Oj oj oj... Wordpress.com och därmed 9.2 miljoner hostade bloggar (exempelvis "nånting".wordpress.com) är nere sen ca 1,5h sen. Stora techsajter som hostas på systemet - såsom TechCrunch och GigaOm är nere, liksom andra sajter som har vissa hostade plugins. Twitter regnar det meddelanden. Business Insider skriver, liksom TheNextWeb. Anti-spam-WP-pluginet Akismet som stoppar miljoner spamkommentarer och som hostas på WP.com sägs vara drabbat vilket medför att spammare nu kan jobba järnet (för att infiltrera exempelvis egenhostade bloggar). Med 220 miljoner besökare per månad har allt hittills fungerat väl under de senaste fyra åren. Återstår att se orsaken bakom.
Update: Nu är allt uppe igen. OK rå, det här kanske inte var heeela världen, men hade lätt kunnat bli ett av de mer minnesvärda avbrotten ifall det hade fortsatt en tid. Även bra rapportering och krishantering via Twitter från deras konto @wordpress.com. Där säger man även att Akismet inte var nere. En del sajter rapportar problem med bilder mm.
Update2: I eftertankens kranka blekhet inser jag efter att ha läst Niclas på DigitalPR:s inlägg att 15 000 followers på Twitter knappas gör det till en perfekt kanal om man ser hur många som drabbades igår. Niclas menar "Det är onekligen en viktig lärdom om man väljer att använda sociala medier för snabb kriskommunikation: berätta att det finns."
Update3: Nikke Index skriver.
torsdag 18 februari 2010
Wordpress nere
tisdag 16 februari 2010
Mer om Podcasts
Snart när jag får inspiration ska jag skriva en längre recension av min Google Nexus, men som det är nu saknar jag bra synkfunktionalitet något enormt. Jag kanske är skadad, men det känns så mkt 90-tal att drag-n-droppa musik mellan mountade SD-minnen och podcasts verkar bara vara att glömma. (Är det nån som har en ny 3GS som vill byta på nåt sätt - skicka ett mail) För podcasts kan man ju inte vara utan. Här är några skäl:
- Jaaaaa - What's Next-panelen är tillbaks – visste att det skulle löna sig att ha kvar rss-flödet i iTunes trots ett halvårs torka!!! Avsnittet handlar bland annat om Buzz, Flattr och läsplattor.
- BBC Best of Today (klipp från Radio 4:s morgonshow) samt World Business News är trevliga och ger dagligen ett annorlunda fönster mot omvärlden.
- Utmärkta SweetSundayWebcrunch är nu en bit in på säsong två och har fixat RSS-flöde och Itunes-länk. Roligast att se live dock för den underbara interaktionen. I ett inslag i söndags upptäckte Nikke Lindqvist Googles nya social circle. (Det maffiga är alltså hur man mycket tydligt visar för dig hur mycket man vet om dig och din sociala krets. Läs Nikkes inlägg eller testa själv genom 1. vara inloggad på ditt googlekonto 2. gå till google.com 3. sök på nåt 4. tryck på "more options" 5. social i tabellen till vänster. 6. Tryck på "My Social Circle". 7. Alternativt - följ denna länk. WOW/Scary - Sitter själv fortfarande och utforskar allt som finns i directory-listningen.)
- Mer om podcasts - Martin Spanar: Stanford Entprepreneurial Thought Leaders - Martin Spanar: Webbradion - fin och nischad podcast
onsdag 10 februari 2010
söndag 7 februari 2010
Öppet brev till Lidl
Kära Lidl,
Jag tycker det är superbra att ni sänker priserna på frukt och grönt - "alla ska ha råd att äta nyttigt" - men om ni faktiskt vill sänka priset motsvarande beloppet som matmomsen utgör ska ni inte dra av så mycket. Momsprocenten är ju 12% så när den väl är pålagd utgör den bara 10.7% av priset med moms - dvs ni sänker priser mer än ni behöver.
