måndag 12 november 2007

Maud Olofsson om Kina

För ett par år sen var det Lars Leijonborg som skrev en bok om Kina mm (Global Utmaning). Nu har vår näringsminister/vice statsminister/centerpartiledare Maud Olofsson kommit tillbaks från en tio dagar lång resa till Kina, landet med 11,5% tillväxt. När hon var gäst i Ekots lördagsintervju i helgen fick hon frågan vad som var det viktigaste intrycket och slutsatsen för svensk del. Det här var en del av svaret:

Det är inte är med låga löner som Kina kommer att konkurrera utan med drivet, engagemanget och målmedvetenheten som finns hos varje kines att växa och utvecklas. Hur varje anställd vill tjäna mer pengar. Det första man frågar vid en ny anställning är hur mycket extra man får jobba över. Det finns ett driv allt det sker så snabbt. Den här utvecklingen är teknikdriven...

Sen nämns även miljön och hur Kinas politiker ständigt börjat prata om hållbar utveckling etc.

Den första meningen tror jag är riktigt viktig. Om kinesen jobbar extra för att kunna köpa en bil eller ett bättre boende, vad har vi som drivkrafter? Sverige har säkert redan den nödvändiga materiella standard vi strävade efter på 50-talets uppbyggnadsår. Detta verkar säkert lite passiveriserande och toppa det med marginalskatter, riskpreferenser, kultur av storföretag, strukturer som håller emot etc så har vi en intressant utmaning. Intressant hur Maud ändå pratar i termer av drivkrafter för folket.. nämner där bland annat företagande.

Glädjade också att The World is Flat-grejer finns i politikers huvuden.

Inga kommentarer:

 
Clicky Web Analytics