilden) är också här på The Park för vår blogglördag (se oss på Bambuser) och på videovägg från Estland har vi CJ liksom Simon från Växjö och Jonas från Västerås.

Temat för dagens session är amatörer vs proffs där upprinnelsen är Eriks inlägg från december "Amatör betyder älskare" som förtäljer den mysiga tanken att det stundtals bespottade ordet amatörer är personer som gör det för kärleken till något - ställt mot professionella som enligt ordets ursprung har det som yrke. (kika gärna på SAOB - ett utmärkt verktyg för etymologiska utflykter. Som vän av ordningen ställer jag inte upp på en del av de andra blogginläggens koppling till ordet professionell - profit) Att vi sitter här en lördag visar hur mkt vi gillar bloggandet - så visst är vi amatörer!

Men måste det ena utesluta det andra - att vara proffs? Jag funderar lite på hur man kan kombinera de båda. En läsvärd businessbok är Good to Great av Jim Collins - och hans igelkott-koncept går ut på att man ska förena snittet av vad man brinner för, vad man kan bli bäst i världen på och vad man kan tjäna pengar på. (Motsatsen är en räv som är bra på mycket, men inte lika fokuserad)

När jag har existentiell kris och undrar "vad jag ska göra när jag blir stor" brukar jag komma fram till tanken att man nog blir riktigt bra, bara på det "som man sitter uppe lite för länge med dom där timmarna när man borde sova" och som gör att klockan blir tre istället för elva. För en del är det kanske klippa videofilmer, för andra är det diskutera aminosyror på ett träningsforum, för en tredje är det att skapa manga-figurer i Photoshop. För mig är det saker kring social media, läsa ikapp bloggar, lära mig mer om sökmotorer och att försöka förstå allt det spännande som händer på nätet. Jag har exempelvis läst kurser i programmering och kan stapplande skapa saker, men jag vet att jag aldrig kommer äga där, då blir bättre om någon annan gör det. Jag är alltså inte ens en amatör på den fronten eftersom jag inte brinner för det.

En annan liknelse kan vara att man går in i ett stort bibliotek - vilken hylla skulle man då gå fram till? Ifall det är kategorin med böcker som iaf liknar det man gör till vardags lite... ja då är man kanske så förunnad att man får jobba med det man älskar. Då är man både en amatör och professionell på samma gång. Då är man också i positionen som Collins kallar en igelkott som eventuellt kommer ta över världen en vacker dag. Gör man inte det har man i alla fall haft kul på vägen...

Meningen med det här inlägget är att kasta ett litet mer positivt ljus på ordet amatör. Ordet har flera betydelser och inte alla av dem är positiva och den som använder det har naturligtvis tolkningsföreträdet just i det fallet, men det det här vill jag bara sprida lite mer av den kärleksfulla betydelsen! :)

Fler amatörer i farten:

1 kommentar:

Johan Rhodin sa...

Hej, spännande tema ni hade. Jag gillar den analys av amatör/pro som Linus Valliej gör i "Copyright finns inte" (http://www.df.lth.se/~triad/book/) väldigt mycket. Kanske så mycket att jag gör ett litet blogginlägg om det?

Boken är f.ö. ständigt aktuell trots att den är otroligt outdated. Ungefär som Atlas Shrugged av Ayn Rand.

 
Clicky Web Analytics