lördag 29 maj 2010

Tre podcast-tips

I tidningen Metro Student fanns en sida med några pärlor till podcasts. Förutom att ha den goda smaken att tipsa om TED, som jag vid det här laget antar att ni känner till, fanns även tre andra trevliga och som jag med dessa rader vill föra vidare:
  • Först - det var en nyhet för mig att President Obama sänder ett slags veckobrev till nationen i en "weekly address" som även pushas som podcast - nyheter direkt från hästens mun till sin telefon. På Vita Husets hemsida med hög socialmedia-faktor kan man läsa mer (eller direktlänk iTunes).
  • "Stuff You Should Know" är halvtimmes-långa program från sajten HowStuffWork.com (iTunes-länk) där två snubbar pratar om olika saker som "hur funkar Tourettes syndrom", "vad är grejen med pyramidspel" eller "hur är McDonalds uppbyggt". En del "wikipedia-rabblande", men med rätt skön känsla om ämnet är intressant. Som vanligt när det gäller podcasts som funnits länge kan man ju plocka lite i chokladasken och behöver enbart ladda ner de avsnitt som verkar spännande.
  • Till sist - ett skeptiskt podcast-tips: Senaste veckan har jag lyssnat igenom säkert 40 av de 200 avsnitten av Skeptoid (iTunes-länk), en weekly podcast med 10-15 minuters program som med vetenskapliga glasögon försöker se kritiskt på myter och missuppfattningar som alternativmedicin, konspirations-teorier, evolutionskritik etc men även går till botten med saker vi till vardags tror och slänger oss med. Är det bra med C-vitamin mot förkylning? Varför får man inte ha på mobilen på flyget? Programledaren Brian Dunning kanske pratar lite stelt, ja liksom läser upp ett manus, men det skymmer inte det viktiga i att inpränta kritiskt tänkande och beväpna sig med en sund skepticism till saker vi hör. Efter ett tag börjar man också gilla hans stil och humor. Lyssnar man på såna här saker frivilligt är man nog inte i den målgrupp som mest skulle behöva det, men det är trots formatet båda allmänbildande och underhållande. Ibland är jag dock lite... ehh skeptisk till sättet han sveper bort vissa saker. Update: I kommentarerna får vi ett tips om en liknande svensk podcast: Skeptiker-podden.
Om ni inte redan har nog har ni nu något att lyssna på under jobbet, i hängmattan eller på resan innan P1 Sommar drar igång efter midsommar. Fler lyssningstips tas tacksamt emot som en kommentarer.

torsdag 20 maj 2010

Stardoll 60 miljoner medlemmar!

Det verkar inte ha uppmärksammats, men ser man på Stardolls about-sida framgår att den svenska sajten idag eller igår har passerat 60 miljoner medlemmar, vilket ju är en festlig milstolpe. Grattis! Skoja inte att det går undan heller, det var så sent som i februari som 50 miljoners-strecket passerades, dvs 20% tillväxt på mindre än 100 dagar. Bland annat aggressiv banner-annonsering skulle jag tro är en av orsakerna (eller är det bara jag som ser banners överallt?)

Vänder vi oss till Wikipedia ser vi att det blott finns 23 länder i världen som har fler än 60m invånare. Stardoll Nation är fortfarande mindre än Vietnam, Frankrike eller Japan, men det finns alltså fler medlemmar på sajten än det exemeplvis finns Spanjorer eller Polacker. Om den starka tillväxten fortsätter kommer Stardoll efter sommaren ha mer än 1% av jordens befolkning på sajten.

Förresten, vad är genomsnitts-veckopengen för de 60 miljoner tjejer som brinner för sajten och hur stor del av del lägger dom på klippdockor, dvs Stardoll Nation's BNP? Now, you do the maths! :)

måndag 17 maj 2010

Webstamp - digitalt välgörenhetsfrimärke till din epost

När jag var liten och vi hade brevvänner som man hittat via nåt läger eller möjligtvis Kamratposten hände det ibland att man fick ett brev med ett brevmärke jämte frimärket. Det var en klisterlapp avsändaren hade köpt där pengarna gick till en välgörenhetsorganisation, rätt populärt back then. I Dagens Industri idag (överlappningen mellan tryckta DI och di.se är förvånansvärt liten så den finns inte på nätet) som jag alltid läser till min fruktstund framåt eftermiddan, fanns en artikel om Webstamp - en startup från Göteborg som vill göra samma sak digitalt genom att lansera epost-signaturbilder med välgörenhetstema vi ska köpa och där 85% går till utvalda syften.

