torsdag 22 november 2007

Martin Spanar på Amazon Kindle

Här testar vi på bloggen Amazons nya läsplatta Kindle! Nä vänta nu... den här bilden tog vi ju redan 2006... tanken med dessa läsplattor är alltså långt ifrån ny och det här är en lite annan produkt - men i princip samma sak som Amazon nu ska charma världen med.

På den här burken till vänster körs ett enkelt linux-os och finns stöd för wlan mm. Med bildprogram, pdf-visare och pekskärm är anordningen en ganska spännande historia. Tanken med det hela, och också anledningen till att man kan kalla det elektroniskt papper är ju att skärmen och datorn endast drar ström när nånting ändras på skärmen. Strålande!

Amazons pryl kopplar upp sig via mobilnätet och kan exempelvis accessa Wikipedia åt dig. Saknar dock touchscreen. Fair enough... Dock har många undrat var konsumentens incitament till att köpa en pryl för $399 finns, när var och varannan person bredvid dig på tunnelbanan har handflatestora mobiler, pda:s eller iphones som skulle kunna visa samma böcker. Jag läste gärna e-böcker på den handdator jag hade för några år sen under pendling, det funkade ganska bra med programmet Microsoft Reader. När man läst klart stoppar man då in datorn i kavajfickan... där ryms knappas denna pocketboksstora pryl.

Den här burkens särskilda styrka tycker jag ligger delvis drifttiden men batteritiden för en ebok spelar ingen större roll som försäljningsarguemnt. Denna apparat om man lägger på touchscreen kan vara ett perfekt verktyg för arkitekter, byggingenjörer etc som med en penna kan rita in ändringar på ett dokument sen synka det i realtid. Men som eboksläsare... nja... Funkis visst men inget för massorna tror jag. Skulle rekommender att mna lägger samma pengar eller bara lite mer på en handdator och du får nåt du kan göra så mycket mer med...

Om nu Amazon vill puffa för eböckerna tycker jag dom borde bundla dessa hårdare som en addon med vanliga böckerna. Varför inte:

  • Få med dem för 10% av vanliga priset för varje beställning på fysiska böcker.
  • Erbjuda en tjänst att kunna skriva in ISBN-numrena på allt i sin bokhylla och generera ett elektroniskt bibliotek.
  • Lägga till touch screen och satsa hårdare på interaktiva böcker där skärmarnas speciella egenskaper ger ett medvärde.
Då skulle kanske till och med grejer som Kindle börja sälja om några år... Nu är iofs Kindle slutsåld på Amazons butik... marknadsföringstrick eller succé?

Besides... tekniken kommer aldrig helt kunna ersätta pappersversionen - Jag skulle vilja se nån ha ihjäl en fluga med en hoprullad Kindle... :)

Inga kommentarer:

 
Clicky Web Analytics