Räkne-exempel: 100kr + 12% moms = 112. Nu är momsen 12kr och 12/112 = 0.107...
Hälsningar, signaturen "Rätt ska va Rätt"
Tack Bill Gates
Alla som har gått i söndagsskola minns resonemanget om änkans skärv... dvs hur den lilla personens bidrag alltid är fint. I all ära, men det är volym som gör skillnad. I juni 1999 donerade paret Gates till vänster 5 miljarder dollar till sin stiftelse vilket var den största donationen av privatpersoner någonsin. På World Economic Forum meddelade nu Bill och Melinda Gates nyligen att man under en 10 årsperiod kommer skänka 10 miljarder dollar ytterligare till bekämpningen av malaria - hör en intervju här på BBC.
Som en jämförelse skänker Sverige ca 4 miljarder dollar per år, eller ca 1% av vår BNP vilket är högt i internationell jämförelse. Att ett par privatpersoner nästan på egen hand kan komma att bidra till att uppfylla ett av millenniemålen är beundransvärt. Vi alla borde fortsätta med våra autogiron, Kiva-projekt och SMS-stöd men vi borde också skänka tacksamhet till dessa personers enskilda frivilliga godhet!
torsdag 4 februari 2010
Konsolideringen fortsätter - MyHeritage köper Verwandt
Jag har haft lite bloggpaus pga vintriga aktiviteter men igår kom en nyhet som fick mig ta en paus från skidbacken :)
Släktforskning är näst största hobbyn i USA och hängivna hobbyforskare använde länge olika desktop-program och enklare webbsidor. 2004 startade MyHeritage och var med Ancestry.com de stora namnen tills Geni.com lanserades våren 2007 som tog spinn i en ny målgrupp samt visade förlagorna hur snyggt och lätt byggandet kunde vara. Geni värderades snart till $100m. Detta skulle följas av en rad liknande Web 2.0-tjänster som ville erbjuda lokaliserade varianter vilket negligerats av de andra.
Samtidigt som vi på släktträdssajten Kindo slutfilade på vår alfaversion under försommaren 2007 dök en tysk konkurrent upp. Grundat av serieentreprenörerna Daniel Grözinger och Sven Schmidt växte de snabbt på marknader med sajter som Verwandt.de, Moikrewni.pl, MeusParentes.com.br, Dynastree.com etc (marknadsledare på 10 marknader). Alla behöver en ärkefiende he he och på ett sätt körde vi på Kindo katt och råtta-lek med tyska konkurrenten samt Geni och tävlade i allt från nya features, Alexa-rankingar och antal registrerade medlemmar fram till dess att Kindo i september 2008 såldes till till MyHeritage. Själv lämnade jag därefter i november företaget efter ha jobbat med deras sökmotor-strategier och webbanalytics i London och Israel.
MyHeritage har ångat vidare, har nu 47 miljoner medlemmar och 540 miljoner profiler och igår tillkännagav man att man köper tyska konkurrenten OSN (ägarstrukturen för sajterna ovan). Dealen, vars detaljer inte har kommunicerats medför bland annat:
- Att den israeliska webbtjänstens europeiska täckning blir starkare - OSN:s användare har redan integreras på MyHeritage och nu är man tillsammans marknadsledare både i trafik och sökmotor-serpar på många marknader.
- Introduktion av nya funktioner: OSN har Iphone-app, kartfunktioner, affischutskrifter av träd samt familjevapen-funktion, den senare kommer vara live redan denna vecka.
- Mer värde för befintliga användare: MyHeritage har algoritmer för matchning mellan olika personers släktträd så inflödet av nya europeiskt blod kommer även vara bra för många amerikaner som nu kan få ytterligare hjälp att spåra sitt ursprung, enligt VD Gilad Japhet (t.h) i en TechCrunch-intervju.