Alla som har ett 90-postgirokonto (välgörenhet) kan skapa digitala märken som användare sen köper - och nu kommer det fina - sen pastar in i mail via Outlook, Gmail eller Hotmail via ett installerat plugin. Det ligger då som en signatur längst ner där vi det står att vi antingen skänkt 2 eller 10 kronor till en viss organisation.

Ifall man systematiskt vill komma på affärsidéer är ju en att vända på alla antaganden och ifrågasätta dom och sen se vad som händer. Epost är ju som bekant gratis... och att vända på detta antagande... "what if we would charge someone for sending an email..." Ja kanske hade en lösning likt här hade sprungit fram på White-boarden. (Edward de Bonos böcker är bra för att utveckla sitt laterala tänkade härvidlag) Nu vet jag inte mer om bakgrunden till det Göteborgsbaserade företaget, men första reaktionen är hur smart idén känns där man tar ett klassiskt fungerande offlinekoncept digitalt och jag uppmuntrar generellt alla grejer där folk ärligt vill göra världen bättre. Med detta sagt:

Idag är det omkring 40 organisationer anslutna till systemet. Jag gick nyfiket in för att testa men märkte då att inte mina "favoriter" fanns där. Men borde det inte vara möjligt för företaget att lägga upp profiler för alla, där dom sen själva stoppar in överskottet till exempelvis Läkare utan Gränser om jag nu vill det? Tips i så fall till dom! Eventuellt blir tyvärr tröskeln initialt aningen hög att slanta 200 kronor direkt för ett köp, man kanske bara vill prova på "lite granna...". Att man måste ladda ner ett plugin för att tekniken ska funka är en liknande tröskel, liksom designen:

För min känsla är at sajten är för fokuserad på teknik, det blir symptomatiskt i 3D-animationen i Youtubefilmen med avatargubbar på framsidan (även om en youtube-presentation alltid är funkis som pitch). Webstamp är i nischen känslor - var är då människorna och ansiktena på sajten? Inte en enda koppling på till det jag faktiskt ska skänka mina pengar till. Det är få Wordpress-templates som gör mig tårögda nog att vilja slaska med storplånboken och moodboardet höjer inte temperaturen. Enda utlösaren skulle vara de befintliga band och emotioner jag redan råkar ha till en viss organsiations logga. Här borde man kunna hämta massor från välgörenhetsorganisationers ofta mkt bra och medkänsle-väckande sajter. Det är nog också från länkar från välgörenhetsorganisationer som Webstamp potentiellt kommer få mycket trafik, och då gäller det att ha konverterings-funneln spikad. Som det ser ut nu kan dom inte direktlänka in till "köp hjärtebarnsförbundets webstamps" utan bara till en startsida och med målgruppen i fråga, kankse inte världens mest tech-savvy, blir såna hära frågor extra viktiga.
Men ok... jag vill ju gilla det här egentligen så the good stuff: I Draknästet brukar drakarna vara noga med att dra gränsen mellan välgörenhet och företag och den svåra gränsdragningen inträffar när man vill göra både och. Hur stora avgifter etc man kan ta. "Max 15%" känns ändå OK väl? Grundfrågan då? Själv tycker att att välgörenhet inte behöver synas, men om man försöker vinkla det positivt så kanske din kompis som får brevet blir lite inspirerad att själv göra gott ifall han ser att du har betalat två kronor till Cancerfonden. Peer pressure + relationship marketing från en trusted source som själv blir en slags en ambassadör för organisationen. Nu verkar Webstamp, DI-artikeln till trots knappt ha påbörjat med sin egen marknadsföring, i alla fall inte på Internet, men tänk vilket potential det finns i plattformen när varje ansluten organsition själv skickar ut info om Webstamp i sina medlemstidningar och på sina webbar. Då når dom innanför garden till en stor del av "offline-sverige" som brinner för sin idrottsförening, lokala kyrkans insamling eller ett politisikt parti och som gärna vill visa upp det. Ja det appelerar till hela det folkrörelse-Sverige som är ryggraden i vårt land utanför Stureplan. Se bara på armén av snoriga 12-årignar som har sålt bingolotter för miljarder i ösregn för sina idrottsklubbars räkning. Hur mkt kaffe som kokats på Fältbiologmöten och kommunfullmäktige, eller hur många mil som skjutsas av dessa idéella krafter. Att binda samman och ta föra detta digitalt har en potential som det knappt skrapats på. (hint även för andra) PR-värdet är också mycket stort för Webstamp. Så, med invändningarna ovan plus en extra reservation för teknikhöjden/kopierbarheten tror jag ändå på Webstamp som koncept ifall dom spetsar till sin execution lite! Vad säger ni?

(Förresten - tänk vad bra för epost-junkies. Genom att tvinga sig själv att sätta på ett märke på all utgående post skulle man hålla epostandet nere till ett sundare minimum. :)

måndag 10 maj 2010

Tangentbords-kommandon till Gmail

Det finns processer i naturen som är irreversibla - dvs bara kan gå åt ett håll och leder till ett lägre energitillstånd, må det vara termodynamik, sönderfall av atomer eller en tappad vas. Nu kanske jag använder för stora ord, men:

Om du går in på din Gmail under "settings". Där aktiverar tangentbortskommandon. Sen skriver ut den här guiden och försöker använda ett eller två nya kommandon varje dag så kommer du bli snabbare och effektivare och garanterat aldrig gå tillbaks till det gamla tråkiga sättet med musen. (Dessutom har det visst geek-värde). Vad sägs om kommandon som:

  • c - compose
  • e - archive
  • r - reply
  • / - sök bland mailen
(Man kan även välja att definiera sina egna kommandon). Långt ifrån en nyhet, men inte många verkar använda det vilket förvånar mig. Seså, se nu till att bli minst 1% effektivare i ditt liv per dag så dubblerar du effektiviteten på 10 veckor! (1.01^70=2.00) :)

tisdag 4 maj 2010

Blandade godbitar från dagens läsning

  • Ryktet säger att svenska Mosync (Fd Mobile Sorcery) på Saltmätargatan säkrat ett term sheet om 11m euro med en nordisk investerare för sin opensource-lösning som porterar mobilprogramskod mellan olika plattformar. Grattis ! ! !
  • Först på pucken att skriva om det var visst Disruptive som, visserligen inte hade rätt siffror, men som nu citeras i europeiska TechCrunch. Inte bara en fin länk utan en fjäder i hatten för Poppe, Christian och nu även amerikautvandraren Nicolai som har byggt upp sajten till en härlig community-liknande institution. Andra grejer den här veckan var den anmärkningsvärda spridning 99-listan fick. (I förrgår hade dom även den goda smaken att göra en mini-intevju med mig he he där jag och Christian pratar om begreppet "gratis lunch". Shit vad ovan jag är vid videoformatet, Note to Self: rör inte på huvudet så mkt nästa gång.)
  • Paula berättar inlevelserikt varför hon har spenderat 5478 minuter på att se alla avsnitten av This Week in Startup och vad vi har lärt oss av den. Riktigt bra sammanfattning av det mesta av det bästa - sov inte, vare sig på den här bloggposten, Paulas blogg eller @jason's podcast.
  • Tidskriften Wired som sen mars 09 återigen har en UK upplaga (finns på Pressbyrån... dagens i-världsproblem - vilken upplaga ska man haffa) har i senaste numret en intressant topplista: "The 100 who shapes the Wired World" där Saul Klein återfinns som nr2 (Daniel Ek - Spotify nr 10, här är listan: 1-10, 11-50, 51-100) Förra veckan skrev även FT en längre artikel om Saul som är läsvärd med de inblickar den ger i en VC:s arbete och vardag. (for the record: Saul var även investerare i Kindo som jag jobbade med.)
  • Till sist vill jag slå ett slag för Tech4Africa - den webb-konferens som min fd kollega Gareth Knight inspirerad av SXSW ska anordna i Johannesburg i Sydafrika, 12-13 augusti. Har du vägarna förbi, stannar kvar efter fotbolls-VM eller känner någon som verkligen borde gå den - spana in sajten eller lyssna när Gareth berättar mer i podcasten DigitalEdge. Verkar vara en bra grej för landet som annars drabbats mkt av brain-drain till England.

 
Clicky Web Analytics